Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX perst er een plusje uit, fallen angels in trek

Sentiment trekt aan, achterblijvers worden selectief opgepakt

Het sentiment op de financiële markten is aan de beterende hand. Heel hard gaat het nog niet, een eindejaarsrally is het nog niet, maar veel fondsen kunnen eindelijk wat herstellen van de koersklappen die sinds de zomer werden opgelopen. 

Enige ontspanning op het inflatie/rentefront geeft de belegger moed. Hier en daar wordt voorzichtig al gespeculeerd op de eerste renteverlagingen. Te vroeg volgens centrale banken zelf, maar de markt kon het hier wel eens bij het rechte eind hebben.

Zo florrissant staan de meeste economieën er namelijk niet voor. Dat geldt allereerst voor Europa, maar als de Biden administration stopt met zijn absurd hoge uitgaven, zal ook de Amerikaanse economie een flinke stap terug moeten doen.

Damrak 

Over naar het Damrak waar de grootste stijgers procentueel meer wonnen dan de grootste verliezers moeten inleveren. Het zijn vooral mid- en smallcaps die nog aardig wat verloren terrein nog hebben goed te maken: een liquidity crunch raakt juist dat soort aandelen het hardst. 

De AEX heeft een prima week achter de rug en mocht per saldo een kleine 2% bijschrijven, wie weet zit er nog wel iets van een eindejaarsrally in. Het is een ronduit lastig beursjaar geweest voor de meeste beleggers. 

De index sloot uiteindelijk op een stand van 758,59 punten, een plusje op dagbasis van toch nog 0,6%. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

X-Fab 

X-Fab heeft weer een sterk kwartaal achter de rug en de winstgevendheid was zelfs beter dan verwacht. Vooral chips voor de belangrijkste eindmarkt, automotive, lieten een sterke groei zien. Ook werd de aandeelhoudersstructuur veranderd, maar dit zal voor particuliere beleggers weinig uitmaken. Is de chipper interessant

Melexis

Belgisch chipconcern Melexis draait behoorlijk goed en profiteert onder andere van een sterke vraag naar chips bij elektrische auto's. Een gehouden Capital Markets Day verschafte interessante inzichten:  

Arcadis

Arcadis zit volop in het werk en profiteert hierbij van grote ontwikkelingen als de energietransitie, waterschaarste en klimaatverandering. Ook in de huidige wat mindere economische tijden blijft de vraag naar de oplossingen van Arcadis op een hoog niveau:

Brunel

Hoewel het beursklimaat enigszins lijkt op te klaren, is de markt genadeloos voor bedrijven die niet aan de verwachtingen weten te voldoen, of tegenvallers melden. Enkele weken geleden trof dat lot ook Brunel. Een update van de Beleggersdesk

IEX BeleggersPodCast 

Uiteraard verstrijkt deze vrijdag niet zonder de IEX BeleggersPodCast. Ditmaal met een verrassende, afwijkende bezetting, maar zeker niet minder de moeite van het luisteren waard. in tegendeel zelfs.

Vandaag kwamen onder andere aan bod TKH, Prosus, Besi en Renewi, evenals (kort) de verkiezingen en het vaste vragenrondje

Wall Street 

In de VS was sprake van een wat rommelige start van de dag. Het bericht dat Applied Materials (- 9%) een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek heeft, viel niet goed. Cijfers van GAP (+ 30%%) vielen dan wel weer goed in de smaak. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones fractioneel lager, evenals de S&P 500 en de Nasdaq leverde 0,2% in. 

Rentes 

Een marginale verlichting op de obligatiemarkt waarbij de meeste rentes fractioneel daalden. Spijtig voor Flow Traders, maar de meeste beleggers zullen er niet over klagen. 

