Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Super Mario!

Update 17:40 uur: Slot

AEX -0,0976% om precies te zijn. Hebben we ons daarvoor de hele dag druk gemaakt? Dat hele ECB en Mario Draghi gedoe is op dat non-event uitgelopen waar ik vanochtend al voor vreesde, Niet helemaal, want EUR/USD heeft het wel op de heupen gekregen - zie een paar blogjes hieronder.

Om 20:00 zijn er nog de Fed-notulen van het laatste Fed-rentebesluit, het enige item in de agenda dat nog voor reuring kan zorgen. Als er gekke dingen gebeuren leest u dat hier en zo niet, dan vallen ook die steno-hanepoten in de categorie non-event.


Update 17:15: Rondje ouzo van de zaak

Hoppa, weer +1,62% erbij vandaag. Wat een heerschend beursje is dat toch daar in Athene. Dit jaar staat er al +16,11% op de borden en daar komen natuurlijk nog gillende dividenden bij :-) Nou, not :-)  Anyway, moraal van dit verhaal: huil op de beurs nooit met de wolven mee.

Misschien bent u voor de Griekse rally al (te) laat, maar dat geeft niks. Kijk gewoon eens om u heen naar andere kansen. Zei daar iemand Spanje...? Ja, zou zomaar kunnen.


Update 17:00: Euro boven!

Die 1,30 stond al een paar keer op het bord. Sinds ECB-president Mario Draghi sprak voeren de euro en de dollar eem ware veldslag om dit niveau. Het trendje lijkt opwaarts. In ieder geval verklaart dit ook mede een beetje de paar tienden stijging van de indices op Wall Street en de nul-nul koersen in Europa.


Update 16:30: Shell in de kou

Is het de ADHD-olieprijs, aantrekkende EUR/USD (het concern mijdt onze eenheidsmunt), of zijn beleggers boos dat ze weer in het poolgebied gaat boren? Of is dit gewoon een gevalletje waarom-nou-daarom? Royal Dutch Shell daalt opvallend veel voor haar doen in de relatie tot de AEX: nu -0,93% versus -0,03%.

Mede door haar indexgewicht van nu 14,5% blijft Shell meestal dichtbij huis. Of de AEX dichtbij Shell, zo u wilt. Maar het is sowieso niet het jaar van De Koninklijke. Na een prachtig 2011 doet het fonds dit jaar -4,23%, waar de AEX +4,96% stijgt (allebei exclusief dividend).


Update 15:00 uur: Jee, een capuchon

OK, schokkend was het niet wat ECB-president Mario Draghi zei. De beurs reageert er nauwelijks op en EUR/USD, goud en Bund future (zie hieronder) maken wat schijnbewegingen. Veelzeggend is dat de internationale pers zich vooral druk maakt over de kleding van een Dow Jones-collega, die Draghi in een hoodie ondervraagt.


Update 14:30 uur: Kom er maar in, Mario Draghi

Wat is goud aan het doen?

De Bund future heeft ook wel eens leukere ECB-persconferenties gekend...

Toeval? precies onder Draghi's speech komt Moody's door met een paar quotes over de EU:

Hier het ANP-verslag van de perso:

De ECB staat klaar om eurolanden met financiële problemen te helpen. Dat benadrukte ECB-president Mario Draghi tijdens een persconferentie. De ECB kan actie ondernemen zodra aan alle voorwaarden is voldaan, Draghi Hij kondigde al aan obligaties op te kunnen kopen om de leenkosten van landen te drukken.

Die landen moeten wel eerst steun aanvragen bij het Europese noodfonds en zich houden aan alle eisen die aan die hulp worden gekoppeld. De ECB kan de steun volhouden totdat alle doelstellingen zijn bereikt, stelde Draghi. De hulp kan worden ingetrokken als een land zich niet aan de voorwaarden houdt, voegde hij eraan toe.


