Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX nadert jaarrecord na rally chipaandelen

Slotcall: AEX nadert jaarrecord na rally chipaandelen

Hoewel de AEX (+0,2%) op het slot een deel van zijn winst moet inleveren, zijn we in Amsterdam niet ver verwijderd van het jaarrecord. Op donderdag 16 februari sloot de hoofdindex op 771,69 punten en inmiddels zijn we dit niveau tot op vier punten genaderd. Het heeft er dus alles van weg dat de markt positief gaat uitbreken.

Technologie en verzekeraars aan kop

Dat terwijl de macro's niet bepaald geweldig zijn. Normaal gesproken betekenen verzwakkende economische indicatoren slecht nieuws voor de beurs, maar dit keer is alles anders. De markt sorteert al voor op een bodem van de economische cyclus. 

Beleggers lijken eveneens te anticiperen op een positieve uitkomst van de onderhandelingen inzake het naderende Amerikaanse schuldenplafond: Vrijwel alle aandelenindices noteren groene cijfers op de borden. Wellicht ten onrechte want de gesprekken zijn inmiddels stilgelegd.

Grote uitschieters zijn er vandaag overigens niet, zo is Adyen met een plus van 2,3% de sterkste stijger binnen de AEX. De verzekeraars NN Group (+2,1%), Aegon (+0,7%) en ASR (+1,0%) liggen er ook goed bij.

De enige echte noemenswaardige stijger is Allfunds (+6,6%). Een duidelijk aanwijsbare reden kunnen we hiervoor niet vinden, maar feit is wel dat Euronext in februari nog een opportunistisch bod neerlegde bij het Spaanse bedrijf. Wie weet sluipt er wat overnamefantasie in de koers.

De miljardenverlies voor Carl Icahn

De markt proberen te voorspellen blijft blind gokken. Als particuliere belegger is het soms fijn om te zien dat bovenaan de piramide ook grote fouten gemaakt kunnen worden.

De BeleggersDesk behoedt u voor de gevaren van het voorspellen van de markt met als voorbeeld ‘Wall Street’-icoon Carl Icahn, dat recent nog een  miljardenverlies rapporteerde. Daarnaast krijgt het hedgefund een pittig rapport van Hindenburg Research aan de broek. 

Het behoeft dus geen uitleg waarom het investeringsvehicle van Icahn de laatste jaren zo slecht heeft gepresteerd. De koers van Icahn Enterprise is de afgelopen vijf jaar per saldo ruimschoots gehalveerd.

 

Alphabet

De lopende vraag op de beurs blijft vooralsnog: wie komt als winnaar uit de AI-race? Het magische woordje, wat nu bijna bij elke conference call en keynote wordt vermeld, is ook de hoofdlijn bij Google-moederbedrijf Alphabet (+1,1%). De datareus maakt een inhaalslag nadat er 'Code Rood' heerste op het hoofdkantoor in San Francisco door de bliksemsnelle en succesvolle introductie van het door Microsoft gesteunde ChatGPT.

De explosieve toename in nieuwsberichten over AI roept DotCom-flashbacks op bij beleggers die al wat langer actief zijn. Het is dus zaak voor beleggers om op hun hoede te zijn. Immers, een zeepbel ontstaat vaak vanuit het niets, om even zo eenvoudig te knappen als de gekte zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Alphabets eigen AI, Bard, heeft nu al meerdere toepassingen in een scala aan apps. Feit blijft echter dat het nog veel te vroeg is om al een winnaar in de AI-race uit te roepen.

De achterstand op ChatGPT is echter wel ingelopen, ruimschoots zelfs wanneer we beide met elkaar vergelijken, maar wat houdt dit in voor het koersdoel? Dat leest u in de analyse van Martin Crum hieronder.

 

Barrick Gold

Zoals bij bijna alle mijnbouwbedrijven stijgen ze vaak als de prijzen van de desbetreffende grondstoffen omhoog gaan. Zo ook Barrick Gold (+1,1%), gevestigd in Canada. De koers van de mijnbouwproducent ging flink omhoog toen de goudprijs even boven de $2.000 uitkwam wegens zorgen om een grootschalige bankencrisis in de Verenigde Staten.

Sindsdien heeft Barrick Gold 10% van z’n market cap zien verdwijnen. Newmont schudde de goudmijnsector ook nog even wakker door Newcrest in te lijven voor een ‘kleine’ $19,5 miljard. In de onderstaande analyse van analist Martin Crum leest u of er na de recente koerscorrectie kansen liggen voor beleggers.

 

Top 3 stijgers en dalers

Aalberts (+2,8%) profiteert van een positief analistenrapport van Berenberg. Het koersdoel van €65 blijft echter gehandhaafd en dat geldt ook voor het koopadvies. Inpost (-2,3%) geeft daarentegen wat gas terug. Dit jaar resteert er overigens nog wel een winst van circa 20%.

