Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rentemanipulatie

In 2007 gaf ik al aan dat banken failliet zouden gaan en dus genationaliseerd zouden worden, nu roeptoeter ik ook al jaren dat als de crisis echt doorzet de overheid het goud kan (en zal) innemen, pensioenen genationaliseerd worden en spaartegoeden belast of ook genationaliseerd worden.

Nu verklaarde iedereen zonder enig historisch besef me voor gek, immers iedereen die interesse in geschiedenis heeft had al dit soort zaken al eerder gezien, maar nu we ons voorland Cyprus zien kunnen we weten wat ons ook te wachten staat als de crisis niet adequaat aangepakt wordt.

Ons probleem is net als Cyprus gewoon dat de bankensector te groot is ten opzichte van de totale economie. Dus als er een probleem is bij de banken hebben we door de hefboom allemaal een probleem.

Daarnaast is het goed te beseffen dat de banken nog grote problemen krijgen als de huizenmarktdaling doorzet. Kortom overheid denk goed na wat je doet. 

Domme politici
Nu verbaas ik me continu over de domheid (anders kan ik het niet noemen) van politici die toch ook moeten begrijpen dat als ze ineens een belasting invoeren op een deposito terwijl iedereen in Europa denkt dat het deposito veilig is tot 100K, dit grote paniek geeft onder spaarders.

En dat terwijl we juist spaarders nodig hebben om de banken sterk te maken. Om onze grote leider Van Gaal te citeren: Ben ik nu zo slim?

Speculatieve belegging
U moet beseffen dat deposito’s, dus onze bezittingen schulden voor de banken zijn en dus kunt u beter in obligaties, vastrentende waarde of beleggingsfondsen (of ETF’s) zitten dan in het meest speculatieve beleggingsdeel waar u ook nog nauwelijks risicopremie krijgt.

Maar dit weekend horen we hoe Cyprus het oplost en kan theoretisch de paniek weer weg zijn. Wat zal blijven is de sluimerende waarschuwing van acties van de politici. Op maandag lopen er leningen af van Europa, maar ze kunnen als ze echt willen deze leningen verlengen, geheel of gedeeltelijk kwijtschelden, et cetera.

Kortom er kan van alles gebeuren. Ik maak deze kolom deze maal op zaterdag en dus op het moment dat u hem leest kan er van alles besloten zijn wat ik nu nog niet had kunnen bedenken.

Persoonlijk zou ik het wel een leuk experiment vinden als Cyprus uit de euro gaat. Het zou de weg vrij maken voor Griekenland. Met een eigen valuta kunnen ze zich uit de problemen converteren. De Britse pond gaat ze niet echt helpen.

Goud op koop
Hoewel ik in mijn inleiding noemde dat ook goud afgepakt kan worden door de overheid, de Amerikanen deden dit in de jaren dertig met de Gold Act 1 en 2, betekent het niet dat u nooit meer in goud moet handelen.

U moet uzelf alleen niet wijsmaken dat u met goud veiliger bent dan met spaargeld. Voor de korte termijn is er nu in de Twindicator een koopsignaal in goud. Goud stond bij mij een hele tijd een op een verkoop maar daar is dus nu officieel een einde aan gekomen.

De Dow Jones had afgelopen week ook een paar keer last van de problemen in Cyprus. President Obama had ook problemen want hij krijgt zijn wapenvoorstellen niet door het parlement. Maar ondanks deze en vele andere problemen stoomde de Dow lekker door.

Rentemanipulatie
Natuurlijk had dit met Ben Bernanke te maken die alles blijft kopen. Ik zag deze week het totale bedrag van staatsleningen die door de overheden opgekocht is. Als ik daar over nadenk is het bizar dat dit allemaal zo kan. Ik zie het als manipulatie van de rentes.

Deze lage rentes hebben weer grote effecten op aandelen omdat de kapitaalsstroom op zoek is naar rendement. Uiteindelijk komen we er achter hoe dit verhaal gaat aflopen.

