Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Januaribarometer voorspelt redelijk beursjaar

Januaribarometer voorspelt redelijk beursjaar
Beeld: iStock

Na een valse start en een zeer grillige eerste maand, gaan we alsnog een redelijk beursjaar tegemoet. Dat voorspelt althans de beroemde beurswijsheid 'As January goes, so goes the rest of the year.’

Deze zogenaamde januaribarometer zegt, op basis van statistieken, dat de prestatie in januari aangeeft hoe de rest van het jaar zal verlopen. Een positieve januarimaand zou volgens de statistieken een voorteken zijn van een sterk beursjaar. Deze barometer heeft het in ongeveer 80% van de gevallen goed.

Deze score wordt overigens wel beïnvloed door het feit dat de beurzen sinds 1950 in circa 75% van de gevallen een positief jaarslot kenden. Zie ook de uitleg en statistieken over de januaribarometer onderaan dit artikel. 

Een positief beursjaar wordt overigens tegengesproken door die andere beurswijsheid ‘de eerste 5 dagen van het jaar-barometer.' Deze gaf, na de zwakke start van dit beursjaar, een matig signaal voor 2024.

Prestaties in januari

Wereldwijd hebben de aandelenmarkten de eerste maand van 2024 gematigd positief afgerond, overigens wel met wat verschillen.

Opvallend is dat de Nederlandse beurs, met een januariwinst van bijna 4%, in de Top 3 van sterkste beurzen staat (met dank aan ASML).

Ik zie een paar opvallende zaken:

  • Japan blijft, net als in 2023, koploper.
  • China doet niet mee met het feestje (nog niet, lees ook mijn artikel van gisteren).
  • Noord Europa presteert beter dan Zuid-Europa.

De januariprestaties voor Wall Street zijn:

  • Nasdaq Composite: +1,02%
  • S&P500: +1,39%
  • Dow Jones: +1,25%
  • SOX: +2,05%

De resultaten in januari bij de Europese beurzen zijn:

  • AEX +3,99%
  • DAX: +0,91%
  • Eurostoxx50: +2,81%
  • CAC40 +1,51%
  • FTSE MIB (Milaan) +1,29%
  • Bel20: -1,21%
  • FTSE100 -1,33%
  • IBEX (Madrid): -0,24%
  • PSI (Lissabon): -1,15%

In Azië zien we de volgende resultaten in januari:

  • Nikkei in Tokio: +7,60%
  • Hang Seng in Hongkong: -9,37%
  • China Shanghai Composite index: -6,27%

Op basis hiervan kunnen we voor 2024 meerdere conclusies trekken:

  • Dit wordt een redelijk beursjaar.
  • Nederland behoort mogelijk tot de beter presterende beurzen.
  • Europa gaat waarschijnlijk gelijk op met Wall Street.
  • Azië ontwikkelt zich verdeeld.
  • Technologie presteert niet beter dan andere sectoren

Vandaag bekijk ik de volgende beursindices: AEX, Eurostoxx50, Dow Jones, S&P500, Nasdaq Composite, MSCI World, Nikkei, China Shanghai Composite en Hang Seng.

AEX-index smeekt om correctie

De AEX-index laat in feite één rechte, ononderbroken beweging zien richting de weerstand 829,66 (top van 18 november 2021).

Opvallend is dat er sinds de bodem van medio januari op 766,66 geen enkele terugval van betekenis is geweest. Dit is enerzijds een teken van kracht, anderzijds smeekt de markt om een correctie. 

Indien deze dip optreedt, dan mag een vangnet verwacht worden rond 795,20 (oude top van 28 juli 2023). Bovendien ligt hier de gap van vorige week, afgebakend met de rode cirkel.


Euro Stoxx 50 index maakt een draai naar boven.

De Euro Stoxx 50 index heeft de top van medio december gebroken. Hierdoor is het technische plaatje serieus verbeterd. 

Opwaarts heeft de Euro Stoxx 50 index ruimte tot weerstand 5.522,42 (top van 10 maart 2000). De steun op 4.380,97 (bodem van 17 januari) vormt in feite de eerste bodem sinds de dieptepunten van eind oktober. 

 

 

Dow Jones hervat uptrend

De Dow Jones indicatie heeft, nu de koerstoppen van de eerste helft van januari gebroken zijn, de opwaartse trend hervat.

