Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Gelukkig nieuwjaar!

Vooruitblik: Gelukkig nieuwjaar!

De beste wensen voor u namens heel IEX. Dat onze aandelen en uw portfolio's in 2018 weer net zo mooi mogen presteren (toch?) als in 2017. In dollars, ik had nog niet eens gezien dat het Damrak een van de grote winnaars was in 2017. Alles groen, dat maken we ook niet ieder jaar mee.

 

Nog meer verbluffende cijfers. Het gaat wereldwijd wel héél erg lekker met die aandelen.

 

Eigenlijk geldt dat ook nog steeds voor de (staats)obligaties. Volgens ECB board member Benoit Coeure is er trouwens een gerede kans dat de ECB na oktober kapt met haar opkoopprogramma van wat nu €30 miljard per maand wordt. De eerste van vast vele hints dit jaar.  

 

2018 is duur

Ik houd het een beetje kort vandaag, u bent met al die vooruitblikken op 2018 al genoeg suf gebeukt  Is er trouwens eentje die rept van onrust in Iran? Misschien is dit over een week al weer vergeten, maar het kan ook het speelveld in het Midden-Oosten veranderen. Geopolitiek: de bedrijfswinsten raakt het niet meteen.

Vergeet nooit dat zeker op lange termijn dat allesbepalend is op de aandelenbeurs: omzet en winst van de bedrijven. Sligro komt woensdag al door met haar omzetcijfers 2017 en over twee weekjes zitten we volop in het Q4 - of 2017 - cijferseizoen. De verwachtingen zijn hooggespannen:

 

De wit-konijn-en-hoge-hoed-factor dit rondje is die nieuwe Trump belastingwetgeving. Royal Dutch Shell, RBS en Goldman Sachs kwamen al met miljarden afboekingen over Q4 op de proppen, maar stellen wel dat ze in de toekomst minder gaan betalen. Afwachten op dit een heuse trend wordt dit cijferrondje. 

In ieder geval is het maar goed ook dat er forse winstgroei wordt verwacht, want dat is beslist geen luxe. Jeumig, wat zijn die (Amerikaanse) aandelen duur. Ik heb geen verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden, maar de AEX handelt tegen 17,4 keer de huidige winst (Reuters).

 

Intussen is de onvolprezen en gratis maanddata van Nobelprijswinnaar professor Robert Shiller bijgewerkt. Er ligt zo langzamerhand eeuwige sneeuw op zijn eigen koerswinstverhouding, de Cyclically Adjusted Price Earnings (CAPE). En de rente? Die stabiliseert. Wat heet, in de VS lopende de korte rentes rap op.

 

Optimisme is terug?

Dure aandelen, dure obligaties en een dalende dollar - EUR/USD kronkelt momenteel zo rond 1,20 - lijken mij niet het ideale startpunt voor weer een jaartje double digits voor aandelen, maar ik laat mij weer graag verbazen. Besef ook dat niet alleen verliezen duur zijn, maar gemiste rallies hakken er ook in.

Enfin, eigenlijk zijn aandelen en obligaties al zo'n beetje de hele bullmarket sinds maart 2009 (!) duur, duurder en duurst. Wat volgens mij nu de grootste verandering is, is dat dat het optimisme terug is en dat misschien al wel euforie is. Hierbij denk ik vooral aan blockchain, maar ook aan de huizenprijzen.

A bullmarket has to climb a wall of worry was tot nu toe steeds het motto, maar dat is (in het afgelopen jaar?) veranderd. De beurzen stijgen niet meer tegen die striemende fluitconcerten in en ik zie ook niet meer die dagelijkse hordes krach- en bubbelroepers voorbijkomen. Nee, het zijn nu eerder hoera-roepers.

Kortom, ik kiik niet raar op als de markt voor het eerst sinds 2009 gaat bokken. De economie is op stoom en dan kan het eigenlijk alleen maar minder worden. Voeg dat bij een compleet nieuwe generatie beleggers die alleen maar stijgingen en geen volatiliteit, dips, bearmarkets en krachs kent en dan kan het raar gaan.

Want wees eens eerlijk ten aanzien van uzelf, als u nog nooit van Mr. Market voor uw blote billen hebt gehad: kunt u zulke hitte in de keuken verdragen?

