Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML blijft technisch kwetsbaar

ASML blijft technisch kwetsbaar
Beeld: ASML

Traditioneel kijk ik bij ASML voorafgaand aan de kwartaalcijfers, naar de technische plaatjes. Nederlands bekendste chipper publiceert komende woensdag zijn prestaties.

Technisch laat ASML het kopje hangen. Het aandeel blijft de laatste maanden duidelijk achter bij de rest van de beurs. Sinds de koerstop op €689,10 begin juni. is ASML zo'n 17% in koers gedaald. Ter vergelijking: de AEX daalde sinds de koerstop rond 795,20 bijna 8%. 

De chipper heeft zowel de uptrend als een cruciale steun gebroken. Daarbij beweegt het aandeel nu in een dalend trendkanaal. 

ASML ontbeert vers kapitaal

Maar wat mij technisch het meest opvalt is dat ASML zelfs op de gedaalde koers geen nieuw kapitaal de markt inlokt. Ik leid dat af uit het vlakke verloop van de moneyflow-indicator.  

Overigens was ik in mijn vorige vooruitblik op de kwartaalcijfers, medio juli, beduidend positiever; ik zag de rode vlaggen pas half september.

Deze keer bespreek ik ASML vanuit drie verschillende time frames: korte termijn (vanaf maart), lange termijn (vanaf eind 2019) en meerjarig (vanaf 2008).

Ik concludeer dat de definitieve bodem nog niet is gelegd. Het proces van topvorming is nog aan de gang met de potentiële lagere top rond €698,10. De vlakke moneyflow wijst er bovendien op dat er nog geen nieuw geld in de markt komt.

Concrete instapniveaus zijn nog niet vastgelegd. Er ligt pas een potentieel vangnet op de onderkant van het stijgende trendkanaal uit 2008 (rond €425).

Korte termijn: ASML vindt nog geen kopers

ASML ligt er technisch zwak bij: sinds juni is een patroon met lagere toppen gevormd. Er hangt blijkbaar verkoopdruk boven de markt. 

Maar wat technisch het meest in het oog springt is dat ASML zelfs op de gedaalde koers geen nieuw kapitaal de markt inlokt: 

  • Sinds het intraday low op €536,50 van 26 september is ASML 7% hersteld, wat als een flinke rally op de grafiek te herkennen is
  • De moneyflow (onderste helft van de grafiek) ligt in die periode echter volkomen vlak, wat erop wijst dat er geen nieuw geld de markt in komt
  • Sinds de koerstop op €689,10 begin juni is de moneyflow wel hard gedaald
  • Dat impliceert dat er in de afgelopen maanden wel veel kapitaal aan het aandeel is onttrokken 

Thans stuit ASML op de bovenkant van het neerwaartse trendkanaal. Voor een duurzame verbetering is een doorbraak boven weerstand  €627,20 (top van 4 september) wenselijk. 

We zien pas steun rond  €500,30 (bodem van eind december 2022). 

De relatieve-sterktelijn (glooiende blauwe lijn) vlakt wat af. Dit geeft aan dat ASML iets minder slechte prestaties laat zien dan de rest van de markt.

Aandeel ASML


Lange termijn: ASML blijft zwak

ASML oogt ook op de langere termijn technisch zwak. Nadat eerst de uptrend is verlaten, zijn vervolgens diverse bodems gebroken. Trendmatig beweegt de chipper neerwaarts, met een eerste vangnet rond  €500,30 (bodem van 29 december 2022). 

Het langetermijn-koersdoel op €777,50 (all-time high van 19 november 2021) is voorlopig uit het vizier. Houd er rekening mee dat het intraday high van 2 juni rond  €698,10 een mogelijke lagere top vormt onder het all-time high.

Cruciaal in het technische plaatje van ASML is het verloop rond de 200-dagenlijn. Deze lijn is neerwaarts gedraaid, terwijl ASML eronder is gezakt. Dit zijn klassieke technische signalen van zwakte. 

