Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML blijft outperformen

ASML blijft outperformen
Beeld: ASML

ASML publiceert komende woensdag de kwartaalcijfers. Traditioneel kijk ik bij Nederlands bekendste chipper voorafgaand daaraan naar de technische plaatjes. 

En ASML doet het meer dan goed, in de eerste drie maanden van dit jaar steeg de koers met met bijna 20%, twee keer zo hard als de AEX. Vanaf de bodem eind vorig jaar rond 375,75 is het aandeel ruim 60% opgelopen. Met deze prestaties doet de chipper het veel beter dan de rest van de markt. 

Exportbeperkingen

Deze prestaties zijn opvallend, want het Veldhovense bedrijf met te maken met een ban op haar producten. Begin dit jaar is gebleken dat er exportbeperkingen gelden richting China. Die moet de ASML-chiptechnologie beschermen voor militaire toepassingen. Overigens heeft ASML gemeld dat deze exportbeperkingen waarschijnlijk weing impact zullen hebben op de cijfers. 

Meer weten over ASML? Jos Benschop, head of technology bij ASML, maakt zijn opwachting op de IEX Beleggersdag op 30 juni. Meer info vindt u hier.

Halfgeleidersector draagt beursherstel

Ik heb wel vaker betoogd dat de sector halfgeleiders cruciaal is voor de rest van de Nederlandse aandelenbeurs. Dat kan ook niet anders: chips zijn verweven in de gehele samenleving en zitten in nagenoeg elk denkbaar product.

Deze keer bespreek ik ASML, zowel op korte als op lange termijn. 

Lange termijn: ASML blijft in uptrend

ASML vormt steeds hogere bodems. Na het dieptepunt rond 375,75 medio oktober vorig jaar,  is er een  hogere bodem gevormd rond  €500,30 (van 29 december 2022), gevolgd door een tweede hogere bodem rond €551,50 (op 13 maart). Hierdoor oogt het technische plaatje positief.

Het eerste koersdoel ligt op €777,50 (all-time high van 19 november 2021). De enorme koerselasticiteit van ASML blijkt mede uit de enorme swings. Tussen eind 2020 en eind 2021 is de koers ruim verdubbeld, gevolgd door een halverig in 2022. En zoals hierboven aangegeven is er afgelopen 6 maanden weer 60% bijgekomen. 

Cruciaal in het technische plaatje van ASML is dat 200-dagenlijn van ASML een stijgende trend weergeeft en de koersdalingen steeds opvangt.

Verder krult de B.O.B.-lijn mooi omhoog, wat illustreet dat ASML beter presteert dan de rest van de markt. 

 

Aandeel ASML koers

Korte termijn: ASML op weg naar de weerstand 642

ASML komt er beter bij te liggen. Thans maakt ASML een opwaartse draai. De correctieve fase wordt aan de bovenkant verlaten. Voor een solide verbetering is een doorbraak boven weerstand 642 (top van 29 maart 2022) noodzakelijk. Van belang is dat steun 500,30 (bodem van 29 december 2022) intact blijft.

De relatieve sterktelijn (glooiende blauwe lijn) trekt wat aan. Dit geeft aan dat ASML weer iets betere prestaties laat zien, vergeleken met de rest van de markt.

De sterk oplopende moneyflow (onderste helft van de grafiek) wijst er op dat er veel nieuw geld in de markt komt.

 

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 03 mei Bitcoin ondergaat broodnodige correctie 45
  2. 02 mei Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 51
  3. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20

Gerelateerd

Reacties

114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Doptieman 14 april 2023 08:53
    Ben benieuwd of de AEX vandaag ook 1.2 % omhoog gaat net zoals in de States
    ofdat het weer zo een dagje horizontaal gekeutel wordt net als gisteren.

    Levert natuurlijk wel het meeste geld op voor de Beurs, we gaan het zien het lijkt
    horizontaal te gaan openen maar dat zegt niets en kan zomaar veranderen ... Ciao.
  2. forum rang 7 Unimog 14 april 2023 08:56
    quote:

    Doptieman schreef op 14 april 2023 08:53:

    Ben benieuwd of de AEX vandaag ook 1.2 % omhoog gaat net zoals in de States
    ofdat het weer zo een dagje horizontaal gekeutel wordt net als gisteren.

