Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: February, here we come!

Vooruitblik: February, here we come!

 

Wat een magnifiek lijstje. Ik ben in één keer klaar. Succes er mee en tot morgen :-)

 

 

Maakt u zich maar niet ongerust, het is geen enkel probleem om in deze markt weer een enorme longread te schrijven. Voor mijn gevoel hebben we na die wilde rit vorige maand al een heel beursjaar achter de rug. de AEX daalde eerst -11,1% en steeg vervolgens weer +9,9%.

Sterker nog, waar de AEX vrijdag +2,7% steeg, deed de future er nog een schepje bovenop om 22:00 uur: +3,3%. Standen is een beetje lastig vergelijken (431,28 en 432,00), omdat in de future onder meer al de eerste kwartaaldividenden zijn verwerkt van Unilever en Royal Dutch Shell.

Collega Nick gaf u vrijdag het lijstje al mee:

 

 

Waar staan we nu?

Om de pret meteen te drukken: van mij hoeven de beurzen niet verder te stijgen. Aan dat Citi-lijstje ziet u bovenaan dat aandelen duur zijn. Kunnen nog veel duurder worden, dat ziet u ook, maar zelf vind ik dat hachelijk met dalende winsten. En niet alleen de AEX (dankzij vooral Royal Dutch Shell).

Van de week zag u de ene na de andere unheimische outlook van cijferende bedrijven langskomen. Op een grote hoop en in beeld ziet dat er zo uit:

 

 

Dalende winsten en stijgende koersen van toch al dure aandelen is zeker historisch gezien vragen om ongelukken, maar...! U moet aandelen altijd vooral vergelijken met die andere, zelfs nog grotere asset class (staats)obligaties en ook cash. Daar zit 'm momenteel denk ik de truc.

Met de Bank of Japan in de bocht is er misschien weer een nieuw hoofdstuk aangebroken in de centrale bankensaga deze eeuw. Onder meer de Zwitserse, Deense en Zweedse centrale bank gingen haar al voor, maar de BoJ is de eerste grote centrale bank die negatieve rente hanteert.

Dat bleef niet zonder gevolgen op de rentemarkten, waar alle mogelijke trends - tot 1981 aan toe! - allemaal neerwaarts zijn. Vooral in Europa, maar hoe langer hoe meer staatsleningen renderen negatief. Ik geef u een overzicht dat denk ik meer dan boekdelen spreekt.

Kuch, zoek de renteverschillen...

U weet dat de meeste grote landen tien à twintig leningen hanteren met een looptijd variërend van één maand tot dertig jaar. Ik meld de zoveel jaarslening tot waar de rente negatief is en tussen haakjes zet ik yield op de benchmark-rente, de tienjaars. Dit is mijn bron. Houd u vast:

  • Nederland: 7 jaar (0,44%)
  • Duitsland: 7 jaar (0,33%)
  • Frankrijk: 6 jaar (0,63%)
  • België: 6 jaar (0,60%)
  • Italië: 2 jaar (1,40%)
  • Spanje: 2 jaar (1,50%)
  • Ierland: 5 jaar (0,83%)
  • Portugal: 6 maanden (2,66%)
  • Griekenland: geen (9,80%)
  • Finland: 6 jaar (0,58%)
  • Oostenrijk: 5 jaar (0,58%)
  • Zwitserland: 15 jaar! (-0,26)
  • Denemarken: 3 jaar (0,62%)
  • Zweden: 5 jaar (0,86%)
  • Noorwegen: geen (1,35%)
  • VS: geen (1,92%)
  • Japan: 7 jaar (0,10%)
  • VK: geen (1,57%)
  • Canada: geen (1,22%)
  • Australië: geen (2,64%)
  • Hongkong geen (1,66%)
  • Brazilië: geen (16,0%)
  • Rusland: geen (10,30%)
  • India: geen (7,78%)
  • China: geen (2,91%)

Zwitserland dus de gekste, daar vlucht de hele wereld heen, lijkt het wel. Het berglandje wordt op gepaste afstand gevolgd door Japan, Duitsland én Nederland. Wij schurken aardig tegen de Duitsers aan. Houd dat verschil van momenteel 0,1% maar op een liquiditeitspremie die u betaalt.

