Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: We hebben een nieuw record!

IEX slotcall van donderdag 7 maart 2024

Laten we er met zijn allen van genieten zolang het duurt. De AEX is vandaag op een nieuwe all-time high gesloten. En hoe! De Amsterdamse graadmeter eindigde 2023 op een stand van 787 punten. Vandaag sluiten we op iets meer dan 869 punten, een totale winst van 10,4% ytd. 

De grote jarige job is vandaag bouwbedrijf Heijmans (+13,97%) dat ten gevolge van een forse koersdoelverhoging van Kepler helemaal losgaat. Mooie winsten zijn er verder voor DSM Firmenich (+3,49%) , ASML (+4,06%) en de andere chippers, Adyen (+2,74%), Corbion (++3,76%) en CTP (1,73%) dat vandaag sterke cijfers overlegt.

Redenen van de vrolijke beursstemming? De angst voor een harde landing is totaal van de radar. Bedrijfscijfers waren de laatste weken meer dan behoorlijk. Verder? Hoewel centrale banken nog hun kruit nog even droog houden, komen die renteverlagingen er dit jaar wel. De inflatie beweegt duidelijk naar beneden. 

Dan is er natuurlijk nog FOMO, de angst dat anderen wel geld verdienen op de beurs maar jij niet. Ofwel, de mogelijke spijt niet mee te delen aan het beursfeestje doet alsnog instappen.

Volgens de nieuwe maandelijkse beleggerspeiling van broker Saxo is het vertrouwen van beleggers gestegen van 2,8 naar 4,1, op een schaal van -15 tot 15.

Geen verassingen van het centrale bankenfront
Dat de ECB vandaag de rente ongemoeid zou laten was wel een beetje door iedereen verwacht. Een non-event. Gisteren wist ook de Fed niet te verassen. Ook de Amerikaanse rente gaat pas dalen als er duidelijke tekenen zijn dat de inflatiestrijd definitief is gewonnen. Grote kans dat de rentes in Europan en de VS in juni voor het eerst weer lager worden gezet. Lees ook het commentaar vooraf van een aantal monetaire specialisten voor IEX Profs. 

Olieprijs beweegt stabiel, maar hoe lang nog?
Ondanks de vele calamiteiten in het Midden-Oosten en de Westerse energieboycot van Rusland beweegt Brent al een tijdje rond de $80. Sinds het begin van dit jaar staat de olieprijs iets hoger. Het is volgens Martin Crum vooral aan de zelfbeheersing van de Saoedi's te danken dat de olieprijs zo stabiel beweegt. De vraag houdt namelijk niet over door de slappe economische groei in Europa en vooral de economische zwakte van productiepowerhouse China. Onderwijl doen bedrijven en burgers hun best de fossiele afhankelijkheid te verminderen. Scherpe analyse

Top drie stijgers/dalers Amsterdam

 

Brede markt
Aandelenbeurzen in Europa zijn vandaag allemaal diep in het groen gesloten. Amsterdam deed het wel beter dan elders. Ook in de VS zit de stemming er goed in. Het feestje van de Nasdaq is wel wat uitbundiger dan dat van de Dow. Tech rules! Verder gaat bitcoin vandaag weer flink omhoog en wint ook goud iets (+0,36%). Nou ja, de waardestijging van de euro tegenover de dollar (+0,33%) maakt de waardevermeerdering van het edelmetaal weer ongedaan. Olie doet ook vandaag weinig tot niets.

Bitcoinmania
Bitcoin is vandaag ook weer lekker bezig. Om iets over half 5 is de crypto alweer bijna $1200 gestegen tot bijna $67.250. Ytd is bitcoin 60% meer waard geworden. Een nieuwe all-time high lonkt. Heeft het nog zin om bitcoin te kopen? Moet bitcoin een plaatsje hebben in elke beleggingsportefeuille?

Daarover heeft DWS zich gebogen. Het eindoordeel: een gemiddelde belegger zou ongeveer 0,7% van de modelportefeuille moeten reserveren voor crypto’s. Dat is ongeveer een kwart van goud. Risicozoekende beleggers die geen probleem hebben met de extra volatiliteit kunnen nog een stuk hoger gaan. Lees het verhaal

Rentes
Normaliter willen bijeenkomsten van centrale banken nog wel eens voor reuring zorgen maar de uitkomsten van de vergaderingen van deze week van ECB en Fed waren zo enorm verwacht, dat marktreacties niet al te groot waren.

