Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Laat DSM en RELX maar schuiven?

Laat DSM en RELX maar schuiven?

Helaas gaat mijn data niet die hele 65 jaar terug. Misschien maar beter ook, ik wil het eigenlijk ook niet weten. Enfin, het is een bescheiden delegatie vandaag. Vrijdag was het hier wat drukker bij de beursgang van VolkerWessels:

 

 

Minder bescheiden is het rendement. Jeuj. Eerlijk waar. Ik heb Datastream afgesloten, opnieuw opgestart, maar de grafiek wordt er niet anders van. Dit kan toch niet kloppen?! We hebben het hier over RELX annex Reed Elsevier en niet over Apple, Alphabet, Amazon, Facebook of Microsoft. 

 

 

Kassa DSM

En dat in grote lijnen met oersimpele, maar o zo lucratieve business als vakinformatie. De omschakeling van papier naar digitaal had wat voeten en reorganisaties in aarde - u ziet dat het fonds vijftien jaar lang per saldo dood geld was - maar die test lijkt het bedrijf glansrijk te hebben doorstaan.

Nog even een detail: ik weet niet eens hoe de CEO van RELX heet. Erik Engstrom dus en hij zit er al sinds... juni 2009! Geen druktemaker, zal ik maar zeggen. Wat een verschil met zijn legendarische voorganger Pierre Vinken, die zo'n beetje bij ons nationale meubilair hoorde. Altijd in het nieuws.

Zo ziet u maar weer dat u op de beurs iedere dag weer naarstig op zoek kan naar de nieuwe Apple, Alphabet Amazon, Facebook of Microsoft. Dom en saai beleggen in eenvoudige, ouderwetse bedrijven kan echter net zo lucratief zijn. Het slaapt ook nog eens veel beter. En dat is ook wat waard.

Dat geldt ook een beetje voor DSM.  Een beetje, want eenvoudige business is het niet meer. Ze is net als Philips een prachtig voorbeeld van hoe een onderneming zichzelf opnieuw kan uitvinden en voor lucratieve spin-off kan zorgen: van mijnbouw via bulkchemie naar slimme (voedings)stofjes.

Vandaag het nieuws dat producent van medische apparatuur Thermo Fisher Scientific haar oog heeft laten vallen op Patheon. Dat maakt basisingrediënten voor medicijnen, als ik het goed begrijp. Kassa voor DSM (en haar aandeelhouders). Albert van ProBeleggen heeft het sommetje:

 

 

Jengelen

Aard van het beestje, of is de grond heet onder zijn voeten? Ik denk het eerste. Twee jaar geleden gonsde de naam van het Duitse Evonik op de beurs rond als mogelijke bieder voor DSM, maar het kwam er niet van. Misschien was dat een wake-up call voor DSM, maar het fonds diversificeerde ook daarvoor al. 

Hoe dan ook, DSM CEO Feike Sijbesma doet er alles aan de lappendeken aan activiteiten van DSM zo goed mogelijk weg te zetten en onder te brengen, om maar zo veel mogelijk waarde te scheppen. Dat lukt hem aardig, de grafiek is duidelijk. DSM staat trouwens op een all time high, net als RELX op een haar na. 

 

 

Hulde voor Sijbesma. handen uit de mouwen en niet zeuren. Vergelijk hem met Paul Polman en vooral Ton Büchner van Unilever en AkzoNobel, die het dit jaar op een jengelen zetten toen er Barbarians at the Gate verschenen. Die schrokken zich rot, druk als ze waren met twitteren hoe duurzaam ze zijn.

Net als achter de nieuwe Apple, Alphabet, Amazon, Facebook of Microsoft aanhollen, is dat ook zo'n valkuil op de beurs. Ja, uiteindelijk zijn er wellicht op deze planeet nog louter en alleen duurzame en schone producten (als er maar vraag van consumenten en producenten is).

De weinige winnaars van dit wedstrijdje gaan zeker voor de dikke koersrendementen zorgen, maar de onvermijdelijke vele verliezers gaan net zoveel verspelen. Verleidelijk en sexy om hier in te beleggen, bijvoorbeeld in dit bedrijf. Winst maakt het bedrijf niet en gaat het dat ooit doen? Dat is de vraag.

       

    

Verkeerde been

Of wat dacht u hiervan? U weet dat vooral pensioenfondsen al jaren onder druk staan om toch maar vooral duurzaam te gaan. Met name fossiele brandstoffen is de criticasters van hun beleggingsbeleid een doorn in het oog. Ik zou zeggen: het is maar goed dat er niet naar hen is geluisterd.

 

 

Het mooiste voorbeeld hiervan is Altria, de sigarettenfabrikant. Krimpmarkt, maar kijk dat aandeel eens gaan, ongelooflijk. Omzet-, winst- en dividendgroei, u kan er een liniaal langs leggen. Schuin omhoog, welteverstaan.  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

 

Dichter bij huis hebben we KPN en PostNL, dat ondanks krimpmarkten mooie (dividend)beleggingen zijn. Lekker stabiele aandelen ook, u wordt er niet snel zeeziek van. En dat is het geheim van langetermijnwaardebeleggen: niet the next great big thing raden en gokken, maar dividendcoupons knippen.

Dat weten RELX, DSM, Royal Dutch Shell en Altria ook, net als nu ook AkzoNobel en Unilever. Microsoft al lang- en Apple kortgeleden, maar Amazon, Facebook en Alphabet moeten het ook nog leren. Tesla al helemaal. OK dan, tot zover : wie biedt er op DSM en RELX? 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 16 mei 2017 17:44
    Arend Jan,

    Zoals je zelf ook al opmerkte: Als belegger moet je soms héél veel geduld hebben, voordat je van een bedrijf kunt profiteren.
    Elsevier in 1997 aangeschaft en 16 lange jaren later, zat ik nog op ongeveer zelfde koers.....

    Dat was op zich al beter als fysiek goud aankopen en dan dertien lange jaren maar zakken en zakken en zakken die prijs. Maar weer tien/ twaalf jaar later: Prachtbelegging.....
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links