Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tech redt Wall Street

Tech redt Wall Street
Beeld: ANP

Wall Street heeft een lastige periode achter de rug. De Dow Jones is weggegleden van ruim 34.000 punten begin mei naar 32.750 nu. Dit verhult overigens niet dat de Dow al sinds begin van dit jaar volkomen zijwaarts beweegt, met een serie toppen tussen 34.000 en 34.700 punten. Voor 2023 staat de Dow per saldo op nul. 

Ook de S&P500 heeft het moeilijk gehad, hoewel die sinds begin januari nog een winstje bij elkaar heeft weten te sprokkelen. Eigenlijk heeft alleen technologie het goed gedaan. 

Tech redt Wall Street

Zowel de Nasdaq Composite index als de Nasdaq 100 index bewegen in een stijgende trend, met jaarwinsten van respectievelijk 21% en 27%. De Amerikaanse halfgeleiderssector zit op poleposition, met een plus van ruim 28% voor de SOX-index. Het is dus tech dat Wall Street redt. De afgelopen dagen heeft Nvidia, met spectaculaire koerssprongen, de show gestolen.

Maar de zorgen zijn nog niet voorbij. Zowel de Dow als de S&P 500-index hebben technisch nog stevige hordes te breken.

Schuldenplafond

Dat staat niet los van de discussies over het schuldenplafond. Dat is de term voor het wettelijke maximum voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld. Hier gaat de laatste tijd enkel nog over.

Zodra dit maximum, het plafond dus, wordt bereikt is het geld van de overheid op. Dan moeten alle niet-essentiële activiteiten direct gestaakt worden en gaat de boel op slot. Er is nog slechts één week om uit de impasse te komen. 

Op zich is dat een lastig vooruitzicht. Niet vreemd dus dat beleggers nerveus zijn. Met het gedoe over het schuldenplafond voortdurend in de headlines zijn de Amerikaanse aandelenmarkten technisch nog niet uit de problemen. 

Deze keer beoordeel ik de kortetermijn grafieken van de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices. 

Dow Jones blijft grillig

De Dow Jones-index heeft al zo'n zes maanden last van beleggers die hun posities afbouwen. Technisch beoordeel ik het koersverloop als zijwaarts. Maar als ik inzoom op belangrijke details, dan zie ik lagere toppen, dus verkoopdruk.

Op de korte termijn is bovendien de herstelfase afgebroken, wat aangeeft dat de verkoopdruk toeneemt.

Technisch is er dus nog wel het een en ander te repareren. Het plaatje verbetert pas nadat de horde 34.278,20 punten is gebroken.

Er ligt steun rond de bodems van de mini bankencrsis rond 31.419,50 punten (van 15 maart). 

dow jones index koers


S&P 500 wederom gestrand op weerstand

De S&P 500-index oogt technisch minder kwetsbaar dan de Dow Jones. Dat komt omdat de S&P 500-index uit veel meer aandelen bestaat (500 versus 30 bedrijven) en dus meer door tech wordt bepaald.

Een doorbraak boven de weerstand van 4.196,04 punten (de top van 3 februari) zou een verbetering opleveren. Met een slotstand boven 4.196,04 punten komt er meer opwaarts potentieel vrij en wordt 4.818,40 het volgende opwaartse koersdoel.

Het technische plaatje van de S&P 500 blijft matig.  Bij een daling onder de steun van 4.045,87 punten (de bodem van 26 april) verzwakt het beeld.

s&p 500 index koers

Nasdaq Composite is mooi opwaarts gedraaid

De Nasdaq heeft de weerstand  in de zone 12.071,29 punten (de top van 15 februari) goed gebroken. Hierdoor is het technische plaatje verbeterd.

Op de onderstaande korte termijn grafiek is het positieve verloop voor tech goed te zien. Sinds het begin van 2023 is er sprake van een opwaarts verloop, met structureel hogere bodems. Ook in de recente dip lijkt zich rond 12.400 punten een nieuwe hogere bodem te vormen.

Met de uitbraak door de top van 15 februari is de oude uptrend is weer opgepakt waardoor we verdere koersstijgingen mogen verwachten.

Het eerste koersdoel ligt rond 13.181,09 punten (de top van 16 augustus 2022). Steun ligt rond 11.798,77 punten (de bodem van 25 april).

nasdaq index koers


Kleinere Nasdaq blaakt van zelfvertrouwen

In de recente terugval heeft Nasdaq 100 index rond 13.500 punten opnieuw een hogere bodem achtergelaten, die de stijgende trend valideert. Het positieve technische beeld wordt bevestigd zolang de koers boven de voorgaande toppen (die van begin april rond 13.300 punten) weet te blijven. 

 

SOX-index neemt een nieuwe aanloop

Het herstel van de SOX-index is aanvankelijk gestrand op de weerstand van 3.233,94 punten (gevormd op 31 maart). Maar nu deze horde onder druk staat, wordt de neutrale fase opwaarts afgerond.

Indien de SOX-index boven deze horde weet te blijven, mogen we een verdere koersstijging verwachten. Rond 3.633,14 punten ligt het volgende opwaartse koersdoel.

