Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse rebound

Is de correctie die ik in de loop van dit kwartaal en vanaf een hoger niveau verwachtte al begonnen? Nee, ik denk van niet. De huidige terugval is wel aanzienlijk forser dan ik had ingeschat, maar na de hogere top kan nog steeds een hogere bodem worden gevormd. De steilheid van de stijgende trend is wel afgenomen.

De AEX sneed gisteren met alle gemak door drie steunpunten. Vrij snel brak de index onder de sinds november scherp stijgende bodemlijn. Ik gaf in de afgelopen week al aan dat de kans groot was dat deze bodemlijn door zijn steilheid binnenkort zou ophouden te bestaan.

Hierna brak de AEX ook onder de horizontale steunpunten van 354 en 352,30. In het kortetermijnbeeld is hierdoor sprake van een eerste verzwakking na de recente hogere top bij 359. Dit betekent niet direct dat de neerwaartse luiken opengaan voor een forse correctie, maar de scherpe en steile opgaande randjes zijn nu wel verdwenen.

Rebound
De belangrijke steunpunten liggen nu bij 346 en 344. Bij 346 ligt de januari-bodem en het oplopende 50-daags gemiddelde. Tussen de 344 en 346 ligt de nog openstaande gap die op de eerste handelsdag van dit jaar werd geopend.

Net onder de 344 ligt als laatste punt nog de stijgende middellangetermijnbodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. De kans op een test van deze niveaus is aanwezig, maar een forse opwaartse rebound zal binnen een of twee dagen gestart kunnen worden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Toppatroon
De kracht van deze rebound zal bepalend zijn of er al sprake is van topvorming in het middellangetermijnbeeld en de top al is gezet bij 359. Zolang de AEX hier onder blijft, kan een nieuwe brede zijwaartse consolidatiefase ontstaan en mogelijk zelfs een groot toppatroon.

Dit toppatroon zou in ontwikkeling komen zodra een duidelijk lagere top wordt gevormd. Speculatie hierop is nog veel te vroeg en we moeten bezien hoe krachtig de komende rebound zal zijn.

Zolang de AEX en ook veel andere indices geen cruciale steunniveaus breken in het middellangetermijnbeeld is de verwachte correctie nog niet gestart en is er slechts sprake van een forsere terugval. In dat scenario zal het wel langer duren voordat toppen boven de 359 worden gemaakt.

Hogere bodem
Maar een verdere stijging naar de zone rond 370 blijft dan nog steeds mijn uitgangspunt voor de komende twee maanden voordat een zware correctie gestart zal worden. Buiten de 359 ligt een eerste (kleine) weerstand bij de 352,30.

Een eventuele lagere top in de komende week zou een verdere verzwakking betekenen, maar het ontbreekt aan richtpunten daarvoor. Zolang de AEX boven de 344 tot 346 blijft, is de kans op een hogere bodem (na de recente hogere top) nog steeds realistisch.

De steilheid van de stijgende trend is dan wel afgenomen. De kracht van de rebound zal dus bepalend zijn voor het verdere verloop in de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: terugval
Ook de DAX viel na de hogere jaartop terug naar de onderkant, ofwel de dieptepunten van de afgelopen weken. Belangrijke steunpunten liggen bij de genoemde dieptepunten rond:

  • 7635 (gisteren getest)
  • het 50-daags gemiddelde van 7608
  • de stijgende bodemlijn van 7475

Een test is mogelijk, maar zolang de DAX hierboven blijft, is er slechts sprake van een forsere terugval in het middellangetermijnbeeld en blijft het een realistische verwachting dat de DAX alsnog de aanval zal inzetten richting de all-time high van 8150 in de komende twee maanden.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

161 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 februari 2013 09:11
    Ah kpn ze willen aandelen uotgeven. Nou niet kopen dus als want het heeft geen enkele zin. Stel ze hebben 3 miljard of 4 nodig. Dan geven e voor mij part 1 triljoen aandelen it van 1 cent of oziets. Wat dan weer verdeeld wordt onder de managers. Trap er niet in . Koop niets!! Laat ze het maar lekker bekijken.

    Voor de rest heb ik mijn geld weer terug door die onzinnige aandelen handel. Nu nog winst!
  2. Eugen III 5 februari 2013 09:26
    quote:

    fred optie schreef op 5 februari 2013 09:24:

    [...]

