Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Het worden rond dertig heel spannende uren vanaf nu

Slotcall 1 februari 2023

Er wachten ons vanaf nu, precies als de woensdagse gehaktbal op tafel komt, rond dertig spannende uren op de beurs.

En dan is het voor vrijdag hopen en bidden. Vanavond zijn er nog nog:

 • 20:00 Fed (één kwartje verhoging) rentebesluit (hier onze enorme vooruitblik)
 • 20:30 Fed persconferentie (met een meneer die losjes met quotes strooit)
 • 22:00 Kwartaalcijfers Meta (nou ja, gelukkig hebben we de kasstroom nog, toch Mark...?)

Morgen:

 • 07:00 Kwartaalcijfers ING (stroppenpot)
 • 08:00 Kwartaalcijfers Shell (dividendvoorstel)
 • 14:45 ECB (twee kwartjes verhoging) rentebesluit
 • 14:45 ECB persconferentie (met een mevrouw die weer dwars door opening Wall Street heen gaat praten)
 • 22:00 Kwartaalcijfers Alphabet (ChatGPT, maar dat wordt conference call) 
 • 22:00 Kwartaalcijfers Amazon (cloud)
 • 22:30 Kwartaalcijfers Apple (smartphone, pc en China verkopen)

Want zie de AEX, die is al sinds half januari aan het haasje-over doen met 750 - zijwaarts dus. De komende dertig uur kunnen een trigger opleveren dat de stijging sinds oktober vorig jaar, ook echt een nieuwe bull market oplevert. Dan kunnen we voortaan spreken van de bear market november 2021 tot en met oktober 2022.

De beer is echter nog niet geschoten... Want er is altijd een wall of worry


De dollar kan de komende uren en etmaal beslissen of ze door de 1,10 kaap zakt  ten opzichte van de euro, of juist weer aan trekt.


De rentes kiezen wellicht ook weer duidelijk richting, hier in oranje onze tienjaars en paars op de linker as de Amerikaanse. Die lijkt de laatste tijd ten zeg maar de Fed in te bewegen? Want dat slaat vooralsnog havikse taal uit. Vanavond weten we meer.    


Vandaag levert een berg aan belangrijke data op vóór het Fed rentebesluit en die van de ECB. Allereerst loopt de EU inflatie terug, Bj ons meldde vanmorgen het CPB een voorlopig Harmonised Index of Consumer Prices (HICP)-cijfer van 7,6% YoY over januari na nog 9,6% over december.


Uit onze morning call van vanochtend, dit zijn de actuele marktverwachtingen voor zowel euro als dollar in traditionele clubkleuren.


Met name de Europese inkoopmanagersindices in januari over de industrie kruipen vandaag omhoog en verslaan bijna allemaal de consensus. Wij doen ook beter. De economie in India draait als een lier (mede op goedkope en energie en grondstoffen, zij wel) en China moet over februari scoren (?), nu de lock downs over zijn.

En toen kwam er om 16:00 uur nog even de Amerikaanse ISM Manufacturing Index langs. Onderaan - en die druipt.


Die Amerikaanse ISM Index - anno 1947 en de moeder aller inkoopmanagersindices - heeft een geweldig, maar uiteraard niet feilloos track record, als het gaat om het voorspellen van recessies. Het plaatje loopt helaas maar tot november met standje 49,1 en loopt dus nu nog ietsie verder terug.

Of het een een grijze balk (recessie) op levert hangt nog in het midden. 


De Fed heeft en inflatie én werkgelegenheid als mandaat en laat het maandelijkse ADP arbeidsmarktrapport een kentering zien? Een dikke misser. Gevalletje slecht nieuws is goed nieuws voor inflatie, economie en beurs, luidt het anno nu dan maar.

Recessie of geen recessie, blijvend hoge inflatie of een draai en wel of geen rentes boven 5%: dat zijn de thema's vanavond vanaf 20:00 in de Fed Shóóówww. Live op IEX, we duiden het besluit en de woorden van de voorzitter en volgen de koersen: vooral (groei)aandelen, rentes en dollar (en wat er verder beweegt).

Geklokt op het Amsterdamse slot:


De rentes:


Beursplein 5

Wat heeft onze beleggersdesk vandaag? Martin Crum meldt dat hedge funds Bridgewater - niet meer de grootste, dat is Citadel - én het Noorse oliefonds hoogtevrees hebben. Let wel, Bridgewater's portemonnee kan anders rollen dan haar mondje en de Noren moeten onze energierekeningen beleggen. 