Tot die tijd kunnen we alleen maar meespelen en onze indicatoren volgen, de S&P 500 staat ook nog op een koop. Maar aangezien de Amerikaanse indices op heel hoge niveaus staan kan het ook leuk zijn om vast te zoeken naar lang lopende puts het liefst die far out of the money zijn (de grootste hefboom).

Als het ooit gaat dalen zal het hard en lang worden. Ook zullen de Amerikanen grote invloed op onze beurzen hebben.

Ook de Nasdaq staat nog steeds op een koop.

Zelfs de Nikkei is als een Toyota-Landcruiser niet kapot te krijgen. Hoewel ik toch een topformatie denk te bespeuren. Maar dat is vooruitlopen op de zaak en dus niet wenselijk in deze situatie.

In Rusland, het land dat Cyprus mogelijk te hulp schiet heb ik al een tijd verkoopsignalen in de Twindicator. Nu zou ik met een ouderwetse trendanalyse wel denken dat er tijdelijk een steun zou moeten zijn, maar...

In de EB-indicator staat de AEX nog op een koop. Echter de koersen zijn door het eerste gemiddelde en dus zou je verwachten dat een verkoopsignaal komende is.

De Twindicator op de AEX geeft bij een slot onder 347,92 een officieel verkoopsignaal dus een verdere daling trickert redelijk snel een verkoopsignaal.

Ook in de Duitse DAX is niet ver af van een verkoopsignaal. Maar we moeten dus ook hier eerst nog iets lager alvorens dit officieel wordt.

Om het verschil met Amerika goed aan te geven, kijk ik ook nog even naar de Eurostoxx 50. Deze index geeft ook een verkoop als het iets wegzakt.

Naast de indices is het wel even leuk om naar de rente te kijken. Zo staat de Euribor éémaandsrente op 0,12%. Hoeveel lager kan dit?

De twaalfmaandsrente ook wel jaarsrente genoemd staat op 0,55%. Een stijging van iets meer dan 0,5 procent zal dus een 100%-stijging zijn.

Namens Griekenland: Dijsselbloem bedankt
De bonds (obligaties) in Griekenland zijn in rente gestegen en dus in koers gedaald. Zo ging de 2014 bond van 25 naar onder de 20 in koers na het Cyprus-verhaal, dit zijn maar 5 hele punten maar op een koers van 25 is dit wel 20%.

Kortom kijkend naar de grafiek: we zijn terug bij af in Griekenland En het is afwachten wat ze in Cyprus gaan bedenken.

Ik sluit af met de volatility. Ondanks veel onzekerheden vind ik de volatility in de opties nog steeds heel laag, ik adviseer dan ook om long volatility te gaan. Dus koop opties of aan volatility gelinkte producten.

Begrijpt u niets van de volatility? Ik geef een webinar volatility op donderdag 18 april 2013 bij Euronext. Natuurlijk kunt u ook gewoon een keer op een cursus bij Today’s komen. 

Conclusie
Het enige positieve aan alle problemen in Cyprus is de test van de euro en dat als Cyprus uit de euro kan zonder te veel problemen, dat dit de deur ook openzet voor landen als Griekenland om ook uit de euro te stappen en dus uit de problemen te komen.

In de euro wordt het voor dit soort landen een veel langer en veel pijnlijker proces dan zonder de euro.

En ik heb hoogtevrees in de Verenigde Staten als ik naar de Dow kijk en wie nog meer hoogtevrees heeft op de beurs, moet even kijken naar dit filmpje van Russische fotografen dan pas weet u echt wat hoogtevrees is (Roofers point of view).


