Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Laatste keer omhoog

De consolidatie is in stand gebleven tussen de 348 en 356. De AEX brak in de ochtend direct de dalende zeer kortetermijntoppenlijn vanaf de recente top van 346,16, maar vormde uiteindelijk een forse rode candlestick, waarbij de index intraday even onder de zone 348 tot 348,50 kwam.

De recente bodem werd dus verder aangescherpt, maar dit heeft in het kortetermijnbeeld nog geen gevolgen. De potentiële diamantformatie is wel opgeheven en niet meer te zien na de candle van gisteren.

Zodra de AEX onder de zone 348 tot 348,50 sluit, ontstaat meer neerwaartse ruimte richting de zone 340 tot 344 tot mogelijk zelfs de stijgende bodemlijn die net boven de 338 ligt. Deze bodemlijn loopt langs de bodem van juni (281) en de recente bodem van 333 na de eerste correctie van dit jaar.

Aanloop
In dat scenario is er sprake van een forse terugval, maar ook dan blijft mijn scenario voor de komende maanden intact. Toch houd ik op dit moment nog steeds rekening met de voortzetting van de consolidatie die als aanloopje geldt voor een volgende en waarschijnlijk voorlopig laatste opwaartse beweging naar hogere jaartoppen.

De zone bij 348 is belangrijk aangezien daar de meest recente bodems van de huidige consolidatie liggen, maar ook het 50-daags gemiddelde, de top van 19 februari en het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 333-bodem. Zolang hij hierboven blijft, is de opwaartse kortetermijntrend zeer sterk.

Mijn eerdere aanname dat waarschijnlijk het laagste punt van de consolidatie al was behaald, bleek na gisteren niet juist. Voor de komende dagen lijkt een nieuwe stijging reëel, maar een opwaartse doorbraak van 356,16 is en blijft nodig om de huidige consolidatie af te ronden.

Hoe langer deze consolidatie intact blijft, hoe groter het risico dat de terugval forser zal uitpakken. Buiten het eerder gevormde toppatroon (dark cloud cover), gaf de MACD gisteren een neerwaartse crossing. Aan de andere kant viel de RSI terug naar het middenniveau en zou hier een hogere bodem kunnen maken.

Veel tegenstrijdige signalen, maar de trend is het belangrijkste en die wijst tot op heden in het kortetermijnbeeld omhoog en de kans blijft dus reëel dat de consolidatie aan de bovenkant wordt afgerond voor een verdere stijging naar de zone 359 tot 363.

Zodra de AEX in mijn voorkeursscenario de 363 passeert richting mijn eerstvolgende doel van 373 moeten we alert zijn op topvormingssignalen aangezien ik binnenkort wel rekening houd met een forsere terugval of correctie.

Dit jaar kunnen meerdere correcties optreden voordat mijn uiteindelijk doel van 400 tot 420 wordt behaald. Onder de 348 (slotbasis) zal de huidige consolidatie neerwaarts worden afgerond en wordt het aanloopje naar uiteindelijk hogere niveaus een stuk groter.

Een dergelijke scenario zou zorgen voor een minder steile stijgende kortetermijntrend maar is niet mijn huidige uitgangspunt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: aanscherping all-time high
In een aantal buitenlandse indices is ook de nodige consolidatie te zien. De DAX brak gisteren ook boven de dalende kortetermijntoppenlijn, maar viel uiteindelijk terug naar de voormalige top van 7871. Vlak daaronder ligt bij 7828 ligt de eerste stijgende bodemlijn. Een test hiervan is niet uit te sluiten.

Nadat tot gisteren de contouren duidelijk waren van een kleine dalende wig, lijkt de huidige consolidatie of aanloopje meer weg te hebben van een vlagpatroon. Dit is een smal en kortdurend dalend trendkanaal als aanloopje voor een volgende opwaartse beweging.

Ik verwacht in de komende weken nog steeds een aanscherping van de all-time high (8150) voordat een normale correctie zal optreden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: opwaartse doorbraak
De S&P 500 testte opnieuw de jaartop van 1564 en scherpte deze zelfs iets aan. Ook hier is sprake van consolidatie in een smallere bandbreedte dan de Europese indices. Ik verwacht op korte termijn een opwaartse doorbraak van 1564 en van de all-time high die daar vlak boven ligt (1576).

Pas in april houd ik rekening met een normale correctie voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. Zolang de huidige consolidatie niet wordt afgerond aan de bovenkant, blijft een verdere terugval naar de zone 1531 tot 1540 mogelijk.

Daaronder ontstaat ruimte naar de onderkant van het stijgende trendkanaal sinds november.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

331 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 maart 2013 09:43
    quote:

    Lyss schreef op 26 maart 2013 09:31:

    [...]
    Dat is een mooi plaatje ja.
    Kan het zo zijn dat de daarop volgende daling alweer is afgerond na gisteren, of gaan we eerst verder omlaag?
    Ik heb echt geen idee, ik verbaas mij alleen elke keer weer over Bas' zijn vermogen om negatieve patronen volkomen over het hoofd te zien. Ik zie een lange stijgende wig in de DAX (die hij zelf ook tekent), met nu een SHS patroon aan het einde (die hij zelf ook min of meer tekent), dus ik moet die ATH eerst nog maar eens zien. Denk eerder dat we vroeg of laat uit die wig gaan vallen eerlijk gezegd.
  2. Waterblok 26 maart 2013 10:03
    quote:

    Rosser schreef op 26 maart 2013 09:43:

    [...]

    Ik heb echt geen idee, ik verbaas mij alleen elke keer weer over Bas' zijn vermogen om negatieve patronen volkomen over het hoofd te zien. Ik zie een lange stijgende wig in de DAX (die hij zelf ook tekent), met nu een SHS patroon aan het einde (die hij zelf ook min of meer tekent), dus ik moet die ATH eerst nog maar eens zien. Denk eerder dat we vroeg of laat uit die wig gaan vallen eerlijk gezegd.
    Is de DAX niet wat ver in die wig nu, uitbraak hoort op 2/3 ongeveer.
331 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links