Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Afronden hoofdschouder

Met een enorme neerwaartse candlestick werd gisteren de neklijn van het potentiële hoofd-schouderpatroon waar ik al ruim een week over spreek, gebroken. Dit betekent dat dit toppatroon is geactiveerd en de correctie verder doorgang kan vinden.

Ook zijn hiermee de toppatronen (candlesticks) die vrijdag en maandag op de borden werden gezet bevestigd. In de AEX werd een tweedaagse dark cloud cover gevormd (een halve bearish engulfing), waarbij de intraday-top van maandag lager lag dan die van vrijdag.

Hierdoor is een lagere top gevormd en is nu een dalende toppenlijn te trekken langs de toppen van 380,20 (jaartop) en de 375,50. Deze toppenlijn ligt nu bij 374,10 en daalt wekelijks ongeveer 3 punten. Een opwaartse doorbraak hiervan zou de afronding van de huidige correctieve beweging betekenen.

Koersdoel 355
Ik geef al enige tijd aan dat een correctie een normale beweging zou zijn voor de vorming van een hogere bodem. Na de meest forse correctie (dit jaar) tot nu toe in juni van 42 punten steeg de AEX zonder noemenswaardige terugval in een korte tijd met 50 punten.

De huidige terugval zal daarvan een deel corrigeren waarna de AEX weer op kan lopen naar hogere jaartoppen. Tot hoever kan de AEX nu dalen?

Volgens het hoofd-schouderpatroon dat gisteren definitief werd afgerond is een koersdoel te berekenen van 355 punten. Dit ligt bijna gelijk aan mijn doel dat ik al enige tijd aanhoud als richtzone voor de vierde maar beperkte correctie van dit jaar. Deze zone ligt bij 357 tot 361:

  • Bij 361 ligt het eerste Fibonacci-retracementniveau van de recente stijging vanaf de 331 (juni-bodem).
  • Bij 357 is de onderkant te vinden van het relatief smalle maar stijgende kortetermijntrendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Omkeerpatronen
Een neerwaartse doorbraak van 357 zou in principe extra dalingsruimte creëren naar ongeveer de 350 punten. Waar precies een bodem komt te liggen is onbekend en wanneer die wordt aangeraakt is ook niet te voorzien.

Zodra de AEX rond de 355 tot 360 komt, moeten we alert zijn op de vorming van omkeerpatronen vanuit de candlesticks. Na de bevestiging van een volgende hogere bodem verwacht ik in de daaropvolgende weken een beweging naar de jaartop (380) en hoger.

Mijn doel voor de rest van dit jaar blijft onveranderd liggen bij de zone 400 tot 420.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Neerwaartse druk
In het zeer kortetermijnbeeld werd de neklijn van het toppatroon gisteren gebroken. Een terugtest in de komende dagen naar de 367 zou nog mogelijk zijn, maar een verdere daling naar de zone 357 tot 361 blijft reëel in de komende week.

Gisteren testte de AEX bijna zijn 50-daags gemiddelde bij 363,20. Daaronder ligt verder alleen nog de bodem van 17 juli van 362,50. Pas bij koersen boven de neklijn treedt de eerste verbetering op (als dit op slotbasis plaatsvindt) en boven de dalende toppenlijn lijkt de correctie ten einde te zijn.

Maar eerst blijft meer neerwaartse druk aannemelijk voordat een bodem gevormd gaat worden. We moeten in de komende week dan ook alert worden op bodemvormingssignalen nu de onderkant in een snel tempo in zicht komt.

DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: steun op 8150
Ook de DAX brak na het toppatroon van maandag (hanging man) neerwaarts door  zowel de stijgende kortetermijnbodemlijn van 8300 als de meest recente bodem van 8246. Hiermee is ruimte gecreëerd naar de belangrijke horizontale steun van 8150 tot mogelijk zelfs de langere stijgende bodemlijn net onder de 8000.

Tot hoever de DAX zal zakken is onbekend, maar zodra de 8150 wordt getest, moeten we alert worden op bodemvormingssignalen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

361 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 augustus 2013 09:56
    zelfde patroon als gisteren, gedurende de start wordt alles weer wat opgepomptom niet direct de angst te creeeren en daarna vanaf 10.30u zul je zien dat de drop zich zal herpakken en we verder het rood in zakken.
    Er is niets verandert aan de situatie dus zodra de heren het weer loslaten zakken we naar een -/-0.7% hetgeen mijsninziens tot opening US realistisch is.
    Als morgen de aanvallen starten wil men toch liever even aan de zijlijn zitten
361 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links