U begrijpt mijn uitsplitsingen wel, dat u even ziet wat vooral de BoJ en ECB aanrichten. Verder ziet u de enorme verschillen tussen de diverse landen. Je zal in Brazilië een hypotheek moeten afsluiten, lekker zeg. Lach niet te hard, want begin jaren tachtig was dat hier ook zo. Vergeet dat nóóit!

Om toch nog dit renteverhaal een beetje vrolijk af te sluiten: afgezien van de hoofdsomgarantie is dit wel een hele goeie grap! Nu ik het zo zeg. Kan het zijn dat waar tot voor een paar jaar terug zeg maar bange beleggers in goud vluchtten, dat nu in Zwitserse francs doen? Of praat ik nu écht onzin?

 

 

Pompen (en verzuipen?)

Deze enorme rentebubbel, niet van gisteren op vandaag, lijkt mij de meest plausibele verklaring voor die dure aandelen. Vandaar ook mijn opmerking dat van mij - full disclosure: ik ben lange termijn aandelenbelegger en zit nog jaren aan de kooppkant - de beurzen niet verder hoeven te stijgen.

Met die dalende winsten staan er dan in geen tijd weer Party like it's 1999 waarderingen op het bord. Zie ook de Citi tabel. Hoewel ze dan in vergelijking met die yield op staatobligaties relatief wel goedkoper zijn dan in die achteraf zo berucht geworden jubeljaren van 1995 tot 2000.

Zo ziet u maar, zoals de Opec zichzelf de vernieling inpompt, zo pompen de centrale banken wellicht ook... Vul het zelf in. Wat dat betreft zijn alle ogen na die BoJ-oekaze van vrijdag weer gericht op op de ECB, die op 10 maart wellicht extra vol op het orgel gaat, zoals de president recent hintte.

Op 16 maart volgt dan de Fed met nieuwe ramingen, een perconferentie van de voorzitter en... géén renteverhoging? Volgens het schema van de Fed zou het wel moeten, maar daar gelooft intussen zogezegd nog maar 16% van de markt in.

 

 

Houd moed! :-)

Aan de andere kant, laat u ook niet gek maken. Ja, ik vind het ook een monetaire bende in de wereld en de oplossing is volgens mij zo simpel. Geef na dertig jaar netto nulgroei in de VS en Europa van middenklasse en MKB hen lucht met vooral belastingverlagingen en krimp de overheden in.

Daar komt optimisme van en daar gaan de economie (en inflatie!) wel van loeien. Dit centrale bankengepannekoek heeft bewezen dat het wellicht het westen voor een depressie heeft behoed, maar krijgt de economie niet aan de praat. Dit is alleen politiek en daar is deze site niet voor bedoeld.

Een zooitje in de (monetaire) wereld is het echter altijd geweest en zal het altijd blijven. Dat bewijst deze prachtige grafiek, hier gepikt. Het is de Dow Jones (anno 1896) teruggerekend tot de Amerikaanse onafhankelijkheid. Google op Panic of en dat rijtje jaartallen mag u er ook nog bijzetten.

Moraal van dit verhaal: zolang het bedrijfsleven per saldo door de jaren omzet, winsten en dividenden blijft vergroten door vooral vernieuwing en stijgende arbeidsproductiviteit zit u daar goed. Oh ja, deze grafiek is zonder herbelegd dividend. Die grafiek komt op de tweede verdieping uit.

Dit is ook een leuke grafiek voor iedereen die denkt dat een goudstandaard (ten dele in 1933 en helemaal in 1971 afgeschaft) zaligmakend is. Of dat het afschaffen van centrale banken (de Fed was in 1913 de eerste) voor pais en vrede op de beurzen gaat zorgen. Die negentiende eeuw, die was pas echt wild.

 

 

Agenda

Nu loop ik wel heel erg vooruit én terug, eerst deze week maar eens. Eerste week van de maand, dan is er altijd een hoop te doen en dit keer komen daar nog grote namen uit het bedrijfsleven bij met KW4-cijfers. In vogelvlucht:

