Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draagvlak onder Nederlandse beurs verbetert iets

Draagvlak onder Nederlandse beurs verbetert iets

Het stagnerende verloop van de AEX ging de afgelopen maanden vergezeld van een broos draagvlak. Maar de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio) krult op de zeer korte termijn wat op en begint langzaam weer te verbeteren.

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs lijkt op korte termijn wat sterker te worden. Het aantal stijgende aandelen neemt dagelijks iets toe ten opzichte van het aantal dalers. Dat kunnen we concluderen aan de hand van een licht herstel van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio) van de Nederlandse beurs. 

De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee het draagvlak van de Nederlandse beurs.

Steeds meer pijlers

Nu er, cumulatief gezien, dagelijks iets meer aandelen in de plus eindigen neemt het aantal pijlers onder de markt toe. Hierop is het bouwwerk van de beurs gefundeerd, dat zo aan stabiliteit wint. Zie ook de uitleg van A/D-ratio onderaan.

Ik leid ook hieruit af dat de aarzeling van de AEX geen ernstige technische schade oplevert.

Deze stagnatie zien we ook op andere westerse aandelenbeurzen.  Beleggers houden blijkbaar de hand op de knip nu centrale banken deze week hun rentebeleid uit de doeken zullen doen. Woensdag komt de Amerikaanse Fed, donderdag volgt de ECB

Vandaag bekijk ik de AEX-index, alsmede de Advance/Decline-ratio.

AEX-index 

De AEX-index laat, ondanks de recente hapering, geen grote technische krassen zien. Wel is het koersverloop volkomen vlak, dus neutraal. 

In de afgelopen maand zijn er twee vergeefse pogingen gewaagd de horde rond 777,58 punten (top van medio februari) te breken. Daarmee is het aantal toppen in deze zone opgelopen tot zes.

Per saldo is Nederlands bekendste beursindex niet vooruit te branden. 

AEX koers


Draagvlak onder de beurs verbetert serieus

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs was in de afgelopen maanden flink afgebrokkeld. De daling van de Advance/Decline-ratio sinds maart liet zien dat het aantal dalers is toegenomen ten koste van het aantal stijgers.

Maar op korte termijn signaleert de breadth indicator dat het draagvlak van de beurs iets verbetert. Het patroon met lagere toppen is in elk geval gebroken.

AEX advance decline ratio


Uitleg Advance/Decline-ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends.

Cumulatief houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.

De waarden in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.

De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:

Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.

  • In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
  • Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
  • Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
  • De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is, want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.

Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:

  • De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%
  • Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst
  • De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
  • De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog)
  • De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
  • Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 13 mei Mid- en smallcaps nog in de wacht 25
  2. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 39
  3. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16

Gerelateerd

Reacties

106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 25 juli 2023 09:26
    Goedemorgen,

    ik ben niet zo van het voorspellen maar kijk naar de koers en kijk wat zou kunnen gebeuren aan de hand van de DanielCode levels

    Op de 60 min grafiek zie ik dat AEX zich bevindt in de range RG+ = 775.37 en RG- = 767.73 wanneer de AEX hier niet uitbreekt zijn dat de grenzen voor vandaag, maar breekt de koers wel uit dan zijn de levels 777.91 of aan de
    onderzijde de level 765,19 de eerste halte.

    Disclaimer: zou kunnen gebeuren dus

    invst.ly/10s2eo
  2. forum rang 6 ttroo 25 juli 2023 10:26
    Europa blijft het proberen. Hoger te gaan.
    Vanavond Alphabet en Microsoft nabeurs. Die moeten goede cijfers rapporteren. Kan niet anders. Alleen hun outlook kan (wat) verknallen.
    Interessante beursdag. Niet echt hoger, niet echt lager.
    Stilte voor een grote storm.
    Italie gaat als een trein! Italiaanse banken naar hoogte koersen. Als dat maar goed gaat.
106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links