  • Nederlandse tienjaars: 2,57% (-1,3%)
  • Duitse tienjaars: 2,30% (-1,1%)
  • Britse tienjaars: 4,04% (+1,3%)
  • Italiaanse tienjaars: 3,62% (-1,2%)
  • Amerikaanse tienjaars: 4,11% (+0,1%)
  • Japanse tienjaars 0,73% (+0,3%)

Peilmoment: 16.00 uur

Aandelen in de spotlight

  • ASML (+3,97%) stijgt vrolijk door, terwijl het bedrijf klaagt over het armetierige Nederlandse vestigingsklimaat en de lauwe aandacht van de vaderlandsche politici.
  • Bij NXP (+4,74%) dreigen stakingen. Of men voor vrijdag 8 uur op de looneisen wil ingaan. Beleggers zijn duidelijk niet onder de indruk. 
  • NN (+1,12%) zou in de belangstelling staan van het Italiaanse Generali. Ook Aegon (+1,05%) prijkt op het lijstje.
  • TKH (+o,36%%) kwam dinsdag met cijfers waar in eerste instantie zwaar teleurgesteld op gereageerd, maar inmiddels zijn analisten een stuk positiever. Wat denkt Hildo Laman, hoofd IEX Beleggersdesk ervan? Lees zijn analyse
  • Heijmans (+13,97%) ontvangt zoals gezegd een enthousiast koopadvies van Kepler. Het koersdoel gaat omhoog van €18,50 naar €25. BAM (+2,51%) lift mee.
  • CTP (+1,73%), gespecialiseerd in de verhuur van logistiek vastgoed, meldt vanochtend 20% meer huurinkomsten en 20% meer winst. Het dividend gaat met 16% omhoog. Lees de analyse van IEX-analist Peter Schutte.
  • NSI (+0,86%) gaat eigen aandelen inkopen voor maximaal €20 miljoen met een limiet van 10% van het aantal uitstaande aandelen. Ofwel, dit is een forse aandeleninkoop.
  • Van Lanschot Kempen (+1,57%) kondigt aan een AT1-obligatie van €100 miljoen bij de eerste gelegenheid (1 april a.s.) af te lossen.
  • CM.com (-1,49%) wordt door IEX-analist Martin Crum binnenste buiten gekeerd. Kopen?
  • Vivoryon (-13,42%) dreigt naar nul te gaan, nadat afgelopen maandag werd verteld dat het kandidaatmedicijn tegen Alzheimer geen succes blijkt te zijn. In 2014 ging het bedrijf naar de beurs onder de naam Probiodrug voor €15,25. We staan nu op €0,60.

Nieuwste aandelenadviezen
Corbion krijgt een koopadvies van KBC Securities (koersdoel: €26).
Volgens Bernstein kan ook Air France-KLM gekocht worden. Het koersdoel van de vliegtuigmaatschappij is nogal blijmoedig op €17,50 gezet.
Verder regent het koopadviezen (4) voor vastgoedbelegger CTP.
Bayer ontvangt twee magere houdadviezen, terwijl de koers van het geplaagde aandeel vanmiddag even diep onder de €26 dook. Gif tegen onkruid is een link goedje.

Bron: Guruwatch.nl

Agenda vrijdag 8 maart
Morgen geen bedrijfscijfers.
Macro-economisch zijn er cijfers over de industriële productie in Duitsland en Nederland over januari. Ook worden de definitieve economische (non)groeicijfers van de eurozone bekend. In de VS staan de banencijfers over februari op het programma.

Oh ja, dan spreekt de Amerikaanse president vanavond om 9 uur lokale tijd de jaarlijkse State of the Union uit. Dat zal ongetwijfeld een upbeat verhaal worden, waarbij met name gekeken wordt of Biden (81 jaar oud) zijn verhaal een beetje vloeiend weet te vertellen. Meer nog dan zijn politieke vergezichten ligt zijn leeftijd onder het vergrootglas. 

Vragen voor de podcast?
Morgen neemt IEX weer een nieuwe podcast op. Vragen die u graag beantwoord wil horen, kunt u achterlaten in onderstaande comments.

28 juni: IEX Beleggersdag 
Vrijdag 28 juni is het zover: de IEX Beleggersdag 2024 in theater Spant! in Bussum.  Het belooft een mooie en inspirerende dag te worden! We zijn nog bezig om het programma verder vorm te geven, maar de line-up ziet er alvast veelbelovend uit. Niemand minder dan CEO Hein Schumacher van Unilever maakt zijn opwachting. Ook topman Alexander van der Lof van TKH zal het podium betreden. Tal van beleggingsexperts voorzien u verder van de nodige achtergrondinformatie en kooptips. De presentatie is in handen van journalist Jort Kelder.
De kaartverkoop is deze week van start gegaan. Meer weten over de IEX Beleggersdag? Bekijk de officiële website.

Aanbieding
Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vragen om een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.
Dat is een eenmalige korting van 67%

En dan nog even dit:

Wapens: van onbelegbaar naar must buy

Nieuwe Europese financiële regels kunnen nog beter

Blokland gaat voor goud

Ofwel, blijf vooral belegd!

Novo Nordisk is de ASML van Denemarken


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links