De SOX-index heeft steun rond 2.861,45 punten (de bodem van 13 maart).

De index heeft eerder het positieve verloop bevestigd door hogere pullback-bodems boven de voorgaande toppen rond 2.848,67 punten (van 15 november 2022).

Aandelenindex SOX chips koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 mei Europa gaat de confrontatie aan 77
 2. 26 mei Tech redt Wall Street 196
 3. 25 mei Op de Japanse beurs gloort een nieuwe rally 145

Gerelateerd

Reacties

196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 26 mei 2023 09:14
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 26 mei 2023 08:22:

  Dank Royce voor de duidingvan het totale plaatje weer .
  en wie red Beursplein 5 ?
  Vast en zekers ABN AMRO en ook nog eens overname kandidaat .
  Staat lijdt pijn bij verkoop aandelen ABN Amro
  24 mei   16:00

  Al vijftien jaar loopt de Nederlandse staat rond met een blok aan het been genaamd ABN Amro. Die situatie gaat terug tot 2008, toen de overheid een reddingsactie begon die uiteindelijk €21,8 mrd kostte en waarmee de staat een meerderheidsbelang in de bank kreeg.

  Destijds dachten politici en hun adviseurs nog dat de kosten van de redding een koopje waren, en dat de staat vast zou gaan verdienen aan het verkopen van de aandelen. Maar dat pakte anders uit. De overheid gaat namelijk veel verliezen op zijn aandelenpakket in ABN Amro.

  Maar gaat de Nederlandse overheid nu slecht uit de ABN Amro-deal komen, of héél slecht? Veel van de aandelen moeten nog worden verkocht, dus dat blijft voorlopig onzeker. Maar met de recente verkoop van NatWest-aandelen door de Britse regering kan Bartjens een eerste inschatting maken.

  Om de investering terug te verdienen, zou de Nederlandse staat de aandelen ABN Amro voor €26 per stuk moeten verkopen, berekende het FD eerder al. Dat gaat niet meer lukken.

  Omdat de overheid dat blok aan het been toch wat lastig vond lopen, stuurde minister Sigrid Kaag van Financiën eerder dit jaar een brief aan de Tweede Kamer, met een verkoopplan voor ABN Amro-aandelen. Het belang van 56,3% zou krimpen tot net onder de 50% en de minister vertelde er meteen bij dat dit geen benedengrens was. Kortom: de Kamerbrief was een startschot.

  Staatsaandeelhouder NLFI heeft de Amerikaanse zakenbank Citi de opdracht gegeven om de aandelen stukje bij beetje te verkopen, een zogeheten dribble out. Hoeveel de overheid gaat vangen voor de verkochte aandelen ABN Amro weten we niet. Evenmin weten we hoelang de verkoop gaat duren.

  Gelukkig geeft de bank zelf meer openheid dan NLFI. ABN Amro heeft namelijk een aandeleninkoopprogramma waarbinnen het ook direct aankopen doet bij NLFI. Daaruit blijkt dat er tussen 9 februari en 11 april bijna 18 miljoen aandelen gekocht zijn van de overheid, tegen een gemiddelde prijs van €15,65 per aandeel. Dat is 60,2% van de zogeheten break-evenkoers van €26 die genoeg zou zijn om de initiële investering in de bank terug te verdienen, afgezien van de gemiste rentebaten en ontvangen dividenden.

  Maar of dit nu een goed resultaat is? Sinds afgelopen maandag kunnen we daar iets meer over zeggen. Toen maakte de Britse overheid bekend voor £1,26 mrd (€1,45 mrd) aan NatWest-aandelen te verkopen aan de bank. De prijs: de slotkoers van afgelopen vrijdag, oftewel 268,4 pence. De Britse overheid betaalde ooit 502 pence. De Britse overheid krijgt dus maar 53,5% terug van de oorspronkelijke prijs.

  De Nederlandse staat verkoopt tot nu zijn ABN Amro-aandelen dus voor een minder slechte prijs dan de Britten. Dat wast de financiële pijn van de staatsinvestering in ABN Amro niet weg, maar dat de Britten het nóg slechter doen, maakt die pijn wellicht iets draaglijker.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1476793/staa...
 2. forum rang 6 Doptieman 26 mei 2023 09:37
  quote:

  PietKeizer schreef op 26 mei 2023 09:15:

  Het bijvoeglijk naamwoord 'technisch' duikt te pas en te onpas op. Hoe kan je in godsnaam een beurs technisch redden.
  Shortput en put er meteen in opening uit, 130 eurie in de knip
  Beter de beurswinst snel in de persoonlijke knip dan verdampt in de ochtend dip!
 3. forum rang 8 PietKeizer 26 mei 2023 10:18
  quote:

  vliegend circusss schreef op 26 mei 2023 10:03:

  Voor vertrek toch nog even openingsuurtje gehandeld..

  + Eur 350,-

  moet ik eigenlijk vaker doen...alleen de openingsuurtjes handelen..zie ik vaker gebeuren..;)

  tot dinsdag
  mee eens, 1e uur & dan nokken. Rest vd dag verpruts ik t vaak. Minder focus.
196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links