Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Topweek

Vooruitblik: Topweek

 

Eerlijk zeggen, u ook? Niet dat ik het zie gebeuren - hoewel, u weet maar nooit - maar wat zou ik het leuk vinden als de Fed woensdag de rente verhoogt. Als is het maar voor de sensatie :-) Zonder gekheid, even de feiten op een rij:

  • Woensdag nieuwe economische ramingen en dan neemt de Fed voor het eerst sinds eind 2008 een rentebesluit (en geeft voorzitter Janet Yellen weer een persconferentie), waarbij ze niet op voorhand belooft niet te verhogen. Het kan dus weer
  • Donderdag komt het laatste cijfer, maar met een huidige inflatie (consumentenprijzen) op jaarbasis van 1,8% en een werkloosheid van 5,5% is een renteverhoging niet eens zo gek. Anders gesteld: vroeger was het ondenkbaar dat bij zulke cijfers er een rente van 0,00-0,25% was
  • De Amerikaanse economie daarentegen steunt en kreunt weer - het woord recessie valt zelfs her en der - mede door een relatief dure dollar. Als de Fed verhoogt, wordt die dollar nog duurder, kunnen Amerikaanse bedrijven naar hun export fluiten en krijgen aandelen een beuk?

Geef ik u nog de probability of a rate hike mee van de Fed Fund Rate futures bij de volgende rentebesluiten:

  • 17 juni 2015: 0%
  • 29 juli 2015: 6%
  • 17 september 2015: 32%
  • 28 oktober 2015: 52%
  • 16 december 2015: 69%
  • 27 januari 2016: 82%
  • 16 maart 2016: 89%
  • 27 april 2016: 95%

 Economen denken er iets anders over:

 

 

Uur U is woensdag 20:00 uur onze tijd als het rentebesluit en die ramingen door komen. Een half uurtje later geeft Yellen haar persconferentie die een uurtje duurt. Bij de ECB laatst alleen maar, ik ben heel benieuwd of er op Fed HQ ook vragen over Griekenland worden gesteld.

 

 

G-land

Over Griekenland gesproken... Moet u kijken, dit is de homepage van Bloomberg zoals ik die even voor 11:00 uur klikte: maar liefst vier keer Griekenland! Bij deze:

Bij die last ditch kop hoort nog een extra rood gekleurd kopje: fears over market reaction! Schakel ik door naar Reuters, dan kom ik alleen maar dit ene kopje tegen: All ears tuned to Fed language, Greek debt talks, ofwel een paar alinea's in de vooruitblik voor de hele week.

Niet dat ik nou de wijsheid of waarheid in pacht heb, ik roep ook maar wat, maar volgens mij moet u zich als belegger niet te veel laten meeslepen hierdoor. Dit is in de eerste plaats een politiek en economisch en hooguit pas in de tweede plaats een beurzen en marktenissue.

De Wereldbank kan dan wel waarschuwen voor enorme risico's en overwachte zwiepers, als het inderdaad tot een Grexit komt. Inderdaad zal er her en daar best een wit konijn uit een zwarte hoed opspringen. Niettemin heeft iedereen vijf jaar de tijd gehad om hierover na te denken.

Peroonlijk hecht ik niet zoveel waarde aan politiek gekleurde oordelen van Wereldbank, IMF, EU et cetera. Op 27 mei publiceerde FD een interview met de grootste belegger ter wereld, CEO Larry Fink van BlackRock. Die zit met met bijna 5 biljoen dollar in de markt!

Zijn mening vindik veel interessanter. Die kan zich geen grappen permitteren en heeft ongetwijfeld alle risico's en exposure tien keer doorgerekend. Net als alle andere grote partijen, reken daar maar op. Enfin, wat zei Fink hierover?

Met die paniek zal het volgens de topman wel meevallen. Waar een paar jaar geleden een groot deel van de Griekse schuld nog in handen was van private partijen, zijn het nu nog slechts ECB en het IMF die een Grexit voelen. Op de markten zal het hooguit leiden tot 'een of twee turbulente dagen'. 

Hé, een politicus die eens echt zegt wat ie denkt. Tja, is dit niet wat we stiekem allemaal een beetje denken en voelen? Al die jaren die enorme zwendel daar en dan nu die grote mond... Hier dat Bild-verhaal.