 

Ik hoop dat ik ongelijk heb en ook dat niemand van die nieuwe beleggers in één keer al zijn of haar geld in de markt gooit en dan gaat zitten hopen bidden dat de boel weer 20% omhoog gaat. Twintig jaar geleden werd zo een vorige generatie nieuwe beleggers in een paar jaar leeg getrokken. Liever dat nooit weer.

Agenda

Over naar deze week, waarin Sligro dus doorkomt en wellicht zijn er wat CEO nieuwjaarspeeches. Ik zie er echter niet één in de agenda staan. Misschien verschijnen ook de eerste (?) winstwaarschuwers voor het Q4-rondje, maar dat is nauurllijk nooit van te voren in te schatten. Verder is er vooral macrodata.

Niet de minste data trouwens, er is weer het bekende rondje maandelijkse inkoopmanagersindices, Amerikaanse arbeidsmarktcijfer, Europese inflatie en de notulen van de Fed renteverhogingvergadering in december. De officiële Chinese inkoopmanagersindices zijn al door: 51,6 en 55,0 zijn in de prik.

2 jan
02:00 China Caixin manufacturing PMI dec 50,6
09:00 Nederland: Nevi manufacturing PMI dec
09:50 Frankrijk manufacturing PMI dec 59,3
09:55 Duitsland manufacturing PMI dec 63,3
15:45 VS manufacturing PMI dec 55,0

3 jan
08:00 Sligro omzet KW4
09:55 Duitsland werkloosheid dec 5,5%
16:00 VS ISM Manufacturing Index dec 68,2
20:00 VS FOMC notulen

4 jan
02:45 China Caixin services PMI dec 51,8
09:50 Frankrijk services PMI dec 59,4
09:55 Duitsland services PMI dec 55,8
14:15 VS ADP banenrapport dec 192K
15:45 VS services PMI dec 52,4
17:00 VS olievoorraden

5 jan
11:00 EU inflatie CPI dec 1,4%
14:30 VS Payroll Report dec 189K & 4,1%
16:00 VS ISM non-Manufacturing Index dec 52,9

Prettige maandag verder en tot morgen, tot voorbeurs. Volgende week krijgt u Kiek op de Grafiek weer van me met al die plaatjes. Eerst maar eens aan 2018 beginnen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 1 januari 2018 15:23
    Alle beleggers en beleggerinnen zeer veel heil en zegen in het nieuwe jaar toegewenst.
    Wat de vooruitzichten betreft,ik geloof,dat de boel vrolijk door kan stijgen,gezien de ekonomische omstandigheden,dat moet bijna zeker wel een cijferfeest worden,daarom denk ik dat,zolang de beurs niet meer dan 1% per dag stijgt,het nog lang door kan gaan zo,het wordt pas gevaarlijk als je bitcoin toestanden op de beurs krijgt.
    Ik neem vast een heerlijk gebakje bij de koffie,want als iedereen zijn verstand er bij houd moet het gaan lukken in 2018,op alle terreinen van het leven hele dikke winsten toegewenst!!!
  2. NielsjeB 1 januari 2018 16:29
    quote:

    jan de vakman schreef op 1 januari 2018 15:23:

    Alle beleggers en beleggerinnen zeer veel heil en zegen in het nieuwe jaar toegewenst.
    Wat de vooruitzichten betreft,ik geloof,dat de boel vrolijk door kan stijgen,gezien de ekonomische omstandigheden,dat moet bijna zeker wel een cijferfeest worden,daarom denk ik dat,zolang de beurs niet meer dan 1% per dag stijgt,het nog lang door kan gaan zo,het wordt pas gevaarlijk als je bitcoin toestanden op de beurs krijgt.
    Ik neem vast een heerlijk gebakje bij de koffie,want als iedereen zijn verstand er bij houd moet het gaan lukken in 2018,op alle terreinen van het leven hele dikke winsten toegewenst!!!
    1% per dag komt anders aardig in de buurt van bitcoin-toestanden ;)
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 1 januari 2018 22:59
    Ach de nodige Westerse Propaganda van de Yanks..

    Over Iran krijg je weer makkelijk je huiskamer binnen gespuugd..

    Ze zouden met liefde een 2e Syrië willen creëren denk ik..

    Krijgt IS een nieuwe thuisbasis

    En houd in de gaten mensen met Iran..

    It's all about the Oil..

    En om in de woorden en traditie van Mutti Merkel te spreken..

    Als dan door de nieuwe vluchtelingen stromen de landsgrenzen weer..

    onder gelopen worden..

    Wir Schaffen das!!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links