Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vooruitblik: Angst in de markt?!

Vooruitblik: Angst in de markt?!

Resumerend, voor wie geen zin heeft om deze hele longread - want dat is het - over de loeispannende beurs van nu te lezen, waarin ik alles toelicht en uitleg:

  • De komende week krijgen we eigenlijk geen data die de brede markt kan sturen.
  • Sommige aandelenindices zitten al in een bearmarket. De belangrijke flirten of beginnen dat te doen met de opgaande trend sinds maart 2009, ofwel dé bullmarket
  • Het vrijkomende geld gaat cash en niet in obligaties en commodities
  • Ofwel, het staat klaar om weer in te stappen? Dat kan ik me voorstellen, want bij eerdere correcties in de bullmarket moest je snel zijn om de boot niet te missen
  • Deze week kán beslissend zijn: ofwel dollar, aandelen en commodities dalen door en wie weet komt er toch een run op bonds. Dan ligt een bearmarket wellicht binnen handbereik
  • De markten kunnen ook - van mijn part vanwege there is no alternative (TINA) - met een noodgang aantrekken. Geluiden uit China (steun- en noodmaatregelen) of de VS (al dan geen rentestap) lijken het belangrijkste, maar dé trigger is bijna alijd onverwacht

OK, de vlugge lezers kunnen nu gaan. De anderen gaan er goed voor zitten, want het is een heel verhaal geworden. Ik begin met Bob. Want Bob heeft eigenlijk wel gelijk:

 

 

Cees heeft eigenlijk ook wel gelijk. Leuk voorbeeld hiervan: ik weet nog afgelopen oktober: Pauw besteede zowaar aandacht aan de beurs en zond de bekende 1929 paniekfilmpjes uit tijdens een vergelijkbare beurscorrectie als nu. De volgende dag bodemde de AEX :-)

 

 

Business Insider heeft al helemaal gelijk:

 

 

Wie heeft én krijgt er gelijk?

Van hollebolledolle stieren tot perma-ijsberen, ik kan hier een heleboel reacties aan toevoegen. Weet u? Iedereen heeft gelijk. Vraag is alleen wie gelijk krijgt van Mr. Market. Dat is dan meteen een goeroe, totdat die bij de volgende extreme marktsituatie weer nat gaat.

Verhaal apart, ga ik het nu niet over hebben. Want een extreme marksituatie is het wel, vind ik en vandaar ook dat ik Cees zijn tweet meeneem. De daling nu is meer dan een technische correctie?

  • Ten eerste hebben de indices sinds de vorige correctie begin deze zomer geen hogere top neerzet en dalen nu harder
  • De HangSeng, de hoofdindex van HongKong, is al in een bearmarket en ook grote indices als die van Brazilië en Korea deigen er in te verzeilen
  • Alle lange opgaande trends staan onder druk. Ik ben geen technisch analist, maar volgens mij heeft de AEX nog ruimte tot 420 ofzo. Gerekend vanaf de slotstand van de future vrijdag (-4,1% op 439,70) is dat nog maar -3,3%
  • Beetje privé-opvatting, maar toch: de aanleiding is een betere. Bij de vorige correctie deze zomer was Griekenland de hoofdschuldige, hoewel dat omzet en winst van hooguit een enkel bedrijf raakt. Bij verzwakking van China en de wereldeconomie is dat andere koek

Risk happens fast (ofwel, dalingen kunnen heel snel, heel hard toeslaan, véél sneller dan stijgingen) schrijf ik vaak en dat klopt. Alsof vrijdag op Wall Street ineens iedereen wakker werd! Kijk maar naar de VIX-index, ofwel de volatilteit of beweeglijkheid van de S&P 500.

Die steeg in één dag met 41,8% van standje-niks-aan-hand tot standje-oh-oh-wat-zijn-we-toch-nerveus:

 

 

Hallo China?!

Alle vingers wijzen nu naar China. Knap iemand die precies weet hoe het zit in dat reusachtige, onbevattelijke land, maar duidelijk is dat de economie daar ernstig hapert. Laatste bewijs: die eerste schatting van die inkoopmanagersindex van de industrie over augustus van 47,1.

China zette onder wijlen Deng Xiaopeng vanaf 1979 die economische groepspurt in, die geen enkele hapering kende. Tot nu toe. U kunt op uw vingers natellen dat na 36 jaar extreme groei onder leiding van een corrupte communistische partij er zaken Enorm Scheef zijn gegroeid.

Crises willen beerputten nog wel eens genadeloos blootleggen... We gaan het zien. Is dit alles wellicht de angst die de markt nu even heel erg parten speelt? Voeg ik er nog een speculatieve reden aan toe: raken de markten hun vertrouwen kwijt in de stimuleringsprogramma's?

Want iedereen weet dat China enorme blikken met geld open gaat trekken, of - vaak overnight - drastische maatregelen gaat afkondigen om het tij te keren. Hier hebben we er al eentje. In Nederland moeten we over zoiets eerst vijf jaar polderen en klankbordgroepen:

 

 

Plan B

Neem me niet kwalijk, maar veel meer dan de bestaande situatie handhaven hebben al die stimuleringsprogramma's sinds de crisis erigenlijk niet gedaan. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat met al die geldsmijterij er nog altijd geen groei en inflatie is? Het werkt gewoon niet.

Tijd voor Plan B. Wat mij betreft kleinere overheden en lagere belastingen, zodat de al dertig jaar achterblijvende consumentenuitgaven (hét probleem) de wereldeconomie écht kunnen aanzwengelen, maar ik ben dan ook een oneerlijke, gewetenloze blanke neo-liberaal ofzo :-)

Dit is speculatief en persoonlijk, feitelijk is dat de groei in winst en omzet van het bedrijfsleven stil valt. Ja, de KW2-cijfers vallen mee, maar de verwachingen waren dan ook flink omlaag geschroefd. Dat is niet handig met die (peper) dure aandelen en dit kan een bearmarket rechtvaardigen.

Gewoon om de verhoudingen recht te zetten, heel gezond. Niettemin zie ik geen vlucht in (veilig) staatspapier en een echte run op goud. Het geld gaat dus even cash. Klaar om opnieuw in te stappen, omdat China er tóch wel weer een smak geld tegenaan gaat gooien? Kan ook nog.

Daarom citeer ik ook een paar mensen aan het begin van dit blog, want bull of bear, iedereen heeft wel een goed punt. Ik kwam gisteravond op Sail Amsterdam (mooi vuurwerk!) nog een bekende tegen die zei dat de beurs de bullrun van begin dit jaar aan het corrigeren is - en hij liep door :-)

Strategie

Hoe het ook zij, dit is weer een spannend moment in de nu al ruim zes jaar durende bullmarket. We hebben er al heel wat gehad met al die jarenlange toestanden op en rond de vooral de Fed en alle EU-perikelen. De grafiek oogt dan wel steady, maar ik heb geen seconde rustig gezeten.

Denk daar aan als u nieuw bent op de beurs en het zweet u uitbreekt. Ja, wat had u dan gedacht? Dat als ú gaat beleggen de koersen alleen nog maar in een rechte streep naar boven gaan? Geeft niks, we hebben allemaal eelt op onze beursziel moeten kweken en leergeld moeten betalen.

Houd u aan uw strategie! Hebt u die niet? Wat doet u dan op de beurs behalve als kanonnenvoer fungeren? Ligt u wakker van die -10% of misschien wel -20% of nog meer van uw portfolio? Wen er maar aan. Voor de zoveelste keer: koersen kunnen alleen stijgen, als ze ook kunnen dalen.

Oh ja, nog één ding: Nederland mag dan nu aardig groeien en opbeurende cijfers publiceren, hoe houdbaar is hets met een wereldeconomie die op apegapen ligt? Als bovendien de euro blijft aantrekken is onze groei zo weer weg. Duim dat de Fed volgende maand toch de rente verhoogt!

