Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oost West Zuid Slecht

Oost West Zuid Slecht

Afgelopen week kwamen er weer teleurstellende cijfers uit Zuid-Europa. Ik zal ze voor u opsommen:

  • Detailhandelsverkopen: -4,2% op jaarbasis (Spanje)
  • Hypotheekverstrekkingen: -31,5% op jaarbasis (Spanje)
  • Goedkeuringen woonhuishypotheek: -42,7% op jaarbasis (Spanje)
  • Detailhandelsverkopen: -0,9% op jaarbasis (Italië)
  • Inflatie: 0,9% op jaarbasis

De Italiaanse en Spaanse economieën lijden zwaar onder het krimpende krediet in de eurozone (zie Schuldentijdbom). Een afname in krediet betekent minder verstrekte hypotheken en minder leningen voor consumenten en bedrijven. Dit komt duidelijk tot uiting in de hierboven genoemde cijfers.

Grotere schuldenberg
Ondertussen loopt de Italiaanse schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product steeds verder op. Dit komt enerzijds doordat de Italiaanse economie krimpt en anderzijds door een overheid die te maken heeft met begrotingstekorten.

Die begrotingstekorten moeten weer gefinancierd worden door nieuwe leningen uit te geven tegen relatief hoge rentes. Zolang deze rentes hoger zijn dan de economische groei zal de schuldenberg ten opzichte van de totale economie blijven groeien.

Ik zie daarbij weinig lichtpuntjes op korte termijn, sterker nog de minpunten lijken toe te nemen. Italiaanse banken krijgen het steeds moeilijker nu het aantal leningen dat niet wordt terugbetaald fors aan het stijgen is.

Meer slechte leningen
In het eerste kwartaal van 2013 is het percentage slechte leningen het sterkst gegroeid sinds de crisis is gestart in 2008. De kredietkrimp heeft hier natuurlijk zijn invloed op. Als bedrijven hun bestaande leningen niet kunnen oversluiten dan zal een faillissement snel aan de orde zijn en ontstaat er een groei van het aantal slechte leningen.

In Spanje zie ik eenzelfde plaatje ontwikkelen. Hogere schulden en een krimpende economie. Ook voor dit land geldt dat het aantal slechte leningen momenteel fort toeneemt en sinds het begin van de crisis niet eerder zo hoog is geweest.

De aanpak van de crisis door politici en Europese beleidsmakers hebben de hogere schuldentrend nog niet kunnen keren. Politici in Italië staan daarbij voor een nieuwe uitdaging met het probleem Berlusconi. Zijn ministers zijn afgetreden en het kabinet wankelt hierdoor.

Weinig animo
Dit zal de ontwikkeling van de schuldenlast geen goed doen. En dan te beseffen dat de Italiaanse obligatiemarkt de derde grootste ter wereld is. In Italië en Spanje moet volgend jaar ook ongeveer 20% van de uitstaande schuld verlengd worden.

Ik kan me voorstellen dat het animo daarvoor steeds minder groot wordt tegen de huidige rentes en de politieke onzekerheid. De rijkere Noord-Europese landen moeten tot een structurele oplossing komen om de groeiende schulden daar te stoppen.

Er resteren straks weinige andere keuzes dan garant te gaan staan voor de Zuid-Europese schuldenlast of het opbreken van de euro. Beide oplossingen zijn geen prettig alternatief voor ons als Nederlanders, daarom wordt de beslissing steeds vooruit geschoven in de tijd.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 1 oktober 2013 12:17
    De euro crisis startte in 2009 en wat is er nu, ruim 3 jaar later, eigenlijk bereikt?

    Terwijl Duitsland de begroting redelijk in evenwicht heeft geeft de rest van de eurozone (incl Noord Europa en ook Nederland en Frankrijk) nog steeds PER DAG ca 2,5 miljard euro meer uit dan er binnenkomt. De schulden lopen na 3 jaar saneren en snijden in de overheidsuitgaven in de Eurozone nog altijd met ca 900 miljard Euro (of 1215 mld Dollar) per jaar op. Hebben we echt de politici met een gigantisch gat in de hand vervangen door koele saneerders die de economie wel even op orde brengen?

    Wat je hier Spanje en Italië verwijt, geldt net zo goed voor Frankrijk en Nederland. En dan ga je ervan uit dat de lamme de blinde kan helpen of zo?

    Duitsland is zo'n beetje het enige land dat de rest kan redden, ware het niet dat ze heel weinig ruimte hebben. De begroting mag dan redelijk in evenwicht zijn, ook de staatsschuld van Duitsland is te hoog om met geld te kunnen smijten.

    De kans dat Nederland en Frankrijk binnen de komende drie jaar hun financiën op orde krijgen is minimaal. Het wordt al een krachttoer om de schulden betaalbaar te houden als er geen beroep op de al afgegeven garanties (Griekenland, Portugal) wordt gedaan. En dan stel jij voor dat er nog meer garanties afgegeven gaan worden, nu aan Italië en Spanje?
  2. [verwijderd] 1 oktober 2013 21:18
    quote:

    shutterspeed schreef op 1 oktober 2013 13:03:

    Probleem van Spanje is vooral dat ze een overschot aan huizen hebben. In Nederland hebben we dat gelukkig niet en zie je dat er langzamerhand een trendomkeer is na een periode van stabilisering.
    Trendomkeer? Ik zou het ook graag zien, maar de statistieken wijzen dat helaas niet uit. Bijgevoegd de ontwikkeling van de reële huizenprijzen t/m augustus. Ik ben bang dat, zoals Jos Koets ook steeds aangeeft, de beperking van de leencapaciteit door veranderende regels vanuit Den Haag elk substantieel herstel van de huizenmarkt de komende jaren zal belemmeren.
  3. [verwijderd] 1 oktober 2013 22:12
    Er resteren straks weinige andere keuzes dan garant te gaan staan voor de Zuid-Europese schuldenlast of het opbreken van de euro. Beide oplossingen zijn geen prettig alternatief voor ons als Nederlanders, daarom wordt de beslissing steeds vooruit geschoven in de tijd.

    Met het opbreken van de euro staan de nederlanders er wel weer alleen en volledig empowered voor om er zelf naar eigen kracht en kunnen er het beste van te maken . Dat garantie verhaal echter is meer : hulpeloos meegezogen worden in een onbekend gat
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links