Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hela hola vola!

Zit ook u so superrelaxed achter uw schermen u helemaal suf te chillen? Jaha, van je hela hola: waar is de vola? De AEX volatiliteit (AEX VIX), ofwel beweeglijkhied van aandelen, deigt door 13 te zakken. Sinds 2005 (!) stond de volatiliteit niet meer zo laag al nu.

Nota bene, terwijl er wéér een EU-top aan de gang is, waarvan de voorgangers in de afgelopen jaren vaak rechte strepen in die volatiliteitsgrafiek wisten te beitelen. Omhoog meestal! De VIX heet officieus ook paniekindex. Als markten in rep en roer raken knalt dit ding vaak door het dak

Evenzo zakt die weg als de beurzen tot bedaren komen. Het verbaast u niet dat de VIX in 2007 en 2008 berucht werd onder beleggers toen die tot 70 à 80 opliep. Ofwel, aandelen wisselenden sneller van eigenaaar dan de snelste high frequency trading computers konden bijhouden.

Helaas, u kun tniet beleggen of hefboomproductjes kopen op de Nederlandse VIX, wel op de Amerikaanse. Die staat drie punten hoger. Op papier is de VIX een mooie hedge voor uw portefeuille (long of short) als u gaat skiën of de zon opzoekt, maar ik schrik zelf van die spreads.

Rest nog de bvraag waarom de VIX zo laag staat: stiltte voor wéér een storm, of staan we aan de vooravond van normalere tijden?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX Volatility Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Arno1956 13 december 2012 18:03
  Voor zover ik weet kun je alleen via een turbo een positie nemen op de VIX index.
  De onderliggende waarde is de future van de eerstkomende maand www.barchart.com/commodityfutures/CBO...

  Wil alleen maar zeggen dat het niet zo simpel is om de VIX als hedge te gebruiken. Je moet heel goed weten hoe de futurecontracten zich gedragen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15 mei Advies; ABN, Aegon, ING & GLPG
 2. 15 mei BBP Q1 -1,7% (-3,0% verwacht)
 3. 15 mei BeursVandaag: De Slag om AEX 500 27

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX Volatility Index 31,16 22 mei
  -0,85
  -2,64%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare