Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spreekuur met dokter Abma

Ik heb mijn mening met betrekking tot de koersontwikkeling rondom aandelenmarkten eind vorig jaar gewijzigd. Een grote daling bleef uit, maar van een stijging kwam ook niets terecht in de Euro Stoxx 50. Per saldo verloor deze index zo'n 5% gedurende 2010. In januari is de index echter alweer 5% opgelopen en inmiddels kabbelen de aandelenmarkten rustig verder omhoog.

Ik heb meerdere redenen om te geloven dat de eerste zes maanden van dit jaar positief zullen zijn voor een verdere opwaartse koersbeweging in de Euro Stoxx 50 aandelenindex. Ten eerste hebben korte termijn economische cycli een positieve draai gemaakt gedurende de tweede helft van 2010. Deze opwaartse beweging houdt in ieder geval aan tot in het derde kwartaal van 2011.

Bovendien zien we binnen OHV in de markt ook meer ruimte voor pensioenfondsen om aandelen aan te schaffen de komende maanden. Waarom? Omdat de prijs van obligaties de afgelopen maanden aan het dalen is. Hierdoor stijgt de zogenoemde dekkingsgraad van een pensioenfonds, hetgeen meer ruimte geeft tot beleggen in risicovollere instrumenten als aandelen.

Als ik dan zie dat een Euro Stoxx 50 index bijna 4% dividend rendement biedt tegenover een rendement van 2% op een langlopende staatslening, dan is de keuze snel gemaakt. Los hiervan lees ik in research steeds vaker dat een shift gaande is van obligatiebeleggingen naar aandelenbeleggingen. Een recent rapport van McKinsey behandelt dit uitgebreid.

Uitnodiging
Ik nodig u ten slotte uit op mijn spreekuur donderdag 27 januari op IEX, van 15 tot 16 uur. Het thema is als bovenstaande uiteenzetting, mijn middellangetermijnvooruitzichten voor de aandelenmarkt. Stel dan gerust al uw vragen aan mij.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 januari 2011 10:34
    "Een grote daling bleef uit, maar van een stijging kwam ook niets terecht in de Euro Stoxx 50. Per saldo verloor deze index zo'n 5% gedurende 2010."

    Toch nog een index gevonden die daalde?
    Niet ver van huis steeg de AEX in 2010 met 5,74%. De MSCI Wereldindex in € steeg met 17,16%. De S&P500 in $ steeg met 12,78%.

    Ik weet zeker dat ik geen belangstelling heb om op het spreekuur te komen.
  2. [verwijderd] 20 januari 2011 10:55
    quote:

    Henkiekoek schreef op 20 januari 2011 10:44:

    Daar heb je Fonzo weer. In plaats van de kans aangrijpen om een dialoog aan te gaan, ga je liever vanaf een afstandje je gal spuwen?
    Dit is juist een reden om wel naar het spreekuur te gaan.

    Ik zal er in ieder geval wel zijn.
    Ik ga al 2 jaar lang de dialoog aan.
    En de kans aangrijpen....kom zeg.
  3. [verwijderd] 20 januari 2011 13:42
    interessante visie, ik wil wel een paar aantekeningen plaatsen.
    In Europa zie je de vergrijzing nu echt goed op gang komen, hierbij zou je verwachten dat de risicobereidheid van beleggers en pensioenfondsen af gaat nemen. Ik heb eens een aardig artikel gelezen over de correlatie tussen de leeftijdsopbouw in Japan en de ontwikkeling van de Nikkei, die bereikte een hoogtepunt toen de een grote groep van de bevolking rond de 50 was (de leeftijd dat mensen het meeste kunnen sparen voor pensioen en nog risicobereidheid hebben) om daarna totaal weer in te zakken gelijk met de vergrijzing.
    Daarnaast overschat je de dekkingsgraden van pensioenfondsen, deze zijn nog steeds laag en doordat de 'schrik' er bij de bestuurders van de fondsen nog fors inzit, denk ik niet dat het risicoprofiel snel opwaards wordt bijgesteld..
    groeten,
    www.delangetermijnbelegger.nl
  4. [verwijderd] 20 januari 2011 14:25
    Ik ben blij dat Abma positief is.
    Dat wat ie vorig jaar niet of minder (zo ik af en toe in zijn columns concludeerde).
    Dit doet me deugd meneer Abma en ik ben ook positief voor de komende tijd in ieder geval (2011 of langer).
    De onderbouwing die u geeft met gezochte nieuwsbronnen is volgens mij best oke.

    Groet.
    Sander
  5. hap 20 januari 2011 14:48
    Is het wel eens opgevallen dat de tweelingen uit het technisch team van IEX, zeg maar de Dr. Jekyll en Mr. Hyde van deze site, zo sterk op elkaar lijken?
    Dit moet toch een grote practical joke van IEX zijn, waarbij de technische broertjes steeds tegengestelde posities innemen aan de hand van dezelfde technische astrologie.
  6. [verwijderd] 21 januari 2011 12:31
    quote:

    Fonzo schreef op 20 januari 2011 13:56:

    Ja die paniekerige blik. Hij zal wel net een klant gesproken hebben.
    Mijn vraag aan R. Abma: leest hij OOIT wel eens de reacties op zijn eigen columns, zodat hij wel moet weten dat bij het overgrote merendeel van de reacties op zijn columns (terecht) de spot met hem gedreven wordt ?

    En zo ja dan ben ik echt héél benieuwd wat voor een euforisch orgastische kick hij wel niet moet beleven dat hij toch telkens weer met een nieuw verhaaltje komt hier.

19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links