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 maart 2013 10:35
    Goed verhaal Cees! Ik weet niet of ETF's nou zo weinig risico opleveren, maar voor de rest onderschrijf ik een groot deel van je analyse. Het gevaarlijke aan het gedrag van de Fed, maar ook van de ECB, is dat het lijkt alsof risico's zijn afgenomen. Om nog enige return te krijgen gaat veel geld in junk en is het rendement daarop tegenwoordig ook zeer laag.
    De strategie van de verantwoordelijke autoriteiten is: Zo lang mogelijk alles uitstellen, billen bij elkaar en hopen dat ik weg ben als de bom barst.
    Wat velen niet beseffen is wat de gevolgen zijn voor het gros van de mensen; zij moeten rendement zoeken in gevaarlijke producten om de inflatie en de vermogensbelasting goed te maken. Dit is bij elkaar 4% en wie 'zeker' wil zijn van 4% is aangewezen op een toekomstige bubble.
  2. [verwijderd] 25 maart 2013 10:36
    De rente wordt zowel in VS als Europa zichtbaar en legaal gemanipuleerd, om zo de kosten van de staatsschulden laag te houden.

    Als men eens begon met wegstrepen van wederzijdse staatsschulden zouden we kunnen zien dat het probleem eigenlijk wel meevalt. Als ik u 1000 miljard uitleen, en u leent mij 1000 miljard uit, zijn we geen steek verder maar hebben we allebei een waanzinnige schuld! Zo steken erg veel staatsschulden in elkaar ben ik bang... en men gebruikt dat om vervolgens diefstal van het volk te legitimeren.
  3. Geen Gezeik, iedereen rijk 25 maart 2013 11:54
    Goede waarschuwing Frank! De situatie is zowel in Europa, de VS, Japan als Groot-Brittannie zeer ongezond. Rentes zijn kunstmatig laag, schulden veel te hoog en grote delen van de bankensector eigenlijk vrijwel failliet. Het is van de gekke dat de Dow Jones onder dat soort omstandigheden zo hoog staat.
  4. [verwijderd] 25 maart 2013 12:33
    Goed stuk !

    De DowJones,Dax,Nikkei of de AEX shorten zou dit jaar weleens heel veel geld kunnen opleveren met een zo groot mogelijk hefboom natuurlijk.

    Een duik naar beneden van minimaal 30% procent voor elk van de Indices zie ik makkelijk gebeuren na de absurde rally van de afgelopen maanden terwijl de fundamenten van de wereldeconomie gewoon verrot zijn.
  5. [verwijderd] 25 maart 2013 13:24
    Chapeau Frank (& Cees), dit is 'een prima (pro-actieve) co-creatie'...

    Ook ik mis binnen de Europese politiek vaak dat marktconforme denken en beleggings/financieel bewust handelen. Dát maakt alle vervlechting van overheids- en bancaire belangen zo onbegrijpelijk en -levensgevaarlijk.

    Als jij Frank, en/of Cees zich nou eens in onze Europese politiek zouden invlechten, dan valt hier hopelijk (proactief) nóg meer mee te verdienen. Bovendien zou het Nederlands bancair-belang hopelijk nog iets slimmer vorm en inhoud kunnen worden gegeven...
  6. [verwijderd] 25 maart 2013 14:45
    Slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de Euro in een monetaire crisis toepratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van een doorsnee dag van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een niet zo maar met een “scorende” oneliner op te zeggen in de verdragen van Maastricht en Lissabon overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken latende kennisgevende reactie onder een weer zeer lezenswaardig deskundig artikel van een deskundig auteur:

    Geheel eens met Arod74.

    Iedereen in de Eurozone wil in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises niet ook nog een monetaire crisis waarin de BRIC-landen na een vrije val van euro van ca. 70% op 1 dag met dank aan de dames en heren speculanten de mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden zullen krijgen om alle los en vast zittende spulletjes

    - zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije haven in Hamburg en Rotterdam en mogelijk op termijn de gasvelden rond Cyprus –

    voor een bodemprijs op te kopen, en de suffering people in de Eurozone hierna slechts rest om in de asgrauwe rijen van de gaarkeukens van deze opkomende landen,

    waar de mensen ook graag op een brommer rijden en, als alles goed gaat, in een auto en, als alles nog steeds goed gaat, graag een huis willen huren of kopen,

    te gaan staan, dus iedereen in de Eurozone wil op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand graag wel eens een ander verhaal horen,

    zodat er op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand genoeg redenen zijn om in een “democratische” poppenkast wanvertoning een halt toe te roepen aan het met een vingertje aanwijzen van schuldigen,

    en al helemaal met het in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland in naam van de vrijheid permanent verongelijkt verontwaardigd onder de “scorende”, met de van boven verkregen wijsheid in pacht met “scorende” oneliners door de woestijn met de nodige ontberingen te voeren leiding van de permanent verongelijkt verontwaardigd stuurse Stuurgroep Herinvoering In Het Beloofde Zondebokkenvrije Land Voor De Achterblijvers Achter Een Hoog Hek Van De Gulden, De Doodstraf En De Godsdiensoorlog Met Ca. 1,3 Miljard Moslims met het vingertje aanwijzen van te verketteren zondebokken, al is het alleen maar dat er met de beste wil van de wereld geen schuldige voor de op Euroniveau ontstane, en dan uiteraard ook, hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben, op Euroniveau te blussen, en uiteraard niet door afzonderlijke “souvereine” lidstaten te blussen brand is aan te wijzen en dat er in de Eurozone in de gevangenissen niet genoeg cellen zijn om alle schuldigen in op te bergen,

    wij als appels van de souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken lidstaten in het noorden met een hogere snelheid weten het uiteraard beter dan de peren van de lidstaten met een lagere snelheid hoewel we er eigenlijk op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand niet mee te vergelijken zijn, aangezien de zuidelijke, niet te verketteren, of met een omgekeerde Marshalhulp als kip kaal te plukken lidstaten waarvan een groot deel van de inwoners niets anders rest dan te demonstreren of met de noorderzon te vertrekken bijvoorbeeld geen torenhoge hypotheekschulden kennen en er in deze lidstaten ook geen schuldenexplosie vanwege de vergrijzing van de naoorlogse geboortegolf is te verwachten,

    dus ga als regeringsleiders om de tafel zitten, en streep eens dingen tegen elkaar weg, reduceer dus de risico’s, zoals ook gebeurd is met de “souvereine” lidstaat Nederland, het land in het hier en nu met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner dat vroeg of laat, links- of rechtsom aan de voorwaarden van de niet als zakkenvullers te verketteren hoofdkantoren in Frankfurt en Brussel zal moeten voldoen, eerder is gebeurd, zie

    www.encyclo.nl/begrip/ti%C3%ABrcering

    Tiërcering
    De tiërcering (van Frans: tierce, een derde) was een op 9 juli 1810 door keizer Napoleon opgelegde reductie van de rente op de Nederlandse staatsschuld. Door de economische problemen en oorlogsomstandigheden was de betaling van deze rente een niet langer door de schatkist te dragen last geworden. Napoleon bepaalde dat voortaan nog slechts één derde van de rente zou worden uitgekeerd. In de jaren 1808 en 1809 werd er helemaal niets betaald.
    De tiërcering was een logische stap omdat de rentebetalingen op de staatsschuld niet meer in verhouding stonden tot de belastinginkomsten. Er kwam in 1809 ongeveer 33 miljoen gulden aan belastingen binnen, terwijl de te betalen rente op de staatsschuld ongeveer 39 miljoen gulden bedroeg. Zes miljoen gulden meer dan er binnenkwam. Aan deze onhoudbare situatie kwam een eind door de tiërcering, waardoor er in 1810 nog maar 13 miljoen gulden aan de rentebetalingen hoefde te worden gedaan op een staatsschuld van 1232 miljoen gulden.
    Vele rijke burgers (vaak renteniers), gemeentes en charitatieve instellingen, die soms verplicht een groot deel van hun vermogen in staatsobligaties hadden belegd, werden door de tiërcering echter zeer pijnlijk in hun financiële inkomsten getroffen.
    In een gewijzigde vorm werd de tiërcering in 1814 onder koning Willem I gehandhaafd. Op 14 mei 1814 kwam de wet op de Nationale Schuld tot stand. In deze wet werden alle schulden van de Nederlandse staat omgezet in een nieuwe werkelijke schuld van één rentetype van 2,5 procent. Van deze nieuwe werkelijke schuld zou echter slechts een derde deel rente geven.

