Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: KW3-cijferseizoen

Vooruitblik: KW3-cijferseizoen

 

Laat ik de goden maar niet weer gaan verzoeken. Op zondag 23 augustus schreef ik dit. De volgende dag mondde in Black Monday uit:

Niet veel te doen dus. Ei-gen-lijk maakt dat de komende week nog spannender. Draaien in de markt of beslissende bewegingen zijn er vaak in dit soort en niet überdrukke en -belangrijke weken.

Hoho, niet schrikken, dat wil ik niet zeggen dat het nu weer gebeurt en het kan ook nog de andere kant uitdenderen, hé? Ik moet hier alleen wel aan denken als ik de agenda van deze week zie: niet veel te doen, ondanks dat in de VS het KW3-cijferseizoen voorzichtig begint.

Ik hoef u niet uit te leggen dat de beurzen zo gespannen zijn als een veer - kijk naar de volatilteit - en dan kan een onverwachte gebeurtenis er zomaar flink in hakken. China, Volkswagen, dat soort dingen. Overdrijving ligt dan op de loer. We zagen het deze week bij Fagron, PostNL, Altice et cetera.

De procenten rollen in het rond op nieuws, waar de koers tot voor twee maanden terug bij wijze van niet eens op zou reageren. Enfin, wie echter een beetje uitzoomt en gaat helicopterviewen, ziet dat de laffe en dalende koersen dit jaar uiteindelijk best wel aardig kloppen.

 

 

Kloppen, ja. De waan van de dag is iets anders, maar op lange termijn zijn het de bedrijfswinsten die de koersen drijven en niet allerlei politiek en centrale bankgehannes. Wat dat betreft heb ik goed nieuws voor u, want volgens mij is deze opgaande trend nog hartstikke intact :-)

 

 

 

Agenda

Howel het KW3-cijferseizoen begint, stelt de agenda dus bitter weinig voor deze week:

  • Alcoa komt met KW3-cijfers en heet traditioneel altijd de eerste te zijn met haar rapportage. Klopt niet helemaal, want ik kom ook Pepsi, Yum! Brands en Monsanto tegen. Bij ons komt Fagron door en er is een aandeelhoudersvergadering TomTom
  • Morgen zijn er in alle landen behalve Nederland inkoopmanagersindices over september van de dienstensectoren
  • De Bank of England neemt maar weer eens een non-rentebesluit: net als de Fed wellicht het momentum gemist. Er zijn nog wat Duitse industriecijfers die op de beurs alleen tellen als ze erg afwijken. De Chinese beurzen zijn morgen en dinsdag dicht

Over Fagron gesproken: vrijdag hebben veelen een dramatische les geleerd met dat ritje van +35% naar +7%, om niet zomaar long te gaan op een gerucht. Want dat is het: geen hard nieuws is gerucht. Ballast Nedam deed het in december en nu Fagron: peptalk om de koers op te jagen.

Nog meer veelbesproken biotech: morgenavond nabeurs is Galapagos topman Onno van de Stolpe te gast bij BNR. Collega Nick is er bij en blogt live hier op IEX. Pikant, want de Amsterdamse beurs is dan wel dicht, maar de Amerikaanse notering van Galapagos draait.

Dan zijn er nog de bijna onwaarschijnlijke verhalen over Glencore (hier) en vooral Volkswagen (hier). Tot slot zijn er in Portugal nog algemene verkiezingen en volgens de polls zou zowaar de zittende, bezuinigende regering het kunnen redden. Nee, Portugal is zeker geen Griekenland.

Wat is uw rendement? Ik (mijn porto is Monsieur Turbeau) sta op +2,05% in de Slimste Belegger 2015 competitie. Behalve op opening en vrijdag na het Payroll Report een beetje fröbelen met de AEX ben uik niet gekomen. Ik kan het niet combineren: werken en handelen tegelijk :-)

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. Technisch maakt de AEX het hoe langer, hoe spannender. Zowel de lange termijn opgaande trend sinds 2009, als de korte neergaande trend sinds april dit jaar zijn volgens mij nog intact.

Ondanks de dagelijkse koers comedy capers deze week wordt de bandbreedte waarbinnen de index zich beweegt steeds kleiner, deze week afgerond 410-420. Fundamenteel gezien moeten voor hogere koersen de winsten, omzet en outlooks van het komende cijferseizoen meevallen.

Als de rapportages tegenvallen kan de AEX onder 400 duiken. Let wel, dit is theorie. Het kan maar zo weer dat een waan-van-dag-dingetje als Chinese groei, een Volkswagen-affaire, een natuurramp, politieke toestand of centrale bank akkefietje de kort termijn richting bepaalt.

 

 

Met een AEX-volatiliteit van dertig kan plots 400 of 450 op het bord staat, voor u terug bent van de wc, uw broodje bal met dubbele mayo hebt gedaan, of zelfs maar met uw ogen hebt geknipperd. Dit is een gevaarlijke beurs voor iedereen die niet fulltime achter de schermen zit.