    Levert natuurlijk wel het meeste geld op voor de Beurs, we gaan het zien het lijkt
    horizontaal te gaan openen maar dat zegt niets en kan zomaar veranderen ... Ciao.
    Met oplopende eurusd zal Europa minder hard gaan. In euros gaan de VS aandelen ook niet zo hard..
  3. forum rang 5 Zonnestraal 14 april 2023 09:44
    quote:

    Unimog schreef op 14 april 2023 08:56:

    [...]

    Met oplopende eurusd zal Europa minder hard gaan. In euros gaan de VS aandelen ook niet zo hard..
    De dax gaat als een speer en alle indexen zullen de komende maanden groen blijven want iedereen zit short. Als alle shorts worden afgebouwd dan komt er vanzelf weer een daling maar mijn dax gaat prima en deze maand nog de 17.000
  4. forum rang 7 Unimog 14 april 2023 09:51
    quote:

    zonnestraal schreef op 14 april 2023 09:44:

    [...]

    De dax gaat als een speer en alle indexen zullen de komende maanden groen blijven want iedereen zit short. Als alle shorts worden afgebouwd dan komt er vanzelf weer een daling maar mijn dax gaat prima en deze maand nog de 17.000
    Met Vonovia +3.5% hang ik nog net de slingers niet op
  5. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 14 april 2023 10:35
    invst.ly/-ryiz

    Shortsignaal onder 4.070 bleef gisteren uit, integendeel: de SP500 besloot er een bullish engulfing candle die de vorige acht candles opeet uit te gooien. Sterk.

    Alleen komt dit op een moment na een al lange stijging en tegen vorige toppen aan en dit ziet de markt ook. Gevolg: besluiteloosheid om die laatste stap naar 4.200 te zetten en dus zijwaarts.

    Met 'strepen trekken' heeft het daarom niets te maken, die overtuiging geldt alleen voor diegene die niet ziet wat er gaande is. ;O)
  6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 14 april 2023 10:42
    invst.ly/-rym0

    Voor de toeristen die Polen in hun vizier hebben: goed plan, mooi land, eigenlijk alles is daar mooi behalve de mannen, de politieke partij die momenteel de macht heeft en de kolenmijnen.

    Gunstig geld wisselen kan nog net.
  7. forum rang 6 JoostVLS 14 april 2023 11:07
    quote:

    Joost mag het weten... schreef op 14 april 2023 10:23:

    Ik zeg het nog maar een keer de Gap, of is het het gap daar wil ik af wezen, 746-748 roept en schreewt om aandacht.
    Help haar en geef steun....ook zij of is het hij verdient aandacht en een vredig einde.
    Fijn zeg, ik was het het bijna vergeten :-)
  8. Jopieklaploper 14 april 2023 11:10
    Het is een grof schandaal dat maxima geen uitspraken meer mag doen over de digitale euro (CBDC) omdat wappies dan beginnen te steigeren en hun waanzinnige complotuitspraken gaan uitbraken.

    Het moet niet gekker worden. Maxima moet juist zoveel mogelijk gaan spreken over de digitale euro en het volk klaarmaken hiervoor want de CBDC moet ZO SNEL MOGELIJK, liefst voor eind juni 2023 worden ingevoered in Nederland.

    Nederland is klaar voor de d igitale euro, niemand betaalt meer met cash (5% nog slechts) en we moeten af van die wappies die hun waanzinnige praktijken met contant geld financieren, we moeten af van die ondnernemers die zichzelf verrijken met zwart geld, we moeten af van die morrende wappies die vlees en zuivel eten en vliegen en gas en benzine verbruiken en daarmee het klimaat en de toekomst voor onze kinderen naar de mallemiezen helpen.

    Zo snel mogelijk invoeren die CBDC en weg met het contante geld, liefst vandaag en uiterlijk morgen.

    Ik weet dat 98% van de nederlanders het hiermee volmondig eens is, die handvol wappies die dit niet wil worden vriendelijk verzocht te gaan immigreren naar Timboektoe!!!!

    Verder wil ik nog even melden dat de economie als een tierelier draait en het geld tegen de plinten klotst, dankzij het beleid van het kabinet (Rutte, Kaag grote klasse). Dankzij het beleid van centrale banken (ook warme voorstanders van CBDC net als wij allemaal) Lagarde en Powell grote klasse, is de inflatie verslagen en de koopkracht gered (groei koopkracht 2023 6,7%)

    Het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren, we leven in de mooiste tijd ooit en dat is een feest meer dan waard!!!!!!
114 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links