 

 

Zonder gekheid

U zag het de afgelopen week al: iedere keer als er weer Grieks nieuws was, bewoog de AEX een halfje tot een procentje omhoog of omlaag, waarna dat er in de uren daarna grotendeels weer uitliep. Heerlijk natuurlijk al die bewegingen voor handelaren en iedereen die kort speelt.

Voor wie lang belegt maakt dit allemaal niks uit. mochten de markten een opdoffer krijgen door mogelijk een Grexit, dan lijkt me dat eerder een koopkans dan een verkoopmoment. Het zal namelijk de wereldeconomie en de omzet en winst van uw aandelen op geen enkele manier raken.

Nog iets, als er echt Griekse angst in de markt was, hadden de rentes van Duitsland, Nederland en misschien zelfs wel Frankrijk rood gekleurd. In plaats daarvan zijn ze enorm opgelopen. Het lijkt mij dat dit meer invloed heeft op stagnerende aandelenkoersen dan witte of zwarte rook uit Athene.

Er onstaat inmiddels wel een hele nieuwe generatie beleggers die nog nooit heeft meegemaakt dat rentes stijgen en dat de beurs ook -10% kan doen op een dagje. Denk vantevoren goed na wat u doet in zo'n geval, want als het zo ver komt doet u gegarandeerd in paniek het verkeerde.

Dat is wel waar u beter over na kunt denken, dan dat u in de comments weer hele verhalen gaat houden en uw energie steekt in wat er moet gebeuren met Griekenland. Dat hebben in de afgelopen jaren al 6 miljard mensen gedaan en EU, Athene, ECB en IMF trekken zich er nooit iets van aan.

Agenda

Met die Fed en Athene vermaken we ons wel deze week, want van de agenda hoeven we het niet te hebben. Kan altijd, maar het lijkt me ook nog wat vroeg voor eventuele winstwaarschuwingen (denk aan Amerikanen door die dure dollar!). Wat is er te doen?

  • Diverse inflatiecijfers, waarbij de VS en Duitsland natuurlijkde belangrijkste zijn
  • Leading indicators over juni! De Duitse ZEW vertrouwensindex en deAmerikaanse New York en Philadephia Fed Index maken ons hopelijk iets wijzer hoe het met de economie is gesteld deze maand
  • Juni dus en daarom is vrijdag een joekel van een optie-expiratie
  • Er zijn wat Amerikaanse huizencijfers, Oracle komt nog met kwartaalcijfers en... dat is het eigenlijk wel

Nog één dingetje: ik heb nog nergens gelezen en niemand gehoord over dat er misschien wel een opluchtingsrally komt, mocht de Griekse knoop eindelijk worden doorgehakt. Ho, dat is niet mijn voorspelling, maar gevalletjes always expect the unxpected heb ik vaker gezien op de beurs.

Hoe het ook zij, intussen hebben ze elders in de wereld wel wat anders aan hun hoofd. Is weer eens wat anders dan een paard in de gang. Hahaha!

 

 

 

 

Kiek op de Grafiek!

Mijn wekelijkse rondje langs een paar basisgrafieken, die ik met een dampende mix van pure technische en fundamentele onkunde en genialiteit, driehoogachtermelkboerenhondenverstand en gesundes Volksempfinden te lijf ga. Als eerste hebben we daar de... jawel, onze eigen AEX.

Lekker dan, onze mooie grafieken die ik altijd heb op zondag - voorbeeldje - liggen er uit. Dan leen ik ze wel bij de buren van Belegger.nl. U ziet dat de AEX een beetje het kopje laat hangen. Opgelopen rentes, Griekenland, te hoge waarderingen of een combinatie van die drie?

Even uitblazen na die enorme rally deze winter en dit voorjaar kan ook nog. Hoe het ook zij, we kunnen natuurlijk niet ieder jaar 20% stijgen.

 

 

De kracht van dividend! Kijk eens naar dat subtiele verschil in de grafieken tussen hierboven de AEX prijsindex en hieronder de AEX herbeleggingsindex. Waar de eerste al een lagere bodem heeft neergezet, heeft de AEX waarin het dividend wordt herbelegd dat nog niet gedaan.

 

 

Onze tienjarige Tulpenbol, ofwel rente. De hele lange trend sinds 1982 is nog zo neerwaarts als een spiraal, maar het korte trendje is recht omhoog. Aantrekkende economie en inflatie en wellicht een correctie op die overdreven lage stand deze winter, zo eenvoudig kan het soms zijn op de beurs.

