Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opverende paniekbarometer geeft beleggers de kriebels

Paniekbarometer veert op en beleggers krijgen er de kriebels van

Op de Nederlandse beurs is het proces van herstel afgebroken, zeker nu een recente bodem is gebroken. Vooral de hoge stand van de E-VIX-index, de Europese paniekbarometer, baart zorgen. Deze is in de afgelopen week flink opgelopen en bereikte woensdag een intraday high van 15,9 punten. 

Dit is het hoogste punt sinds begin november. Hierdoor lijkt de VIX-index door de toppen van de afgelopen weken te willen breken. Dat zou een signaal van nieuwe onrust geven. Bij een overtuigende doorbraak zal de beer op de Europese aandelenmarkten ontwaken.

Europese VIX loopt op

Alle oplevingen van de VIX-Europa in de afgelopen zes maanden zijn gestrand tussen 14,50 en 16, afgebakend met de dikke rode lijn. Zolang de VIX daaronder weet te blijven, is de schade nog te overzien. 

De paniekbarometer springt bijna op rood

Nu de E-VIX-index, de Europese paniekindicator, fors is opgelopen is een aantal technische signalen te zien:

  • De Europese paniekindicator heeft de toppen van de afgelopen maanden bereikt, maar niet gebroken
  • Thans zet de VIX-index die toppen onder druk
  • De recente opleving van de paniekindicator heeft al een hogere bodem achtergelaten
  • De paniekindicator heeft de dalende tendens, van het laatste  kwartaal van 2023, achter zich gelaten
  • Dat geeft aan dat de periode van afnemende onrust voorbij is
  • De onrust op de Europese financiële markten lijkt langzaam zelfs toe te nemen
  • De VIX-index springt bijna op rood

Vandaag bekijk ik de AEX, de Eurostoxx50 en de Europese VIX-index.

Nederlandse beurs vormt lagere koerstoppen

De AEX-index maakt een neerwaartse draai wat aangeeft dat verkoopdruk toeneemt. Omdat de toppen en bodems in elkaar overlopen is de schade beperkt. 

Eerder al werd de opgaande trend verlaten. Het technische plaatje verzwakt nu er bovendien lagere toppen op de grafiek zichtbaar zijn. Dit geeft verkoopdruk aan. Verdere koersdaling mag op de korte termijn worden verwacht richting steun 752,81 (bodem van 17 november 2023). Weerstand ligt op 795,20 (gevormd op 28 juli 2023).

Ook het korte 26-daags gemiddelde (glooiende rode doorlopende lijn) krult neerwaarts om, dat bevestigt toenemende technische zwakte in de markt. 

AEX koers

Euro Stoxx 50 verzwakt

Zwakte in de Euro Stoxx 50 index groeit nu er lagere koerstoppen op de grafiek worden achtergelaten.

Eerder al zakte de Euro Stoxx 50 index uit de stijgende trend wat een eerste signaal van zwakte was. Nu de laatste bodems van de Euro Stoxx 50 index zijn gebroken, mag verdere koersdaling worden verwacht met een koersdoel richting steun 4.328,12 (bodem van 28 november 2023).

Ook het feit dat de index onder de augustustop zakt, is geen sterk teken. Weerstand ligt op 4.593,11 (top van 14 december 2023).

Nu het korte 26-daags gemiddelde (glooiende rode doorlopende lijn) neerwaarts draait, wordt de technische zwakte bevestigd. 

Euro stoxx 50 koers

Europese VIX: ontwaakt de beer?

De VIX Europa is in het laatste kwartaal van 2023 hard gedaald. Dat viel toen samen met het  forse herstel van Europese aandelen. 

Sinds medio december loopt de VIX echter fors op. Hierdoor is het patroon met lagere toppen afgebroken. Bovendien wordt er een eerste hogere bodem gevormd. 

De VIX-toppen van de afgelopen weken  liggen tussen 14,50 en 15,50 punten. Zolang de VIX daaronder blijft, is de schade beperkt. De VIX-toppen van de afgelopen weken zijn afgebakend met de dikke rode horizontale lijn.  Bij een eventuele uitbraak daarboven springen de seinen op rood

VIX Europe

Uitleg Europese VIX 

E-VIX staat voor Europese volatiliteitsindex. Het is een indicator die wordt gebruikt om de volatiliteit te meten op de Europese aandelenmarkten.

Een stijgende VIX-indicator weerspiegelt toenemende onrust op de Europese aandelenmarkten. In het spiegelbeeld signaleert een dalende VIX-indicator afnemende onrust. 

De E-VIX is gebaseerd op actuele EURO STOXX 50-optieprijzen en is ontworpen om de verwachtingen van volatiliteit weer te geven. 