 • Tienjaarsrente Nederland 2,90% (min 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Duitsland 2,57% (min 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Frankrijk 3,14% (min 1 basispunt)
 • Tienjaarsrente Italië 4,33% (min 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 4,13% (min 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VK 4,46% (plus 1 basispunt) 

Brede markt  

Veel groen te zien op de bredere markt, de meeste Europese indices konden opnieuw een leuke winst bijschrijven. De VIX noteert inmiddels op slaapstand, goud houdt zich aardig staande iets onder de $2.000 en olie veerde na een aantal dagen van dalingen weer stevig op. Ondertussen nadert de euro alweer de 1,10 versus de dollar. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • Adyen (+ 2,2%) is aan een onstuitbare opmars bezig, tot groot genoegen van Premium leden die daarmee een mooi rendement kunnen bijschrijven 
 • Shell (+ 1,8%) veert weer wat op in tandem met een aardig herstellende olieprijs 
 • Unilever (- 0,8%) kan vooralsnog niet overtuigen met zijn nieuwe topman en zal drastischer stappen moeten overwegen 
 • AMG (+ 3,8%) behoorde tot de dagwinnaars, maar heeft nog een lange herstelweg te gaan   
 • Just Eat Takeaway (+ 1,2%) is volgens de TA-boekjes eindelijk uitgebroken, we zijn benieuwd
 • SBMO (+ 1,2%) is een van de vele midkapfondsen die er als het spreekwoordelijke dode vogeltje bij ligt, ondanks een lage waardering 
 • Acomo (- 3,3%) ligt al geruime tijd onder druk, het handelshuis zag onverwachts de ceo opstappen  
 • Brunel (+ 2,5%) veert weer wat op, na negatief ontvangen Q3-resultaten eerder deze maand die het fonds op een daling van zo'n 15% kwam te staan  
 • Op de lokale markt is Euronext (+ 0,5%) aan een heuse sluitrally bezig. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

pharming


Agenda 20 november

08:00 Producentenprijzen - Oktober (Dld)
16:00 Leidende indicatoren CB - Oktober (VS)
22:00 Zoom Video Communications - Cijfers derde kwartaal (VS)

En dan nog even dit 

Inflatie? Of wordt het al snel deflatie...?

Alibaba splitst cloud niet af en dat valt slecht bij beleggers

Duitsland loopt flink achter 

Lagarde ziet een Europese SEC wel zitten 

London Stock Exchange zoekt het ook in inkoop eigen aandelen 

Private equity moet mogelijk langer op een houtje bijten  

 

 

 

 

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 16:25 Mooi Sinterklaascadeautje van Euronext
 2. 14:50 Winstgevend uitzenden
 3. 12:00 Pfizer heeft een levensgroot probleem

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roesie 17 november 2023 19:11
  Leuk weekje voor de calls. Gelukkig nu ingeruild voor puts 2024. Want deze belachelijke stijging is natuurlijk volledig ongefundeerd. Het optimistische verhaal rammelt zo erg dat het gewoon lachwekkend is. De economie moet en zal, alleen al gezien de demografische uitdagingen inclusief loonspiraal in het overgrote deel van de wereld, nog veel verder verslechteren voordat de inflatie richting de gewenste niveaus daalt. Die zware recessie zal weer een nieuw hoofdstuk aan de nimmer opgeloste schuldencrisis toevoegen. En achteraf had niemand dat natuurlijk kunnen voorspellen..
 2. eric 17 november 2023 22:48
  quote:

  Roesie schreef op 17 november 2023 19:11:

  Leuk weekje voor de calls. Gelukkig nu ingeruild voor puts 2024. Want deze belachelijke stijging is natuurlijk volledig ongefundeerd. Het optimistische verhaal rammelt zo erg dat het gewoon lachwekkend is. De economie moet en zal, alleen al gezien de demografische uitdagingen inclusief loonspiraal in het overgrote deel van de wereld, nog veel verder verslechteren voordat de inflatie richting de gewenste niveaus daalt. Die zware recessie zal weer een nieuw hoofdstuk aan de nimmer opgeloste schuldencrisis toevoegen. En achteraf had niemand dat natuurlijk kunnen voorspellen..
  . Nou jij voorspelt het toch ?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links