Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Bitcoin ondergaat broodnodige correctie

Bitcoin ondergaat broodnodige correctie

Eindelijk, eindelijk heeft bitcoin een stapje teruggezet. Sinds het all-time high rond $73.782,40 van 14 maart heeft de cryptomunt ruim 20% aan beurswaarde ingeleverd.

De nipte doorbraak van bitcoin boven het all-time high van eind 2021 rond $68.776 heeft niet standgehouden. De cryptomunt is nu bezig met de broodnodige correctie. Maar ook deze terugval vindt plaats binnen de uptrend en zou geen schade aan het positieve lange-termijnplaatje opleveren. 

Afgelopen week zijn de recente bodems rond $61.053 gebroken. Eerder was ook al de steile uptrend gesneuveld en waren er lagere toppen gevormd. Dit zijn de klassieke signalen die doorgaans een diepere correctie inluiden.

Buy the dip

We verwachten een zeer belangrijk vangnet op $48.205,07 (de bodem van 1 april 2022). Een eventuele terugval naar deze steun mag beschouwd worden als een pullbackcorrectie. Ik stel vast dat een verdere daling naar het vangnet op $48.205,07 een mooie koopkans kan opleveren. Dus: buy the dip.

In dit artikel kijk ik naar het technische plaatje van bitcoin. Ik analyseer de kortetermijn, alsmede de langetermijn. Helemaal onderaan beoordeel ik de bitcoinkoers aan de hand van de recente overbought conditie op de RSI (Relative Strength Index).

Korte termijn: bitcoin verzwakt

Bij Bitcoin is een klassiek patroon van verzwakking opgetreden:

 • De steile uptrend is gebroken
 • Er zijn lagere toppen gevormd, de laatste ligt op $67.249,02 (gevormd op 23 april).
 • De horizontale steun rond $61.053 is gesneuveld
 • Het recente herstel vindt plaats binnen het dalende terndkanaaltje (binnen de twee blauwe lijntjes)

Conclusie: de koers kan nog verder omlaag.

Zoals gemeld mogen we een sterk vangnet op $48.205,07 (bodem van 1 april 2022) verwachten. Een eventuele terugval naar deze steun mag beschouwd worden als een pullbackcorrectie, dus als een koopkans. Het 26-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) is gebroken, bovendien daalt deze lijn weer. Dit bevestigt de verzwakkingen in het technische profiel.

 

Lange termijn: bitcoin zet een flinke stap terug

De bitcoinkoers is toch nog onder de voormalige horde van $68.776,28 teruggezakt. Technisch verliest BTC/USD iets aan kracht, maar zolang de uptrend intact is, blijven we positief en opwaarts gericht. We verwachten een sterk vangnet op $48.205,07 (de top van 1 april 2022). De huidige correctie voltrekt zich in een pullback scenario.

Weerstand ligt rond $68.776,28 (gevormd op 12 november 2021). Ons volgende berekend koersdoel ligt rond $80.000. Daarna wordt $100.000 het volgende opwaartse koersdoel. De stijgende 200-dagenlijn, terwijl de bitcoinkoers erboven beweegt, bevestigt de positieve technische conditie. Deze valt toevallig samen met de horizontale steun van $48.205,07. 

Bitcoin koers

Bitcoin met korte termijn RSI

De bitcoinkoers  is technisch duidelijk verzwakt. Dat leiden we af uit de ontwikkeling van de RSI.

Waarvoor kunnen we de RSI (Relative Strength Index) toepassen:

 • Met de RSI kunnen over-gekochte (overbought) en over-verkochte (oversold) condities gevonden worden.
 • Een RSI-stand van 70 of hoger suggereert een overbought-conditie. Dan is de koers te hard gestegen, dus over-gekocht.
 • Een RSI-stand van 30 of lager suggereert een oversold-conditie. Dan is de koers te hard gedaald, dus over-verkocht.
 • Deze overbought en oversold) condities zijn vooral interessant in combinatie met divergenties, zoals vorige maand.

Let op dat hieraan geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend kunnen worden, want in een sterke uptrend kan de koers soms wekenlang overbought blijven. 

Op de kortetermijn is de huidige correctie uitgelokt door combinatie van een extreme overbought conditie en negatieve divergentie. Dit laat onderstaande RSI-grafiek goed zien.

Eerst de recente overbought conditie:

 • Deze ontstond begin maart toen de top rond $73.782,40 werd gezet, teven een vers all-time high. Dit kunnen we afleiden uit de RSI (Relative Strength Index). Deze RSI noteerde toen even een extreem hoge stand rond 90. De RSI suggereerde tijdens die top vermoeidheid van de uptrend.

Dan de negatieve divergentie:

 • Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat was vorige maand het geval. Tijdens de hogere bitcointop rond $73.782,40 vormde de RSI gelijktijdig een eerste lagere top.  Deze negatieve divergentie is op de grafiek gemarkeerd met de blauwe pijlen.  