 

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omhoog. Vooral de Britse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt hard op.

  • Nederland: +2 basispunten (2,84%)
  • Duitsland: +8 basispunten (2,49%)
  • Italië: +3 basispunten (4,33%)
  • Verenigd Koninkrijk: +12 basispunten (4,08%)
  • Verenigde Staten: +6 basispunten (3,72%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: +1,9%
  • AEX deze maand: +1,1%
  • AEX dit jaar: +11,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +12,9%

Gemengd beeld

De AEX wint deze week 1,9% en daarmee zijn we samen met de Duitsers (+2,3%) de best presterende indices van Europa. Dit is te danken aan de bovengemiddelde weging van technologie-aandelen. Het is dus geen toeval dat ook de Nasdaq 100 (+3,7%) er uitstekend bij ligt. Hier staat tegenover dat de Belgen (+0,0%) fors underperformen. De boosdoener is zwaargewicht AB Inbev dat deze week meer dan 2% verliest.  

 

AEX

Wie overwogen in chippers en verzekeraars zit, heeft een absolute topweek achter de rug. ASML (+7,8%) profiteert van het goede sentiment in chipaandelen. Besi (+8,0%) sluit zelfs op een nieuwe all time highAegon (+7,1%) leverde keurige eerstekwartaalcijfers af. Hier staat tegenover dat Heineken (-2,4%) juist terrein prijsgeeft. 

 

AMX

De koers van Air France-KLM (+10,6%) gaat door het dak. De markt gaat niet mee met de analyse van ondergetekende dat de luchtvaartmaatschappij een value trap is. Verder blijven de meeste midcapfondsen relatief dicht bij huis. Alleen Inpost (-9,3%) en Alfen (-7,8%) moeten een veer laten. De eerste kwartaalcijfers van beide bedrijven werden ronduit slecht ontvangen.

 

ASCX

Pharming (+5,4%) is hard op weg om de geleden koersschade n.a.v. de eerstekwartaalcijfers goed te maken. Ook Wereldhave (+5,1%) kruipt omhoog. Dit geldt bepaald niet voor PostNL (-4,5%). Het aandeel is alweer zo'n beetje terug bij af. Het koersverlies voor gokfonds Vivoryon (-9,9%) nemen we voor kennisgeving aan.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tom Steenstra

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 €URO-Trader 19 mei 2023 18:03
    IEX heeft het afgelopen jaar stellig verkondigd: HOGE RENTE NIET OK VOOR CHIPPERS! Rente flink gestegen en de chippers sky-high momenteel. Dat men het daar niet helemaal doorziet is dan wel duidelijk. Het enige verweer dat men kan aanbrengen is dat men een vergoeding krijgt om het omgekeerde te beweren. Nu trek ik mijn eigen plan, maar persoonlijk vind ik het getuige van de omgekeerde werkelijjheid en dat je als bedrijf ongeloofwaardig overkomt. Beetje jammer maar al die analyses zijn kortom triviaal. Nutteloos voor de betalende abbonee.
  2. Roesie 19 mei 2023 19:05
    Naar mijn mening is de stijging van de chippers en dus de AEX momenteel het gevolg van een tijdelijke hype (FOMO) gevoed door een golf van belachelijke voorspellingen van mensen die daar zelf veel financieel belang bij hebben. Iedere dag worden de beloofde gouden bergen hoger zonder enige degelijke onderbouwing. Een grote groep nieuwe beleggers die eerder in de crypto-hype trapten en de waarde naar grote hoogtes jaagden (en de deksel op de neus kregen) duikt hier nu weer bovenop in de hoop rijk te worden. Simpelweg hysterie. Zou me niets verbazen als volgende week de AEX weer 2-3 procent is gedaald onder aanvoering van onder druk staande chipfondsen. Uiteindelijk zal de AI-hype overgaan als blijkt dat zowel de consument als het bedrijfsleven er helemaal niet warm voor loopt en al helemaal niet bereid is er diep voor in de buidel te tasten.
  3. SoLong 19 mei 2023 21:17
    €URO-Trader

    Goh wat flauw, u ziet wss wat gemiste koerstijgingen, net zoals ik, maar om dan IEX te betichten van 'foul play' gaat mij te ver. Bedrijven waarvan de winsten in de toekomst liggen varen niet wel bij een hogere rente. Dat is feiltelijk juist. Dat de markt nu de 'belofte' van de chippers even hoger waardeerd, that's part of the game. En ja, trek vooral uw eigen plan. Als IEX de absolute waarheid in pacht had dan was er geen IEX-plaform...?! Maar wees vooral niet zo flauw dat u iemand anders verantwoordelijk maakt voor uw beslissingen.

    PS een tevreden betalende abonnee
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links