Die worden berekend door de vierkantswortel te nemen van de impliciete variantie over alle opties van een bepaalde tijd tot expiratie. De VSTOXX-indices maken deel uit van een consistente familie van volatiliteitsindices: VSTOXX gebaseerd op de EURO STOXX 50. 

In overeenstemming met de ESMA-vereisten zijn de wegingen van de componenten van de VSTOXX-index openbaar beschikbaar.

  

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 36
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

129 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 Calimero 19 januari 2024 09:31
    quote:

    Jochie1962 schreef op 19 januari 2024 08:50:

    De ene dag is alles koek-en-ei voor alle beurzen, een weekje later is alles huilen op de beurzen. En, zoals het hoort bij TA, altijd achteraf (mosterd na de maaltijd).
    Als je kan tellen ... kun je zelf vooraf in je agenda zetten ... wanneer je moet opletten ... :)

    n.b. Iemand van 1962 reken ik tot de oude garde .. die heeft leren rekenen en lezen op school ... van de huidige jeugd kan je dat niet meer verwachten ...
  2. forum rang 4 Martijn 19 januari 2024 09:34
    quote:

    Calimero schreef op 19 januari 2024 09:27:

    Martijn .. als je je bericht corrigeert .. dan kun je dat doen met bewerken ... of zoals jij het doet .. opnieuw plaatsen met de correctie ... dan wel oude foute bericht verwijderen ... binnen 15 minuten
    Hoi Calimero,jij kunt toch zo goed teksten veranderen van mij zoals gisteren?
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 januari 2024 09:37
    quote:

    Jochie1962 schreef op 19 januari 2024 08:50:

    De ene dag is alles koek-en-ei voor alle beurzen, een weekje later is alles huilen op de beurzen. En, zoals het hoort bij TA, altijd achteraf (mosterd na de maaltijd).
    Niet mee eens, TA heeft wel degelijk een voorspellend vermogen en niet achteraf, bekijk bijgevoegde grafiek van de Stoxx 50 met de Kelltner Channel (KC 20) met een soort Bollinger Bands, de Moving Average MA 40 en niet te vergeten de RSI aan de onderkant.
    Daar waar de KC 20 de MA 40 kruist en kijkende naar de RSI wordt wel degelijk een richting aangegeven.

    invst.ly/132895

    Jammer dat het plaatje niet wordt weergegeven
  4. need_to_hold 19 januari 2024 09:38
    ... ik voorspel rood einde vandaag, wie wilt er in deze macro ongunstige tijden , zeer onrustige tijden in een weekend long blijven zitten? Spanningen tussen staten lopen op, dreigingen om op knopjes te drukken, ... en de economie zou het super gaan doen? Kosten stijgen , omzetten dalen, Logistiek up en loonlasten up,.... de realiteit sijpelt stilaan binnen. De kiepemmer geraakt stilaan voller tot hij omkeert en het aandelenwater even zal uitstorten...
  5. need_to_hold 19 januari 2024 09:43
    Heeft inderdaad wel waarde , ben ik van overtuigd. Een top of bodem zegt iets over wat er op dat moment voor een aandeel wilt geboden worden.... dit heeft dan weer implicaties wanneer deze waarde in de toekomst bereikt wordt... zeker in combinatie met volumes. Het niveau waar een groot volume gekocht heeft gaat weerstand vormen in een daling... want dat grote volume gaat niet direct willen verkopen met verlies... pas als er toch beginnen te verkopen uit dat groot volume, en men ziet verlies oplopen... kan er "paniek" ontstaan en verliesneming... volume verkoop stijgt waardoor veel aanbod dat te koop staat, weinig kopers... gevolg: snelle daling...

    gewoon een simpel voorbeeld
  6. forum rang 9 Calimero 19 januari 2024 09:44
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 19 januari 2024 09:37:

    [...]

    Niet mee eens, TA heeft wel degelijk een voorspellend vermogen en niet achteraf, bekijk bijgevoegde grafiek van de Stoxx 50 met de Kelltner Channel (KC 20) met een soort Bollinger Bands, de Moving Average MA 40 en niet te vergeten de RSI aan de onderkant.
    Daar waar de KC 20 de MA 40 kruist en kijkende naar de RSI wordt wel degelijk een richting aangegeven.

    invst.ly/132895

    Jammer dat het plaatje niet wordt weergegeven
    Hij kan ook eens leren tellen .. bv. ... 7 en 144 ... :)

    donderdag 14 december 2023 - donderdag 18 januari 2024

    Resultaat : 35 (5 x 7) dagen ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15145790...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15142264...
129 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links