Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weinig ruimte

Uitbraak AEX nog in december?

De weerstand bij 473 is opnieuw weer een stuk krachtiger geworden nadat de recente intraday-doorbraak geen doorgang vond en de AEX opnieuw in een terugvalsituatie is aanbeland. Pas een slot hierboven zorgt voor de volgende opwaartse beweging in de stijgende kortetermijntrend.

Enkele dagen geleden wist de AEX twee achtereenvolgende dagen een intraday-doorbraak te maken door de 473 en vormde daarbij een top bij 474,85. Hiermee werd ook voor het eerst in lange tijd het 200-daags gemiddelde kortstondig opwaarts gebroken.

Deze doorbraak kreeg echter geen vervolg en de AEX sloot die dagen weer onder de 473 punten. Wel werden daarbij de eerste slotnoteringen boven de 470 punten op de borden gezet. Tijdens de eerdere tests in november van de 473-puntengrens, was het slot telkens onder de 470 punten.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Minder ruimte

De handelsruimte in het zeerkortetermijnbeeld wordt echter dagelijks kleiner om de zeer krachtige opgaande beweging in stand te houden. De terugvallen van november zorgden voor twee hogere bodems die te verbinden zijn met de bodem van september bij 405 punten.

Deze hogere bodems in november werden gevormd bij 448,30 en 455,30. Vooral de bodem bij 448,30 is een technisch perfecte terugtest van zowel de neklijn van een groot bodempatroon als een test van het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de septemberbodems.

Deze stijgende bodemlijn loopt dagelijks ongeveer 1 punt op en is vandaag bij 463,50 te vinden. Een slotkoers hieronder zou meer neerwaarts potentieel vrijmaken richting de recente bodem bij 455,30. In dat scenario ontstaat een minder steil opgaande trend.

Pas een slotkoers onder de 455,30 zorgt voor mogelijk een langere zijwaartse handelsrange tussen grofweg 447 en 473 punten. In dat scenario gaat een doorbraak door 473 aanzienlijk langer duren en wordt een test van de zone 490 tot 495 waarschijnlijk tot de eerste maanden van volgend jaar uitgesteld.

Overigens zou een doorbraak van de genoemde stijgende bodemlijn en een test van de 455,30 ook kunnen betekenen dat de zone 490 tot 495 dit jaar niet meer getest zal worden. Nu deze opgaande bodemlijn in de AEX in zicht komt, moeten we overigens wel alert zijn op bodempatronen vanuit de candlesticks.

Dalende zeerkortetermijntoppenlijn

Zolang deze stijgende bodemlijn niet op slotbasis neerwaarts wordt gebroken, blijft de opwaartse druk op de zware weerstand bij 473 intact. Cruciaal voor een volgende opwaartse stap is de doorbraak van deze 473 op slotbasis.

In de afgelopen vier handelsdagen, waarbij de top werd gezet bij 474,85, is een dalende zeerkortetermijntoppenlijn te zien die dagelijks werd aangeraakt. Vandaag ligt deze toppenlijn bij 469 en de lijn daalt dagelijks bijna 1,5 indexpunt.

Een opwaartse beweging hierboven zou ook het einde kunnen betekenen van deze zeer minimale terugval. Als ondergrens voor een test in de laatste weken van dit jaar van de 490 tot 495 houd ik de bodem van 455,30 aan. Daaronder verzwakt het kortetermijnbeeld.

Het zou krachtiger zijn als de AEX boven de genoemde stijgende bodemlijn vanaf de septemberbodems blijft in de komende dagen. In dat scenario blijft namelijk de stijgende driehoek die sinds november in ontwikkeling is intact.

Boven 463,50

In het middellangetermijnbeeld blijft de stijgende trend sowieso intact en lijkt pas een beweging onder de 447 tot 448-grens (neklijn en bodem november) voor een draai te kunnen zorgen en dat verwacht ik niet in de komende weken. Ook een beweging onder de 455,30 acht ik klein.

Voor vandaag is het dus belangrijk om de opwaartse druk in stand te houden dat de AEX boven de stijgende bodemlijn van 463,50 weet te blijven en te sluiten. Uiteindelijk moet de index ook de dalende zeerkortetermijntoppenlijn breken bij 469 om de druk op de 473 weer op te voeren.

Aangezien de handelsruimte dagelijks kleiner wordt, lijkt vandaag of morgen al een vervolgbeweging buiten deze grenzen te kunnen worden gestart. Een doorbraak van de 473 blijft voor mij het meest waarschijnlijke scenario in de komende tijd waarna de AEX zijn opwaartse weg kan vervolgen.

Bij een slot onder de 463,50 ontstaat ruimte naar 455,30-bodem en zal de zeer steil stijgende bodemlijn worden gebroken en moeten we op zoek naar een nieuwe opgaande modus.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

705 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bonus aanbieding 3 december 2015 09:00
    Bas bedankt voor het dagelijkse stukje proza. Ongelooflijk negatief verhaal voor jou doen. Dagenlang hoorde ik niets anders dan een snelle doorbraak van 573, dan snel naar 510 en (na een dagje stijgen) door naar 563. Nu ineens een lijn omlaag. Links boven beginnen en rechts onderin eindigen, hoe bevalt dat?
  2. Disci 3 december 2015 09:07
    Mogge.

    quote:

    AEX RALLY schreef op 2 december 2015 15:49:

    [Pakka schreef op 2 dec 2015 om 15:47:

    ... Yanks spuiten hoog na 17:35u...]
    m.a.w. hier weer een verloren dag.
    Geen positie's meer alleen nog aandelen te verkopen komende we(e)k(en).
    Niet alleen zat hij er weer ongelooflijk naast, hij haalt zijn post ook nog eens weg later.

    Om met ONN te spreken: wat een niveau, wat een forum, wat een clown....
705 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 36 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links