Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dalende toppenlijn in zicht

De huidige correctie is fors en werd recent verhevigd onder de sinds november stijgende bodemlijn. Hiermee was een einde gekomen aan deze sinds november stijgende middellangetermijntrend. Ik gaf gisteren al aan dat het langere positieve beeld nog geheel intact is. Vanaf de 2011 bodem (256) was langs de 281 (bodem 2012) een stijgende trend te zien die nu rond de 320 ligt. Het beeld vanaf 2009 blijft ook opwaarts en daar ligt de bodemlijn pas rond de 300.

Wel betekende deze recente neerwaartse doorbraak dat de AEX een nieuwe modus moet zoeken voor de ontwikkeling van een nieuwe stijgende middellangetermijntrend. Opvallend is daarbij dat als we kijken naar de Fibonacci-retracementniveaus tussen de bodem van 2011 en de recente jaartop, de AEX net boven het eerste (38,2%) niveau bleef dat bij 328 is te vinden. 

Met de recente verheviging van de correctie (onder de stijgende bodemlijn en vorige bodem van 342) werd een neerwaartse ruimte gecreëerd naar maximaal de zone 316 – 320. Buiten het feit dat hier de sinds 2011 stijgende bodemlijn is te vinden, ligt hier ook de bodem van november vorig jaar. Het is echter onmogelijk te zeggen waar en wanneer een bodem precies geplaatst wordt. Ik gaf al aan dat we alert moesten zijn op een plotselinge en forse omkeer in de markt.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Eindsignaal
Er is nog geen omkeerpatroon gevormd vanuit de candlestick, waarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat het nog twee dagen duurt voordat we de weekcandle kunnen zien. Wel was de algemene opinie zeer negatief geworden (contrair signaal). Ook de technische indicatoren waren zwaar oversold. Zowel de RSI als de MACD naderden niveaus vergelijkbaar met de dieptepunten na de zware terugvallen in 2011 en 2012 (resp. bij de bodems van 256 en 281). 

Is de correctie hiermee voorbij? Nee, daarvoor moet de nieuwe dalende toppenlijn worden gebroken die recent is ontstaan langs de jaartop van 373 en de lagere top bij 353. Is het dieptepunt gezet tijdens deze correctie? Dat is nog niet te zeggen, maar kijkend naar andere indices die ook belangrijke steunpunten hebben getest, lijkt deze mogelijkheid wel reëel.

Het eindsignaal van deze correctie wordt gegeven zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken. Deze is vandaag te vinden bij 345,20. Daaronder liggen nog weerstanden bij 344,50 (200-daags gemiddelde) en 342 (voormalige bodem). De genoemde dalende toppenlijn daalt dagelijks ruim een indexpunt, en komt snel naderbij. Dit blijft het te breken niveau waarboven de correctie wordt beeindigd.

Kwestie van tijd
Dit is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd, maar het is nog niet te zeggen of dat tijdens deze opgaande beweging van de laatste dagen al zal gebeuren. Zodra deze toppenlijn wordt gebroken, is de bodem voorlopig gezet en mag in de daaropvolgende tijd een verdere stijging worden verwacht. Het zal echter langer duren voordat de AEX weer in de buurt komt van de top van 373. Maar mijn visie blijft dat deze top in de loop van dit jaar zal worden gebroken.

Steunpunten zijn nu te vinden bij 338, 333 en 331. Daaronder liggen de niveaus nog bij 328, 325 en 319 – 320. Zolang de dalende toppenlijn niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig dat de AEX nog een keer lagere niveaus zal aantikken. Maar zoals gezegd, acht ik de kans aanwezig dat de bodem al is gezet aangezien het neerwaarts potentieel drie dagen geleden zeer beperkt was en belangrijke punten internationaal werden getest. 

De DAX testte tijdens deze correctie zijn 200-daags gemiddelde en de sinds 2011 stijgende bodemlijn. Beide liggen in de zone 7650 – 7.690. Ook bleef hij ruim boven de aprilbodem van dit jaar. Als weerstanden aan te merken; de vorige kortetermijnbodem bij 7.968 en vlak daarboven ligt de recent gevormde neerwaartse gap tussen 8.085 en 8.160.

De belangrijkste te breken weerstand ligt echter bij de dalende toppenlijn en die is pas bij 8.185 te vinden en verloopt ook minder steil dan in de AEX. Toch lijkt ook hier de eindfase van de correctie al te zijn ingezet en acht ik de kans groot dat de bodem is geplaatst bij de belangrijke steunzone. 

 

Klik op de grafiek voor een grote versie 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

482 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 27 juni 2013 09:44
    Christian van Perfect Stock Alert denkt dat de opleving een "dead cat bounce" is en ziet de doorbroken MA als een weerstand naar boven toe. Hij wacht op een shooting star candle. "The moving average becomes a resistance in a downtrend."

    EC, Brussel:

    Spaarders beschermd tot 100K. Alle soorten bankobligaties niet en uiteraard aandelen ook niet. Banken worden ook opgevorderd bij te springen als een andere bank omvalt.

    Banken worden niet meer gered lijkt het in eerste instantie. De belastingbetaler wordt geheel ontzien.

    Alles treedt pas in werking in 2018.....
  2. aexman 27 juni 2013 09:58
    quote:

    Espanjolles schreef op 27 juni 2013 09:53:

    WTF; kom er nu achter dat de DAX helemaal niet staat te stralen maar dat BINCK het verkeerd doorgeeft (+1,6%)....
    iam confused....
    Dat is inderdaad al de derde dag op rij dat de index of opties niet goed worden weergegeven bij aanvang handel. Hoogste tijd om wat jongens terug te roepen van vakantie. 1 plusje boven iex ..het wordt in de berichten wel aangegeven.
  3. Eugen III 27 juni 2013 10:01
    quote:

    Espanjolles schreef op 27 juni 2013 09:53:

    WTF; kom er nu achter dat de DAX helemaal niet staat te stralen maar dat BINCK het verkeerd doorgeeft (+1,6%)....
    iam confused....
    gewoon inloggen op de site van IG Markets en je hebt in een oogopslag altijd real time info van de belangrijkste onderliggende waarden (indices, goud, eur/dollar, eur/yen) etc
482 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links