  • Bij ons zijn er KW4's van ING, Royal Dutch Shell (die al bekend zijn na die update), Unibail-Rodamco, KPN, Fagron (!), Sligro en Wereldhave. Aan de Nasdaq rapporteert het ook Nederlandse NXP Semiconductors
  • Het eerste dividendje 2016 valt: Unilever gaat haar eerste ex-kwartaaldividend dit jaar à 0,3020 euro
  • In Europa zijn het vooral banken die doorkomen: Credit Suisse, UBS en BNP Paribas zijn de grote namen. Verder ondermeer Daimler, LVMH en Osram
  • In de VS breekt alweer de laatste week waarin nog echt grote, belangrijke namen doorkomen: Google, ExxonMobil, Pfizer, Merck, Yahoo! LinkedIn, General Motors, Dow Chemical, ConocoPhillips, McGraw Hill en Manpower
  • Er is weer een rondje arbeidsmarktdata uit de VS: drieluik Payroll Report, ADP arbeidsmarktrapport en jobless claims
  • Inkoopmanagersindices! De hele wereld komt morgen door met manufacturing PMI's en woensdag met services PMI's. Let vooral op VS (ISM Index), China en Duitsland. Morgen om 09:00 de Nederlandse Nevi manufacturing PMI. Een services PMI kennen wij niet
  • De Bank of England, ofwel The Auld Lady of Threadneedle Street,zoals de bank ook bekend staat, of The British Royal Society for Keeping Rates Unchanged zoals we de tent hier op IEX noemen, neemt weer eens (?) een non-rentebeluit
  • Het restmateriaal bestaat uit Duitse werkloosheid, Duitse en Amerikaanse fabrieksorders en Europese inflatie en werkloosheid

Ik durf geen Klapperrr van de Week aan te wijzen. De ISM Manufacturing Index van morgen wellicht? Die komt na die grandioze leading indicator Chicago PMI vrijdag, na een stortvloed van slechte cijfers uit de VS eerder in januari. Wat mij betreft wel het spannendste cijfer van de week.

Just one more thing! Als de iets de markt wellicht vleugels kan geven - én de winstverwachtingen van alle gerelateerde bedrijven - is het dat de olieproducerende landen toch productiebeperkingen afspreken en er zich min of meer nog aan houden ook. Grappig. Is het ooit voorgekomen dat we op een olieprijsstijging hoopten? :-)

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Het was een wat wild ritje vorige maand, maar ik kan me goed voorstellen dat u dit weekeinde opgelucht adem haalt. Het korte neergaande trendje sinds eind november en zelfs berenmarktje sinds april vorig jaar zijn echter nog intact.

 

 

Vrijdag zat ik héél losjes te tekenen, maar volgens mij is de grote opgaande trend sinds 2009 nog min of meer intact. In ieder geval is die (nog) niet overtuigend gebroken, zoals dat bijvoorbeeld wel bij Arcadis is gebeurd, om een dwarsstraat van dit moment te noemen.

 

 

De AEX VIX (volatiliteitsindex) staat nog altijd hoog op 26,2. Dit duidt er op dat de beurs nog altijd intradag zomaar weer hele procenten kan draaien en bewegen. Pas onder 20 wordt dit gevaar echt minder. De S&P 500 VIX Index nadert met 21,1 wel die grens.

 

 

Al uitvoerig besproken, u ziet hoe onze tienjaarsrente het neergaande trendje versnelt. De all time intraday low - echt sinds 1500 ofzo! - is 0,197% van vorig jaar. Dat is geen officiële koers, maar een market makers quote, maar toch. Houd het anders gewoon op 0,2%.

 

 

Een technisch vlaggetje geloof ik in de grafiek van EUR/USD. Wellicht hier pas weer echt reuring, als die ECB en Fed-rentebesluiten in zicht komen (en onderknuppels binnen die banken gaan hinten of lekken wat ze van plan zijn).

 

 

Opmerkelijk herstel van de olieprijzen - dik +20% sinds de bodems in januari - maar u ziet dat de downtrends spinglevend zijn. Let goed op, want vorige week bewees een gerucht al (zomaar +7% ineens) dat uw stops er al uitliggen voordat u met uw ogen kunt knipperen.

 

 

 

 

Het korte opgaande trendje is intact bij goud, maar dat geldt ook voor de langere. Meer zinnigs heb ik er niet over te vertellen. Dat wil niet niet zeggen, dat er nooit meer iets gebeurt, want dat schreef ik het voorjaar van 2014 namelijk nog over het zwarte goud: olie.

 

 

Resumerend

Jemig, worden mijn vooruitblikken steeds langer? Traffic liegt niet, jullie lezen het massaal en de trend is steeds stijgend. Het is veel werk, ik ben nu 3 uur kwijt (ik dank mijn vrouw voor de eindredactie), maar het is het enige stuk in de week dat ik niet in de haast, of onder druk van de markt hoef te schrijven.

De complete weekagenda met consensusverwachtingen krijgt u nog van mij. Succes deze week en tot morgen bij IEXBeursVandaag.

1 feb
02:45 China manufacturing PMI jan (cons. 49,6)
02:45 China non-manufacturing PMI jan
02:45 China Caixin manufacturing PMI jan (cons. 48,0)
08:00 Bankia KW4-cijfers
09:15 Spanje manufacturing PMI jan (cons. 52,4)
09:45 Italië manufacturing PMI jan (cons. 55,0)
09:50 Frankrijk manufacturing jan PMI (cons. 50,0)
09:55 Duitsland manufacturing jan PMI (cons. 52,1)
10:00 EU manufacturing PMI jan (cons. 52,3)
10:30 VK manufacturing PMI jan (cons. 51,8)
14:30 VS personal income and outlays dec (cons. 0,2% en 0,1%)
15:45 VS manufacturing PMI jan (cons. 48,5)
16:00 VS ISM Manufacturing Index jan (cons. 48,5)
22:00 Google KW4-cijfers

2 feb
08:00 Unibail-Rodamco KW4-cijfers
08:00 LVMH KW4-cijfers
08:00 UBS KW4-cijfers
09:55 Duitsland werkloosheid jan (cons. 6,3% en -8K)
11:00 EU inflatie PPI dec (cons. -2,9%)
11:00 EU werkloosheid jan (cons. 10,5%)
14:00 Pfizer KW4-cijfers
14:00 Dow Chemical KW4-cijfers
14:00 ExxonMobil KW4-cijfers
22:00 Yahoo! KW4-cijfers

3 feb
08:00 KPN KW4-cijfers
08:00 Credit Suisse KW4-cijfers
08:00 Osram KW4-cijfers
09:15 Spanje services PMI jan (cons. 54,3)
09:45 Italië services PMI jan (cons. 54,2)
09:50 Franrkrijk services PMI jan (cons. 50,6)
09:55 Duitsland services PMI jan (cons. 55,4)
10:00 EU services PMI jan (cons. 53,6)
11:00 Italië inflatie CPI jan (cons. -0,2% MoM)
11:00 EU detailhandelsverkopen dec (cons. 0,3% MoM)
14:00 Merck & Co KW4-cijfers
14:00 General Motors KW4-cijfers
14:00 Manpower KW4-cijfers
14:15 VS ADP banenrapport jan (cons. 220K)
15:45 VS services PMI jan
16:00 VS ISM non-Manufacturing PMI (cons. 55,0)
16:30 VS weekrapport olievoorraden
22:00 Yum! Brands KW4-cijfers
22:00 NXP KW4-cijfers

4 feb
08:00 Royal Dutch Shell KW4-cijfers
08:00 ING KW4-cijfers
08:00 Wereldhave KW4-cijfers
08:00 Daimler KW4-cijfers
08:00 Vinci KW4-cijfers
09:00 Unilever notering 0,3020 euro ex-dividend
13:00 VK BoE rentebesluit
14:00 McGraw Hill KW4-cijfers
14:30 VS Jobless Claims
14:30 VS productivity and costs KW4 (cons. -1,2% en 3,6%)
16:00 VS fabrieksorders dec (cons. -2,3%)
22:00 LinkedIn KW4-cijfers

5 feb
08:00 Sligro KW4-cijfers
08:00 Fagron KW4-cijfers
08:00 BNP Paribas KW4-cijfers
08:00 Duitsland fabrieksorders dec (cons. -0,2%)
14:00 ConocoPhilips KW4-cijfers
14:30 VS Payroll Report (cons. 200K en 5,0%)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2016 14:55
    Dank je AJK. Ik ben het met je eens. Beschouw de AEX grafiek vanaf 1983 maar eens met daarin een paar semi TA lijntjes. Bekijk tevens de rolpatronen van 2000 en 2008 en dan ligt het meest waarschijnlijke scenario klaar. Bedenk tevens tegen het licht van deze grafiek dat de banken na de val van het communisme veel meer schulden uit het niets konden creëren. De hierdoor ontstane bubbel is er nog niet uit. Nog eventjes up om daarna weer diep te gaan.
  2. forum rang 6 ff_relativeren 31 januari 2016 15:31
    Als de grote Amerikaanse bedrijven genoemd worden in de week-agenda,
    dan mag een naam als Comcast eigenlijk niet ontbreken ;

    cijfers Comcast : 3 februari voorbeurs. bron : www.cmcsa.com/releasedetail.cfm?Relea... .

