Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huilende bril GrandVision

Huilende bril GrandVision

 

Vandaag mogen de GrandVision brillenwinkels de André van Duin huilbril van weleer in de aanbieding gooien. Doe maar 9% korting ofzo. Het is toch lunchtijd en die -9% ook op het koersenbord van GrandVision is niet weg te branden, dus we huilen eerst maar even met André mee.

 

 

Toch niet zo saai...

En nu serieus, want dit is niet grappig meer. Weet u? Omzet en winst is gewoon veel te volatiel voor zo'n duur aandeel. Plus dat het denk ik voor iedereen vandaag een (onaangename) verrassing is dat die brilbusiness van GrandVision blijkbaar zó volatiel ís. Check:

The company’s performance is erratic, alternating good and bad quarters. We need to see more consistency in the numbers for the company to unlock its valuation potential.

Maandag vergeleek ik in een IEX filmpje Randstad met Besi. Dat fimpje kan ik vandaag over doen en dan zet ik GrandVision er bij. Wat Randstad en Besi gemeen hebben is dat het keurige en serieuze (vroegcyclische) bedrijven zijn, die alleen hypervolatiele business, omzet en winst hebben.

GrandVision is niet vroegcyclisch en het is lang niet zo extreem als bij Randstad en Besi, maar, zoals gezegd, blijkbaar is de beurs verrast dat ook omzet en winst van het brilbedrijf wisselend is. Ligt daarom in dat zinnetje hierboven van KBC Securities de afstraffing van het aandeel besloten?

Waar u wellicht bij de beursgang van het GrandVsion in februari vorig jaar dacht aan een loeiendsaai, degelijk, simple & stupid, maar winstgevend bedrijf met een mooi dividend, kijkt u nu op uw neus. Ik ook: checkerdecheck andere beurssites of die -10% eigenlijk wel klopte. -10%!

HAL

Het verbaast me niet als zelfs de onverstoorbare - zoals we ze hier op IEX altijd noemen - Rotterdamsche Reekenmeesters van HAL ook hun koffie andersom roeren. Hun aandeel gaat ook -1,4% nat, omdat mama HAL nog altijd een belang van 78,61% in dochter GrandVision heeft.

Misschien is dit wel de tweede reden voor die koersafstaffing vandaag. GrandVision is een van de duurste aandelen van het Damrak. In een tijd waarin het zoeken is naar yield betaalt u dat wellicht nog voor een aandeel waar u van op aan kan, maar niet voor een volatiel ongeleid projectiel.

Uit Reuters Eikon, nog niet bijgewerkt voor de cijfer van vandaag, dat wel, maar het geeft een idee hoe GrandVision aan de prijs is:

 

 

Als extra service doe ik er de schattingen van KBC Securities bij. Zie net als bij Reuters vooral koerswinstverhouding en dividendrendement: is GrandVision duur of duur? Duur dus.

 

 

Oppikken?

Kortom, GrandVision is blijkbaar het niet übertotaaldefensieve aandeel waarvoor iedereen het hield en daardoor loopt de HAL-premie er uit. Daarmee bedoel ik dat we op de beurs wellicht te veel dachten dat als HAL het goed vindt, het ook wel goed is en daarom een premie betaalden.

 

 

Speculatief, maar misschien dat HAL het ook wel zag aankomen dat de echt gouden jaren van haar brilbedrijven er op zaten en ze daarom is gaan cashen. Misschien wel de grootste bedreiging voor GrandVision is spotgoedkope online concurrentie met - wie weet - handige ogentest-apps.

Niettemin moet ik niet dramatiseren, want GrandVision laat ondanks die afstraffing nog altijd outperformance zien. Misschien is het wel een mooi moment om het op te pikken - 9% korting in de tas - en technisch zit de koers precies onderaan het neergaande trendkanaaltje sinds begin dit jaar.

De les van vandaag is denk ik wel dat zelfs meebeleggen met grootheden als HAL, Warren Buffett en noem ze allemaal maar op, ook niet zonder risico is. Buffett vertrok een paar jaar geleden nog met de staart tussen de benen uit Tesco. Had ie geen bril voor nodig.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hermanindezonophetterras 27 oktober 2016 14:01
    Bij Aalberts lachen ze nu in hun vuistje. Je wordt als bedrijf met een solide lange termijn visie blijkbaar toch meteen door het putje gejaagd bij een tegenvallend kwartaal. Na HY2016 cijfers struikelden analisten nog over elkaar heen om GrandVision een veer tussen de billen te steken.
  2. qxy 27 oktober 2016 14:08
    Met die Andre van Duinintro geef je je leeftijd wel een beetje weg, Arend Jan...

    On topic: "The company’s performance is erratic, alternating good and bad quarters." De oplossing lijkt me dan om niet meer elk kwartaal maar nog maar tweemaal per jaar cijfers te publiceren. Ga lekker Aalberts achterna.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links