Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gaploos

De smalle handelsmarge in het zeer kortetermijnbeeld is nog steeds intact, maar de ondertoon in de AEX blijft positief. De huidige bewegingen passen nog goed in het feit dat de AEX bezig is met de vorming van de eerste hogere bodem sinds de maartbodem van 379,80.

Deze bodemvorming in het kortetermijnbeeld duurt ondertussen al ruim twee weken, maar is volgens mij nog steeds de opzet voor een beweging naar de dubbele jaartop van 409 en de uiteindelijke doorbraak hierboven.

Deze opwaartse doorbraak hierboven is noodzakelijk om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten richting de zone 425 – 428.

Twee stijgende bodemlijnen

In deze zone liggen zowel de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal maar ook het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en jaartop. Als we namelijk kijken naar de middellangetermijntrends dan zijn er twee stijgende bodemlijnen te herkennen.

De eerst startte in de zomer van 2012 en de tweede startte eind 2012. Beide bodemlijnen zijn tot op heden nog niet neerwaarts doorbroken en geven de richting voor de komende maanden aan.

De sinds begin dit jaar aanwezige zijwaartse handelsruimte van ongeveer 30 punten breed past gewoon binnen deze opgaande buitengrenzen. We moeten daarbij ook niet vergeten dat deze zijwaartse bewegingen werden gestart vanaf een hogere top (409).

Geen gaps

Na de afronding van de derde correctie is er sprake van een langzaam stijgende bodems en iets hogere toppen. Er staan momenteel geen gaps meer open, die werden in de afgelopen vier handelsdagen allemaal gesloten.

Deze bewegingen passen nog steeds in het bodemvormings-scenario waarbij het dieptepunt staat bij 391,30. Hierna werden steeds iets hogere bodems gevormd in het zeer kortetermijnbeeld.

Ook is binnen de huidige zeer smalle handelsruimte een veelvoud aan candlestickpatronen gevormd. De bodems gingen gepaard met eerst een hammer bij 391,30, daarna een harami bij 392,20 en enkele dagen geleden opnieuw een hammer bij 392,70.



Klik op de grafiek voor een grote versie

 



Klik op de grafiek voor een grote versie

Opwaarts omkeerpatroon

Deze laatste bewegingen zijn te zien als terugtest naar de voormalige dalende toppenlijn van de derde correctie. Nadat afgelopen maandag en dinsdag een toppatroon (bearish engulfing) was gevormd, mocht een nieuwe aanval richting de bodems worden verwacht.

Deze duurde slechts een dag met een opnieuw een hogere bodem bij 394,70. Uiteindelijk werd de bearish engulfing weer opgeheven en staat nu het vierde opwaartse omkeerpatroon op de borden in de vorm van een bullish engulfing.

De ondertoon verbetert dus steeds verder en ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de recente top van 401,35 wordt uitgenomen.

Nog niet precies

Zodra deze 401,35-top opwaarts wordt gebroken, is waarschijnlijk de stijgende kortetermijnbodemlijn pas te trekken die startte vanaf de maartbodem, de steilheid is namelijk nog niet precies te bepalen op dit moment. Boven de 401,35 kan het snel gaan richting de jaartop van 409.

Dit blijft naar mijn mening het meest reële scenario. Bij de 409 moeten we dan bezien of een nieuwe terugtest zal plaatsvinden of een directe doorbraak. Ook de technische indicatoren (RSI en MACD) maken nog steeds een patroon van hogere bodems waarbij de MACD recent een positieve crossing maakte.

Ook hier is nog genoeg opwaartse ruimte aanwezig. Pas onder de bodem van 391,30 wordt de huidige opgaande beweging in de AEX afgebroken. Steunniveaus liggen nu bij de bodems van 394,70, 392,70 en 392,20.

DAX

In de DAX is sinds begin maart nog steeds sprake van een stijgende driehoeksformatie. De horizontale toppenlijn ligt bij 9.720 en vanaf de jaarbodem is een duidelijke stijgende bodemlijn te zien die nu bij 9.330 is te vinden.

Er zijn in de afgelopen weken iets lagere topjes gevormd in het zeer kortetermijnbeeld bij 9.645 en 9.627 als eerste horizontale weerstanden. Toch verwacht ik dat deze beperkte tegendruk zullen opleveren en de DAX in de komende week de aanval zal inzetten op de zware 9.720-grens.

Daarboven wordt een zeer sterk opwaarts vervolgsignaal gegeven. Bij 9.410 ligt de eerste steun, de bodems van de afgelopen anderhalve week die beiden gepaard gingen met candlestick-omkeerpatronen, eerst een hammer en gisteren een piercing line.
 



Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

811 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 mei 2014 08:39
    quote:

    expert@info schreef op 8 mei 2014 08:38:

    Goedemorge...
    zojuist mijn shortpositie verder uitgebouwd...
    zie het straks inzakken en de US zal dat mede gaan stimuleren.
    Geen fundering voor een up/ te hoge stand van de week / onzekerheden al om , dus we gaan de 397 opzoeken...
    Dan hoop ik op een kleine groene opening en dan direct omlaag:-)
  2. [verwijderd] 8 mei 2014 08:55
    putin gisteren een oproep gadaan naar de pro-russische sep-en in oekraine om hun referendum uit te stellen op vraag van de OVSE, zei hij er nog bij

    zo kan hij niet in dialoog gaan

    dus een wenteling ? in elk geval heel onverwacht goed nieuws

    MAAR de markten reageren er niet op !

    wil dat wat zeggen ?
811 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 41 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links