Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Besi en ASML verzwakken

Besi en ASML verzwakken

Halfgeleiders hebben de afgelopen weken flinke klappen gehad. ASML liet sinds de top 698,10 van 2 juni zo´n 20% liggen. Besi is na een all time high op 110,70 (gevormd op 25 augustus) eveneens bijna 20% gedaald. 

De chip-sector heeft te leiden onder zwakkere economische ontwikkelingen en een trager herstel in China. De vraag naar chips blijft bovendien achter nu consumenten de hand op de knip houden en even geen nieuwe koffiezetapparaten, smartphones en laptops kopen. 

Beleggers zijn bovendien van slag door berichten dat Taiwanese chipmaker TSMC grote leveranciers heeft gevraagd om de levering van chipapparatuur uit te stellen. TSMC, een belangrijke klant van ASML, zou zich zorgen maken  over de vraag naar chips voor de consumentenmarkt en wil de kosten onder controle houden. 

Halfgeleidersector geven terrein terug

Ik heb wel eerder betoogd dat halfgeleiders de rest van de beurs meetrekken, want deze sector is cruciaal voor het Damrak. Maar ook het omgekeerde is het geval. Nu halfgeleiders het kopje laten hangen, heeft ook de Nederlandse hoofdindex, de AEX, eronder te lijden. 

Vandaag bekijk ik ASML en Besi. Ik begin met de SOX-index, die de brede Amerikaanse halfgeleiderssector volgt. ASML is onderdeel van de Philadelphia Semiconductor Index, zoals de volledige naam luidt.

De SOX-index breekt opmars af

De SOX-index geeft technisch twee signalen van verkoopdruk. Ten eerste is er een lagere top gevormd op 3.711,55 (top van 5 september). Bovendien is de uptrend gebroken. 

De SOX-index zakt nu naar de voormalige weerstand 3.233,94 punten (top gevormd op 31 maart). De volgende steun ligt op 2.861,45 (bodem van 17 maart).

De weerstand handhaven we rond 4068,15 punten (top van begin 2022).

Positief is dat de 200-dagenlijn van de SOX-index nog een stijgend verloop laat zien. Dit duidt op een positieve onderliggende technische conditie. 

ASML is onderdeel van de Philadelphia Semiconductor Index, zoals de volledige naam luidt. Ook onder andere TSMC, Texas Instruments, NXP Semiconductors en Intel zijn in de SOX index opgenomen. 

Philadelphia semiconductor SOX-index koers

Besi heeft uptrend gebroken

De recente correctie brengt Besi terug naar de voorliggende koerstop rond €89,20 (van 21 januari 2022). Indien de koersdaling hier wordt opgevangen, is de  technische schade nog te overzien. Weerstand ligt op  €110,70 (gevormd op 25 augustus). 

Besi had eerder zowel de stijgende trend als de koersbodem rond  €99  naar onderen gebroken. Dit signaleerde wel verkoopdruk. 

Ook stijgende 200-dagenlijn van Besi zou de recente koersdip van Besi kunnen opvangen. Indien de koers eronder zakt, duidt dit op een verder verzwakkende technische conditie. 

De opwaartse trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Besi geeft nog redelijke prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt. 

Aandeel Besi koers

 

ASML laat kopje hangen

Het zwaarst wegende aandeel in de Nederlandse hoofdindex, ASML, laat het kopje hangen. ASML heeft recent de stijgende trend gebroken en is bovendien onder haar 200-daags gemiddelde gezakt.

Omdat ook de koersbodem rond €628,40 (bodem van 7 juli) is gebroken, is het technisch plaatje verder verzwakt.

Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere daling richting de volgende bodem rond €500,30. Daarnaast beginnen zowel de 200-dagenlijn als de BOB-indicator te draaien, wat de technische verzwakkingen bevestigt. 

Aandeel ASML koers


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 21 september 2023 08:05
  quote:

  adritromp schreef op 21 september 2023 07:52:

  Goede morgen,

  Succes iedereen!
  Goedemorgen,

  goed gezien om short te gaan gisteren, AEX future doet rond de 735 en lijkt verder te dalen, zie grafiek 60 min.
  Gaat het door de RG- = 735.14 dan kan het nog een stuk omlaag tot minstens 732.62

  invst.ly/11gk9p
 2. forum rang 5 adritromp 21 september 2023 08:09
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 21 september 2023 08:05:

  [...]

  Goedemorgen,

  goed gezien om short te gaan gisteren, AEX future doet rond de 735 en lijkt verder te dalen, zie grafiek 60 min

  invst.ly/11gk9p
  Tnx, de 730 gaar het ook niet houden vandaag, de weg naar onder de 700 word ingezet.
  Langzaam daalt het in dat de rentes nog wel een tijd hoog blijven
 3. forum rang 4 Jopieklaploper 21 september 2023 10:21
  Het witte gedrag en onze boeren, industrie en auto's hebben de poorten naar de hel geopend!!!
  dit is slecht nieuws maar het goede nieuws is dat we dit tij kunnen keren als we alle boeren laten stoppen, alle industrie sluiten, schiphol en de rotterdamse haven sluiten. Als we dit per direct toen dan kunnen we dit weer oplossen samen.

  Geen kernenergie maar uitsluitend wind-zonneenergie kan alles oplossen en dit gaan we samen doen!!!

  Verder gaat het gewoon goed, de economie groeit volgend jaar als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten. Dankzij het beleid van het kabinet (rutte, kaag, grote klasse!!!).

  De inflatie is volledig verslagen dankzij het beleid van centrale banken (powell, lagarde en ook Knot grote klasse en ook grote bewondering!!)

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat gaan we samen vieren!!!
102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links