Eerder had de Dow al rond 37.010,48 (bodem van 20 december 2023) een hogere koersbodem weten te vormen.

De Dow verkeert in uncharted territory. In de nieuwe stijgende trend is rond 47.643 het koersdoel berekend,

Koersontwikkeling Dow Jones-index


S&P 500 heeft fraaie pullback-dip achter de rug

De S&P 500 indicatie heeft in de recente daling op 4.665,02 (bodem van 5 januari) een potentiële hogere bodem gevormd, ruim  boven het niveau van voorgaande toppen. In feite is hiermee een overtuigende hogere pullbackbodem gevormd boven de top 4.590,83 (van 31 juli 2023). 

Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting 5.500 (berekend koersdoel). 

Koersontwikkeling S&P500


Nasdaq Composite heeft pullback-scenario voltooid

In de recente correctie heeft de Nasdaq een hogere bodem gevormd boven de koerstop van 19 juli rond 14.446,55 punten. Ook de Nasdaq heeft dus een bullish pullback-scenario voltooid. 

Zolang de koers boven de juli-top weet te blijven, oogt het technische beeld uitstekend. Weerstand ligt op 16.212,23 punten (gevormd op 22 november 2021).

Nasdaq koers


SOX zakt naar oude koerstoppen

Ook de SOX-index zit opnieuw in een pullback scenario. De eerste pullback was de dip boven de zomertop rond 3.862,24 punten.

De huidige correctie brengt de Amerikaanse halfgeleiderindex terug naar de koerstop van eind december. Al met al is het technische plaatje uitermate positief. Weerstand ligt op 5,000 punten (berekend koersdoel). 

SOX

 

Nikkei 225 corrigeert binnen stijgende trend.

Sinds de Nikkei 225-index de weerstand rond 33.772,89 punten (gevormd op 19 juni 2023) heeft gebroken heeft de Japanse beurs vleugels gekregen. 

Nu stabiliseert de Nikkei 225 index binnen de opwaartse trend. De hogere koersbodems signaleren echter nog steeds vraag naar Japanse aandelen.

De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend. Van belang is dat de Japanse beurs, in een eventuele daling, boven de toppen rond 33.772,89 punten weet te blijven.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop rond 37.000 wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden. Weerstand wacht rond 38.957,00 (gevormd op 29 december 1989).

 

Nikkei 225

 

China Shanghai Composite-index tendeert neerwaarts 

De China Shanghai Composite-index blijft ondanks de tussenliggende rally's binnen de neerwaartse trend. 

Er ligt steun rond 2.719,90 (bodem van 2 april 2020). Op de grafiek is een patroon zichtbaar van lagere toppen wat wijst op verkopers die op steeds lagere niveaus uitstappen. De China Shanghai Composite index heeft weerstand rond 2.904,46 (gevormd op 15 januari).

Shanghai Composite-index

 

Het technisch plaatje van de beurs van Hong Kong is verpieterd.

Nadat de december bodem rond 16.000 is gebroken is de beurs van Hong Kong opnieuw technisch verzwakt. De dominante neerwaartse trend is hiermee gevalideerd. 

Er ligt steun rond 14.794,16 (bodem van 22 januari). De weerstand ligt op 17.135,12 (top van 2 januari).885,20 punten (de bodem van 20 december 2022). 

 

MSCI World index nadert eerste koersdoel

De MSCI World index is boven de zomertoppen van 2023 gebroken. Dit gaf een technische verbetering aan.

We houden rekening met verdere koersstijging. De MSCI World index is het eerste koersdoel  rond 3.248,12 (top van 4 januari 2022) wel genaderd. 

Na een uitbraak boven weerstand 3.248,12 wordt 3.897,74 het volgende opwaartse koersdoel. Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 3.114,12 (bodem van 4 januari) intact blijft.

 

Beursbarometer positief

Het beursgezegde 'As January goes, so goes the rest of the year.’ wijst op een positief beursjaar. Deze barometer zegt dat de beursperformance in januari een goede indicatie vormt voor de rest van het jaar.

Onderzoek van onder andere de beurssite Belegger.nl geeft aan dat dit meestal alleen klopt na positieve januarimaanden. In de jaren dat januari in de plus eindigde, volgde in 80% van de gevallen ook een sterk beursjaar.

Maar in 6 van de laatste 8 jaren met een negatief rendement in januari (meer dan de helft dus), eindigde dat beursjaar toch met winst; soms zelfs met een forse winst. 