Verder duikt ook de B.O.B.-lijn neerwaarts, wat aangeeft dat ASML minder presteert dan de rest van de markt.

Aandeel ASML koers

Meerjaren: ASML heeft nog niet gebodemd

Op de meerjarengrafiek van ASML is duidelijk een opwaartse tendens te zien. Deze is ingezet vanaf bodem A, eind 2008, rond €11. 

Wij hebben een trendlijn ingetekend die de bodems A, B en C met elkaar verbindt. Deze trendlijn zou in de huidige correctie pas een vangnet kunnen bieden rond  €425. Dit niveau is gemarkeerd met een ?. Maar voorlopig is het nog niet zover.

Zorgwekkend is de potentiële lagere top rond W (€698,10). Deze ligt duidelijk onder het all-time high bij S (€777,50). 

De conclusies op basis van deze meerjarengrafiek van ASML:

  • Het proces van topvorming is nog niet beëindigd, getuige de mogelijke lagere top rond €698,10
  • Er ligt potentieel een zeer belangrijk vangnet rond  €425, rond de trendlijn die de punten A, B en C met elkaar verbindt
  • ASML blijft op de langeretermijngrafiek vanaf 2008 een interessant aandeel
  • Concrete instapniveaus zijn nu nog niet aan de orde

Aandeel ASML

 

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 14 mei Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 47
  2. 13 mei Mid- en smallcaps nog in de wacht 25
  3. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 39

Gerelateerd

Reacties

58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Unimog 17 oktober 2023 09:56
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 17 oktober 2023 09:38:

    Goedemorgen,

    niet alleen rustig hier op het forum, de koersen bewegen op dit moment nauwelijks er hangt spanning in de lucht en beleggers houden niet zo van onzekerheid naar mijn idee.
    Morgen

    kon vanochtend even geen orders inleggen
    lees hierboven over moeilijkheden bij saxo
    misschien even een storing in het systeem ergens ?
    de beurs is en blijft een groot raadsel..
  2. forum rang 7 handyman6 17 oktober 2023 10:01
    Hmmmmm: van dagelijkse 10 tot 12 puntertjes afgezakt naar 5 puntertjes.....
    733-738
    Adblock Plus werkt ookal niet meer tegen die video banners.Zelfs Adje N is vergeven vd reklame.Nouja,kijk ookal jaren niet meer naar de commerciële zenders,want die 8 minutenblokken reklame om het kwartier zijn niet te harden.
  3. eric 17 oktober 2023 10:50
    Het is maar goed dat de heer R.T met zijn grafiekjes niet in een bedrijf werkt zoals ASML. Zie het als een voetbal elftal die aan het trainen is en er zit veel talent en potentie in het team ( wereld kampioens kandidaat ) Maar er loopt 1 speler continu negatief te doen omdat hij van de stats uitgaat. De hard werkende speler die geen goede voorzet kan geven maar wel defensief goed is het voor het team wordt statistisch uit het team gezet want hij adviseert de coach naar stats te kijken . Is er nou niemand die een keer al die zogenaamde grafiek adviezen onder de loep neemt en er achter komt dat het in 80% vd gevallen gewoon niet uitkomt. Als deze grafieken namelijk wel zouden kloppen en het goed voorspellen dan is het een peace of cake om dit in je computer te stampen en je computer te laten handelen...... en tsja dat werkt dus niet .
  4. forum rang 4 ONN 17 oktober 2023 10:50
    quote:

    Unimog schreef op 17 oktober 2023 10:09:

    @ Joost al in t groen met Ebusco?
    heb weer plukje verkocht
    Mooie rollercoaster met de Ebus. Zo sta je zomaar ineens op winst. Nice.

    Joost zit long op 7.69. Maar wie weet heeft ie net als jij ook bijgekocht. Melden doet ie niet meer (voorlopig).
58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links