Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wachswunder Takeaway

Wachswunder Takeaway

Het is louter een trading update met groeicijfers en geen omzet. Het belangrijkste zinnetje in het persbericht is denk ik van CEO Jitse Groen, omdat Duitsland nu eenmaal dé markt van Europa is.

Takeaway is daar zelf ook duidelijk over, die moet en zal worden gewonnen:

"In Germany especially, our stronger market position has led to an increase of order growth."

Collega Paul van de IEX Beleggersdesk vindt de cijfers prima, maar constateert dat de Endsieg nog lang niet binnen is. Kan nog jaren duren voordat duidelijk is of Takeaway of grote concurrent Delivery Hero daar heer en meester wordt. Tot die tijd is het marketing geblazen en geen winst.

Of komt er wellicht een fusie tussen die twee? Groen suggereerde dit al eerder, maar Delivery Hero wilde daar niets van weten. Verder vlakt de groei in Nederland wat af - maar er waren wel die intussen beruchte tariefsverhogingen - maar dat heeft Takeaway met Benelux en al al in de zak.

Even verder kijken, Corné vindt de cijfers ook goed:

Dat geldt ook voor KBC bij monde van Tom:

Alles of niks

Blijven er twee puntjes over: waardering en koers. Bij groeiaandelen is dat altijd lastig. Ja, de koers is flink afgekomen sinds de top dit jaar, maar die was dan ook loeihard gestegen. Corné stipt al even aan dat het fonds in vergelijking met de concurrentie behoorlijk aan de prijs is. 

Daar koopt u dan wel kwaliteit voor? Dat gaan we dit jaar in Nederland zien. Hier is het concern onbetwist marktleider en voerde in Q1 prijsverhogingen door die kwaad bloed zetten. In juni ziet een concurrent van de restaurants zelf het licht. We gaan zien of Takeaway hier tegen bestand is.

Want dat is de vraag: iedereen kan een zoekmachine starten, maar versla Google maar eens. Idem dito voor social networks en Facebook, smartphones met zulke marges als de iPhone en zo weet u er ook nog wel een paar. Ofwel, wordt in Europa Takeaway synoniem voor maaltijden bestellen?

Die ambitie heeft het concern. Of het lukt is vers twee. En daar mag u zelf een koersdoel op plakken. Als Takeaway alle slagen wint kan het bedrijf een goudmijn zijn. Minus marketing is ze nu al winstgevend. Dan is de koers die nu op het bord staat ongetwijfeld een lachertje.

Als het allemaal niet lukt, dan kan de koers misschien u wel gaan uitlachen. Kortom, faites vos jeux, zoals het groeiaandelen eigen is.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links