Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grote Wijze Beleggingsles 2016

Grote Wijze Beleggingsles 2016

Mijn kerstverhaal 2016. Nee, geen voorspellingen, daar doe ik niet aan. Daarvoor gaat u maar naar de waarzegster op de kermis, of laat u de beursgorilla maar bananen met fondsnamen kiezen. Nee, mijn kleine Christmas Carol gaat over de relatie tussen beurzen, winsten, economie en politiek.

Om met de deur in huis te vallen, hoort u het ook eens van een ander. Ik ben hier zelf in de afgelopen jaren van overtuigd geraakt en dit jaar bevestigt mij dit eens te meer met Brexit en Donald Trump.  

 

 

Boerenwijsheid

Gaat Unilever hier minder raketjes van verkopen?

Dit is mijn simple & stupid ezelsbruggetje als er een (geopolitiek) event in de markt is. Of moet ik metafoor zeggen? Twee zomers geleden ofzo had ik het aan de stok met de Koffiekamer over Griekenland bij de zoveelste crisis in en over dat land. De beurzen daalden hierop - ook de AEX - was het verhaal.

Ik vroeg mij toen openlijk in mijn stukjes af, waarom de AEX-aandelen in zeg maar de Griekse uitverkoop gingen, omdat onze bedrijven daar vrijwel nul omzet halen. Ofwel, Unilever verkocht er geen raketje minder om, om mijn eigen ezelsbruggetje er bij te pakken. Verkoop om verkeerde reden dus, vond ik toen.

Nu kan iedereen achteraf gelijk halen - gaat het mij niet om - maar als langetermijnbelegger ben ik er van overtuigd dat op lange termijn winsten en niet politiek of wat dan ook de beurzen sturen. Zelfs niet de economie. Hooguit indirect. Want een betere economie betekent niet automatisch hogere winsten.

Dat ga ik staven. U kan hetzelfde spelletje voor de AEX doen, maar die loopt maar terug tot 1983. Hier de Dow Jones sinds 1914. De index is anno 1896, was zover gaat mijn data net niet terug. U mag de volgende events in de grafiek tekenen:

  • Twee Wereldoorlogen
  • Great Depression - het enige wat u écht tegemoet schreeuwt (en terecht, want winst was er niet meer begin jaren dertig)
  • Nog meer oorlogen: Korea, Vietnam, Koude Oorlog, Midden-Oosten, Afrika et cetera
  • Reeksen natuurrampen

 

 

Alle vijf goed

Ga zo maar door. U moet de grafiek echt heel groot maken om alles er in kwijt te kunnen, als u zelfs historische akkefietjes - want dat blijken het straks achteraf zeker te zijn - als een olierprijsdalinkie, Brexit en de verkiezing tot president van Donald Trump er in gaat tekenen.

Wie er nog alle calls van doempredikers bij gaat zetten dat we dit keer toch echt ten onder gingen, kan zijn hele kamermuur met deze chart bedekken. En de Dow Jones? Die steeg per saldo door de jaren heen gewoon door. Per saldo, want er waren af toe klappertjes naar beneden #auw

Zeg nou zelf, als de beurs echt zou worden gedreven door  geopolitiek, had de index eerder bij -20.000 moeten staan, dan +20.000 toch? Helaas kan ik in Datastream geen grafieken maken van indices versus de gemaakte winsten. Dat kan ik gelukkig wel van individuele fondsen.

Ik pik de vijf huidige grootste aandelen uit de AEX en geef zo lang mogelijk terug de koers, winst per aandeel en dividend. Eerst de mooiste, Unilever:

 

 

Royal Dutch Shell moet met de vaak zo hopeloos volatiele olieprijs overweg. Gelet op de dividendgroei is ze hier een ware meester in.

 

 

Bij ING klopt het aardig. Zelfs in woelige tijden, om een understatement te gebruiken.

 

 

Bij ASML wordt er wel eens te enthousiast op de toekomst, maar ook wel eens veel te laat. Per saldo komen we nu toch weer aardig uit.   

 

 

Philips is helemaal mooi. Nou ja, mooi? Niet altijd, maar u begrijpt het :-)

 

 

Onbegrijpelijke bende

Alle vijf goed! U ziet dat Royal Dutch Shell, Unilever, ING, ASML en Philips per saldo door de jaren heen min of meer goed worden geprijsd, afgaande op winst en dividend. U ziet ook dat alleen langetermijngrafieken dit bloot leggen, want op korte termijn is het een onbegrijpelijke bende.

Wat is nu de moraal van deze Christmas Carol? Bent u net als ik een echte langetermijnbelegger, trek u dan niks van geopolitiek gestoei aan en houd u aan uw strategie. Tenminste, stel gewoon die vraag of Unilever wel of niet minder Raketjes gaat verkopen. Ah, ik hoor u al hardop denken.