    Das een failliete boedel eugen. En waarom? Omdat het anders niet 50% lager staat in 1 dag. Zel wel veel en veel erger zin dan het nieuws vertelt.

    koersreactie gisteren IMHO bijzonder overdreven. Zo groot is de impact van dividend passeren en Poolse horrorpark nu ook weer niet
  3. [verwijderd] 5 februari 2013 09:35
    quote:

    Eugen III schreef op 5 februari 2013 09:26:

    [...]

    koersreactie gisteren IMHO bijzonder overdreven. Zo groot is de impact van dividend passeren en Poolse horrorpark nu ook weer niet
    Snap wat je bedoelt maar daarom denk ik ook dat er veel meer achter zit. Ze kunnen moeilijk zeggen dat de boel ingestord is en geen redding in zicht is. Dat zeggen ze nooit. Koop er in Godes naar maar wat puts onder voor dat het de zelfde weg opgaat als sns.
  4. [verwijderd] 5 februari 2013 09:39
    @eugen volgende stap is natuurlik weer uitgifte van miljarden aandelen. Maakt niet uit voor welke prijs en de koers staat weer 50% lager. Heb er weinih vertrouwen in. koop dan liever iets veiligs unilever of olies of oziets maar eenbedrijf waar zelfs de grootaandeelhouders het niet meer zien zitten?
  5. Eugen III 5 februari 2013 09:39
    quote:

    fred optie schreef op 5 februari 2013 09:35:

    [...]

    Snap wat je bedoelt maar daarom denk ik ook dat er veel meer achter zit. Ze kunnen moeilijk zeggen dat de boel ingestord is en geen redding in zicht is. Dat zeggen ze nooit. Koop er in Godes naar maar wat puts onder voor dat het de zelfde weg opgaat als sns.
    geef toch liever feb puts, zowat gratis geld
  6. forum rang 6 JoostVLS 5 februari 2013 09:40
    quote:

    fred optie schreef op 5 februari 2013 09:36:

    zijn natuurlijk de grootaandeelhouders die die imtechjes er uit gooien. En die weten veel meer!! Zijn toch allemaal witte boorden criminelen. Dat weten we allemaal.
    Zie dat je online bent.
    Dank voor de visie rond Ziggo.
    Door jou ben ik short gegaan rond 26.
    Nu 22.65
    Waarom jij eigenlijk zelf niet ?
    Edit: kan nog steeds natuurlijk, gaan idd door het putje.
    Schuld van 2.9 mld is te hoog
  7. [verwijderd] 5 februari 2013 09:44
    quote:

    joostvls schreef op 5 februari 2013 09:40:

    [...]

    Zie dat je online bent.
    Dank voor de visie rond Ziggo.
    Door jou ben ik short gegaan rond 26.
    Nu 22.65
    Waarom jij eigenlijk zelf niet ?
    Edit: kan nog steeds natuurlijk, gaan idd door het putje.
    Schuld van 2.9 mld is te hoog
    Heb ik wel verklaring voor. Toendertijd waren er geen turboos. En die opties is qua kosten te duur. En schiet niet op. Zit meer in de index. Maar je hebt gelijk ik had wat turboos short moeten kopen toen dat kon. Zit nu alleen puts index long de helft er al weer uit gegooid en redelijk veel vixen long. die staan vandaag. (godzei dank) eindelijk in de plus.
  8. [verwijderd] 5 februari 2013 09:49
    trouwens dat philips verhaal is onzinnig. De tak medische instrumenten is veels te klein om grote winsten te genereren. altijd al zo geweest.

    En dan komt het mooie. Door de kartelboete hebben ze verlies gemaakt.

    Vergeten ze wel ff dat dat kartel veeeel meer opgeleverd heeft dan die boete gekost heeft lijkt mij.

    Kijk en datzelfde geldt dus voor imtech alles goed praten als als valt wel mee etc.

    Echter de realiteit zal wel anders zijn en smeken ze om geld bij de banken maar die willen niet meer want die zien geen heil meer in itech etc etc. De grootaandeelhouders gaan overboord en de particulieren stappen er weer in omdat het 50% is gezakt.

161 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links