Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is dit dan eindelijk de èchte AEX-dip?

Is dit dan eindelijk de èchte AEX-dip?
Beeld: iStock

Nee, het is zeker geen zekerheidje dat de AEX daalt. Er zijn wel signalen die er op kunnen duiden dát... Lees mee.

Eigenlijk is dit een markt om van te dromen en te zoenen: gestaag omhoog zonder rare uitschieters. De AEX doet dit jaar +10% plus dividend. Geen getallen waar u 's nachts van strak naar het plafond ligt te staren.

Het credo van het afgelopen halfjaar was niet buy the dip, maar buy the wannabe dip. Althans, dat weten we nu, met de wijsheid achteraf. het plaatje hieronder zegt genoeg. 

En nu?

Hoewel onze AEX 'gewoon' weer zo'n dipje van een procent of vier doet... stijgt onze rente. En flink ook. U ziet duidelijk aan de grafiek hoe aandelenindex en rente allergisch voor elkaar zijn. Zoals altijd niet altijd, maar wel bijna altijd.

 

Na augustus komen ook nog eens september en oktober, en die hebben een slechte reputatie in de beleggersfolklore. Dat is geen garantie op een daling, we hebben ook wel eens hele fraaie herfstmaanden gehad. Niettemin hebben deze maanden een slecht track record en hebben ze Black Monday t/m Friday diverse keren en in alle variëteiten langs zien komen.

Wie een fundamentele kapstok zoekt om dit aan op te hangen: misschien komt de recessie nog. Of valt het herstel tegen (waarom niet, als we het eventueel zonder het ook haperende China moeten doen). Aandelen kunnen ook te duur zijn, gelet op de winsten, omzetten, marges, rente, valuta én risicoperceptie.


Bent u bearish, maar zoekt u nog gezelschap? Genoeg bekende namen te vinden.


Waar kijken we verder nog met een schuin oog naar? EURUSD verzwakt weer wat, ofwel de dollar trekt aan. Die is nog altijd wereldreservevaluta en veilige haven voor de markten. Dit is geen beweging om van te schrikken, maar kan de beren in de kaart spelen.


De volatiliteit geeft ondertussen nog geen kik, hoewel ze wel weer iets hoger neigt.

 


De Fed renteverwachtingen zijn stabiel:


Tot slot, gelet op de inflatieverwachtingen hoeven we zeker in de komende maanden echt niet op gratis geld van de centrale banken te rekenen.


Nee, het is allerminst een zekerheidje dat er een dip of erger komt, maar om van beweging te profiteren moet u die voor zijn. Wat heeft u aan data, indicatoren en signalen en waar wijzen die op? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links