Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik blijf irrationeel!

De oude gokker John Maynard Keynes zei al dat markten langer irrationeel kunnen blijven dan jij en ik solvabel (Markets can remain irrational a lot longer than you and I can solvent). Maar in overleg met een andere beer heb ik het gezegde omgedraaid en veranderd in: Ik kan langer irrationeel blijven dan de markt solvabel.

Want noem me maar irrationeel als ik niet kan bevatten dat we blij zijn met de continue overheidsbemoeienis met de financiële markten. Helemaal al niet van de Amerikanen... Terwijl ik mijn column vorige week zondag maakte was het column al weer oud nieuws.

Eerst hadden we het nieuws van de gedoodverfde opvolger van Ben Bernanke, Summers te verwerken. Hij trok zich terug en daarmee was er bijna geen onduidelijkheid meer over de opvolger en ook niet over tapering. De beurzen gingen op dat nieuws al naar records.

Het werd nog gekker toen Ben Bernanke ineens aangaf dat we voorlopig, tot Pinksteren en Pasen op één dag vallen (lees de werkloosheid extreem laag wordt), 85 miljard per maand blijven spenderen aan obligaties. Op dat nieuws gingen de koersen nog verder uit hun dak.

Schuldenklok
Ja, de afgelopen week was QE Magic groot nieuws, het wordt niet beëindigd en niet langzaam afgebouwd zeker niet tijdens de carrière van Bernanke. Hij stopt in december, maar sowieso wordt pas met QE gestopt als er slechts 6,5% werkloosheid is.

Afgelopen vrijdag werd dit verhaal al weer anders, maar los hiervan. Hoe kunnen we blij worden van een patiënt die niet van de beademing af mag? Hoe kun je dat positief uitleggen? Kijkt er niemand meer naar de debt clock?

Afgelopen vrijdag kwam de discussie over het schuldenplafond weer naar boven en gingen de markten omlaag. De US Treasury verzocht om actie bij het congres in de Verenigde Staten want ze gaan het weer spannend maken zo vlak voor oktober. Met mogelijk een totale platlegging van de overheid als zet niet op tijd regelen.  

Niet te timen
Ik dacht even dat we de daling konden timen maar in december vorige jaar dacht ik ook nog dat we er niet uitkwamen en dat we daarop omlaag zouden gaan. Maar toen werd er op de laatste dag letterlijk en figuurlijk om 5 voor 12 een deal gemaakt. Velen denken dat het nu weer zo zal gaan.

Als dat gebeurt gaan we niet omlaag. Maar je kan het risico wat mij betreft niet lopen. Ik denk namelijk dat we aan de vooravond van een grotere beweging omlaag staan en als u net als ik als u het verkeerd heeft maar een paar procent verliest, kunt u het meerdere keren verkeerd hebben.

Ik blijf dus doorgaan met speculatieve posities omlaag.

Door al het taperen ging de dollar omlaag. Zeker als ik naar het dollar-yenpatroon kijk dan verwacht ik dat de dollar nog veel verder gaat dalen. Ook in de euro-dollargrafiek zou je heel goed kunnen denken dat de dollar omlaag gaat. Dat zal niet zo lekker zijn voor de exportmachine in Europa...

Wat ook leuk te zien is dat de rente in de Verenigde Staten ondanks het langeretermijntaperen opgelopen is. Kun je nagaan wat de TBT had gedaan als er geen duizenden miljarden uit de markt waren gehaald?

Niet renteverlagend
Oké afgelopen week implodeerden de rentes, maar rente is een soort marathon het gaat om de lange termijn en kijk ik op de langere termijn dan zie ik dat QE helemaal niet echt renteverlagend gewerkt heeft.

Wat mensen en ook veel journalisten niet goed begrijpen is het QE-programma helemaal geen geldkraan is, het is het opkopen van staatsleningen en ander staatspapier (van staatsgerelateerde hypotheken) om de rentecurve te beïnvloeden.

Maar zoals gezegd als je naar de tienjarige rente kijkt dan zie je dat we per saldo niet echt gedaald zijn. Zie hieronder de weekgrafiek in de paniek van 2008 stonden we lager in de rente dan nu.

Alleen aandelen zijn uit hun dakkie gegaan, maar dat komt omdat de banken en speculanten heel goedkoop geld kunnen lenen van de overheid. Vrijdag hadden we ondanks het goede nieuws eerder in de week te maken met een behoorlijke tik.

De volatiliteit deed vrijdag nog niks, sterker nog de VIX was lager.

De Duitsers hadden dit weekend verkiezingen en er zijn geen grote verschuivingen. Technisch hadden we vrijdag een toppatroon in de DAX, maar hoe dat maandag gaat uitpakken?

Goud? Wat ook leuk om te zien is dat goud anders reageert op het sprookje van QE dan iedereen eerder riep. Ik heb een longpositie in goud.

De AEX zou ook een top gehad kunnen hebben, maar technisch zouden we ook een hoofd-schouderfailure kunnen krijgen en dan kunnen we zelfs nog naar de 400 in de AEX.

Mij maakt het allemaal geen bal uit, ik zit short en zal een beweging naar de 400 alleen maar gebruiken om hernieuwd verder short te gaan. Ik blijf net zo lang irrationeel tot de boel eindelijk een gezonde of ongezonde correctie laat zien.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 september 2013 10:04
    Beste Frank,

    Ik onderschrijf je visie, maar je eerste Keynes quote is wel waar. Markten kunnen veel verder gaan dan dat je het volhoudt met shorten. Maar ook ik heb nog aardige short positie, al was september duur. Zat 180 graden verkeerd en blijf bang dat we ook die 400 gaan zien.
  2. [verwijderd] 24 september 2013 10:27
    Het verhaal is heel simpel, waarom blijven de beurzen hoog? Ten eerste omdat de centrale banken er een "bodem" onderleggen door hun programma's waardoor er een gevoel van (schijn)veiligheid ontstaat. Ten tweede omdat de omzetten al tijden laag zijn waardoor het eenvoudig is de markt te sturen. Ten derde de grootste vraag, met name in de VS, komt van bedrijven die geen raad met hun cashposities weten (dus amper investeren) en dat geld steken in aandeleninkoopprogramma's. Dat is natuurlijk erg goed voor de optie/aandelenpakketten van de topmanagers. En als het straks weer ff tegenzit gaan ze gewoon weer nieuwe aandeeltjes uitgeven(zie kpn).
  3. [verwijderd] 30 september 2013 10:00
    quote:

    Regedus schreef op 23 september 2013 10:04:

    Beste Frank,

    Ik onderschrijf je visie, maar je eerste Keynes quote is wel waar. Markten kunnen veel verder gaan dan dat je het volhoudt met shorten. Maar ook ik heb nog aardige short positie, al was september duur. Zat 180 graden verkeerd en blijf bang dat we ook die 400 gaan zien.
    Bang dat we die 400 gaan zien?

    Een illustratief zinnetje voor het compleet verknipte wereldbeeld van veel beleggers. De mens is intrinsiek behoeftig aan vooruitgang, groei en innovatie. De gedachte dat krimp, stilstand of daling winstgevend is, is een travestie. Toch speculeert men daar tegenwoordig lustig op los, tot op het punt dat men de optimisten wegzet als idoten.

    Bang dat we de 400 gaan zien.

    Ik was niet altijd roomser dan de paus, maar tegenwoordig vind ik short gaan een obsceen en schadelijk fenomeen en een pest voor de economie en de samenleving.

    Trouwens, heer Van Dongen, ik ontdek in uw stuk weinig visie en dat komt vooral door de gehaastheid waarmee u het geschreven lijkt te hebben. Vol met type-, knip- en plakfouten en vreemde zinsbouw.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links