Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen: terugblik 2023

Grondstoffen: terugblik 2023
Beeld: iStock

Als er één categorie is die het afgelopen jaar wispelturig was, dan is dat die van de grondstoffen. Deze gingen technisch alle kanten op. Vooral in de eerste helft van het jaar was de inflatieontwikkeling bepalend. Tegenvallende inflatiecijfers joegen beleggers aanvankelijk de gordijnen in. De grondstoffenmarkten reageerden nerveus, zij het zonder grote schokken.

Opmerkelijk blijft wel dat, ondanks de hoge inflatie, de tendens van dalende energieprijzen heeft doorgezet. Vooral op de energiemarkten waren we dit jaar getuige van heftige koersschommelingen. 

Aanvankelijk stegen de olieprijzen, nadat OPEC had aangegeven de olieproductie te verlagen om prijs te stutten. Na de bodem van Brentolie rond $70,05 op 24 maart, is de beurswaarde meer dan 30% toegenomen tot $95,84 eind september. Overigens staat Brent met een stand van $73 nu, ruim 15% onder de beginstand van 2023. 

Ook zagen we in 2023 een grillig verloop bij de voedselprijzen. In februari piekte graanprijs op $797, in september was de graanprijs gedaald naar $540, het laagste punt sinds medio 2021. Maar sindsdien is graan weer flink opgelopen tot $610 nu. Ook sojabonen, een veelgebruikt landbouwproduct, hebben alle hoeken van het prijsbord gezien: begin van het jaar was er een daling van $1.500 naar minder dan $1.300. Eind juli op $1.580, thans weer rond $1.325.

Bij de industriële metalen zagen we minder grote schokken. Per saldo bewoog de prijs van aluminium nagenoeg zijwaarts tussen $2.100 en $2.400. YTD verloor aluminium ruim 12%. De prijs van het  industriële metaal koper was nog stabieler.  Geen al te grote sprongen en thans fluctueert de koperfuture nipt onder de beginstand van 2023. 

Ten slotte de edelmetalen. Voor de goudprijs was 2023 uitermate volatiel. Vanwege de hoge inflatie (verwachting) dit voorjaar steeg de goudprijs ruim 15% tot  $2.080 in mei. Na een low rond $1.800 in oktober staat goud nu weer rond $1.985. Ook de zilverprijs kende dit hevige stemmingswisselingen, maar met een per saldo zijwaarts koersverloop tussen $20 en $26. 

Al met al zijn de belangrijkste grondstoffen dit jaar licht gedaald. De Bloomberg Commodity-index staat thans 12,5% onder de beginstand van 2023. Dit zijn de YTD verschillen van de belangrijkste grondstoffen:

  • Aardgas: -46%
  • Graan: -23%
  • Brentolie: -15%
  • Sojabonen: -12,5%
  • Aluminium: -11,8%
  • Zilver: -5,6%
  • Koper: -0,85%
  • Goud: +9,2%

In deze column bekijk ik de belangrijkste grondstoffen. 

Bloomberg Commodity-index: technische zwakte

De Bloomberg Commodity-index kende dit jaar een vooral zijwaarts koersverloop. Het laagste punt lag rond 29,15 (bodem van 2 juni). 

Recent is grondstoffenindex fors gedaald, nadat voormalige koersbodems waren doorbroken. Dit heeft tot een serieuze technische verzwakking geleid.

Van belang is dat steun 29,15 (bodem van 2 juni) stand weet te houden. De weerstand ligt rond 33,23 (top van 22 september).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Commodity-index laat een neerwaarts draai zien. Dit wijst op een verzwakkende technische conditie.

 

Brent-olie zakt richting steun $70

Ook Brent is het grootste deel van 2023 zijwaarts getendeerd. Recent neemt verkoopdruk wel toe. Recent is de herstelfase bij Brent afgebroken en zijn enkele bodems gebroken. Thans zakt Brent naar het laagste punt van dit jaar rond 70,05 (bodem van 24 maart). Weerstand voor de olieprijs ligt op 95,84 (top van 22 september).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde draait naar onderen. Dit wijst op een verzwakkende technische conditie.

 

 

Aardgasprijs breekt herstel af

Vanaf begin 2023 rond $5 is de prijs van aardgas meer dan gehalveerd naar $2,01 in april. Vervolgens is de koers hersteld tot $3,61 begin november.

