Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inclusiever taalgebruik op IEX-websites

Inclusiever taalgebruik op IEX-websites
Beeld: iStock. IEX neemt afstand van het gezegde: 'Rokjes kort, dan rode koersen op het bord’.

IEX zal in zijn media-uitingen op de websites en in het blad IEX Expert het taalgebruik herzien om inclusiever en diverser te zijn. Deze beslissing volgt op een enquête onder 401 bezoekers van de website en lezers van IEX Expert.

In die enquête gaf 23% aan zich in ernstige mate te ergeren aan de vrouw- en dieronvriendelijke terminologie in de beurswereld. 37% gaf te kennen voorstander te zijn van inclusiever taalgebruik. Slechts 1,2% van de respondenten zei het vervangen van oude beursterminologie te zullen betreuren.

De keuze voor inclusiever en diverser taalgebruik onderstreept het groeiend bewustzijn in de maatschappij - maar ook de financiële sector - over de impact van taal en de noodzaak om een omgeving te creëren die iedereen verwelkomt.

De wijziging, die aanstaande maandag zal worden doorgevoerd, omvat het herformuleren van nieuwsartikelen, financiële adviezen en marktanalyses om te zorgen dat deze toegankelijk zijn voor een breed publiek, ongeacht hun achtergrond of ervaring met beleggen.

Bull market en dead cat bounce

"Dit is meer dan een eenvoudige update van onze website; het is een belichaming van onze inzet voor een inclusieve financiële wereld," legt Arend Uiterbocht uit. "We erkennen dat onze woorden kracht hebben en we willen die kracht gebruiken om een positieve impact te maken, niet alleen op de financiële markten maar ook op de samenleving als geheel."

Een van de meest opvallende veranderingen is het gebruik van diervriendelijke taal. Termen zoals 'bull market', 'bear market' en ‘dead cat bounce’ zullen vervangen worden door niet-diergerelateerde termen die de markttrends op een respectvolle manier beschrijven. Ook de naam voor de Gouden Stier-awards zal in de nabije toekomst heroverwogen worden. De uitreiking van afgelopen donderdag zal waarschijnlijk de laatste zijn onder die naam.

Verder zal de website terminologie gebruiken die vrouwvriendelijker en genderneutraal is en niet langer verwijst naar verouderde, koloniale of masculiene termen die sommige gemeenschappen kunnen uitsluiten. De populaire beurswijsheid  ‘Vrouwen bloot, beurzen dood’  zal voortaan niet meer op IEX gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor het gezegde 'zijn de rokjes kort, dan rode koersen op het bord’. Ook beurstermen als ‘zwarte maandag’, ‘witte ridder’, ‘black swan’ en ‘chinese walls’ worden voortaan zo veel als mogelijk vermeden.

Taalkundig experts juichen de beslissing toe. "Het is bemoedigend om te zien dat bedrijven in de financiële sector inclusiviteit en diversiteit doortrekken naar hun bedrijfsvoering en communicatie", aldus Merel Zwartkruis van de Stichting Inclusie Nederland.

Deze stap door IEX markeert een nieuwe fase, waarin de nadruk ligt op het creëren van inclusieve en duurzame financiële communicatie. Omdat sommige termen reeds ingeburgerd zijn, moedigt IEX lezers aan alternatieven aan te dragen voor de in dit artikel genoemde termen.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 26 apr David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  2. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  3. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 30 maart 2024 10:02
    quote:

    Orakel schreef op 30 maart 2024 07:45:

    Ik mag hopen dat dit idd een grap is…
    Uiteraard is dit geen 1 april grap, het is juist een uiterst serieuze kwestie waarbij velen zich enorm gekwetst kunnen voelen, en bovendien, over 1 april dienen ook geen grappen meer gemaakt te worden.

    Zelf was ik afgelopen week nog bij mijn tandarts om wat beleggingstips door te spreken.
    Hij belegt ook voor zijn pensioen en heeft al de nodige jaren een abonnement op IEX Expert.
    Ik bladerde de allernieuwste uitgave even door die hij net door de bus gekregen had en mijn oog viel ook ook op het artikel betreffende de enquete die hier aangekaart wordt.
    Ja, IEX had inderdaad een enquete gedaan onder de lezers en de resultaten werden uitvoering besproken.