Even tussendoor, onze vrienden van Morgan Stanley zijn bearish op de S&P 500 winsten. Een Chinese muur verderop plugt een MS medewerker weer Tesla, maar zo gaat het bij de zakenbanken. Die spreken met vele tongen en pas bij de cijfers zien we altijd weer dat ze zelf aan de goede kant van de spreads zaten.


De aandelen dan, Peter Schutte neemt het defensieve (?) Aalberts onder de loep, dat nog altijd als een cyclical beweegt én wordt gewaardeerd:

 

Paul Weeteling ziet fantasie in AMD: 

Plaatje er bij, want ooit hobbelde AMD hopeloos achter Intel aan en nu...


Niels Koerts ziet weinig muziek in Pfizer: 

Nog even van gisteren dit volksaandeel, zoals het zo mooi heet. Of het ook nog zo is? In ieder geval is saaie KPN met haar lage bèta, hoog dividendrendement (4,8%) en mooie aandeleninkoop (2,4%) een mooie hedge tegen zeg de Tesla's van deze wereld in uw porto. 

Ook van gisteren, het op onze site populaire HAL:

Het advieslijstje van de banken vandaag en daar komt een verhoging naar €42 van €40 voor Signify van JPMorgan Chase nog bij. Weet u die ook weer en u ziet waarom de koers van Basic-Fit aan het bankje drukken is. De cijfers en sanering van Philips laat de banken koud. Klik op het plaatje voor details. 


Verder nog iets? Geen cijfers en amper nieuws vandaag op het Damrak, de hier en daar flinke koersuitslagen zijn weer moeilijk te duiden. Het zijn wel veelal weer de volatiele usuals suspects. 

 • Adyen ligt goed, maar dat is zonder nieuws. De grafiek is richtingloos
 • Dat geldt eigenlijk ook voor Signify
 • Heineken valt misschien nog mee gezien de dollar daling dit jaar. Unilever, Wolters Kluwer en Ahold Delhaize doen minder en RELX net iets beter
 • Philips heugt en meugt er weer wat winst bij na die kater van gisteren en die rally van maandag
 • Of UMG nou bij de stijgers of dalers van de dag staat, het blijft zijwaartsen
 • Voor het hypervolatiele Unibail zijn het misschien ook wel spannende uren, want de rally houdt even halt
 • Shell mag morgen met mooie aandeelhouders-return komen (al zal het geen schim van Chevron en ExxonMobil zijn), want ze doet niet veel dit jaar
 • Alfen gaat lekker op windkracht zoveel vandaag? Hm, misschien is dat wel eens geinig om uit te zoeken :-)
 • Fugro loopt stiekem op na die zeperd eind vorig jaar
 • Just Eat Takeaway heeft het niet meer na de cijferrally... van een paar uur in januari
 • Geen nieuws AMG vandaag. Wel een koers...
 • Fagron ligt slecht de laatste weken
 • Ebusco neemt per vandaag een veelbelovende positie in Frankrijk in. Het gaat er wild aan toe vandaag en er stond zelfs even +10% op het bord
 • De grafiek van Brunel lijkt op die van ArcelorMittal en het is bijna onmogelijk om niet met een technisch oog te kijken
 • Krijgt Van Lanschot Kempen weer de geest na die wonderrally in januari?
 • Pharming heeft het lastig sinds die abrupte top twee weken terug. Het lijkt echt wachten op de FDA
 • Azerion blijft link (mede gezien de torenhoge volumes)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 02 jun Gezellig voorbeurs, dat was het schuldenplafond en nu er is weer kwartje 11
 2. 01 jun Het kan nog gekker: hoe Nederland gasimporteur en kolenexporteur werd 6
 3. 01 jun Het is groen voorbeurs en van plafond is het naar rentes en economie 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 moneypocket 1 februari 2023 18:11
  Geen nieuws AMG vandaag. Wel een koers... ...jawel Arend Jan...de mooie deal van gisteren, met bijbehorende hogere koersvorming is vandaag door de algoritmes tijdens een intraday uptrend vanaf 36,16 euro even neergesabeld tot een schamele 34,56 euro. Hoezo de beurs heeft altijd gelijk? Nee...de vingers van deze machtige hedgefunds zorgen er wel voor dat de koers naar hun handen worden gezet! Jammer dat de AFM niet haar werk doet en dit alles maar toelaat. AMG is een potentiele kandidaat om straks voor een appel en een ei te worden overgenomen door een buitenlandse partij zoals al zovele voormalige NL beursgenoteerde bedrijven.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links