Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vlaggetje

De rectangle werd gisteren al direct aan de onderkant gebroken, onder de 332,85. Het gaat hier om een beperkte verslechtering in het kortetermijnbeeld. Waarom beperkt? Door het vlagpatroon. Op de zeer korte termijn is vanaf de dubbele top van 340,20 een dalende toppenlijn te zien.

Ik gaf gisteren al aan dat die gebroken moest worden voor het bodemsignaal in de AEX. Dit niveau lag gisteren bij 334,80 en is vandaag verder gezakt naar 333,80. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat deze toppenlijn wordt gebroken. Ik verwacht binnen enkele dagen.

Een echte verslechtering in het technische beeld treedt zoals eerder gezegd pas op bij koersen onder de drievoudige bodem van 327. Hier liggen de bodems van augustus, de correctie in de tijd destijds. Nu de rectangle is gebroken, is dus een ander (positief) patroon te herkennen; een vlaggetje.

Tijdelijke beweging
Dit zijn zeer smalle dalende trendkanaaltjes die vaak een tijdelijke correctieve beweging of consolidatie aangeven in de stijgende trend. En dat is nog steeds mijn uitgangspunt, een stijgende trend op meerdere tijdstermijnen.

Echter bepalen de correcties de steilheid van de trend en die zullen geregeld optreden. De huidige beweging zie ik echter niet als échte correctieve beweging en ik verwacht dan ook dat het vlagpatroon snel zal worden gebroken aan de bovenkant. Het neerwaarts potentieel lijkt dan ook beperkt.

  • De onderkant van het vlaggetje ligt nu bij 330,10 met vlak daaronder het 50-daags gemiddelde van 329,70. Als laatste vangnet ligt er dan nog de aangegeven 327. 
  • Aan de bovenkant ligt als eerste weerstand de gisteren gevormde neerwaartse gap tussen de 333,15 en 333,65 en vlak daarboven de genoemde dalende toppenlijn van 333,80.

Verder herstel
Bij koersen boven dit niveau wordt een duidelijk eindsignaal gegeven van deze terugval/consolidatie en mag een snelle verdere herstelbeweging worden verwacht naar de recente jaartop van 340,20. Tussenliggend is alleen nog weerstand te vinden bij de recente top (bijna gelijk aan de voormalige jaartop) van 337,30.

Een krachtige omkeer lijkt dus in de maak, waarbij het wel belangrijk is dat de RSI nu uitbodemt boven zijn vorige bodem en binnenkort ook de dalende toppenlijn breekt.

Voor de komende weken houd ik nog steeds rekening met een test van de juli 2011 toppen van 346,85 tot 351. In het langere technische beeld blijft mijn doel 373 voor de komende maanden, maar tussenliggend is de kans groot op minimaal één normale correctie van 5 tot 10%.


Klik op de grafiek voor een grote versie

  • Opvallend verder was de gisteren gevormde hammer in de S&P 500 boven de recente bodem, ook hier is sprake van normale consolidatie die naar nieuwe hogere jaartoppen kan leiden.
  • De VIX testte recent opnieuw de onderkant van 13,60 en lijkt een lagere top te gaan vormen onder het 50-daags als opmaat voor de beweging naar uiteindelijk 10.

Russell: doorbraak
Een andere interessante indexis de Russell 2000, vaak een voorloper die recent precies de all-time high (868,50) testte, waar ook de bovenkant van de stijgende kortetermijntoppenlijn lag. De huidige beperkte terugval lijkt de opmaat voor een opwaartse doorbraak door de all-time high.

Vanuit de Fibonacci-projectietechniek is daarna een nieuw langetermijnkoersdoel te berekenen van ruim 1000 punten. Belangrijke kortetermijnsteunniveaus liggen bij 847 en 830 waar de koers boven blijft.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-yen: hogere bodem
Let als laatste op de euro-yen (EUR/JPY). Na de opwaartse doorbraak van de kortere dalende toppenlijn lijkt de koers tijdens de huidige terugval een hogere kortetermijnbodem te vormen boven de 99,50.

Uiteindelijk moet nog wel de langere dalende toppenlijn van nu 105,60 worden gebroken voor het langetermijnsignaal, maar een test van deze lijn lijkt reëel in de komende week.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

226 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
226 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links