Update 13:45 uur: Dik Facebook

Herinnert u zich Facebook nog...? Beetje stil de laatste tijd, maar vandaag is er het nieuws dat de site meer dan 1 miljard gebruikers heeft. Wat een onvoorstelbaar aantal. Hoe minder reuring, hoe beter de koers het doet lijkt het wel, want het fonds is zowaar aardig opgekrabbeld de laatste weken (S&P 500 = rood).


Update 12:45: The Royal Society For Keeping Rates Unchanged

Bolhoedje op voor wie geen renteverandering wil en bolhoedje af voor wie ook geen renteverandering wil. "Right gentlemen, that seems to look as an anonymous decision" Zoiets zal het worden als exact als de Big Ben één keer boing zegt, de Bank of England haar onveranderde rentebesluit van 0,50% bekend maakt.

Zoals het Britten betaamt is het de de centrale bank met de mooiste bijnaam: The Auld Lady of Threadneedle Street. Anno 1694. Een naam die u vast associeert met metersdikke eikenhouten deuren, hoogpolig waar olifanten in verdwalen en waar nog met telraam, perkament en ganzeveer de rente wordt berekend.

We hebben dit fimpje al vaker gegegen op IEX, maar hij blijft leuk. Wat wordt om 13:00 het officiële besluit van The Royal Society For Keeping Rates Unchanged? :-)


Update 11:30 uur: Cyprus?

U ziet de markten weglijden van een aardige plus vanochtend naar nu een miezerige min. W.a.a.r.o.m., vraagt u zich wellicht af. Altijd hachelijk om daar een antwoord op te geven, maar dit lijkt een plausibele reden. Volgens Bloomberg vraagt Cyprus de EU om een bailout:

"The Cypriot government will seek an 11 billion-euro ($14.2 billion) bailout, 62 percent of gross domestic product, to recapitalize its banks and pay its bills, according to three people with direct knowledge of the matter."

De Europese obligatiemarkten houden zich redelijk gedeisd, hooguit één of twee basipunten erbij of eraf. Alleen de tienjarige Spaanse rente loopt vijf basispunten op, maar daar speelt die veiling van vanochtend vast ook een rol in.


Update 11:00: SBM Ongeluk

Yme-skandalen! Frykter at Yme kollapser før vinteren! U hoeft als SBM Offshore-aandeelhouder geen Noors te spreken jeuk te krijgen van deze regels uit de Noorse pers. Er is weer gedonder met dat beruchte boorplatform dat het bedrijf nu al zolang achtervolgt, of is het een storm in een glas water? De koers zinkt in elk geval weg.


Update 10:30 uur: Welke PIIGS halen kerst niet?

Intussen gaat in de (social) media grif dit grafiekje rond, dat na het eerste debat tussen president Barack Obama en zijn uitdager Mitt Romney de enorme voorsprong van de eerste flink is teruggelopen. Het komt van goksite Intrade.com. Interessant, omdat u daar niet anoniem aan een polletje meedoet, maar wedt met uw eigen geld.

Het leuke aan die site is dat u werkelijk op alles kunt gokken wat los en vast zit. Wie boos en gefrustreerd is dat wij als EU-burgers in feite geen enkele inspraak in Brussel hebben, kan ook hier terecht en bijvoorbeeld inzetten op welke EU-landen al dan niet de kerst halen. Het Gesundenes Volksemfpinden valt mee, toch?


Update 9:30 uur: KPN en Ziggo

KPN kan geen goed meer doen. Weer een min. Deutsche Bank zet Deutsche Telekom naar buy van hold, maar KPN lift niet mee. Gisteren ontkende CEO Eelco Blok dat het concern dit jaar nog het dividend verlaagt, waar JPMorgan Chase eerder die dag mede een koersdoelverlaging op baseerde. Nee, het maakt geen indruk.

