Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

42% verwacht grote opluchtingsrally bij vaccin

42% verwacht grote opluchtingsrally bij vaccin

Ruim drie kwart van de ondervraagde beleggers in de IEX Bull Bear Enquête verwacht een stijging zodra een vaccin tegen Covid-19 beschikbaar komt. 42,2% verwacht een grote opluchtingsrally, en 34,1% voorziet een beperkte stijging.

Verder denkt bijna 12% dat de komst van een vaccin al is ingeprijsd en 11,8% vreest dat het ergste nog moet komen op de beurzen.

Beurssentiment helemaal opgeklaard

Kijken we naar het beurssentiment in het algemeen, dan zien we dat dat behoorlijk is opgeklaard. De deelnemers zijn een stuk positiever dan vorige maand.

Ruim 44% is optimistisch of zeer optimistisch gestemd ten opzichte van de aandelenmarkten, tegen 22,7% de maand ervoor. Nog maar 4,5% is zeer pessimistisch, terwijl dit begin augustus nog 17,5% was. Voor de komende maand voorziet 40,4% een stijging van de AEX van 2% of meer (dit was vorige maand 25%). 

Ook voor de langere termijn zien de respondenten de zon weer schijnen. Meer dan de helft (51%) denkt dat de AEX de komende zes maanden met 3% of meer gaat klimmen. Iets meer dan een kwart (26%) denkt dat de Amsterdamse graadmeter gaat dalen met 3% of meer (was 44,6%). 

Bull Bear Indicator

De IEX Bull/Bear Indicator, de optelsom van alle vragen uit de enquête, is fors gestegen van 46,5 vorige maand naar 52 nu (50 is neutraal, erboven is bullish en eronder bearish).

Alle verwachtingen op een rij

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor september is als volgt (tussen haakjes de score voor augustus):

Economische ontwikkelingen

 • Zeer optimistisch: 7,8% (was 6%)
 • Optimistisch: 37,9% (was 20,6%)
 • Neutraal: 26,8% (was 19,4%)
 • Pessimistisch: 20,2% (was 33,8%)
 • Zeer pessimistisch: 7,3% (was 20,1%)

Aandelenmarkten algemeen

 • Zeer optimistisch: 6,6% (was 4,6%)
 • Optimistisch: 37,6% (was 18,1%)
 • Neutraal: 31,6% (was 21,2%)
 • Pessimistisch: 19,7% (was 38,7%)
 • Zeer pessimistisch: 4,5% (was 17,3%)

AEX komende maand

 • Omhoog: 40,4% (was 25%)
 • Neutraal: 35,9% (was 23,2%)
 • Omlaag: 23,7% (was 51,8%)

AEX komende zes maanden

 • Omhoog: 51% (was 36,1%)
 • Neutraal: 23,0% (was 19,3%)
 • Omlaag: 26,0% (was 44,6%)

Extra vraag

Deze maand voegden we een extra vraag toe: Verwacht u dat de markt verder kan stijgen als er een vaccin komt? Hieronder ziet u de uitslag nog eens op een rijtje.

A. Ja, een vaccin zal voor een grote opluchtingsrally zorgen 42,2%
B. Ja, maar de stijging zal beperkt zijn 34,1%
C. Nee, de komst van een vaccin is al ingeprijsd 11,9%
D. Nee, het ergste moet nog komen op de beurzen 11,8%

Aandelenkeuzes september

Wat verwachten beleggers van individuele aandelen deze maand? Wat opvalt is dat Shell en ING weer terug zijn bij de toppers, na vorige maand bij de floppers gestaan te hebben. Ahold Delhaize en ASML maken de top 4 af.

Galapagos is al lange tijd een beurslieveling, maar moet het nu bij hoge uitzondering doen met een plek bij de floppers. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het tegenvallende nieuws over filgotinib. Ook NN is een 'nieuwkomer' in het rechterrijtje, Randstad en Unibail-Rodamco zien we er vaker.