    en een detail : dividend van Unilever (NV) € 0,3020. Bron : www.unilever.com/investor-relations/d... .
  3. forum rang 6 !@#$!@! 31 januari 2016 16:13
    De grote vraag op dit moment lijkt me toch: Voorspellen de beurzen een recessie ?

    Op dit moment kunnen we vele redenen verzinnen voor een daling:

    - China zit al in een groeivertraging, maar niemand weet hoeveel. Echter de VS en EU zijn slechts heel beperkt afhankelijk van China voor groei en is dus een geïsoleerd incident.

    - Er zijn wat zorgen over de Europesche bankensector en NPL loans in de PIIGS , die NPL zijn echter van alle tijden in die landen en ook de rest heeft gewoon wat tegenwind door Fraude en Oost-Europa etc, maw het is dus een geïsoleerd incident.

    - Er zijn wat zorgen over de High-Yield sector in vnml de VS, de yield is enorm opgelopen en zou normaal een flinke recessie voorspellen. Men meent echter dat dit op conto van de oliesector komt en dus een geïsoleerd incident is.

    - De grondstoffenmarkt is ingestort, mede door de al op hande zijnde groeivertraging in China. Echter de instorting van de Oliemarkt wordt op conto van de OPEC geschreven die marktaandeel wil winnen. Kolen waarschijnlijk door overstap naar gas ?? Gas door overaanbod schalie ?? Hoe het met Dr Koper en de rest zit, geen idee hoe ze dat verklaren.
    Maar de gehele instorting van de grondstoffenmarkt is slechts een geïsoleerd incident.

    - Emerging Markets gaan door het putje. Uiteraard onder leiding van fraude en mismanagement en andere geo-politieke redenen. (Rusland, Brazilie, Zuid-Afrika) Hun valuta halveren gemakkelijk in waarde. Maar ja, er is altijd wel wat met die landen en hun invloed op de rest van de wereld is minimaal. Het is dus een geïsoleerd incident.

    - Dat de markten eerst in Augustus en nu bij opening van het nieuwe jaar een flinke daling laten zien met een snelheid waar je u tegen zegt is ook van alle tijden. Markten dalen nu eenmaal. Er is sprake van een structureel hogere volatiliteit in de markten, maar dat heeft niks met de economie te maken. Maw het is een geïsoleerd incident.

    Dit hele verhaal gaat er bij mij niet in. Het zijn allemaal symptomen van een structureel probleem sinds de eerste crisis en de financiële repressie van CB wereldwijd en dat is een misallocatie van (financiële) middelen.
    Iedereen ziet dat er nog niks veranderd is en er niks gaat veranderen (politiek doet dat nou eenmaal niet) , dus zit men tussen vrees en TINA en dat verhoogd de volatiliteit. Want men ziet heus wel dat "als" het fout gaat, dat de echte crisis nog zal komen.
    Dus probeert men het nog harder om het te voorkomen.

    Maar de vraag is natuurlijk niet of er NU een echte recessie zal komen, maar wanneer wel ?
    Het zit nou eenmaal in ons economisch systeem ingebakken. Dat zal ook deze keer NIET anders zijn. (hoe hard men ook probeert)
  4. [verwijderd] 31 januari 2016 18:55
    quote:

    !@#$!@! schreef op 31 januari 2016 16:13:

    De grote vraag op dit moment lijkt me toch: Voorspellen de beurzen een recessie ?

    Op dit moment kunnen we vele redenen verzinnen voor een daling:

    - China zit al in een groeivertraging, maar niemand weet hoeveel. Echter de VS en EU zijn slechts heel beperkt afhankelijk van China voor groei en is dus een geïsoleerd incident.

    - Er zijn wat zorgen over de Europesche bankensector en NPL loans in de PIIGS , die NPL zijn echter van alle tijden in die landen en ook de rest heeft gewoon wat tegenwind door Fraude en Oost-Europa etc, maw het is dus een geïsoleerd incident.