Hm, vorige week geloofde nog 45% hierin en nu... En dan nog, van 0,25% naar 0,50%, waar gaat dat eigenlijk over? Dat is van krankzinnig tot idioot laag :-)

 

 

Agenda

Genoeg nu, over naar deze week. Genoeg te doen, maar... eigenlijk is er helemaal niks te doen. U ziet het, hoop KW2-cijfers nog bij ons deze week, maar verder stelt het weinig voor. Alleen de voorlopende inkoopmanagersindex uit de VS en de Duitse Ifo Geschäftklima zijn interessant.

Die BBP-cijfers zijn herzieningen van het eerste rondje en hebben doorgaan geen impact meer. Niet veel dus. Ei-gen-lijk maakt dat de komende week nog spannender. Draaien in de markt of beslissende bewegingen zijn er vaak in dit soort en niet überdrukke en -belangrijke weken.

24 aug
08:00 Batenburg KW2-cijfers
08:00 DPA Group KW2-cijfers
14:30 VS Chicago Fed national activity index jul

25 aug
08:00 Brill KW2-cijfers
08:00 NedSense KW2-cijfers
08:00 Esperite KW2-cijfers
08:00 Van Lanschot KW2-cijfers
08:00 BHP Billiton KW2-cijfers
08:00 Duitsland BBP KW2 (cons. 1,6%)
09:30 Nederland ondernemersvertrouwen
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklimaindex aug (cons. 107,8)
14:00 Best Buy KW2-cijfers
14:00 Toll Brothers KW2-cijfers
15:00 S&P Case Shiller huizenmarktindex jun (cons. 5,0%)
16:00 VS consumentenvertrouwen aug (cons. 92,5)
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jul (cons. 510K)

26 aug
08:00 OCI KW2-cijfers
08:00 Newasys KW2-cijfers
08:00 Reesink KW2-cijfers
09:00 Flow Traders 0,50 euro ex-dividend
14:30 VS orders duurzame goederen jul (cons. 0,6% MoM)
15:45 VS flash services PMI aug
16:30 VS weekrapport olievoorraden
18:00 HAL Trust KW2-cijfers

27 aug
08:00 Gemalto KW2-cijfers
08:00 KAS Bank KW2-cijfers
08:00 Kardan KW2-cijfers
08:00 RoodMicrotec KW2-cijfers
08:00 Bouygues KW2-cijfers
08:00 Hays KW2-cijfers
09:00 Spanje BBP KW2 (cons. 3,1%)
10:00 ECB M3 geldhoeveelheid jul (cons. 5,0%)
14:30 VS BBP KW2 (cons. 3,2% QoQ)
14:30 Jobless Claims
16:00 VS pending home sales jul (coms 1,0% MoM)

28 aug
01:50 Japan detailhandelsverkopen jul (cons. 1,1%)
08:00 Beter Bed KW2-cijfers
08:00 Inverko KW2-cijfers
08:00 Eurocommercial Properties KW2-cijfers
09:30 Nederland inflatie PPI jul
10:30 VK BBP KW2 (cons. 2,6%)
14:00 Duitsland inflatie CPI aug (cons. 0,2%)
14:30 VS personal income and outlays jul (cons 0,4% en 0,4% MoM)
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan aug (cons. 93,0)

Veel bedrijfsnieuws kom ik nog niet tegen dit weekend. DFT heeft een interview met de opkoper van Ballast Nedam. Ik zie wel dat Royal Dutch Shell meer dan 7% dividendrendement doet, maar dat het aandeel wordt verkocht in plaats van gekocht. Is dit een veeg teken?

U hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat de ratio's en het dividend van Olies niet houdbaar zijn als de olieprijs nog jaren zo blijft aanrotzooien. Voeg ik aan toe dat de meest gemaakte fout onder beleggers is om het heden zo dertig jaar in de toekomst te extrapoleren.

Kiek op de grafiek

Rol ik nog even snel semi-fundamenteel en half-technisch langs een paar basisgrafieken. Om wat beter beeld tegeven neem ik zowel de eenjarige als de tienajrige AEX-grafiek. U hoeft geen Royce, Nico of Bas te heten om aan de eerste te zien dat er volop technisch maleur is.

Aan de tweede leest u af dat zo'n daling als deze week niet voor het eerst is, maar dat het wel ven even geleden is dat we het zo voor de kiezen kregen. Nog zo'n week en we vallen uit de trend, maar ik moet toch aan die handelaar denken die ik gisteravond op Sail tegenkwam...

 

 

 

Nog even onder de kap: de omzetten waren laag deze week, maar trokken donderdag en vooral vrijdag toch aan. De volatiliteit loopt hard op, maar - ik neem de lange grafiek - er zijn wel eens harder tierende kerels, gillende vrouwen en krijsende kinderen op de beurs geweest.

 

 

Deze grafiek vind ik nog opvallender dan de AEX: op de obligatiemarkt staan de asielzoekerscentra nog geheel leeg! Niet alleen onze tienjaars, maar ook bij de Duitse is geen sprake van een vlucht in veilig. Vandaar dat ik bovenaan dit stuk concludeer dat het geld cash gaat.

Voor de niet-ingewijden: als beleggers die net hun aandelen hadden verkocht in de obligaties waren gedoken, hadden de koersen omhoog gemoeten, owel de rentes waarvan u onze tienjaars in de grafiek ziet, dalen dan.

 

 

De ECB kan kopen wat ze kopen kan, de euro stijgt! Niet omdat de munt nou zo sterk is, maar de rest is nog zwakker. Als EUR/USD, het machtigste en meest verhandelde item ter wereld, aan de bovenkant technisch uitbreekt, is het snel gedaan hier met de groei in Nederland en Europa?

 

 

Wie betaalt wat aan welke pomp? Laat maar horen, want mijn tank moet weer vol. Zonder gekheid, zolang niemand van productiebeperking wil weten en de vraag er niet groter op wordt door die kwakkelende wereldeconomie, staat niets deze neergaande trend in de weg.

 

 

 

Goud ligt er goed bij, maar van een koopgolf is zeker (nog) geen sprake.

 

 

Tot zover dan maar, hopelijk hebt u hier iets aan. Full dislcosure: als soort van IEX-ceremoniemeester heb ik liever dat de markten stijgen, dan ziet er nu eenmaal wat feestelijker uit. Als langetermijnbelegger vind ik deze daling prima, kan ik eindelijk weer eens goedkoper inslaan.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 23 augustus 2015 19:45
    Die Cees,.... als iedere correctie alleen kan stoppen als er met chocolade letters over wordt geschreven in de weekend krant, dan hadden heel wat correcties niet gestopt geweest de afgelopen jaren....

    Recent nog, AEX van 500 naar 460 (toch ruim 8%), ...geen enkele chocolade letter....

    Beetje een zwakke onderbouwing. Maar ja, wat kun je verwachten van een persoon die verdient met angstzaaien (om de transactie aantallen te laten stijgen).
  2. bouwdroger 23 augustus 2015 20:04
    Mooi stukje Arend-jan,

    Denk alleen dat je het van cash dat weer klaarstaat dit keer iets anders is.
    Mijn gevoel zegt dat er nu het geleende cash uit de aandelenhandel loopt.
    iedereen probeert nu zijn winst veilig te stellen, maar vooral ook zijn marge risico op te heffen.
    Hierdoor denk ik niet dat er veel cash langs de zijkant staat, daarvoor staan de indexi's wereldwijd nog te hoog. S&P staat b.v. nog veel meer dan 100% hoger dan in 2009.