Toppers september Stemmen Floppers september Stemmen
Shell +48 Randstad -41
ING +30 NN  -31
Ahold Delhaize +20 Galapagos -26
ASML +12 Unibail-Rodamco -21


Deze keer vulden 396 deelnemers de enquête in, waarvoor onze hartelijke dank.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 17 sep Hollandse Aandelenavond: Jim Tehupuring 1
 2. 17 sep IEX Magazine nr. 18: Instappen bij Uber
 3. 14 sep 6 Beursexperts, 18 kooptips: Hollandse Aandelenavond 2020

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. antonvb 1 september 2020 15:06
  Er bestaat geen effectief vaccin tegen een RNA-virus. En die hebben we voor het Chinese virus ook niet nodig. Een cocktailtje van HCQ en Zink in de eerstelijnszorg is zeer effectief. Ik zou pas opgelucht zijn als de overheid een stap terug doet. Als je ziek bent blijf je thuis en andere maatregelen zijn niet nodig. Je kunt het virus immers niet overdragen indien je zelf geen symptomen vertoont.
 2. forum rang 6 R0ME0 1 september 2020 15:47
  Alle afgetrapte aandelen zouden dan flink moeten herstellen en de opgeblazen pro corona aandelen zouden dan tegelijkertijd zelfs moeten dalen maar per saldo zou het dan wel zo kunnen zijn dat de beurs stijgt.

  Er staat natuurlijk alles bij elkaar al 550 terwijl we in een enorme krimp periode zitten die veel schade veroorzaakt dus of per saldo een vaccin ook de aex zou moeten doen stijgen...., ik denk het niet omdat al het opgeblazen pro corona spul niet zo snel zal dalen zodra er een vaccin is terwijl dan aandelen als kon olie, financials en vastgoed en overige normale economie flink kunnen stijgen.

  Maar daar is het nog op wachten en ondertussen gaat het K herstel op de aandelenmarkten maar ook onder de mensen gewoon door.

  Per saldo het de massa de pijn en de elite het voordeel, goh, het zal een keer niet, ze zouden het zelf bedacht kunnen hebben en misschien is dit ook wel zo want we zullen er nooit achter komen wat er is gebeurt in Wuhan en hoe het is ontstaan.
 3. zonnewijzer 1 september 2020 16:21
  Bij mijn weten zijn de beurzen al enkele keren procenten gestegen omdat er een vaccin werd aangekondigd. Hoe ver kan men dit riedeltje blijven herhalen. Tot de beurzen helemaal los van de realiteit staan? Het jaar 2000 allover? Men lijkt de stijgingen van het vorige jaar al vergeten en het feit dat in februari 2020 in het Westen alles al was geprijsd for perfection. En toen was er nog geen Corona hier.
 4. opoopo 1 september 2020 16:55
  quote:

  Businessmen schreef op 1 september 2020 15:03:


  Hoe kan de olie prijs stabiel zijn en shell ipv hersteld is en juist nog meer gedaald?


  Heeft vast te maken met de kosten die Shell moet maken om op te pompen, de reserves en verwachtingen. Als de olieprijs lang laag blijft en de vraag steeds minder dan verdient Shell niks. Shell lijkt dat zelf ook te denken, Je trekt als aristocraat niet voor niks het dividend omlaag, denk ik dan.
 5. twintrader 1 september 2020 23:10
  ingeprijst... zonder twijfel.

  Vanmiddag was er al een kans op een grote daling,.. Zoveel beleggers stonden klaar om te gaan verkopen, dat de platformen van RobinHood en DeGiro allebei crashten.

  Er zit iets in het vat.... i

  Bepaalde hoge koersen zijn ook niet te handhaven. Multiples van boven de 1000x zijn niet ongewoon meer...
 6. AsmiJeNou 7 september 2020 17:41
  Amen!

  Een vaccin voor dit virus werkt overigens wel. Het muteert alleen in de buitenste ring. Het vaccin roept een sterkere immuun respons op bij de volgende besmetting. Dat maakt het ziekte verloop wss milder en geld ook voor toekomstige cironavirussen en mutaties. Voor ouderen en zwakken kan dit veel ziekenhuisopnames en leed (het is geen prettige dood) schelen.

  Vanaf 2021 gaan we langzaam terug naar de pre-corona tijdperk. Ik verwacht wel dat het even tijd nodig heeft en dat er met name in horeca, toerisme en evenementen een zware periode komt.
 7. Miskoop 14 september 2020 09:40
  vakliteratuur genoegcdat HCQ efectief werkt, er is geen noodzaak voor een vaccin meer.
  Analysis of 101 global studies c19study.com/ via @CovidAnalysis

  Het virus is gemuteerd tot een milde verkoudheid.
  Het is al maanden niet meer dodelijk.


  Moderna loses challenge to Arbutus patent on vaccine technology
  www.reuters.com/article/us-moderna-pa...
 8. Miskoop 14 september 2020 10:33
  Moderna
  Moderna is NOT liscensed to use this “core” technology. However it is likely the individuals involved had inside information that would put them in line for HUGE amounts of Federal funding because otherwise you would not have this very odd amendment to a rejected patent.
  twitter.com/betsy1954/status/13031364...
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 537,59 10:54
  -13,26
  -2,41%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare