Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2024 grondstoffen: inflatie lijkt onder controle

Outlook 2024 grondstoffen: inflatie lijkt onder controle
Beeld: iStock

De hamvraag aan het begin van 2024 is of de licht dalende trend in de inflatie zal doorzetten. Centrale banken zullen dan eerder geneigd zijn het krappe rentebeleid los te laten.

Grondstoffen zijn volgend jaar dan ook de belangrijkste markt om in de gaten te houden. Dit zijn de trendrichtingen bij grondstoffen op de valreep van 2024:

  • Brentolie: zijwaarts met lagere toppen
  • Aardgas: uptrend gebroken, tendeert nu neerwaarts
  • Dutch TTF Gasfuture: herstel afgebroken, tendeert nu neerwaarts
  • Graan: neerwaarts
  • Sojabonen: zijwaarts met lagere toppen
  • Aluminium: zijwaarts
  • Koper: zijwaarts met lagere toppen
  • Zilver: zijwaarts
  • Goud: bodemend
  • Bloomberg Commodity-index: zijwaarts met lagere toppen

In deze blog bekijk ik bij de belangrijkste grondstoffen wat de vooruitzichten voor volgend jaar zijn.

Conclusie: Voor 2024 verwacht ik bij grondstoffen een licht dalende trend met matige koersdalingen. Dat is positief want de inflatie lijkt hiermee onder controle.

Bloomberg Commodity-index: lagere toppen

De Bloomberg Commodity-index laat al maanden een vooral zijwaarts koersverloop zien boven de steun rond 29,15 (bodem van 2 juni). Deze steun is recent weer opgezocht. Op de zeer korte termijn laat de grondstoffenindex lagere toppen zien. Dit geeft lichte technische zwakte aan.

Echter pas bij een daling onder steun 29,15 komt er meer ruimte vrij voor een verdere daling. Die doorbraak sluiten we in 2024 niet uit.

De weerstand ligt rond 33,23 (top van 22 september).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Commodity-index laat een neerwaarts draai zien. Dit wijst op een verzwakkende technische conditie.

 

 

Brent-olie oogt zwakjes

Brent is het laagste punt van dit jaar genaderd, dat rond 70,05 (bodem van 24 maart) ligt. Ook de grafiek van Brent oogt zijwaarts, met in de afgelopen weken lagere toppen. Vanuit een technisch perspectief is er een redelijke kans op lagere koersen op de oliemarkten in 2024. 

Weerstand ligt op 95,84 (top van 22 september). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult naar onderen. Dit wijst op een matige technische conditie.

 

 

Aardgasprijs beweegt neerwaarts

De grafiek van de gasprijs neigt richting lagere koersen. Nu de gasprijs de stijgende trend heeft gebroken, oogt het technisch beeld minder sterk. De steun $2,47 (bodem van 25 augustus) ligt nu onder druk. Wees alert, want een doorbraak onder de steun genereert een nieuwe verzwakking. Die doorbraak sluiten we in 2024 niet uit, daarna wordt $2,01 het volgende neerwaartse koersdoel.

Indien steun $2,01 breekt treedt een verkoopsignaal op. In dat geval mag in 2024 een daling richting  $1,53 niet uitgesloten, daar ligt de bodem van augustus 2020. 

De weerstand op $3,61 (gevormd op 3 november) vormt een lagere top ten opzichte van die rond $7,34. De dalende 200-dagenlijn van de gasprijs valideert de negatieve technische conditie.

 

 

Dutch TTF Gasfuture breekt herstel af

Onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is gebaseerd op de wekelijkse slotkoersen. 

Belangrijk in het technische profiel is dat de herstelfase achter ons ligt. Er is hiermee een vlagformatie, tussen A en B,  neerwaarts gebroken. Technisch bezien is een betrouwbaar verkoopsignaal opgetreden.  

De komende tijd is een daling richting de steun rond C (€23/MWh) waarschijnlijk. De neerwaartse fase zal worden voortgezet indien deze steun wordt gebroken. Gezien het verzwakte technische profiel is een doorbraak van de steun rond C (€23/MWh) in 2024 niet uitgesloten.

Technische plaatje sojabonen verpietert

Sojabonen beweegt de afgelopen maanden neutraal, grofweg tussen steun 1.250,50 (bodem van 13 oktober) en weerstand 1.398,50 (top van 17 november). Het verloop sinds begin dit jaar met lagere toppen suggereert echter verkoopdruk boven de markt. In 2024 mogen lagere niveaus voor sojabonen verwacht worden.

De neerwaarts gerichte 200-dagenlijn geeft een zwakke technische conditie weer.


Graan in dalende fase

Al sinds begin 2022 toont de grafiek van de graanprijs lagere koerspieken. Nu de graanprijs weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Op korte termijn droogt de verkoopdruk wat op. 

De dalende tendens is echter nog niet gebroken, wat lagere niveaus in 2024 niet uitsluit. Er ligt weerstand op 797,50 (gevormd op 17 februari). De steun ligt rond 471 (bodem van 26 juni 2020). Voor 2024 sluit het technische plaatje lagere niveaus niet uit. De dalende 200-dagenlijn valideert de zwakke technische conditie. 

 

Aluminium oogt kwetsbaar

Het industriële metaal aluminium geeft in het afgelopen jaar een zijwaarts koersverloop weer, met overwegend lagere toppen. Ook hier hangt er nog verkoopruk boven de markt. 

De steun 2.062,42 (bodem van 28 september 2022) lijkt de dalingen op te vangen maar oogt kwetsbaar. Indien deze steun 2.062,42 breekt gaat het luik naar onderen open. Daarna wordt 1.720 het volgende neerwaartse koersdoel. Gezien het matige technische plaatje mag een doorbraak van de steun 2.062,42 volgend jaar niet uitgesloten worden.

Er ligt weerstand op 2.280,07 (top van 10 november). Het neerwaartse gerichte 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert een zwakke technische conditie. 

aluminium prijs

Koperprijs technisch kwetsbaar

Het industriële metaal koper vormt sinds begin van dit jaar lagere toppen, hetgeen verkoopdruk signaleert. Dit sluit lagere niveaus in 2024 niet uit. Er ligt weerstand rond 4,02 (top van 4 augustus) en steun op 3,54 (bodem van 27 oktober) intact blijft.

De vlakke 200-dagenlijn signaleert een neutrale technische conditie. 

koper prijs

Goud klopt aan de poort

De goudprijs daagt het all time high uit rond de top van 7 augustus 2020 rond $2.075,35. De recente uitbraak wist niet stand te houden. 

Per saldo beweegt goud zijwaarts boven de steun rond $1.804,80 (van 3 maart). Met enige fantasie kunnen we rond dit niveau twee hoger bodems ontwaren.  Een opwaartse uitbraak boven de horde $2.075,35 valt voor 2024 dus niet uit te sluiten. In dat geval komt het volgende koersdoel rond $2.500 te liggen.

De 200-dagenlijn van de goudprijs draait opwaarts. Dit wijst op een positievere technische conditie.

 

 

 Zilver doet niet zoveel 

De zilverprijs beweegt per saldo zijwaarts boven $20,68 (bodem van 6 oktober). Bezien vanaf de bodem van eind 2022 rond $17,56 worden er hogere bodems achtergelaten. 

Dit sluit in 2024 een doorbraak boven weerstand $26,23 (top van 22 april 2022) niet uit. De 200-dagenlijn van de zilverprijs beweegt vlak. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

Zilverprijs

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 51
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Senior 1936 22 december 2023 08:36
    quote:

    tradersonly schreef op 22 december 2023 08:16:

    De daling van de gasprijs wordt in Nederland vrolijk tenietgedaan door een forse verhoging van de energiebelasting.
    opvallend was en is nog steeds dat PvdA/GL het kabinetsbeleid om de energiebelasting NIET te verlagen hebben gesteund.
    Op 23 augustus 2022 werd namelijk de motie van Pieter Omtzigt om die belasting te verlagen door de kabinetspartijen en PvdA&GL verworpen. Dat zijn dus de partijen die in hun verkiezingsprogramma's stelden dat zij opkwamen en opkomen voor bestaanszekerheid, hoe hypocriet was en is dat. Eigenlijk hebben ze hun kiezers voor de gek gehouden door niet over hun verleden als vazallen van kabinetten Rutte te spreken ...
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 december 2023 09:38
    quote:

    Senior 1936 schreef op 22 december 2023 08:36:

    [...]
    opvallend was en is nog steeds dat PvdA/GL het kabinetsbeleid om de energiebelasting NIET te verlagen hebben gesteund.
    Op 23 augustus 2022 werd namelijk de motie van Pieter Omtzigt om die belasting te verlagen door de kabinetspartijen en PvdA&GL verworpen. Dat zijn dus de partijen die in hun verkiezingsprogramma's stelden dat zij opkwamen en opkomen voor bestaanszekerheid, hoe hypocriet was en is dat. Eigenlijk hebben ze hun kiezers voor de gek gehouden door niet over hun verleden als vazallen van kabinetten Rutte te spreken ...
    Goedemorgen,

    dat heb je goed gezien Senior 1936, om aan de macht te blijven heeft Mark Rutte veel concessies gedaan aan links met D66, en Groenlinks/PvdA met alle problemen waar we nu tegen aan kijken.
    De PvdA het vroegere SDAP was echt een partij voor de arbeiders maar zeker nu ze samen gingen met GL is daar weinig van over, het is nu meer een partij voor de academici en Frans Timmermans als premier zag het volk duidelijk niet zitten.

    Wat mij het meest ergert aan die linkse partijen is de linkse indoctrinatie die geen ruimte laat voor anders denkenden en waar harde standpunten worden ingenomen zonder ruimte voor echt debat.
  3. forum rang 6 Newg77 22 december 2023 09:52
    quote:

    Senior 1936 schreef op 22 december 2023 08:19:

    oei, weer geen analyse van uranium. En ik dacht nog wel dat uranium een van de belangrijkste grondstoffen is voor nu en in de toekomst.
    Heb geen goede grafiek 120 en 140 komen er heel snel.
    Dan maar FA
    Ook hier een enorm tekort ivm. heel erg snel groeiende vraag. Ze zijn allemaal als een malle aan het investeren.
    Dus the sky is the limit bij deze.
    Yellow cake delicious.

    Adritromp al in de pennystocks? :)
  4. forum rang 7 Doptieman 22 december 2023 10:15
    quote:

    Naam schreef op 22 december 2023 09:27:

    Mogge het word een kort dagje vandaag
    op 782.60 heb ik een weerstandslijn nu laag van dag 782.75

    weerstand
    www.youtube.com/watch?v=qwcaE3Rj0r4
    Die had je beter gisteren even door kunnen geven maar toch bedankt ..
    ik ga voor de A27 call die laatste paar uurtjes en voor het lange kerst
    weekend (theta absorptie) wil ik er weer vanaf... geen logees... Succes.
  5. forum rang 6 JoostVLS 22 december 2023 10:28
    quote:

    Doptieman schreef op 22 december 2023 09:14:

    Aex opent licht lager !! Ja zal wel weer bedankt voor het bericht...

    CS 2 x put AX4 786 voor gem 2.60... Super bedankt regie.... succes allen....
    Tja, dat is wel heel sneu.
    Als je je IBAN nummer geeft zal ik € 10,- storten.
    Als anderen dat ook doen, heb je toch nog een goede Kerst :-)
  6. forum rang 6 Newg77 22 december 2023 11:01
    quote:

    JoostVLS schreef op 22 december 2023 10:28:

    [...]

    Tja, dat is wel heel sneu.
    Als je je IBAN nummer geeft zal ik € 10,- storten.
    Als anderen dat ook doen, heb je toch nog een goede Kerst :-)
    And the GENprice goes to JoostVLS!!!
    Applaus
    Applaus

    Wil je je IBAN nummer (met achternaam) even mailen naar ZmZisNv@gmail.com?
    Je hebt 2x € 15,45 tegoed. Tenminste dit is de dip welke ik kan vinden. Dagcandle 16-5

    Doe er maar even een trefwoord bij welke we daarna benoemen via het forum. Weet ik zeker dat jij het bent en niet doptieman :)

    Ik verwacht niet meer dat we dit jaar onder de 700 komen..

    Gruss
  7. forum rang 9 Calimero 22 december 2023 11:39
    quote:

    Newg77 schreef op 22 december 2023 11:01:

    [...]

    And the GENprice goes to JoostVLS!!!
    Applaus
    Applaus

    Wil je je IBAN nummer (met achternaam) even mailen naar ZmZisNv@gmail.com?
    Je hebt 2x € 15,45 tegoed. Tenminste dit is de dip welke ik kan vinden. Dagcandle 16-5

    Doe er maar even een trefwoord bij welke we daarna benoemen via het forum. Weet ik zeker dat jij het bent en niet doptieman :)
    ..
    Gruss
    15,33 .. mvg

    Oude grafiek erbij ... www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14930178...
  8. forum rang 7 Doptieman 22 december 2023 12:38
    quote:

    Doptieman schreef op 22 december 2023 09:14:

    Aex opent licht lager !! Ja zal wel weer bedankt voor het bericht...

    CS 2 x put AX4 786 voor gem 2.60... Super bedankt regie.... succes allen....
    Even voor vriendelijke Joost er nog bij vermelden dat ik die 2 puts donderdag rond 17.00 uur
    heb gekocht voor respectievelijk 0.76 en 0.61 euro..
    Vanochtend weer snel verkocht en een honderdje of 4 in de knip.
    Je snapt dat wij ons wel redden met de Kerstdagen dus zoek maar iemand anders voor je
    je inzamelingsactie die het harder nodig heeft.
    Er zijn er helaas genoeg... (teveel) Ciao..
  9. forum rang 9 Calimero 22 december 2023 12:46
    quote:

    Calimero schreef op 22 december 2023 12:41:

    Heb ik wel eens verteld ... dat Adyen een onderdeel is van de AEX ?? Dus daar ook een beetje op letten ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15125946...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15127326...

    Always count 7 and 144 .. and know the COG ...

    en natuurlijk af en toe naar boven kijken ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/15109816...

    www.youtube.com/embed/pfxdeV09JX0?rel...
    Zo ... weer genoeg geholpen daar bij die lange termijn beleggers ... :)
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links