    Lees de column van Dhr. Uiterbocht er maar eens op na in FinancialBehavior.
    Hij kaart daar ook overduidelijk aan wat van schokkende uitspraken er gedaan worden die bij bepaalde mensen zeer kwetsend binnen kunnen komen.
    Zoals genoemd, BlackMonday kan helemaal niet meer, dit zou veranderd moeten worden in DarkMonday.
    Ook kwam de stier die op het Damrak bij de ingang van Beursplein 5 staat ter sprake.
    Bepaalde edele delen zouden verwijderd moeten worden en de stier zou roze geverfd moeten worden en er zou ook een regenboogvlag net naast dat beest geplaatst moeten worden.
    Net als het woord De Zwarte Ridder, zoiets zou toch ook in deze tijd niet meer kunnen, maak er dan Zorro van.
    Alles zo inclusief als maar mogelijk.

    Maar werp nu ook eens een blik op de tekenende afbeelding die IEX bij dit artikel geplaatst heeft.
    Dat kan toch niet meer, bij bepaalde mannen, en zeker bij degenen vanaf ongeveer 50 jaar oud zou dit bepaalde ongewenste gevoelens op kunnen roepen en ze zouden er zelfs lichtelijk opgewonden van kunnen raken.

    En dat is ook precies zo als Mevr. Zwartkruis schrijft op haar site.
    Er moet een doorbraak komen en alles moet uit de kast gehaald worden zodat er een steriele werkomgeving ontstaat waarbij geen gevoelens of emoties naar boven kunnen komen die tot ongewenst of beledigend gedrag kunnen leiden.
    Alle prikkels moeten er uit gehaald worden.

    Ook m.b.t. tot de korte rokjes, tja, het is een feit, vrouwen bloot, handel dood.
    Zo had ik vroeger ook een oudere collega die altijd heel erg in zijn element was als het hoogzomer was en de temperaturen flink opliepen.
    Hij zei dan, ik ga er op uit, het is technisch weer, hij zette dan zijn zonnebril op en zei, ik ga vandaag pionieren.

    Maar dat wordt nu heel subtiel de nek omgedraaid.
    De vrouwelijke medewerkers op de Zuid-As hebben net na de winter de meest actuele kleding gekocht voor deze zomer en dat zijn zeer korte rokjes.
    Maar na de zomer is dit afgelopen, de mensen op de Zuid-As hebben zich tot voorbeeld gesteld en een nieuwe dresscode ontwikkeld.

    Na de zomer worden de vrouwelijke medewerkers verplicht om een broekpak te dragen, en het liefst een beetje wijd zittend zodat het geen gevoelens op zal roepen bij de mannelijke collega's.
    En daarnaast zijn er ook richtlijnen voor het schoeisel opgesteld.
    De naaldhakken gaan en de ban en de maximale hakhoogte mag niet boven de 4 cm. uitkomen.

    Tja, dat is de nieuwe wereld, wen er maar aan.
  2. forum rang 6 BultiesBrothers 30 maart 2024 11:24
    Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat het misschien klinkt als een 1 april grap, maar dat wel degelijk het taalgebruik onder de loep wordt genomen door redactioneel personeel bij IEX Group. Je zou verwachten dat de beurs, voornamelijk een mannen bolwerk, dat daar de woke gemeenschap nog wel even weg zou blijven, maar niet dus. Jammer. Ik overweeg m'n premium op te zeggen...
  3. Lu. 30 maart 2024 14:10
    Ik vind dat ook de woorden man en vrouw vervangen moeten worden door mens. Ze suggereren een verschil tussen mensen die bij de geboorte het ene etiket opgeplakt hebben gekregen en mensen met het andere. En door het gebruik van beide woorden wordt dat denkbeeld in stand gehouden en zelfs versterkt.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links