Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AI, nou dan belegt u toch gewoon in chippers, maar hoe dan, deel zoveel

AI, nou dan belegt u toch gewoon in chippers, maar hoe dan, deel zoveel

Artikelen zoals dat hieronder uit de WSJ gaan de komende tijd met de regelmaat van de klok verschijnen.

U moet de chippers hebben als het om Artificial Intelligence (AI) gaat. In dit WSJ-artikel wordt Broadcom in het zonnetje gezet, dat vrijdag +5,7% ging op cijfers. Inderdaad, net als Nvidia en AMD, die ook in het artikel worden genoemd, wist Broadcom de AI-trom juist te bespelen.  


Plaatje dan maar even:

Aandeel Broadcom koers winst


AI zelf heeft nog een lange weg te gaan voor we weten wie de grote namen met de grote omzetten en winsten worden, zoals dat bij Big Tech ging na de dotcom-revolutie.

Zomaar een recent voorbeeldje van een nieuwe sector die de grenzen nog moet ontdekken:

Apple took steps last week to block an update of email app BlueMail because of concerns that a new AI feature in the app could show inappropriate content, according to Ben Volach, co-founder of BlueMail developer Blix Inc., and documents viewed by The Wall Street Journal.

BlueMail’s new AI feature uses OpenAI’s latest ChatGPT chatbot to help automate the writing of emails using the contents of prior emails and calendar events. ChatGPT allows users to converse with an AI in seemingly humanlike ways and is capable of advanced long-form writing on a variety of topics.

“Your app includes AI-generated content but does not appear to include content filtering at this time,” Apple’s app-review team said last week in a message to the developer reviewed by the Journal.


Klip en klaar is dat in ieder geval de chip-industrie profiteert van de AI-revolutie, en ongetwijfeld de cloud ook. Misschien ook wel de energiesector, want AI vreet rekenkracht en geheugen en daarmee energie. Als u een (onverwachte) sector weet die ook profiteert, lezen wij dat allemaal graag in de comments.

De SOX in

Terug naar die chips en uiteindelijk is het hier ook gewoon kiezen wie wel en niet profiteren. Wel is het zo dat er meer thema's zijn in deze sector: de aloude smartphones, pc's en laptops, automotive, robotics en wellicht ook defensie. U kunt ze ook allemaal kopen- dan is de SOX de bijna natuurlijke keuze.

Er zijn ook bij uw broker trackers op deze Philadelphia Semiconductor Index. U ziet dat de grootste spekkoper van de dotcomrevolutie Big Tech was, ofwel (meer dan het halve indexgewicht van) de Nasdaq 100


Vooruit, even de onderliggende data en onderaan ziet u ASMI en Besi erbij gesmokkeld. Het ook Nederlandse, maar aan de Nasdaq genoteerde NXP zit erin,en u kunt er vrij zeker van zijn dat het Britse ARM er ook in komt, dat de Londense beurs mijdt en voor een notering aan louter en alleen de Nasdaq gaat.

U ziet in de kolommen:

  • Naam
  • Slotkoers vrijdag
  • Valuta
  • Twaalfmaands verwachte koers/winstverhouding
  • Twaalfmaands verwachte groei winst per aandeel
  • Twaalfmaands verwachte groei omzet
  • Twaalfmaands verwachte groei dividend
  • Twaalfmaands verwachte gross profit margin
Aandelenindex SOX chips koers winst


Die SOX is een fraai samenraapsel van de grote Amerikaanse namen plus TSMC en ASML. Nadeel is dat al die Koreaanse en ook Taiwanese chippers er niet in zitten. Samsung zat er ooit in, maar is geen pure play, net als Hynix en STMicroelectronics.

SOX S&P Nasdaq koers


Die namen zitten bijvoorbeeld wel in de 283(!) namen tellende (en in dollars noterende) iShares MSCI Global Semiconductors ETF, om maar even de grootste aanbieder te noemen. Er zijn er meer. First Solar neemt daar overigens ook een prominente plek in, ofwel het is een wel heel erg brede index.

Helaas heeft de ETF een veel te kort track record voor een mooie vergelijking. 

iShares MSCI Global Semiconductors ETF


Het indexgewicht wordt wel weer gedragen door de bekende namen; in die zin verschillen index en tracker amper van de SOX.    

iShares MSCI Global Semiconductors ETF


Chinese chippers

U ziet geen tot amper Chinezen in die indices en waarom zouden die niet de grote winnaar kunnen worden? U kent wellicht de Nasdaq Golden Dragon China Index, maar die bestaat vooral uit internetfondsen en bevat niet specifiek chips of AI. Alibaba, Baidu, JD.com. Pinduoduo en Nio zijn hier de bekendste namen.

De Hang Seng Tech Index bestaat nog maar sinds 2014 maar loopt sindsdien gecorrigeerd voor de dollar zowat één-op-één met die Amerikaanse evenknie. Grote verschil is dat hier wel Tencent in zit, dat geen Amerikaanse notering heeft.   

SOX Nasdaq Golden Dragon index


Er bestaat echter wel een heuse (Amerikaanse) China-chipindex, de FactSet China Semiconductor Index.

FactSet China Semiconductor Index


Die is genoteerd in Chinese yuan en u moet zoeken voor trackers. Misschien verkrijgbaar bij de betere brokers? Er is een (in Hongkong in gelijknamige dollars genoteerde) Global X China Semiconductor ETF en dat is inderdaad de SOX van China. Positie twee is het bekende SMIC. Kent u de rest...?

Hip om op een feestje mee te pronken, dat zeker, maar u loopt valutarisico en ook werkt beleggen in China anders dan in het Westen, u weet het.

Global X China Semiconductor ETF


Dan de Nasdaq maar?

Kortom, zoals altijd op de beurs is een gemakkelijke keuze toch weer een heel moeilijke. Misschien is de Nasdaq 100 zelf nog wel de beste keuze? Want of het een chipper is, een AI-pure play-fonds dat nog niet eens bestaat, of een retail-dotcom die met de grote AI-buit aan de haal gaat: die komt zeker in de Nasdaq 100.

Of alle wegen naar Rome beginnen in Veldhoven. ASML dus. Als er echter één bedrijf is waar de hele wereld aan de stoelpoten wil zagen, is het onze nationale trots wel. Maar dat weten ze daar zelf ook.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links