Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Government Sachs zegt...

Government Sachs zegt...

Spottend, cynisch, sarcastisch of wélgemeend wordt überzakenbank Goldman Sachs ook wel eens Government Sachs genoemd. Ex-werknemers van de bank komt u in overvloed tegen in politiek Washington, maar ook elders in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan ECB-president Mario Draghi.

Goed voorbeeld is ook Henry Paulson, de Amerikaanse minister van Financiën in 2008 en ex-CEO van The Firm. Terecht of niet, alleen al hierdoor blijft er altijd een luchtje hangen rondom de ondergang van Lehman Brothers. Kwam het Goldman Sachs goed uit dat een concurrent omkieperde?

In ieder geval, wie kan er nou beter oordelen over de gevolgen voor de markten door de Amerikaanse overheidssluiting en het dreigende schuldenplafond? Inderdaad, Government Sachs. Zier hier het commentaar van de bank dat ik zojuist krijg. Vrij vertaald: "Niks aan de hand mensen, gewoon doorbeleggen".

De bank heeft wel humor. "Politicians at the gate" verwijst natuurlijk naar een van de beroemdste beursboeken ooit: Barbarians At The Gate: The Fall Of Rjr Nabisco, ofwel de gekte op Wall Street in 1988.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 3 oktober 2013 11:13
    Misschien willen ze nog snel even verkopen?
    Nu is het wel zo dat ze daar normaal waarschijnlijk toch al niets doen, dus hun tijdverblijf met de huidige "problemen" houdt verder geen dringende zaken tegen.
    Kunnen ze wat aan hun bekendheid werken, de politici.
    Gewoon een virtuele rondgang van het vrijheidsbeeld op internet zetten, en alles dicht houden voor altijd.
    Of ligt dat toch anders, GS?
  2. [verwijderd] 3 oktober 2013 12:22
    Om maar in conspiricy theories te denken. Zou Goldman een plan hebben om de alles en iedereen een hak te zetten door iedereen nu gerust te stellen zodat men weer gaat kopen, om daarna de stekker eruit te trekken en iedereeen in de afgrond te laten storen waarna alleen Goldman overblijft?
  3. [verwijderd] 3 oktober 2013 12:35
    Volgens gossip had Paulson (als ex CEO Goldman Sachs) een persoonlijke pesthekel aan Dick "Gorilla" Fuld de CEO van Lehman Brothers. En toen Lehman Brothers bij Paulson voor steun aanklopte, na een aantal andere reddingen, was dat mogelijk een moment voor Paulson om stelling te nemen en nee te zeggen. Toen niet realiserend wat hij daardoor zou aanrichten. Rest is geschiedenis...
  4. forum rang 4 shaai 3 oktober 2013 12:39
    Ondanks dat ze 'niks' gaan verdienen in overheidsdienst, hebben ze een enorm financieel voordeel: ze 'moeten'dan hun aandelenpakket GS (incl door 'gratis' opties verkregen verkopen. Omdat het 'moet' mogen ze dat doen zonder afdracht van capital gains tax. Bij Paulson leverde hem dat een voordeel op van tientallen miljoenen, zo niet meer.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links