Uitleg pullbackbodem 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulum-swing

Volgens de pendulum-swingmethode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

 • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
 • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is het koopsignaal gevalideerd
 • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
 • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
 2. Paniekbarometer begint te trillen
 3. Tech versus smallcaps op Wall Street

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 mei 2024 09:26
  quote:

  adritromp schreef op 3 mei 2024 09:01:

  Goede morgen,
  Correctie al weer voorbij? Of een korte opleving en daarna verder naar beneden?
  Financials kopen massaal aandelen terug dus Vloertjes genoeg om niet over uit te glijden..:-)

  Toegevoegd:

  En het is een T*ringzooi in de Wereld dus het moet wel naar boven..
 2. forum rang 6 ttroo 3 mei 2024 09:29
  Gisteren. ASML 9.01 gekocht. Verkocht 10.01. 70 euro winst. Alles naar Kaas in Deutschland gegaan. Alles ist besser in Deutschland, auch Kase.
  Vandaag. ASML 9.01 gekocht. Verkocht 9.05. 60 euro winst. Alles zal naar de moskee gaan. En weer een aandelen loze weekend.

  Nu al water overlopend Nederland en de zee spiegel moet nog echt gaan stijgen.
  AAA zwemdiploma's.
 3. forum rang 6 Toerist 3 mei 2024 09:52
  quote:

  ttroo schreef op 3 mei 2024 09:29:

  Gisteren. ASML 9.01 gekocht. Verkocht 10.01. 70 euro winst. Alles naar Kaas in Deutschland gegaan. Alles ist besser in Deutschland, auch Kase.
  Vandaag. ASML 9.01 gekocht. Verkocht 9.05. 60 euro winst. Alles zal naar de moskee gaan. En weer een aandelen loze weekend.

  Nu al water overlopend Nederland en de zee spiegel moet nog echt gaan stijgen.
  AAA zwemdiploma's.
  valt me wel tegen van jou zo de nederlanders wat op hun kop zitten,misschien ook wat Kase naar de moskee?
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 mei 2024 10:04
  quote:

  ttroo schreef op 3 mei 2024 09:29:

  Gisteren. ASML 9.01 gekocht. Verkocht 10.01. 70 euro winst. Alles naar Kaas in Deutschland gegaan. Alles ist besser in Deutschland, auch Kase.
  Vandaag. ASML 9.01 gekocht. Verkocht 9.05. 60 euro winst. Alles zal naar de moskee gaan. En weer een aandelen loze weekend.

  Nu al water overlopend Nederland en de zee spiegel moet nog echt gaan stijgen.
  AAA zwemdiploma's.
  Ach ja zo lekker gaat het niet in Duitsland ttroo en dat het daar beter gaat dan in Nederland is een fabeltje, ze lopen daar tegen dezelfde ( buiten het hoge water dan) problemen op dan waar we in Nederland mee geconfronteerd worden.
 5. forum rang 6 Toerist 3 mei 2024 10:36
  quote:

  Doptieman schreef op 3 mei 2024 10:25:

  Het is toch weer een mooie groene dag voor de AEX. Heb mijn calls AX2 voor het grootste
  deel weer gesloten en hou 2 calls 892 nog even vast...
  Bedankt maar weer regie en op naar de 890 van precies 7 dagen geleden...
  morgen, juist de AX1 P894 gekocht op 9,40 en nog eentje op 9,10
 6. forum rang 7 Doptieman 3 mei 2024 11:27
  Jazeker soms zit je goed met een Poet !! Voorlopig staat de AEX weer in de strepentrekkers
  modus rond het 885 nivo.. oftewel de parkeerstand.
  En dat zal wel weer tot half drie duren en dan gaan de USA cijfers weer bepalen of het hoger
  of lager moet... Grappig toch eigenlijk..
  Ben ff weg...
 7. forum rang 6 Toerist 3 mei 2024 12:01
  quote:

  Doptieman schreef op 3 mei 2024 11:27:

  Jazeker soms zit je goed met een Poet !! Voorlopig staat de AEX weer in de strepentrekkers
  modus rond het 885 nivo.. oftewel de parkeerstand.
  En dat zal wel weer tot half drie duren en dan gaan de USA cijfers weer bepalen of het hoger
  of lager moet... Grappig toch eigenlijk..
  Ben ff weg...
  A6 P894 binnen op 9,25 en 9,15

  nog eentje op 9 en 8,75
 8. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 3 mei 2024 13:45
  Deze kwam ik tegen bij de Aandeelhouder:

  In het Kader van: de AFM 'vraagt uw Aandacht voor het volgende'..

  'Verdachte in deze zaak' Analist Wiarda van u raad het al Wiarda Vermogensbeheer..!

  How Low can he Goooooo.....

  youtu.be/HO1Fr4Ikv3w?list=PLS5lMb3AIL...

  Wiarda: dat kwam even onverwacht voor BELEGGERS en ZEKER OOK VOOR MIJ..!!!

  NOGMAALS WIJ HEBBEN GÉÉN POSITIE IN BAM..

  Extra toegevoegd:

  Tuurlijk niet..! en erg goed van Nico. I. dat hij dit er niet uit heeft geknipt..

  Wiarda Vermogensbeheer duss..:-))
 9. forum rang 6 JoostVLS 3 mei 2024 13:59
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 3 mei 2024 13:45:

  Deze kwam ik tegen bij de Aandeelhouder:

  In het Kader van: de AFM 'vraagt uw Aandacht voor het volgende'..

  'Verdachte in deze zaak' Analist Wiarda van u raad het al Wiarda Vermogensbeheer..!

  How Low can he Goooooo.....

  youtu.be/HO1Fr4Ikv3w?list=PLS5lMb3AIL...
  Je bedoelt Wierda vermogensbeheer (en niet Wiarda)
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.