Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over top, dip, krach en bubbel

Over top, dip, krach en bubbel

Het kan niet op met onze economie: het ene mooie cijfer na het andere en deze week nog DNB in polonaise.  

 

 

Als belegger moet u alleen altijd over de cijfers van vandaag en zeker die van gisteren heen kijken. Sjon doet dat op een lekkere huis-, tuin- en keukenmanier. Hij zit in het vastgoed en vandaar zijn ervaringen?  

 

 

Zitten we op de top van de huidige economische cyclus? Want dat vraagt John zich tussen de regels af, zoals ik het lees. Wie weet en wat dat betreft ben ik nu al nieuwsgierig naar de outlook voor het tweede halfjaar van 2017 van onze vroegcyclische fondsen, die eind juli en begin augustus verschijnen.

Denk hierbij aan de chippers, technologie en uitzenders. Weet u nog? Randstad durfde bij haar KW2-update niet verder dan juni te kijken. Tot dan zou het wel goed gaan zei de detacheerder, maar verder is het beeld diffuus. Op 25 juli voorbeurs weten we meer, als Randstad met haar KW2-cijfers komt.    

 

 

Over top, dip, krach en bubbel

 Misschien dat onze economie inderdaad piekt. Hoe zit dat dan met de beurs? Die heeft de naam zes tot negen maanden op de economie vooruit te lopen. Wat dat betreft is er voorlopig nog geen vuiltje aan de lucht. Wel staat de AEX ongeveer twintig punten onder de top van 537,84 van begin mei alweer.

Kan zijn dat de index al aan het dippen is - dat weten we altijd pas achteraf zeker -  en ik heb u een tijdje terug een snelcursus Buy the Dip gegeven. Lees dit stukje nu en niet als we eventueel al kelderen, De dip kan alweer over zijn voor u bij uw broker hebt ingelogd. Doe anders een doorlopende orde.

Ik heb het over dip. Dat zijn gewoon de beweginkies naar beneden in een up- en die omhoog in een downtrend. Zo ontstaan die mooie haaientandenlijnen in de koersgrafieken. De AEX doet dit al even een jaartje wat minder, zoals u ziet. Vandaar dat u goed moet blijven opletten, als het er van komt.

Want de hele beurs snakt naar even een daling. Frisse lucht, actie, volatiliteit en Sturm & Drang, waarna we fris uitgerust op zoek kunnen naar nieuwe hogere toppen in de opgaande trend. Aldus de boekjes. U komt echter allerlei  goeroes tegen die weer waarschuwen voor krach van deze bubbel.    

 

 

Duur en goedkoop tegelijk

Een krach kan altijd, maar een bubbel? Nee, hoewel aandelen historisch peperduur ogen, vormen ze geen bubbel. Ik leg zo uit waarom ik dat denk, want het is geen feit, maar een mening. Eerst over die krach: dat kan altijd op ieder moment. Hoeven aandelen niet eens duur voor te zijn, zie 1987. Het gebeurt alleen bijna nooit. 

Dan die bubbel. Ik neem de bekende grafiek van Nobelrpijswinnaar professor Robert Shiller, die u gewoon van zijn site kan halen. Ja, aandelen zijn historisch gezien nu griezelig duur. Kijk dan ook naar de rente (obligaties zijn de concurrent van aandelen) én naar de rente en waardering in de jaren tachtig: spiegelbeeld!    

Wat vindt u? Hieruit concludeer ik dat aandelen verantwoord duur zijn, omdat veilige obligaties bijna niets opleveren én de dividendrendementen nog even hoog zijn dan toen een paar jaar terug de waarderingen nog onder de 20 lagen. Ander gezegd, de winsten (en rente dus) rechtvaardigen nog altijd de waarderingen.

 

 

Zo denkt Robert er zelf ongeveer ook over? Check :-) Ik heb hier zelfs een heel blog aan gewijd.

 

    

Dan nog iets. Misschien moeten we wel wennen aan structureel hogere waarderingen voor aandelen. Maandje geleden kwam Bloomberg hiermee:

 

 

Wen er maar aan?

Michael Batnick - The Irrelevant Investor op Twitter - van de Amerikaanse vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management noemt dit getal ook in een heel schitterende blog van hem van begin dit jaar hierover. Hij komt met de volgende punten waarom aandelen structureel duurder kunnen zijn of worden.

Wat een mooie lijst, echt stof tot nadenken.