    - Er zijn wat zorgen over de High-Yield sector in vnml de VS, de yield is enorm opgelopen en zou normaal een flinke recessie voorspellen. Men meent echter dat dit op conto van de oliesector komt en dus een geïsoleerd incident is.

    - De grondstoffenmarkt is ingestort, mede door de al op hande zijnde groeivertraging in China. Echter de instorting van de Oliemarkt wordt op conto van de OPEC geschreven die marktaandeel wil winnen. Kolen waarschijnlijk door overstap naar gas ?? Gas door overaanbod schalie ?? Hoe het met Dr Koper en de rest zit, geen idee hoe ze dat verklaren.
    Maar de gehele instorting van de grondstoffenmarkt is slechts een geïsoleerd incident.

    - Emerging Markets gaan door het putje. Uiteraard onder leiding van fraude en mismanagement en andere geo-politieke redenen. (Rusland, Brazilie, Zuid-Afrika) Hun valuta halveren gemakkelijk in waarde. Maar ja, er is altijd wel wat met die landen en hun invloed op de rest van de wereld is minimaal. Het is dus een geïsoleerd incident.

    - Dat de markten eerst in Augustus en nu bij opening van het nieuwe jaar een flinke daling laten zien met een snelheid waar je u tegen zegt is ook van alle tijden. Markten dalen nu eenmaal. Er is sprake van een structureel hogere volatiliteit in de markten, maar dat heeft niks met de economie te maken. Maw het is een geïsoleerd incident.

    Dit hele verhaal gaat er bij mij niet in. Het zijn allemaal symptomen van een structureel probleem sinds de eerste crisis en de financiële repressie van CB wereldwijd en dat is een misallocatie van (financiële) middelen.
    Iedereen ziet dat er nog niks veranderd is en er niks gaat veranderen (politiek doet dat nou eenmaal niet) , dus zit men tussen vrees en TINA en dat verhoogd de volatiliteit. Want men ziet heus wel dat "als" het fout gaat, dat de echte crisis nog zal komen.
    Dus probeert men het nog harder om het te voorkomen.

    Maar de vraag is natuurlijk niet of er NU een echte recessie zal komen, maar wanneer wel ?
    Het zit nou eenmaal in ons economisch systeem ingebakken. Dat zal ook deze keer NIET anders zijn. (hoe hard men ook probeert)


    Tijd voor regiem-change....
  5. [verwijderd] 31 januari 2016 21:35
    Hallo allemaal,

    Thx voor jullie compli's! Paar puntjes:

    - ff_relativeren: 0,30 of 0,2030 euro dividend maakt op lange termijn heul veul uit, dus subiet aangepast

    - Theike: Ajax 2-2 en arme Lars van der Haar, waar heb je t over? :-)

    - !@#$!@!: met je eens, recessies, bearmarkets, zelfs krachs, alles hoort r bij. Wie daar niet tegen kan houdt het niet lang vol op de beurs denk ik

    - ronaldus: deze malloot meldt altijd netjes als hij ergens positie in heeft. Ja,we schrijven en schreven hier veel op IEX over nu Arcadis, Delta Lloyd, Shell, Fagron, Galapagos, Fugro, SBMO, TenCate, Ballast Nedam, Imtech en ga zo maar door. Je zou hier niet komen als het niet zo was, toch?

    Gr
    Arend Jan
  6. Bonost 31 januari 2016 21:42
    Goed gelezen geeft AJK niet een echt rooskleurig beeld in zijn vooruitblik. Hij blijft het alsmaar te duur vinden. Ook al zijn we net zo'n twintig% gedaald. Dat is natuurlijk ingegeven door zijn eigen situatie, maar wat als Arend Jan een 25 jaar ouder zou zijn geweest?
    Dus is er sprake van wel degelijk een gekleurde bril in zijn kijk op...