Afgelopen weken is de prijs van aardgas verzwakt nadat de bodem rond $3 is gebroken. Natural Gas signaleert verkoopdruk, nu ook de opwaartse fase naar onderen verlaten. Wees alert, bij een doorbraak van steun 2,01 (bodem van 7 april) komt er naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdalingen. Weerstand ligt rond 3,61 (gevormd op 3 november).

De 200-dagenlijn van de gasprijs laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

 

 
Prijs van sojabonen blijft technisch neutraal

Sojabonen maakt dit jaar flinke koerssprongen, maar beweegt per saldo in horizontale richting. De afgelopen maanden zit de koers vast tussen steun 1.250,50 (bodem van 13 oktober) en weerstand 1.398,50 (top van 17 november). 

Bij sojabonen laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.

 

 

 


Graan nog niet uit de dalende trend

Graan slaagt er technisch nog niet in uit de dalende trend te breken, waar de koers al sinds begin 2022 inzit. In februari piekte de graanprijs op $797, in september was de graanprijs gedaald naar $540, het laagste punt sinds medio 2021. Maar sindsdien is graan weer flink opgelopen tot $610 nu. 

Omdat graan weer boven de laatste koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt.

Enkel boven weerstand 797,50 (gevormd op 17 februari) klaart het beeld op. De echte steun ligt rond 471 (bodem van 26 juni 2020). 

De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie. 

 

Aluminium krult opwaarts

Het industriële metaal aluminium beweegt per saldo zijwaarts.

Echter, nadat recent een koersbodem is gebroken, is er neerwaarts ruimte richting steun 2.062,42 (bodem van 28 september 2022). Na een doorbraak onder steun 2.062,42 wordt 1.720 het volgende neerwaartse koersdoel.

Er ligt weerstand op 2.280,07 (top van 10 november). Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie. 

aluminium prijs

Koperprijs technisch neutraal

Het industriële metaal koper, we volgen de future, beweegt dit jaar grotendeels in een zijwaartse trend, getuige het patroon van gelijke toppen en bodems. 

Koper komt er beter bij te liggen. Thans maakt koper een opwaartse draai. De correctieve fase wordt aan de bovenkant verlaten. Voor een solide verbetering is een doorbraak boven weerstand 4,02 (top van 4 augustus) noodzakelijk. Van belang is dat steun 3,54 (bodem van 27 oktober) intact blijft.

De vlakke 200-dagenlijn signaleert een neutrale technische conditie. 

koper prijs

 

Goud technisch neutraal

Het edelmetaal laat al ruim drie jaar een zijwaarts verloop zien onder de top van 7 augustus 2020 rond $2.075,35. Ook dit jaar doet de koers niet zoveel,  maar ligt de steun rond $1.804,80 (van 3 maart). 

Recent is het all time high rond $2.075,35 uitgedaagd, maar niet overschreden. 

De 200-dagenlijn van de goudprijs laat een opwaartse draai zien. Dit geeft een positievere technische conditie weer.

 



 

 

Zilver doet niet zoveel 

De zilverprijs doet dit jaar niet zoveel. De markt tendeerde het grootste deel van het jaar, met flinke swings, in horizontale richting tussen $20,68 (bodem van 6 oktober) en weerstand $26,23 (top van 22 april 2022). 

De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

De 200-dagenlijn van de zilverprijs beweegt vlak. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

Zilverprijs

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

126 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Senior 1936 13 december 2023 09:26
    prima overzicht, maar ik mis toch het overzicht van de prijs van URANIUM.

    Voorzover ik heb begrepen is dat een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste grondstof in het kader van technische voorzieningen en ontwikkelingen.

    NB: misschien kan IEX ook advies geven over beleggen via ( de beste) ETF's in uranium ?
  2. forum rang 5 adritromp 13 december 2023 09:35
    quote:

    Senior 1936 schreef op 13 december 2023 09:26:

    prima overzicht, maar ik mis toch het overzicht van de prijs van URANIUM.

    Voorzover ik heb begrepen is dat een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste grondstof in het kader van technische voorzieningen en ontwikkelingen.

    NB: misschien kan IEX ook advies geven over beleggen via ( de beste) ETF's in uranium ?
    Ik zelf denk idd dat uranium een grote rol gaat spelen in de energy voorziening van de toekomst. Daarom koop ik regelmatig de :
    www.vaneck.com/nl/nl/nucleaire-etf/
  3. need_to_hold 13 december 2023 09:53
    ...mogelijk vanavond... ik sta hier serieus in de - ... maar nog wel meer dan 12 % van 1e stoploss... dus ik wacht...
    ik heb tijd. Maar inderdaad. Ben heel benieuwd naar vanavond

    In het verleden altijd de fout gemaakt om bij verlies te verkopen uit zenuwachtigheid omdat stoploss te dicht kwam (ik kocht op hogere hefboom). Achteraf keerde het altijd zodat ik alsnog winst had gemaakt als ik had vastgehouden.... die fout wil ik niet meer maken... en hoop dus op hetzelfde verhaal nu.
  4. forum rang 6 Toerist 13 december 2023 09:55
    quote:

    Senior 1936 schreef op 13 december 2023 09:26:

    prima overzicht, maar ik mis toch het overzicht van de prijs van URANIUM.

    Voorzover ik heb begrepen is dat een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste grondstof in het kader van technische voorzieningen en ontwikkelingen.

    NB: misschien kan IEX ook advies geven over beleggen via ( de beste) ETF's in uranium ?
    beste, tik gewoon op google " beste ETF uranium" en je bent een tijdje zoet,mvg
  5. forum rang 7 Doptieman 13 december 2023 09:57
    @ Dividend Collector Ja lijkt me ook niet zo vreemd. Als de GAM wereld ( visie van F1 ) de teller
    zo strak onder controle heeft en de AEX eerst sloopt naar 715 en hem dan ineens weer
    op 790 zet dan is voor de meeste beleggers de lol er wel af..
    en misschien dat je dit zelf ook wel op zijn minst ,,bedenkelijk ,, vind ? Ciao...
  6. forum rang 6 Toerist 13 december 2023 10:14
    quote:

    need_to_hold schreef op 13 december 2023 10:01:

    afhankelijk van wat er vanavond gecommuniceerd wordt en wat markt doet, koop ik morgen mogelijk nog shorts bij

    Bel20 volgde voorlopig mooi patroon, dus zou nu de moment zijn voor reversal
    zal zo wel zijn,naar vrijdag en volgende week toe ....dalen

    kan ik inpakken en op vakantie
  7. forum rang 6 ttroo 13 december 2023 10:22
    Opvallend dat de beurzen zo goed blijven liggen. Ondanks alle Macro economische omstandigheden die volgend jaar nog slechter gaan worden.

    Inflatie uit de fles gaat niet zo maar terug in de fles. En dat zien we overal terug.
    Grondstoffen beginnen goedkoop te worden. En dat gaat een nieuwe grondstoffen boom starten. Olie zoekt een middel lange termijn bodem.

    Hogere inflatie gaat pijn doen. Zelfs voor een Tripple A land als Nederland. Een 2 a 3% hogere rente is een kleine 8 a 12 miljard aan rente wat meer opgehoest moet gaan worden. En dat gaat bij hun inwoners en inwoonsters vandaan komen, inclusief hun bedrijven die ze hebben. En hoe hoger de schulden blijven gaan, des te meer de hoge(re) rente pijn gaat doen. Pijnlijke keuzes moeten gemaakt gaan worden. En dat is de Westerse Mensheid niet meer gewend.

    FED Man gaat spreken vandaag. Wat willen de beurzen nog meer? 15% gestegen in een korte periode. Wat is nog rationeel. Nog een 5% erbij. Niettemin als er een jaar om is en een nieuw jaar gaat starten, dan gaat China weer een stapje dichterbij komen en technologische achterstanden weer wat inhalen. We zien het zelfs met kleding.

    Maar beurzen willen nog niet lager. Het is en blijft wachten op een goede en duidelijke dag reversal. Op korte termijn zijn de beurzen te hoog gegaan in een korte tijd.

    VIXie gaat een poging doen om alsnog de bodem te gaan vinden. Pfoe. Dat duurt wel erg lang. Lijkt de post van TTROO wel. Een lage 12 in deze tijd. Beurzen durven te veel.

    TTROO begint het gevoel te krijgen van een pre start a la 2000 en 2008 crisis. Tekenen waren er genoeg, maar werden nog meer genegeerd. In dit geval lezen we steeds meer over ontslagen, banken die om waren gevallen dit jaar, bedrijven die er mee kappen en bedrijven die meer en meer moeite hebben om hun markt waarde boven hun schulden waarde te krijgen. Hoge yields gaan pijn doen op meerdere fronten. Real Estate. Maar ook bij bedrijven. Projecten moeten die hogere yields overtreffen en marginale projecten zullen niet doorgaan. Het is wachten op 2024.