Daar veranderen Griekse toestanden niks aan :-) Denkt u er gerust anders over. We hebben een markt omdat we verschillend denken en zaagt u mij rustig bij de enkels af. Volgens mij zijn de aantrekkende rentes de reden dat aandelen nu wat achterblijven en zelfs dalen.

 

 

Veel gezwalp, maar weinig richting: EUR/USD dus. BAS/ADR, JUT/JUL, FOK/SUK, JIP/JAN et cetera: ik heb al veel bijnamen verzonnen voor dit illustere duo, maar wel het belangrijkste item op de internationale beurzen en markten. Wat zal ik er deze week eens van maken?

Ik houd het op ECB/FED met niet zozeer dat (non?) rentebesluit in gedachten, als wel die nieuwe economische ramingen waar de Fed mee komt. Uiteraard gaan quotes van allerlei officials in, om en rond Griekenland vast ook weer voor streepjes in de daggrafieken zorgen.

 

 

Nog meer zijwaarts gezaag: olie. Kan lang duren, hoor. Is een beetje des olies. Soms gebeurt er tot wel jarenlang helemaal niks, dan ineens de vlam in de pan, vervolgens een new normal en dan weer tijden helemaal niks.

 

 

Zo staat het spul er momenteel bij, zowel West-Texas Light Intermediate als Brent:

 

 

 

Tot slot nog goud, dat dit jaar een kant-nog wal belegging is. Tijd dat het goedje weer eens haar neus boven 1200 dollar uit steekt, om de grafiek optimaal slaapverwekkend te houden:

 

 

Fijne zondag, succes deze week en hier de hele agenda. Tot slot nog dit kleine eerbetoon aan de man waarvan we hier op IEX in her verleden graag dit fimpje mochten lenen. Adieu Drs. P:

 

 

15 jun
09:30 Nederland detailhandelsverkopen
10:00 Italië inflatie CPI mei (cons. 0,2%)
11:00 EU handelsbalans apr
14:30 VS NY Empire State Manufacturing Index jun (cons. 5,20)
15:15 VS industriële productie mei (cons. 0,2%)
16:00 VS NHAB huizenmarktindex jun (cons. 56)
22:00 VS Treasury International Capital apr

16 jun
08:00 Duitsland inflatie CPI mei (cons. 0,1% MoM)
10:30 VK inflatie CPI mei (cons. 0,1% MoM)
11:00 Duitsland ZEW indicator jun (cons. 37,8)
14:30 VS building permits mei (cons. 1,093M)
14:30 VS Housing Starts mei (cons. 1,100M)

17 jun
10:00 Italië handelsbalans apr
10:30 VK BoE rentebesluit
11:00 EU CPI mei (cons. 0,3%)
14:30 FedEx KW2-cijfers
14:00 AVA Esperite
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 VS Fed rentebesluit
20:30 Fed persconferentie met Janet Yellen
22:00 Oracle KW2-cijfers

18 jun
09:30 Nederland consumentenvertrouwen
10:30 VK detailhandelsverkopen mei (cons. 4,8%)
11:00 EU lonen in de eurozone KW
14:30 Jobless Claims
14:30 VS inflatie CPI mei (cons. 0,2%)
14:30 VS lopende rekening KW (cons. -116,8B)
16:00 VS leading index mei (cons. 0,4% MoM)
16:00 VS Philly Fed index jun (cons. 8,0)

19 jun
08:00 Duitsland inflatie PPI mei (cons. 0,2% MoM)
10:00 EU lopende rekening
16:00 Optie expiratie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 juni 2015 15:33
    Mmmm AJ, je uitspraak aangaande Griekenland komt dus van ene Larry Fink die met 5 biljoen Dollar in de markt vertegenwoordigd is! Gaan we er minder potten verf of minder blikken bier van drinken, vroeg je je hardop af? Juist ja, 2 dagen op zijn minst wat tumult en dan weer business as ustal hoor!

    Ik waardeer je stukjes altijd zeer maar hier sla je in mijn gedachte (ogen) toch de plank mis. De markt is er wel degelijk bij gebaat dat dit tot een structurele oplossing wordt gebracht. Laat staan vanwege geo-politieke spanningen. Het trio NL, D en F hebben destijds hun huiswerk niet gemaakt en daar krijgen de burgers nu lang straf voor. Maar een Grexit is voor mij totaal onaanvaardbaar en zeer onwenselijk. De gevolgen zullen voor de mensen aldaar en voor het restant voor de Europeanen dramatisch zijn en daarom zeer onwenselijk. Ik hoop vurig dat dit snel opgelost kan worden.

    Fijne dag nog en nogmaals AJ keep up the bood work!

    Basta
  2. forum rang 6 ttroo 14 juni 2015 15:50
    AJ. Zeer leuk en mooi stuk. Wat me opvalt, we hebben het over 'fear' over de markten en dan kijk ik met een schuin oog naar de VIX en die staat net onder de 14. Duidelijk nog niet in de 'fear'-stand. Misschien komt dat deze (of volgende) week.

    Ik vind de probability of a rate hike heel interessant. Bedankt voor het delen. Het zegt in mijn ogen heel veel wanneer de markten iets inprijzen.

    De Grieken, we lezen er veel over en met name of ze de euro gaan verlaten en met name of ze wel/niet failliet gaan. En dan kijk ik weer met een schuin oog, maar ditmaal naar de Griekse beurs. En ik zie ook daar nog niet echt paniek. Europeze beurzen reageren heftiger dan de Griekse beurs zelf. Niet verwonderlijk, de Europeze beurzen zijn als een 'gek' gestart dit jaar.
    Ik zie dit meer als het zoeken naar een wat normaler tempo of het rechtvaardigen/ontkennen van de historische superstart van het jaar 2015.
  3. pro-zen 14 juni 2015 16:25
    Zou het niet eens kunnen dat de rentes juist stijgen door Griekenland?? Door de mogelijke exposure van EU landen aan Griekenland wil men meer yield vanwege het uiteindelijke risico.. Dus hogere rentes en lagere obli-koersen... Omdat de ECB namens alle EU lidstaten mogelijk miljarden moet afschrijven bij een default moet dit toch een marktwerking hebben op andere EU bonds.. Ik denk dat een Grieks faillissement best wel wat Meer reuring kan gaan veroorzaken dan nu gedacht wordt ... We gaan het zien, interessante tijden dat staat als een paal boven water :)
  4. [verwijderd] 14 juni 2015 18:28
    quote:

    !@#$!@! schreef op 14 juni 2015 15:47:

    Een failliet Griekenland kan prima in de Eu blijven, er is geen enkele reden waarom ze eruit zouden moeten gaan bij een faillissement. Niemand kan ze dwingen en er is geen reden waarom ze er zelf voor zouden moeten kiezen.
    Klopt niemand kan ze dwingen eurozone te verlaten, alleen zal niemand ze geld meer lenen. Ze kunnen daarnaast als ze erin blijven ook niet devalueren. Ik heb geen idee of ze daarna in staat zijn om alsnog een begrotingsoverschot te realiseren, zo niet zullen ze waarschijnlijk alsnog een aantal pijnlijke beslissingen nemen, die ze nu (nog) niet willen nemen.

    Het zou dan wel eerder voor de hand liggen om de eurozone te verlaten, omdat ze dan wel kunnen devalueren. Lijkt me dat dat een makkelijker weg is voor hen om te bewandelen. Maar het hoeft natuurlijk niet, als ze om wat voor reden dan ook in de eurozone willen blijven, kunnen ze dat uiteraard.
  5. [verwijderd] 14 juni 2015 19:57
    quote:

    Henker schreef op 14 juni 2015 14:13:

    Morgenochtend mogelijk nieuws vanuit Tom2 over mogelijke gesprekken met de Duitse automerken die HERE willen overnemen. Via onderstaand artikel staat een krantenartikel, die speculeert dat ze met Tom2 praten.

    www.sueddeutsche.de/wirtschaft/here-o...
    Toppie/Foei heer AJ Kamp, dat u niet één woordje vuil maakt aan het meest actieve, bezochte en gelezen Forum van IEX gedurende de afgelopen 72 uur! :-)

    en dat ..... terwijl het bijna komkommertijd is ....

    U kunt dit maandagmorgen bij de Opening uiteraard meer dan goedmaken!

    Ciao!

  6. [verwijderd] 14 juni 2015 20:23
    quote:

    Johan@61 schreef op 14 juni 2015 19:57:

    [...]

    Toppie/Foei heer AJ Kamp, dat u niet één woordje vuil maakt aan het meest actieve, bezochte en gelezen Forum van IEX gedurende de afgelopen 72 uur! :-)

    en dat ..... terwijl het bijna komkommertijd is ....

    U kunt dit maandagmorgen bij de Opening uiteraard meer dan goedmaken!

    Ciao!

    Het artikel maakt mij iig duidelijk dat de Duitsers (BMW, Daimler en Audi) niets aan TT hebben en beslist Here willen ipv TT. Want die gebruiken ze nu ook al.
    Apple hoeft TT ook niet kennelijk, gaat zelf wat uitvinden en bepaalt dan later of ze het zelf gaan ontwikkelen, of TT overkopen. Met de hoeveelheid cash die Apple heeft kunnen ze ook 1000 IT-ers aan het werk zetten, ipv TT voor 4 miljard aanschaffen. Maar dat is slechts mijn mening. Het TT-forum is mijns inziens niet helemaal objectief, het hele klasje zit zo te lezen tot zijn nek in de aandeeltjes TT.
  7. [verwijderd] 14 juni 2015 20:36
    Hallo allemaal,

    Dank voor jullie bezoek en reacties.

    Beste TomTommers, bemoei ik me er niet mee, omdat ik er volgens jullie helemaal geen verstand van heb, is t weer niet goed :-) Dank voor de tip, morgen zal ik netjes voorbeurs melden dat TomTom volgens die Duitse krant met de Grote Jonge Duitse Auto Jongens praat.

    Ik zie het niet gebeuren en schrijf ook nergens, dat de AEX -10% kan doen als de Fed de rente verhoogt, of de Griekse knoop wordt doorgehakt. Niettemin hebben we al jaren geen echte grote koersuitslagen meer gezien, als het echt hectisch wordt.

    Kijk maar eens bij de AEX-uitslagen najaar 2008, toen ging het iedere dag met dik hout zaagt met planken. Het kan dus wel:
    www.iex.nl/Index-Koers/12272/AEX/hist...

    Ik wijd hier morgen wel ff een blogje aan, help me herinneren als ik t vergeet.

    Gr
    Arend Jan
  8. [verwijderd] 14 juni 2015 20:57
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef op 14 juni 2015 20:36:

    Hallo allemaal,

    Dank voor jullie bezoek en reacties.

    Beste TomTommers, bemoei ik me er niet mee, omdat ik er volgens jullie helemaal geen verstand van heb, is t weer niet goed :-) Dank voor de tip, morgen zal ik netjes voorbeurs melden dat TomTom volgens die Duitse krant met de Grote Jonge Duitse Auto Jongens praat.

    Ik zie het niet gebeuren en schrijf ook nergens, dat de AEX -10% kan doen als de Fed de rente verhoogt, of de Griekse knoop wordt doorgehakt. Niettemin hebben we al jaren geen echte grote koersuitslagen meer gezien, als het echt hectisch wordt.

    Kijk maar eens bij de AEX-uitslagen najaar 2008, toen ging het iedere dag met dik hout zaagt met planken. Het kan dus wel:
    www.iex.nl/Index-Koers/12272/AEX/hist...

    Ik wijd hier morgen wel ff een blogje aan, help me herinneren als ik t vergeet.

    Gr
    Arend Jan
    Wow, gaaf! Dat weet ik nog die maand, ongelofelijk. Ik zou daar nu zo een week vakantie voor opofferen om zo de hele dag te traden, kijken en mezelf verbazen!
  9. forum rang 6 !@#$!@! 14 juni 2015 22:49
    quote:

    Wile E. Coyote schreef op 14 juni 2015 18:28:

    [...]
    Ik heb geen idee of ze daarna in staat zijn om alsnog een begrotingsoverschot te realiseren.

    Het zou dan wel eerder voor de hand liggen om de eurozone te verlaten, omdat ze dan wel kunnen devalueren. Lijkt me dat dat een makkelijker weg is voor hen om te bewandelen.
    Wat is er makkelijk aan een devaluatie ? Het is gewoon een collectieve bezittingen, loon- en pensioenverlaging. Juist waar ze nu tegen strijden.

    Ze hebben al een financiëringsoverschot. Dit moet om hun schulden af te lossen. Als ze dus failliet gaan hebben ze meer te besteden dan nu. Lenen kunnen ze toch al niet.

    De financiering van hun bankenstelsel is het enige wat ik als reden tegenkwam wat ze tegen zou houden om voor een faillissement te kiezen. Maar ja, ook daar hebben de Grieken ondertussen genoeg tijd en ruimte gekregen om hun geld veilig te stellen. (verpand met dan waardeloze Griekse staatsobligaties)

    Maw alle kosten zijn van de Grieken zelf overgeheveld naar de Europesche belastingbetaler. Ze zouden gek zijn als ze nu niet voor een faillissement zouden kiezen :-)
  10. relpinda 15 juni 2015 00:03
    Beste ajk, je vraagt om reacties mbt mogelijke rente wijziging as woensdag, haha mooie dag wordt dat, dan studeert mijn zoon af master economics Erasmus, maar dat terzijde, ik meen gehoord/gelezen te hebben bij de laatste vergadering van de Fed dat pas na de zomer de rente zou kunnen worden verhoogt als gebleken is dat de werkeloosheid structureel zou zijn gedaald. Het zou m.n. de werkgelegenheid en de aantrekkende economie in de usa zijn wat mogelijke rente zou doen kunnen stijgen.

    We zijn nu nog voor de zomer en dus nog een paar mndn ongewijzigde rente in het vooruitzicht m.i.!

    LZA.
  11. [verwijderd] 15 juni 2015 00:49
    quote:

    !@#$!@! schreef op 14 juni 2015 22:49:

    [...]

    Wat is er makkelijk aan een devaluatie ? Het is gewoon een collectieve bezittingen, loon- en pensioenverlaging. Juist waar ze nu tegen strijden.
    Bedoelde daarmee dat het me makkelijker lijkt pensioenen/ambtenarensalarisssen te betalen in een gedevalueerde drachme dan het helemaal niet te kunnen betalen (in euro's die ze niet hebben).

    Ook als ze failliet zouden gaan, betekent dit ook niet automatisch dat de schuld 100% wordt weggestreept. Hoogstwaarschijnlijk wel een groot deel, maar ze staan daarbij wel voor de hele financiele wereld te boek als een onbetrouwbare partij waar je beter niet je geld aan kunt lenen. Dus op de geldmarkt zie ik ze dan voorlopig de komende jaren (decennia ?) ook niet op eigen benen staan. En ik vrees voor de Grieken dat de ECB na een faillissement en wel in de EURO blijven ook niet staat te trappelen om ze van een nieuw infuus te voorzien.
  12. [verwijderd] 15 juni 2015 12:48
    "We wont let German families pay for overblown election promises of partially communist govt in Greece - German EcoMin Sigmar Gabriel in Bild"

    Grapjassen die politici. Eerst laten ze het EU-volk opdraaien voor de verliezen van de banken in Griekenland, en nu gaan ze zich als "beschermers van het volk" profileren... right!
  13. [verwijderd] 15 juni 2015 12:58
    quote:

    Basta schreef op 14 juni 2015 15:33:

    De markt is er wel degelijk bij gebaat dat dit tot een structurele oplossing wordt gebracht. Laat staan vanwege geo-politieke spanningen. Het trio NL, D en F hebben destijds hun huiswerk niet gemaakt en daar krijgen de burgers nu lang straf voor. Maar een Grexit is voor mij totaal onaanvaardbaar en zeer onwenselijk.
    Grexit zou het einde van de euro betekenen, want de euro is dan een munt van landen die afspraken niet hoeven na te komen met als straf dat ze eruit geknikkerd kunnen worden. Kortom, een volstrekt onstabiele munt met pilaren die bestaan uit landen men onnakoombare beloften en die elk moment uitgeknikkerd kunnen worden. De euro zou ook prooi worden van speculanten, want als Griekenland valt dan gaan ze als aasgieren over op de volgende zwakke schakel. Griekenland gaat dus echt niet uit de euro.

    V.w.b. het huiswerk, dat is drie jaar geleden door de banken gemaakt en dat deden ze zo goed dat ze de politici meekregen om hen uit Griekenland te redden. Burgers zijn aan de politiek overgeleverd, en die is aan de banken overgeleverd. Er valt dus weinig huiswerk te maken, er is geen politieke wil om dat te veranderen en de burger staat met lege handen (zie Griekenland, waar de burgers het wél wilden veranderen, zie de steun die ze van andere EU-burgers krijgen...).
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links