    op

    www.iex.nl/Column/97331/Trucs-met-sta...

    en als dit vanwege Duitsland die het grootste deel van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken schade moet betalen niet haalbaar is, begin als minister van Financiën van Nederland eens met het al dan niet op termijn innen van de schuld van 26.000 euro die iedere Nederlander heeft, zodat iedereen weer over kan gaan tot de orde van de dag.
  7. [verwijderd] 25 maart 2013 21:13
    Ik bedoel slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving "(…) begin als minister van Financiën van Nederland die met de Eurozone op een internationaal schaalbord communiceerde dat hij verantwoordelijk is en dat hij over de instandhouding van het depositogarantiestelsel beter had moeten communiceren,

    waarover op p.13 van het Financieel Dagblad van 23.3.13 in een voor iedereen duidelijk, helaas niet op internet te lezen artikel is vermeld

    'De Eurozone is een soort Hotel California: uitchecken kan, maar verlaten niet'

    Met de heffing op spaargeld van gewone Cyprioten heeft de trojka van het IMF, de ECB en de Europese Commissie zich volledig vergalopeerd, zegt UBS-hoofdeconoom Paul Donovan. 'Het systeemrisico wordt alleen maar groter.'

    en, zoals nu blijkt, na de "onteigening" lees met een ontoereikende wet wegstrepen/confisceren van eigendomsrechten bij de nationalisatie van de SNS Bank niet duidelijk communiceert over een blauwdruk voor de Eurozone

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    www.deondernemer.nl/deondernemer/6515...

    eens met het al dan niet op termijn innen van de binnenlandse schuld van 26.000 euro die iedere Nederlander in Nederland heeft, zodat iedereen weer over kan gaan tot de orde van de dag."
  8. [verwijderd] 26 maart 2013 02:45
    Bankensector te groot?
    Volgens mij is die in elk land te groot.

    Begon met IJsland en Ierland, maar volgens mij is die ook in Nederland, Engeland, België, Duitsland, Spanje etcetc. te groot.
    In Zwitserland, VS, Frankrijk, Japan, China beter??? Dacht het niet.

    Kent iemand één land met een passende bankensector? Een klein landje bijvoorbeeld? Luxemburg? Cyprus??? Vaticaanstad dan misschien :-)???

    Dit is het hele probleem van de huidige crisis. Banken zijn veel te belangrijk GEMAAKT in vergelijking tot hun werkelijk economisch nut. Natuurlijk zijn betaal- en spaarbanken wel belangrijk, maar die veroorzaken niet de problemen. Het zijn de zaken- en vermogensbanken die de crisis hebben ingeleid, en juist die banken kosten méér dan ze opleveren.

    Enige oplossing: de bankensector splitsen. De spaar- en betaalbanken, die belangrijk zijn voor de economie, moeten 100% overeind blijven (maar dat doen ze vanzelf wel) en 100% gegarandeerd worden door de staten/europa.

    De banken die scherp aan de wind willen zeilen, met onnavolgbare producten, hoge marges en idem risico, moeten gewoon failliet kunnen gaan. Die bankiers mogen ook hoge salarissen krijgen als ze succesvol zijn, en volledig aansprakelijk gesteld kunnen worden of bankroet gaan als ze falen. Alles op kosten van de aandeel- en obligatiehouders van die instituten.