Volgend jaar allerlei Europese verkiezingen en halen dan EU en euro de kerst wel? Ja, het kan zomaar dat er volgens jaar gekke, onvoorspelbare dingen gaan gebeuren op dit continent, die ook nog eens de economie kunnen raken. En dan nog, blijf u afvragen of dit de winsten wel of niet raakt.

Wat dat betreft is AkzoNobel een mooi voorbeeld. U ziet koers, winst en dividend, maar ook omzet per aandeel. De laatste is bij de verffabriek sinds de kredietcrisis min of meer hetzelfde. Daar speelt de vrijwel stilstaande of amper groeiende wereldeconomie sinds die tijd een rol in, zo u wilt.

Niettemin wint het concern de winst per aandeel te verdubbelen en dat rechtvaardigt weer een verdubbelde koers. Jaja, allemaal lange termijn koe in de kontwijsheden, maar wel wijsheden. Helaas valt er hiermee op korte termijn weinig tot niets uit te richten, of krijgt u het soms recht in uw gezicht.

Het geeft mij in ieder geval als langetermijnbelegger een zekere mate van zekerheid, dat zolang de winsten stijgen, ik rustig in aandelen kan blijven beleggen. Wat er ook gebeurt in de wereld.

 

 

En ach, soms klopt het ook nog eens op kort termijn. Over de winsten praatte ik u trouwens twee weken geleden al bij. Prettige kerstdagen en succes in 2017. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 december 2016 17:09

    Arend Jan een hele hap. Laat ik dan maar als eerste beginnen. Neem dit

    "Dat ga ik staven. U kan hetzelfde spelletje voor de AEX doen, maar die loopt maar terug tot 1983. Hier de Dow Jones sinds 1914. De index is anno 1896, was zover gaat mijn data net niet terug.

    dan die grafiek dus"

    Nou nogal logisch dat dat ding omhoog gaat want ze gooien steeds de mindere boys and girls uit. Ken je die dodenmansrit of zo van drs P. beluister het maar eens. youtu.be/rAaL1pO3qAw

    Groet, Jonas
  2. K. Bouter 23 december 2016 20:42
    Een issue die hier niet genoemd wordt is dat er wel in het verleden periodes van 20-30 jaar zijn geweest dat de beurs plat was, je dus geen winst maakte. Of dat je 20 jaar moest wachten voordat je weer de prijs kon krijgen die je betaald had. Kortom, je moet toch wel in de toekomst kijken: Is Shell nog wel een goede investering als dividenden betaald worden van geleend geld en de voorraden olie en gas niet opgepompt mogen worden als we de temperatuurstijging op de aarde onder de 2 graden Celsius moeten houden? Is Akzo nog wel een goede belegging als de fabrieken op Nederlands aardgas draaien wat er nog maar voor een jaar of 15 is?

    Ik denk dat er inderdaad nog wel een paar bedrijven uit de koets van drs. P gegooid gaan worden....
  3. [verwijderd] 24 december 2016 23:28

    Ga ik verder met een reactie.

    In kern stelt Arend Jan: economie is bepalend en niet die politiek.
    Ik kan deze stelling goeddeels onderschrijven. Dat blijkt ook wel als je ziet hoe gemakkelijk de beurs politieke ontwikkelingen verwerkt. Zo beschouwd is Arend Jan aanhanger van het historisch materialisme. De onderbouw bepaald de bovenbouw zo gezegd volgens ene Karl Marx.

    Maar toch bepaalt de politiek wel enige lange termijn voorwaarden waarbinnen de bedrijven moeten ondernemen. Als de politiek stelt: geen geboor bij de Noordpool kan je het wel of niet mee eens zijn, maar uiteindelijk bepaalt de politiek dat wel.

    "Nu kan iedereen achteraf gelijk halen - gaat het mij niet om - maar als lange termijnbelegger ben ik er van overtuigd dat op lange termijn winsten en niet politiek of wat dan ook de beurzen sturen. Zelfs niet de economie. Hooguit indirect. Want een betere economie betekent niet automatisch hogere winsten."

    Wat bijvoorbeeld te denken van de grote econoom Keynes met zijn politieke voorspelling dat het fout zou gaan lopen met het wurgende verdrag van Versailles na WO 1?

    Mijn commentaar is in deze meer filosofisch geschiedkundig beschouwend, want een echte politieke momentumstrategie heb ik ook niet. Dat bekijk ik per keer en dan houd ik wel de economie van vraag en aanbod die er altijd zal zijn in de gaten.

    Groet, Jonas

    PS Tip een interessant tijdschrift "Historisch Nieuwsblad". Ik verslind ze en die zijn dus wel heerlijk leesvoer.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links