    Groet,
    Tom
  3. forum rang 4 ischav2 23 augustus 2015 21:21
    Bedankt AJK,

    Een goede opsomming wat er op dit moment speelt, m.n. cash verhaal t.o.v. de obligatiemarkt.
    Zelf volledig cash gegaan vrijdag een week geleden. Het kwartje is wel wat te laat gevallen maar heb de daling van afgelopen week gelukkig niet meegemaakt.
    Ben benieuwd naar het vervolg.
  4. forum rang 5 Ronald Engels 23 augustus 2015 22:30
    AJK; Als onze centrale bankiers inflatie en de economie hadden willen stimuleren had men wellicht alle burgers in Europa beter Euro 5.000 kunnen schenken i.p.v. dit geld via opkopen obligaties als dood geld aan de banken cadeau te geven. Wellicht had men alle asielzoekers buiten Europa ook flink wat geld in de vorm van goederen kunnen geven, dan zou Europa er nu economisch wellicht wat beter uitzien en groeien i.p.v. krimpen.
    P.S: Geld aan Banken geven en of in Pensioenfondsen stoppen is en blijft voor mij dood geld in dode potten investeren, geld dat niet in de economie circuleert, definitief onttrokken aan de koopkracht van de burger, geld wat nooit meer terugkomt als koopgracht burger, dus zero groei economie en zero inflatie, kreert zelfs krimp specifiek in Nederland door koopkracht en reel loon verlies der werkende nederlanders. Reel loon van de gemiddelde werkende Nederlander is sinds 1979 met ruwweg 35 à 40 gedaald, we krimpen als individuele nederlanders dus al tientallen jaren, logischerwijze zijn zowel mannen als vrouwen nu verplicht te werken in meerdere jobs om te overleven.
    In het kort, vrees helaas dat economische groei nog vele jaren niet bestaand gaat zijn met nog vele jaren van lage grondstof en energie prijzen, er is gewoon te weinig vraag en te vele overschotten en overkapaciteit produktie, dus inflatie waar Draghi over droomt is en blijft de komende 10 jaar non-existing, dit wordt bovendien nog versterkt dankzij sterke veroudering wereldbevolking - dus minder werkende koopkrachtige jongeren in alle ontwikkelde landen wereldwijd.
  5. forum rang 7 wiegveld 23 augustus 2015 23:32
    Mooi stuk. Interessant is ook nog de duikvlucht van beurzen op zondag im Dubai en Saoedie Arabie en Israel.
    -5 tot -7,5%.
    Angst zit er goed in en lijkt door te zetten f hebben de Chinezen weer een aap uit de mouw getoverd nu de pensioenfondsen hun geld in aandelen moeten steken? morgen weten we 't
  6. forum rang 5 theo1 24 augustus 2015 09:44
    Tja, mama said there'd be days like this www.youtube.com/watch?v=idl9U92QmRQ

    Dit is nu eenmaal de beurs. Het ene moment is ieder niveau, hoe hoog ook, gerechtvaardigd en het andere moment is het andersom. De kunst is nu om het hoofd koel te houden en niet te vroeg, maar ook niet te laat toe te slaan.

    Waar de Chinezen dat imago van onfeilbare wijsheid vandaan hebben, snap ik niet helemaal, maar volgens mij zijn dat ook maar gewoon mensen zoals iedereen. En dus gaat ook dat land een keer in recessie komen. Het zou me niks verbazen als later zal blijken dat er sinds Deng al weet ik hoeveel recessies onder de pet zijn gehouden. Maar dat lukt niet eeuwig. Misschien komt nu een keer de aap uit de mouw. Het moest eens gebeuren, waarom dan niet nu?

    En die olieprijs, die moet toch een keer weer omhoog. Nu roept iedereen dat die nog weet ik hoe lang op niveaus blijft waar niemand er wat aan verdient. Zelfs de Saoedi's draaien nu grote tekorten. Hoe moet het er dan aan toe gaan in Venezuela en Nigeria? Een keer gaat de wal het schip keren en dan kan het hard gaan.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.