    Kijk bijv. op
    www.mejudice.nl/artikelen/detail/bank...
  9. Karel 200 27 maart 2013 10:15
    De basale fout is dat de Noordelijke Eurolanden hun cultuur en levenswijze opdringen aan de Zuidelijke landen. In de zuidelijke landen plukt men de dag, in de noordelijke landen leeft men naar de toekomst. In de Noordelijke landen zijn de belastingen en accijnzen hoog, in de zuidelijke juist laag. De noordelijke Euro is sterk, de zuidelijke euro is zwak.
    Hoelang gaan de burgers in de noordelijke landen pikken dat zij worden geplukt voor de losse mentaliteit in het zuiden?
  10. [verwijderd] 27 maart 2013 10:41
    quote:

    Karel 200 schreef op 27 maart 2013 10:15:

    De basale fout is dat de Noordelijke Eurolanden hun cultuur en levenswijze opdringen aan de Zuidelijke landen. In de zuidelijke landen plukt men de dag, in de noordelijke landen leeft men naar de toekomst. In de Noordelijke landen zijn de belastingen en accijnzen hoog, in de zuidelijke juist laag. De noordelijke Euro is sterk, de zuidelijke euro is zwak.
    Hoelang gaan de burgers in de noordelijke landen pikken dat zij worden geplukt voor de losse mentaliteit in het zuiden?
    Hoe eerder je beseft dat met dit soort fabeltjes het volk wordt gemanipuleerd, hoe beter. Spanje: BTW: 21%, loonbelasting: tot 52%, belasting op rente en koerswinst: tot 27%.

    Dat is dus niet veel anders dan in Nederland, in het verleden is dat weldegelijk anders geweest maar dat is al een tijdje voorbij.

    Daarentegen zijn de salarissen ongeveer 1/3 en zo ook de sociale voorzieningen (bijstand: €400, minimumloon €660, maximale WW: €1000). Huren is daarentegen even duur of duurder dan in Nederland, huizenprijzen tot voor kort ook.

    Met fabeltjes als "ze leefden op te grote voet", en kreten als siesta, krijgt de politiek het door de strot van de Noord-Europeanen dat het bestelen van Zuid-Europeanen is toegestaan, dat ze er zelf om hebben gevraagd.

    De uitwassen zijn gepleegd door corrupte lui die hun miljoenen nog steeds hebben, en die juridisch niet worden aangepakt. In plaats daarvan haalt men het geld op bij de gewone burger.

    De zuinigheid waarmee Duitsland pronkt, en dus ook de brave (blinde) buurman Nederland, leidt ertoe dat salarissen alsmaar lager worden, dat mensen alsmaar minder kunnen besteden, en dat daardoor alsmaar meer mensen op straat komen. Wie economie heeft gestudeerd kent Keynes, en weet dat die modellen in 99% van de gevallen opgaan. Bij crises moet de overheid belastingen verlagen en uitgaven handhaven, om zo uit de crisis te komen. Maar onder leiding van Merkel en consorten, die voorzover ik weet niet door alle Europese burgers democratisch is gekozen, doet men precies het tegenovergestelde. Gevolg: dalende consumentenvertrouwen en het als dominostenen omvallen van EU-landen. Die reeks dominostenen begon bij Griekenland en eindigt bij Duitsland. Frankrijk en Italië wankelen al een tijdje, dus zo lang duurt het niet meer.

    Dan nog iets: het Duits model gaat uit van lage salarissen als concurrentiemiddel. Concurrentie met China dus. En daarvoor moet ook de welvaart afgebroken worden. Is dat werkelijk wat de Europese burger wil? Afbraak van zorg en onderwijs, het bestaan van een kleine elite, het monddood maken van tegenstanders (verbod op het oproepen tot een bankrun bijvoorbeeld) en het toestaan van onteigeningen door de overheid?

    Nee, dan is het makkelijker om als makke schapen te roepen dat het aan de burgers in die zuidelijke landen ligt. Let wel, binnenkort gaan we datzelfde over Fransen roepen, en snel daarna over onszelf en over Duitsers.... En dan is Europa failliet.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links