    Kort beschouwd blijven de economieën niet zorgen voor een jubelende stemming. Eigenlijk wil de groei van Europa niet echt doorzetten (je mag je afvragen of dat ooit nog wel gaat gebeuren in percentages die wenselijk zijn). De VS is met een hapering bezig. Die hapering zal zeker aanhouden totdat de verkiezingen voorbij zijn. China begint een meer volwassen economie te krijgen en de groei zal in de komende jaren verder afnemen. Japan zit nog steeds op slot. De groei kan dus alleen afkomen van de emerging markets. Ik kijk in dat opzicht voorlopig eerst naar de opvolgers van China; o.a. India, Indonesie en Vietnam en tot nu toe wil dat nog niet echt accelereren.
    Dus voorlopig blijven we maar even doormodderen en zal het voor de AEX op en af gaan tussen de 400 en de 500; voor de DAX tussen de 9500 en de 11000. Die ranges kun je ook invullen voor de andere markten.
    Eigenlijk zie ik alleen een licht herstel in de markt van de prijzen voor de grondstoffen en een gedeeltelijk herstel van de olie en gasprijzen. Maar dat zal te weinig zijn om de verschillende beurzen vlot te trekken naar een volgende etage. We zullen dit jaar in grote waarschijnlijkheid zijwaarts bewegen, omdat de Centrale Banken absoluut niet toestaan dat de beurzen inklappen.
  7. [verwijderd] 31 januari 2016 22:20
    quote:

    ronaldus schreef op 31 januari 2016 22:07:

    NOU.de vergelijkingen die jij maakt met de andere fondsen slaan nergens op.
    Ik wacht op de cijfers voordat ik dit soort vergelijkingen maak
    Ik zou me eerst maar eens afvragen waarom het aandeel in een jaar tijd daalt van 30 naar 12 in plaats van de boodschapper de schuld te geven.
  8. mok 31 januari 2016 22:40
    quote:

    !@#$!@! schreef op 31 januari 2016 16:13:

    De grote vraag op dit moment lijkt me toch: Voorspellen de beurzen een recessie ?

    Op dit moment kunnen we vele redenen verzinnen voor een daling:

    Maar de vraag is natuurlijk niet of er NU een echte recessie zal komen, maar wanneer wel ?
    Het zit nou eenmaal in ons economisch systeem ingebakken. Dat zal ook deze keer NIET anders zijn. (hoe hard men ook probeert)
    Mooie opsomming. Voor mij ook wel interessant, maar er blijft maar 1 goede reden om een aandeel in een bedrijf te kopen, en dat is winstverwachting en daar uit volgend het dividendrendement. Unilever is een goed voorbeeld en deze leverde afgelopen jaar meer winst en zal ook dit jaar minimaal gelijke winst leveren. Dit zal dito dividend opleveren. Dat dividend is vele malen hoger dan wat je krijgt aan spaarrente, dus waarom een daling van de koers verwachten? Zo zijn er vele aandelen van goed lopende bedrijven. Rente blijft laag, dus ik maak mij geen zorgen.
  9. forum rang 5 theo1 1 februari 2016 15:40
    @flipflapflop: dan zou Shell na dik 50 jaar dividend betalen zwaar negatief moeten noteren. Verklaar dat maar eens.

    @mok: mee eens. Aandelen van topbedrijven waren aan de prijzige kant, dat is behoorlijk gecorrigeerd. Ik zie geen reden voor paniek.

    @!@#$!@!: ik vind het niet zo gek dat China niet eindeloos in rechte lijn met 10% per jaar groeit. Olieprijs zit meer aan de aanbodkant dan aan de vraagkant. Bij andere grondstoffen zit het wel aan de vraagkant, omdat China niet meer rücksichtlos zomaar alles opkoopt. Brazilië, Zuid Afrika en Rusland zijn allemaal symptomen van lage grondstoffenprijzen. Dat was ooit reden voor optimisme, nu wordt alles aangegrepen om negatief te gaan doen. Bovendien worden die landen inderdaad bijzonder slecht geleid. Ik beleg sinds 1998, en al die tijd wordt er al gezeurd over volatiliteit die zo hoog zou zijn. Als dit alles is, dan doe ik het ervoor. Waren beurzen vroeger totaal hersendood of zo? Volgens mij is het nooit anders geweest, alleen nu wordt er veel meer gezeurd.

    Er komen nu wat zaken bij elkaar, niet helemaal toevallig natuurlijk want de veranderingen in China zijn de directe oorzaak van lage grondstoffenprijzen en die zijn weer de directe aanleiding voor instortende grondstoffenlanden (die om een vage reden zijn uitgeroepen tot dé emerging markets waar het allemaal om gaat) en dat is weer een hele belangrijke factor in die lage inflatie waar centrale bankiers zich zo druk om maken. Maar die dingen gebeuren nu eenmaal.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links