Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoofdindex Amsterdam op verlies

Hoofdindex Amsterdam op verlies

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond maandagmiddag op verlies. Ook andere Europese beurzen gingen omlaag. Beleggers deden hun aandelen opnieuw van de hand door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en zochten hun heil in veiligere havens als goud. Door de oplopende olieprijzen was Shell duidelijk in trek, terwijl Air France-KLM een stevig verlies noteerde.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond 15.55 uur 0,8 procent in het rood op 605,99 punten. De MidKap raakte 1,9 procent kwijt op 905,25 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,1 procent in.

Iran heeft wraak gezworen tegen de Amerikanen voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani en liet weten zich niet langer aan het atoomakkoord te houden. Het conflict zou zomaar kunnen escaleren. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gewaarschuwd dat wraakacties door Teheran direct zullen worden gevolgd met tegenaanvallen.

Olie

De olieprijzen vervolgden hun opmars door de vrees voor mogelijke terroristische aanslagen op Saudische olievelden. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 63,49 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 69,30 dollar per vat. Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de sterk gestegen olieprijzen en voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van 1,4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak noteerde 0,7 procent hoger.

Biotechnoloog Galapagos kreeg een adviesverlaging door JPMorgan voor de kiezen en leverde 3,5 procent in. ASML zakte verder 2,1 procent. Volgens persbureau Reuters heeft Nederland een exportvergunning voor de chipmachinefabrikant naar China opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van ASML.

Goudprijs

In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders (plus 1,9 procent) van de onrust op de beurzen. Oliedienstverlener SBM Offshore won 0,8 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte opnieuw met de duurdere brandstofprijzen en de vrees voor terroristische aanslagen en daalde 3,5 procent.

De euro was 1,1185 dollar waard tegen 1,1174 dollar op vrijdag. De goudprijs steeg naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar, aangejaagd door de spanningen in het Midden-Oosten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links