Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hogere bodem

Zolang een stijgende bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de sterke opwaartse trend intact. Dit slaat op de aandelenindices in de Verenigde Staten. Zowel de Nasdaq 100 als de S&P 500 testte in de afgelopen dagen hun stijgende bodemlijn sinds het dieptepunt van juni en die werd met succes behouden.

In de S&P 500 ligt deze bodemlijn bij 1428. Ook werd gisteren op een haar na een grote bullish engulfing afgerond. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat de kans reëel was dat de S&P 500 rond deze niveaus zou kunnen draaien.

Zodra de stijgende bodemlijn samen met de horizontale steunzone tot aan 1422 wordt gebroken, ontstaat meer neerwaarts potentieel richting het eerste Fibonacci-retracementniveau van 1395. De trend blijft in dat scenario ook opwaarts gericht.

Maar de steile opwaartse angel wordt eruit gehaald en de kans op hogere jaartoppen dit jaar wordt dan verminderd. Het startsein van een beweging naar nieuwe hogere jaartoppen in de komende weken is de combinatie: 

  • De test van de stijgende bodemlijn.
  • De gisteren al besproken divergentie in de VIX.
  • Het gevormde omkeerpatroon.

Ik verwacht een beweging naar 1500 en hoger voor het einde van het jaar binnen de bandbreedte van de huidige stijgende trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: jaartop
In de AEX was sprake van een echte correctie vanaf de dubbele jaartop van 340,20, ofwel een daling van minimaal 5%. De index mocht terugvallen naar de zone 316 tot 318, waar zowel het 200-daags gemiddelde als het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de juni-bodem liggen.

Daaronder verzwakt het technische kortetermijnbeeld en lijkt de jaartop voor de komende maanden te zijn gezet. Dit is niet mijn verwachting en de kans dat bij het laatste tussenliggende vangnet (321,80) een bodem is gezet, acht ik groot.

Dit heeft te maken met het feit dat er belangrijke omkeerpatronen zijn gevormd en de dalende toppenlijn werd gebroken en teruggetest. Bij de omkeerpatronen gaat het om:

  • een piercing line op de daggrafiek
  • de betrouwbare bullish engulfing op de weekgrafiek

Hogere bodem
Na de opwaartse doorbraak door de dalende toppenlijn werd deze vorige week teruggetest, bij 325. Een hogere bodem lijkt daarmee te zijn geplaatst. Bevestiging daarvoor krijgen we zodra de weerstand van 332,85 wordt gebroken.

Deze weerstand lijkt overigens deel uit te maken van een stijgende driehoeksformatie. Ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de AEX hier opwaarts doorheen breekt. In de loop van deze week zou deze beweging plaatst kunnen vinden.

Overige positieve punten kunnen in de komende dagen vanuit de technische indicatoren komen.

  • De MACD bodemt al enkele dagen en kan vandaag al een positieve crossing maken.
  • De trend in de RSI is nog neerwaarts, maar de dalende toppenlijn wordt alweer genaderd.
  • Gisteren besprak ik al de technische situatie (onder andere divergentie) in de VIX. 

Buiten de belangrijke 332,85-weerstand, zijn nog kleine puntjes te vinden bij 335 en 337,30. Ik verwacht daar echter niet teveel tegenwerking. Een beweging boven de 332,85 maakt dus direct de weg vrij naar 340,20. Mijn richtpunt voor de komende weken ligt bij 346,85 tot 351.

Voor het eerste kwartaal volgend jaar bij 373. Als we ervan uitgaan dat er twee bodems zijn gevormd (321,80 en 325,35) dan is een stijgende kortetermijnbodemlijn als eerste steun te trekken bij nu 326,60. Daaronder liggen nog de 325 en 321,80.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. platta 16 oktober 2012 09:18
    quote:

    dmmsch schreef op 16 oktober 2012 09:04:

    [...]ne habe gestern bei7240/55aufgeraeumt long verkauft7297+_und sh na mache immer 10-15pip und ver kauft dan deine mail mit22:00 uhr ich augen auf und alles long ueber nacht e/o..e/y.../a/d..goud ..wti..dax a/y.. d/chf sh .. dow klasse mehr wie gestern ueber den tag prima long he he
    Du kaufst mir ein Rolinck?
  2. [verwijderd] 16 oktober 2012 09:33
    Dit is het koersverloop van EUR/USD waarin we zien dat de neerwaartse trend van de afgelopen 16 maanden is overwonnen. De koersen zijn na herhaaldelijk aandringen van Draghi en bevestigen middels QE3 door Bernanke uit de downtrend gebroken. Hoe het ook is er is geen sprake meer van een downtrend, het tij is zogezegd gekeerd

    Google translate:

    Dies ist die Kursentwicklung EUR / USD, was wir sehen, dass der Abwärtstrend der vergangenen 16 Monate überwunden wurde. Die Preise nach wiederholtem Drängen von Draghi und bestätigen durch QE3 von Bernanke Abwärtstrend gebrochen. Jedenfalls ist es nicht mehr ein Abwärtstrend hat sich das Blatt vermeintlich ausgeschaltet

    eremplusnikken.nl/index.php/artikele-...

303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links