Ieder geval maakt die dertig duidelijk dat AEX 422,58 niet een standje is waar de beurs op dit moment prima mee kan leven. In principe kukelt het ding in elkaar als het Damrak het noorden opzoekt, of loopt nog verder op als de beurs naar het zuiden gaat.

 

 

Onze rente heeft deze week wel een nieuwe bodem neergezet en zo begint zich een mooie neergaande, korte termijntrend af te tekenen. De lange trend is al sinds 1981 dalende Wat zeggen die dalende rentes ons? Angst voor winsten en outlooks bedrijven en gebrek aan inflatie en groei?

De obligatiemarkt heet slimmer te zijn dan de aandelenbeurs en daarom zit mij dit niet lekker. De Europese economische cijfers mogen best aardig zijn. De rest van de wereld doet echter niet mee en hoe lang is dat EU-herstel dan houdbaar? Misschien dat de rentes ons dit vertellen.

 

 

Zo langzamerhand wordt het wel tijd voor een nieuw topje op 1,14 of 1,15, maar het korte trendje in EUR/USD is nog wel opwaarts. Na een rondje beroerde VS data deze week - het kan zo op een recessie uitdraaien - gelooft niemand nog in een Fed-rentestap voor maart 2016.

 

 

Het zou logisch zijn dat EUR/USD zou aantrekken als de VS verzwakt en de EU-economie aardig draait, maar daar steken wellicht die maandelijkse ECB-aankopen van 60 miljard euro een stukje voor. Er wordt zelfs nog meer verwacht bij het volgende rentebesluit.

Als ik voor mijn beurt mag praten: daarom ben ik voor een Amerikaanse renteverhoging: desnoods by all means necessary. Acht jaar na de kredietcrisis moeten we een keer af van die ingrepen en de markt weer op eigen benen laaten staan. Anders blijven we bezig.

Desnoods gaat dit ten koste van een vette recessie, dikke bearmarket en vallen er weer partijen om. Pech gehad, ze hebben acht jaar de tijd gehad om de boel op orde te krijgen.

 

 

Olie begint zo langzamerhand bijna een recht lijntje te vormen. Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij de AEX: aan welke kant knalt het spul de grafiek uit? Voor hogere koersen zijn betere economische cijfers nodig, of minder aanbod. Heb ik goed opgelet? Ik zie geen van beide.

Nu zijn er meer die niets van olie verwachten en dan wil de koers nog wel eens...

 

 

 

Goud wentelde zich deze week in die slechte Amerikaanse data en zwalpende dollar. Aan de andere kant heb ik goud wel eens harder omhoog zien vliegen bij angst in de markt. Heel onwetenschappelijk, maar volgens mij is goud gewoon even niet hip en cool na jarenlange hype.

Maak u niet druk, komt vanzelf wel weer een keer terug. Misschien morgen, maar het kan ook nog tien jaar duren. Wat maakt het uit, intussen strijkt u namelijk gewoon netjes uw divenden en coupons op :-) Geintje, niet dus. Precies om deze reden ben ik geen fan van goud.

 

 

Zo vind ik mijn stukje wel weer af. Veel leesplezier en op vragen en opmerkingen reageer ik morgen pas, want ik heb de rest van de dag verplichtingen. Fijne zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs.

5 okt
00:00 Beurrs van China dicht
09:00 BAVA TNT Express
09:15 Spanje services PMI sep
09:45 Italië services PMI sep
09:50 Frankrijk services PMI sep (cons. 51,2)
09:55 Duitsland services PMI sep (cons. 54,3)
10:00 EU services PMI sep (cons. 54,0)
11:00 EU detailhandelsverkopen aug (cons. -0,1%)
15:45 VS services PMI sep
16:00 ISM Non-Manufacturing PMI sep (cons. 58,1)

6 okt
00:00 Beurs van China dicht
08:00 Duitsland fabrieksorders aug (cons. 0,5% MoM)
14:00 Pepsi KW3-cijfers
14:30 VS handelsbalans aug (cons. -42,00B)
16:00 BAVA NN Group
22:00 Yum! Brands KW3-cijfers

7 okt
00:00 Beurs van China dicht
08:00 Duitsland industriële productie aug (cons. 0,3% MoM)
09:00 Tesco KW2-cijfers
10:30 VK industriële productie aug (cons. 0,2% MoM)
14:00 Monsanto KW3-cijfers
16:30 VS weekrapport olievoorraden

8 okt
03:45 China Caixin services PMI sep
08:00 Duitsland handelsbalans (cons. 22,4B)
09:00 BAVA TomTom
13:00 VK BoE rentebesluit
22:00 Alcoa KW3-cijfers

9 okt
09:00 Fagron KW3-cijfers
10:30 VK handelsbalans aug (cons. -10,00B)
14:30 VS import- en exportprijzen (cons. -0,6% en -0,3%)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 4 oktober 2015 15:17
    Citaat: daarom ben ik voor een Amerikaanse renteverhoging: desnoods by all means necessary. Acht jaar na de kredietcrisis moeten we een keer af van die ingrepen en de markt weer op eigen benen laaten staan. Anders blijven we bezig.
    Desnoods gaat dit ten koste van een vette recessie, dikke bearmarket en vallen er weer partijen om. Pech gehad, ze hebben acht jaar de tijd gehad om de boel op orde te krijgen.

    Ten 1ste, waarom MOET dit?
    Dat kan je wel zeggen, maar, dan ook graag de onderbouwing.

    Wat het 2e deel van jouw uitspraak betreft, onderschrijf jij dat ook nog wanneer je in de toekomst in een oude doos onder een brug leeft?
  2. Mr Greenspan 4 oktober 2015 20:53
    Over Galapagos gesproken. Normaal wil je ook nog wel eens ingaan op inside transacties.
    Vrijdag (avond) is bekend geworden dat 2 bestuurders van Galapagos afgelopen week aandelen hebben gekocht via de beurs.
    Vd Stolpe woensdag 10.000 stuks voor 362.393
    Van Barangen donderdag: 3800 voor E 148.194 (zo'n 39 euro per stuk)

    Van der Stolpe had voor die tijd ook al via warrants en aankopen op de beurs een belang opgebouwd van 518.289 aandelen.

  3. Zal_wel 4 oktober 2015 20:54
    quote:

    Brievenbus schreef op 4 oktober 2015 15:17:

    Wat het 2e deel van jouw uitspraak betreft, onderschrijf jij dat ook nog wanneer je in de toekomst in een oude doos onder een brug leeft?
    Ach, over een paar jaar wonen we allemaal onder een brug. Of denken we nog steeds dat 7 jaar lang ZIRP (voor het eerst in de geschiedenis!!) en QE zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Nee, daar is helaas heel goed over nagedacht met alle bewuste destructieve consequenties van dien...
    redefininggod.com/nwo-schedule-of-imp...
  4. forum rang 5 hvasd2 4 oktober 2015 21:06
    za 03 okt 2015, 12:00
    'Bedrijfscijfers moeten meer helderheid brengen'
    Van onze beursredactie
    De uitslagen op de aandelenbeurzen bleven afgelopen week groot, door de onzekerheid die de groeivertraging in China veroorzaakt. Vermogensstrateeg Joop van de Groep (Antaurus) kijkt dan ook uit naar de nieuwe kwartaalcijfers. ,,Deze maken duidelijk in hoeverre bedrijven getroffen worden.”
    Vrijdag zag het er aanvankelijk naar uit dat de AEX de week positief zou afsluiten. Een tegenvallend Amerikaans banenrapport gooide echter roet in het eten. Een dag eerder had een industrieel cijfer uit de VS het eerdere enthousiasme bij beleggers al in de kiem gesmoord.
    Van de Groep begrijpt dat elk macrocijfer voor een heftige koersbeweging kan zorgen. ,,Niemand kan momenteel namelijk goed inschatten hoe sterk de groeivertraging in China is. En hoe groot de impact is op de wereldeconomie. Ook is nog onduidelijk hoeveel last bedrijven ondervinden.”
    De vermogensstrateeg vindt het aantal winstwaarschuwingen meevallen. ,,Roestvrijstaalfabrikant Outokumpu, BE Semiconductors en Caterpillar, dat voertuigen voor de mijnbouw produceert, waarschuwden recent voor een tegenvallend kwartaal. Buiten de industrie lijken de gevolgen van de Chinese groeivertraging echter beperkt te zijn. Zo hield Unilever afgelopen week een capital markets day, met de geruststellende mededeling dat het slechts hier en daar wat minder gaat.”
    Overigens komt het cijferseizoen pas half oktober echt goed op gang. Beleggers moeten het deze week doen met de kwartaalcijfers van Pepsico en de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa.
    Van de Groep kijkt voorts uit naar de notulen van de Europese Centrale Bank op donderdag. ,, Er dreigt voor de eurozone een deflatiescenario en de economische groei komt in 2016 lager uit dan eerder werd voorzien. Zodoende zijn er steeds meer geluiden dat de ECB het obligatieopkoopprogramma gaat verruimen of verlengen.”
  5. Blender69 5 oktober 2015 11:39
    Toch wel mooi dat de meeste koerdoelen verlagingen zijn, en meest zijn ook nog eens onder de huidige koers, maar de koersen lopen maar op? Klopt dit wel? Zijn de analysten van de banken dan zo dom, of zijn de handelaren zo slim om nu alles nog omhoog te zetten om de posities te verkleinen? Volgens mij gaan de winsten en omzet de komende kwartaalcijfer periode flink lager uitvallen. Maar er is pas 1 winstwaarschuwing.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links