Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wees alert op bodempatronen

Wees alert op bodempatronen in de AEX

Ondanks de verdere terugval van gisteren verwacht ik nog steeds een krachtig vervolg in de AEX in de komende tijd naar aanzienlijk hogere niveaus. In het kortetermijnbeeld is er niets aan de hand en is dit gewoon een normale beweging in de stijgende kortetermijntrend.

Twee dagen geleden werd een hogere top op de borden gezet in dit kortere beeld bij 473. Hiermee werd precies het 200-daags gemiddelde getest. Geregeld zien we enige hapering bij een dergelijk belangrijk gemiddelde.

Maar ik houd rekening met een opwaartse vervolg boven dit gemiddelde in de loop van volgende week. Niet alleen werd het 200-daags gemiddelde getest, maar er werd woensdag ook een shooting star toppatroon op de borden gezet.

Grotere aanloop

Ik gaf gisteren aan dat zolang de opwaartse gap tussen de 466,85 en 468,55 open zou blijven staan, een snel opwaarts vervolg mocht worden verwacht. De sluiting van deze gap zorgt echter voor een groter aanloopje voordat de AEX opwaarts afscheid zal nemen van dit gemiddelde.

Voor vandaag ligt de eerste steunzone bij 465 – 466. Dit was recent de bovenkant van een zijwaartse consolidatiefase. De derde dergelijke fase vanaf de septemberbodem bij 405. Opvallend daarbij is dat elke consolidatiefase telkens werd opgevolgd door een krachtig vervolg.

De vorige fase tussen de 445 en 452 werd opgevolgd door een stijging van meer dan 20 punten in 2 dagen tijd. Vanaf de recente onderkant bij 458 is een stijging te noteren van 15 punten. Toch verwacht ik dat het hiermee niet ophoudt.

Beginpunt correctie

Voor de komende twee tot drie weken verwacht ik een beweging naar de 481 punten. Hier ligt de bodem van eind juli. Dat zou opnieuw een stijging betekenen van ruim 20 punten vanaf de 458-bodem.

Zover is nu nog niet, de AEX is nu bezig met het aanloopje in het kortetermijnbeeld. Bij de 466-steun ligt verder ook nog het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige zware augustuscorrectie.

De opwaartse doorbraak hierboven betekent vanuit deze techniek dat de weg voor de komende tijd openstaat naar het beginpunt van de voormalige augustuscorrectie, bij 504 punten. Onder de eerste steunzone van 465 – 466 ligt verder bij 463,50 nog een stijgende kortetermijnbodemlijn.

Alert op bodempatronen

Deze bodemlijn is opnieuw zeer steil en daardoor uiteindelijk onhoudbaar. Een neerwaartse doorbraak hieronder zou in principe meer neerwaartse ruimte vrijmaken naar de onderkant van de recente consolidatiefase bij 458. Hier ligt de volgende krachtige horizontale steun.

Toch verwacht ik niet dat het zover zal komen. Voor de komende dagen moeten we alert zijn op nieuwe bodempatronen rond de genoemde steunniveaus. Voor de komende week houd ik rekening met hernieuwde opwaartse druk naar de 473 en mogelijk al snel een opwaartse doorbraak.

In het beeld voor de rest van dit jaar is de kans op nog minimaal een terugtest groot. De start ligt rond de 481 punten waarna uiteindelijk mijn doelzone voor de laatste weken van dit jaar (490 – 495) nog in zicht moet kunnen komen. Zelfs een beweging tot boven de 500 punten sluit ik niet uit.

 

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

465 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 november 2015 09:04
    quote:

    Waterblok schreef op 6 november 2015 08:58:

    Goedemorgen,

    Ben benieuwd het lijkt of veel beleggers omlaag kijken.
    Voor mij graag boven 480 in december
    Dit is een SHORT-FORUM met vooral Fake- tradende:

    Markt Vorsers... Markt Kenners... Aandelen Strategen..

    die pak hem beet vanaf 2009 al precies weten waar "we" naar toe gaan..

    Naar beneden dus! :)
  2. [verwijderd] 6 november 2015 09:05
    quote:

    Coole IJsbeer schreef op 6 november 2015 08:59:

    Goeie morgen vanmiddag de Play-roll cijfers..

    Zal/kan wel slecht zijn..

    Dan red de Fed zich er (weer) uit.. géén renteverhoging ivm:

    "de omstandigheden"

    Tja.. het kan verkeren :)
    Door al dat gedoe, raakt de euro behoorlijk de kluts kwijt.
  3. tweemetervijf 6 november 2015 09:11
    Zoals ik al wist toen ik het kocht gingen de RD Shell aandelen niet veel worden. Toch nog kunnen verkopen met een prachtige 2 euro winst. Nu weer Long AEX, iets wat ik waarschijnlijk over een paar minuten weer kan verkopen met een mooie winst.

    Ben nog steeds vrij doelloos aan het handelen sinds gisterochtend. Ben benieuwd wat er hier verder aangeschaft wordt.

    procentpuntje winst gepakt op de long. Nu zit ik met een lege portefeuille.. wat nu, wat nu?
465 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links