Dat impliceert, in elk geval indien we deze statistieken mogen geloven, dat een goed jaar voor aandelen voorspeld wordt. De Nederlandse beurs is het beursjaar met een winst van bijna 4% gestart.

Het is nu niet van toepassing, maar in 6 van de laatste 8 jaren met een negatief rendement in januari (meer dan de helft dus), werkte deze indicator niet. In die gevallen eindigde dat beursjaar toch met winst; soms zelfs met een forse winst.

Onderstaande tabel laat de bevindingen van de afgelopen 20 jaar zien.

Verloop AEX in januari Verloop AEX in hele beursjaar
Maandwinst: 12x Jaarwinst: 10x
  Jaarverlies: 2x
Maandverlies: 8x Jaarwinst: 6x
  Jaarverlies: 2x

(Bron: Belegger.nl)

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 1 februari 2024 08:56
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 1 februari 2024 08:34:

    [...]

    Goedemorgen,

    wat is de hefboom van deze turbo adritromp ?
    Stomme vraag eigenlijk bedenk ik mij, stoploss - koers en stoploss gedeeld door verschil = 7.8
    Goede morgen, kijk je altijd naar de hefboom?ik vrij weinig moet ik zeggen. Heb vaak de hoogstmogelijke als ik met dit soort bedragen werk. Pas bij grotere bedragen let ik daar op .
  2. forum rang 5 adritromp 1 februari 2024 09:04
    quote:

    Newg77 schreef op 1 februari 2024 08:56:

    adritromp

    CA0698251075
    CA2548481043

    als je ze hier niet mee kan vinden weet ik niet wat er aan de hand is bij mij lukt het wel
    handel hier alleen met euros

    (hoog risico :))
    Ik kan ze wel vinden , alleen niet in handelen. Heb er gisteren de hele dag geen koers in gezien
  3. forum rang 6 Newg77 1 februari 2024 09:12
    quote:

    adritromp schreef op 1 februari 2024 09:04:

    [...]

    Ik kan ze wel vinden , alleen niet in handelen. Heb er gisteren de hele dag geen koers in gezien
    via canadese beurs staan er nooit bedragen in bij de giro maar je kunt wel handelen. openingstijden gelijk aan vs
    zelfde als via de australische beurs

    via tmx kun je beetje inschatten wat de bied en laat is
    misschien is er iemand die een realtimesite heeft

    money.tmx.com/en/quote/DMX
    money.tmx.com/en/quote/FIND
  4. forum rang 5 adritromp 1 februari 2024 09:19
    quote:

    Newg77 schreef op 1 februari 2024 09:12:

    [...]

    via canadese beurs staan er nooit bedragen in bij de giro maar je kunt wel handelen. openingstijden gelijk aan vs
    zelfde als via de australische beurs

    via tmx kun je beetje inschatten wat de bied en laat is
    misschien is er iemand die een realtimesite heeft

    money.tmx.com/en/quote/DMX
    money.tmx.com/en/quote/FIND
    Aah ok, dat is wel appart :) ik zal eens een order inleggen vanmiddag. En een cent meer of minder zal ook niet echt het verschil maken

    Dank je voor je hulp!
  5. forum rang 6 Newg77 1 februari 2024 09:37
    quote:

    adritromp schreef op 1 februari 2024 09:19:

    [...]

    Aah ok, dat is wel appart :) ik zal eens een order inleggen vanmiddag. En een cent meer of minder zal ook niet echt het verschil maken

    Dank je voor je hulp!
    blijft een gok adrtromp!
    maar ik blijf er bij als zweden omgaat moet het bingo zijn
  6. forum rang 7 Doptieman 1 februari 2024 09:48
    quote:

    Martijn schreef op 1 februari 2024 08:33:

    Ik had eigenlijk een veel lagere opening verwacht van de AEX,maar ja winst is winst!
    Word een licht lagere opening verwacht van de AEX.
    Een licht lagere opening.. Grappenmakers.
    Je ziet het de beurs gaat nooit de weg van Logisch.. de beurs gaat gewoon de
    richting van onlogisch dat brengt veel meer winst op.
    En verder gaat het natuurlijk helemaal nergens om....
    820.5 alweer 2.5 punt erbij mooi moment om wat puts AX2 bij te kopen en dan
    morgen graag de Stop eruit !! Succes...
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links