Hetzelfde geldt voor Ziggo, dat daalt ondanks dat SNS Securities vanaf vandaag het aandeel volgt en start met een buy en koersdoel van 34 euro. Beetje stil ook rond dit nog nieuwe beursfonds, dat het zeg maar na wat aanloopproblemen goed doet in vergelijking met de AEX (rood)

Het is ook zeker geen Spielerei-fonds. Na Vopak is het zelfs het zwaarstwegende AMX-aandeel met een indexgewicht van 10,77%. Vergelijk dat eens met TomTom dat nota bene net uit de AEX komt...


Update: 8:45: Relaxed

All quiet on the stockmarket front... Alles groen, dat wel. Maken we ook niet iedere dag mee :-)

Paar bedrijfsnieuwtjes nog:


Update 8:05 uur: IEX Voorbeurs

Als ik het goed is de markt maar twee keer echt gestegen op woorden van ECB-president Mario Draghi. Dat was deze zomer na zijn intussen beroemde wedoenerallesaanomdeeuroterredden-speech en een paar weken terug bij de mededeling dat de ECB desnoods ál het staatspapier Spanje en Italië opkoopt.

De rest van de keren dat hij sprak - en dat doet hij nog al eens - reageerde markt niet noemenswaardig. Grote kan daarom dat het ECB-rentebesluit vandaag (iedereen gaat er vanuit dat die 0,75% wordt gehandhaafd) plus de bijbehorende persconferentie op de bekende non-events uitlopen. Let wel op natuurlijk.

WSJ heeft trouwens een indrukwekkende reconstructie gemaakt hoe Draghi deze zomer Bundesbank-president Jens Weidmann heeft kalltgestellt. Hoe hij de BuBa-cultuur van geld moet worden verdiend - die de basis vormde voor de ECB! - vervangt door de Banca d'Italia cultuur van geld moet worden geprint.

Fed-notulen

Ik ben benieuwd of Draghi hier vanmiddag vragen over krijgt, of dat die buiten de orde zijn. Ander belangrijk punt vandaag zijn de Fed-notulen van het laatste rentebesluit, maar dan is Amsterdam al lang dicht. Let verder in de VS op jobless claims en fabrieksorders en in de EU op Spaanse en Franse obligatievelingen.

De techjes hebben vandaag misschien te lijden onder de winstwaarschuwing van Hewlett-Packard, wie weet gaat de olieprijs in de rebound na die afstraffing van gisteren en brand een kaarsje dat het Turks-Syrische conflict niet uit de hand loopt. Genoeg, we gaan maar eens naar de koersen kijken:

  • De futures openen aardig (ook de Nasdaq 100 future na het HP-drama), maar het zint mij niet dat de Bund future niet duidelijk in de min opent
  • Azië doet het best aardig (geen idee waarom, kan ik niet zo snel vinden). Shanghai is nog steeds dicht. Is maar goed ook, kan het ding ook niet dalen :-)
  • EUR/USD handhaaft zich keurig boven 1,29
  • Goud, zilver en oliebenchmarks WTI en Brent stijgen vergelijkbaar met de aandelen futures
  • Zoals gezegd, de Bund future weet het nog niet. eeens temeer herhaal ik dat obligatiebeleggers volgens de boekjes slimmer zijn dan aandeleninvesteerders

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Jeetje, nog een bubbel die knapt? De ETF-bubbel... Net als beleggingsfondsen zijn er volgens mij veel te veel van die dingen, waardoor we met z'n allen hudjemutje in dezelfde assets, aandelen, indices, obligaties, commoditires et cetera gaan zitten.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW2-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:30 Nederland: inflatie (CPI) september
  • 10:00 Spanje: obligatieveilingen
  • 11:30 Frankrijk: obligatieveilingen
  • 13:00 VK: rentebesluit BoE (consensus: unch 0,50%)
  • 13:45 EU: rentebesluit ECB (consensus: unch 0,75%)
  • 14:30 EU: persconferentie ECB-president Mario Draghi
  • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 370.000)
  • 16:00 VS: fabrieksorders aug (consensus: -6,0%)
  • 20:00 VS: Fed-notulen rentebesluit 13-9

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links