  • We’re using data going back to 1881. Should $1 of earnings generated by Facebook be worth as much as $1 generated by Standard Oil, or Edison General Electric?
  • America’s first billion dollar corporation was U.S. Steel. In 1902 they employed 168,000 people and had sales of $561 million or $3,340 in revenue per employee ($90,000 in today’s dollars.) Today, U.S. Steel’s revenue is $493,000 per employee, 5.5.x the amount it was in 1902.
  • Companies are so much more productive and efficient than they used to be. Of the 52 S&P 500 companies that make this metric readily available, only one has sales per employee less than $90,000.Facebook is doing $2 million in revenue per employee, 22x the biggest company at the turn of the twentieth century.
  • How much would you pay for $1 of suspected earnings when accounting laws didn’t exist?
  • Reg FD, which mandates that all publicly traded companies must disclose material information to all investors at the same time, did not exist until 2000! Investors like transparency and are willing to pay a higher price for it.
  • Interest rates are extremely low. People would rather accept volatility in stocks than low returns from bonds.
  • In 1996 there were over 8,000 publicly listed companies. Today there are just 4,500. Perhaps people are putting a higher valuation on a shrinking number of public stocks.
  • Tahe 401(K) was’t created until 1981. Millions of Americans are buying stocks every two weeks in their 401(k) and these buyers are mostly price-agnostic, driving up the demand for stocks.
  • The costs for trading have come down enormously over time. Schwab just cut their commissions to $7 per trade!
  • In 1870 just 3% of the population was above sixty-five, and 94.5% of males were working. Retirement didn’t exist. Today, 13% of the population is over 65 and 60% of them are employed. These people are living longer and need to grow their wealth. The higher demand for stocks might be pushing multiples higher.

Ik voeg er nog eentje aan toe: vroeger was beleggen een zaak van de elite, nu is het volksport. Meer mensen en meer geld voor minder assets: misschien is het wel zo simpel. Oh ja, merk tot slot op dat zowel Michael als ik het niet over kopende centrale banken hebben. Volgens mij wordt dat effect schromelijk overschat.

Zie de Fed gisteravond die al jaren voorzichtig verkrapt en nu ook echt die enorme 4,3 biljoen dollar balans gaat aanpakken. En de koersen? Die joegen al die tijd gewoon door. Moraal van dit verhaal: buy the dip als die komt, de aandelenmarkt is gezond duur en een krach komt altijd als een dief in de nacht.

 

  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 15 juni 2017 20:13
    Ja hoor, daar hebben we AJK weer met een nieuw kletsverhaal.

    In 1929 zei de toen bekende econoom Irving Fisher:
    "Stocks seem to have reached a permanently high plateau".
    In de jaren daarna verloor hij vrijwel zijn gehele vermogen.

    In 2017 zegt AJK: "Stocks seem to have reached a permanently high P/E ratio".
    In de jaren daarna .....
  2. Rayman007 15 juni 2017 21:40
    Wellicht is het een idee om erbij te vermelden dat Jim Rogers al zes jaar hetzelfde zegt:

    2011: 100% Chance of Crisis, Worse Than 2008: Jim Rogers

    2012: Jim Rogers: It’s Going To Get Really “Bad After The Next Election”

    2013: Jim Rogers Warns: “You Better Run for the Hills!”

    2014: JIM ROGERS – Sell Everything & Run For Your Lives

    2015: Jim Rogers: “We’re Overdue” for a Stock Market Crash

    2016: $68 TRILLION “BIBLICAL CRASH” Dead Ahead? Jim Rogers Issues a DIRE WARNING

    2017: THE BOTTOM LINE: Legendary investor Jim Rogers expects the worst crash in our lifetime
  3. pro-zen 15 juni 2017 21:54
    quote:

    Rayman007 schreef op 15 juni 2017 21:40:

    Wellicht is het een idee om erbij te vermelden dat Jim Rogers al zes jaar hetzelfde zegt:

    2011: 100% Chance of Crisis, Worse Than 2008: Jim Rogers

    2012: Jim Rogers: It’s Going To Get Really “Bad After The Next Election”

    2013: Jim Rogers Warns: “You Better Run for the Hills!”

    2014: JIM ROGERS – Sell Everything & Run For Your Lives

    2015: Jim Rogers: “We’re Overdue” for a Stock Market Crash

    2016: $68 TRILLION “BIBLICAL CRASH” Dead Ahead? Jim Rogers Issues a DIRE WARNING

    2017: THE BOTTOM LINE: Legendary investor Jim Rogers expects the worst crash in our lifetime

    Kortom meneer rogers heeft de boot behoorlijk gemist met zijn onheilberichten
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links