    Let's Party into 2024. Het is wel saai zo TTROO is mega kijker geworden en houdt zijn short posities rustig vast. Cash vrij houden voor verdere actie.
  8. forum rang 6 ttroo 13 december 2023 10:52
    Interessant om te zien. Kolen. Olie en Gas. We willen er vanaf.

    TTROO begint bij Kolen. Daar wilt u al tijden vanaf. Lange tijden. En wat hebben ze nog steeds? Een 5 a 7% in handen van waar de energie van daan komt. En u doet echt heel veel pogingen om daar van af te komen.
    Olie en gas worden zeer veel gebruikt en hebben een groter marktaandeel dan kolen. Dus hoe wilt u die weg krijgen? De beurzen en bitcoins en andere coins op hout laten stoken?

    En al die elektrische auto's. Dat minen van bepaalde grondstoffen is wellicht veel meer milieu vervuild op de plekken waar gemined worden, maar dat is niet erg, want op andere plaatsten wordt dan weer CO2 bespaard. Nog interessanter zijn dat bepaalde grondstoffen qua voorraad in veel mindere jaren voorkomen dan bijvoorbeeld gas. Dus nieuwe energie wordt slechts tijdelijk nieuwe energie. Een soort shallow olie en gas. Dat waren ook tijdelijke grote producers.

    Beurzen zijn zoooo saai. Ze zijn wat hoger gegaan. Ze lijken wel tegen een plafond aan te zitten. Ze komen niet echt hoger meer. Althans in Europa. Kortom er moet een flinke sprong aan komen en als dat niet lukt, dan weet u het al, als weerstanden te groot zijn, dan gaan ze de steunen opzoeken.

    Maar doet u vooral u best met zonne energie en met wind energie. Want TTROO is daar zeker voorstander van. En het gebruik van minder kolen gas en olie ook. Alleen dromen en realiteit zijn nog steeds andere werelden. En dat is belangrijk om te respecteren. Want als u dat niet doet, creëert u wellicht te weinig aanbod en als er dan een flink grotere vraag alsnog komt wat u niet wilde, dan weet u wat dat met de grondstof prijs gaat doen -->Die gaat flink hoger. En dat is over het algemeen niet zo leuk voor u. Een paar extra truien van die 15% beurs stijgingen kopen is ook een goede maatregel.

    AEX future opweg naar de 793. Zojuist aangetikt.
  9. forum rang 7 Doptieman 13 december 2023 11:44
    quote:

    Toerist schreef op 13 december 2023 11:10:

    [...]

    Ja Uni....ASMI BESI wie koopt dat aan deze koersen?
    Wat zou je denken van de Fa Schraap die de index het liefst rond de
    795 ziet ivm de zware december expiratie en al die andere verkochte lootjes?
    Even geduld nog Toerist en laat je niet gek maken he..... Ciao ...
  10. Senior 1936 13 december 2023 11:53
    quote:

    adritromp schreef op 13 december 2023 09:35:

    [...]

    Ik zelf denk idd dat uranium een grote rol gaat spelen in de energy voorziening van de toekomst. Daarom koop ik regelmatig de :
    www.vaneck.com/nl/nl/nucleaire-etf/
    bedankt voor je goeie tip, mede omdat die ETF herbeleggend is en op de Duitse beurs te koop is.
  11. forum rang 7 handyman6 13 december 2023 11:56
    Ondanks ,of liever dankzij krimpende Eco's in Europa zien beurzen de komende zomer( herfst) rentes fors dalen en lopen daar nu op vooruit met alltime highs,mn Germany en minder la Belgique.
    In Belgie zitten oa Sofina en 'd Ieteren wel tegen de horizontale weerstand aan ,na de dalende weerstand gebroken te hebben: koopbaar imo mocht het verder stijgen na de FED.
    Nu is 2024 ook nog een US verkiezingsjaar,met dan meestal hogerekoersen en de US houdt zich ook in 2023 kranig hoor.Had zelf intussen wel op recessie- tje gerekend.
    Maargoed,de winter is vaak niet slecht voor aandelen,lees je overal......
126 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links