Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Hallo, daar zijn we weer

Slot: Hallo, daar zijn we weer

Komt er een beursrally als er eindelijk een Covid-vaccin is? "Ja!", riep een ruime meerderheid van u in de laatste Bull/Bear-enquête, onze maandelijkse peiling van het Nederlandse beleggerssentiment.

Volgens dezelfde logica zou je ook een koersdip mogen verwachten als de ontwikkeling van dat vaccin tegen obstakels oploopt. Maar nee. Zelfs het aandeel AstraZeneca reageert nauwelijks op het nieuws dat de klinische tests van haar veelbelovende vaccin tijdelijk zijn stilgelegd; op het moment van schrijven staat het fonds zelfs weer in de plus voor de dag.   

Het past in het beeld van de dag: na het rood van gisteren kleurt alles weer groen op de beurzen. Ook de Nasdaq laat zien het stijgen nog lang niet verleerd te zijn. Wat we gisteren nog niet met een pincet durfden aan te raken, wordt vandaag weer stevig aan de borst gedrukt. Raar? Nee hoor, zo werken markten. Het rondje langs de velden: 

  • De Europese indices swingen de pan uit. DAX (+2,09%) en, jawel, de AEX (+2,08%) sleuren aan kop van het peloton. 
  • De dollar beeindigt een serie plusdagen met een dipje versus de euro: EURUSD klimt weer boven $1,18
  • Olie doet wat de aandelen vandaag ook doen: weer herstellen na een flinke dip 
  • Goud en bitcoin zoeken ook de groene cijfers op (versus de dollar)
  • Duitse en Nederlandse rente lopen op, geheel in lijn met het risk-on sfeertje. De UK doet ook weer mee.

The art of no-deal

Een positieve dag dus, maar zonder echt heel spannende verhalen. Uiteraard kijkt iedereen stiekem even over z'n schouder naar Tesla: hoe gaat het ermee na het bloedbad van gisteren? Gehavend ja, verslagen nee: Tesla krabbelt vandaag ietsje op en klopt met zo'n +7% het stof van de schouders. 

Opvallend is het verhaal van LVMH, dat toch maar niet wil ontbijten bij Tiffany's en de overname van $16 miljard afschiet. Op het Damrak is Heijmans daarentegen ondewerp van speculaties over een mogelijke deal. 

Beursplein 5

Op een elftal aandelen na, kleurt het hele bord in Amsterdam groen, althans waar het de drie indices (AEX, AMX en AScX) betreft. 

  • Eurocommercial Properties wint de dagprijs (+7,3%). Geen nieuws, wel een gloedvol betoog over 'dividend aristocrat' ECP op de veelgelezen beleggerssite Seeking Alpha.
  • Heijmans is een goede tweede (+6,2%), zie het verhaal over Duitse interesse hierboven. De IEX Beleggersdesk heeft er al een analyse aan gewijd.
  • De grootste stijgers van de AEX vormen een mixed bag: Galapagos +5%, maar ook Unilever (+3,6%), Arcelor Mittal (+3,5%) en Aegon (+3,1%) liggen sterk
  • Opvallende scheiding der chippers. Nasdaq-fonds ASML herstelt van de chipdip (+2,5%), net als Besi (+3,0%). ASMI blijft daar bij achter met +1,5%
  • Kendrion is een van de grootste dalers vandaag. Nieuws is er niet, wellicht wordt er wat voorgesorteerd op de capital markets day van morgen.  
  • Basic-Fit heeft er ook wel eens gezonder bij gestaan (-1,4%). Het nieuwsbericht over de vergroting van een belang kan het niet echt zijn, misschien is BF dan een van de weinige fondsen die wel wordt getroffen door het vaccin-vertragingsnieuws?

Veel adviezen weer vandaag, waarvan behoorlijk wat koopadvizen, noteerden onze collega's van Guruwatch. In het plaatje de laatste adviezen, hier vindt u er véél meer.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2020 18:47
    AstraZeneca stelt vaccin tegen kostprijs beschikbaar, daarom is er geen dip te verwachten bij een iets later goedkeuren door autoriteiten.

    Daarnaast is het maar de vraag of er een causaal verband is tussen vaccin en deze waargenomen aandoening. In fase 3 worden er meer mensen getest, dus ook grotere kans op tegelijkertijd waarnemen van andere zaken (oa hartaanval, etc..).
  2. forum rang 6 Krentenmenten 9 september 2020 19:15
    quote:

    noos schreef op 9 september 2020 19:09:

    [...]

    Nogmaals wat heeft die domme activiteit voor het plebs met de beurs te maken?


    Ieder z’n ding....Robben spreekt veel mensen tot verbeelding. Als het niveau van de voetbalwereld uit allemaal uit Robbens zouden bestaan, dan zou het nog ‘n chic spelletje worden.....

    Doet verder niets aan sportkwaliteiten van de andere spelers, maar manieren leert men alleen van jongs af aan aan!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links