Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bij mijnen gaat het om áánbod

"Het gaat er niet om hoe hard de vraag uit China toeneemt, het gaat om het áánbod." Nicole Vettise legt er nog eens extra de nadruk op, want de portfolio manager van het Global Mining Fund van JP Morgan wil het misverstand graag uit de weg ruimen dat het in de grondstoffenmarkt gaat om de vraag naar basismaterialen.

"De problemen aan de aanbodkant zijn een stuk urgenter dan de vraagontwikkeling," zegt Vettise in een gesprek met IEXProfs. "Door de financiële crisis is de ontwikkeling van het aanbod gestagneerd. Er is te weinig geïnvesteerd in mijnbouw, waardoor er nu onvoldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen." Het Global Mining Fund bespeelt die ontwikkeling vooral door te investeren in - de fondsnaam verraadt het al - aandelen van mijnbouwbedrijven. Het fonds werd begin 2011 gelanceerd als spinoff van het al decennia oude JP Morgan Global Natural Resources Fund.

Het mijnbouwfonds biedt kansen, zegt Vettise, want "exploratie biedt op dit moment het meeste waarderingsperspectief. We beleggen in principe in alles wat aan mijnbouw doet, onafhankelijk van regio, bedrijfsomvang of indexweging. We hebben belangen in bedrijven als Rio Tinto en BHP, maar we hebben ook bedrijven in portefeuille die nog helemaal niets produceren. Dat is een moeilijke tak van sport, want om de potentie van zo'n bedrijf te beoordelen moet je veel weten van mijnbouw. In ons vierpersoonsteam hebben we twee geologen en één ingenieur, met jaren ervaring, dus we kunnen dat goed beoordelen."

17 keer over de kop

Dan nog is het niet gezegd dat iedere mijn in aanbouw ook een kassucces wordt. "Je hebt een succesratio van minimaal 2 uit 10 nodig," zegt Vettise. "Maar als je de goede keuzes maakt kan het rendement ook groot zijn. Als een mijn zich ontwikkelt tot een gemiddeld lopend bedrijf kun je vijf jeer je investering terugverdienen. Als het goed gaat lopen heb je het over tien keer je investering. En een bedrijf als Fortescue Metals, een ijzerproducent, is sinds onze investering in 2004 - toen nog door het Global Natural Resources Fund - 17 keer over de kop gegaan."

Daarbij stelt het fonds zich op als zakelijke investeerder, niet als pur sang belegger. "Een generalist húúrt een bedrijf voor korte tijd, wij zijn eigenaar," zegt Vettise. "Het kan gemakkelijk voorkomen dat we tien jaar of langer aandeelhouder zijn." Om die reden heeft het Natural Resources Fund ook geen grote uitstroom gekend toen de crisis in 2008 en 2009 een flinke hap uit de commoditiesmarkt nam, zegt ze. "Uiteindelijk is het verhaal van dit fonds een structureel langetermijnverhaal. People buy into that."


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links