Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: EK obligaties

Nog zo'n dagje zou ik zeggen, maar de AEX luistert altijd slecht naar mij. We gaan zien of het gisteren technisch herstel, de markt oversold of een keerpunt was. Ik denk vooralsnog A of B, omdat de obligatiekoersen amper bewogen. Non-agenda vandaag, maar wel ususal suspects in de bocht: hier en hier.

Vandaag is het woord aan ú. Gisteren twitterde ik met RBS' Jim Tehupuring over eurobonds, een term die de laatste dagen steeds vaker valt. Kort uitgelegd: alle EU-landen lenen via één loket. Jim is tegen en komt uit op een theoretische tienjaarsrente van 4,25% (gewogen gemiddelde van alle EU-landen) voor die dingen.

Zelf ben ik voor één Europa om vuist te maken tegen grootmachten, maar ben wel tegen de EU. Ondemocratisch, zakkenvullerij, verspilling en wanbestuur. Afbreken en opnieuw beginnen. Toch zie ik op korte termijn een groot voordeel in eurobonds. Met die dingen verleg je Het Probleem van EU naar VS.

Euro is our currency and your problem!

Die dingen krijgen AAA mee (bedankt Duitsland), maar het maakt eigenlijk niet uit. Chinezen, Arabieren et cetera zijn er blij mee, omdat ze eindelijk net zo'n grote liquide markt in andere valuta hebben dan die dollar. De rente wordt daarom echt geen 4,25%. Bijkomend neveneffect: de yield op de dollar gaat omhoog.

Kortom, we kaatsen de schuldencrisis zo van EU naar VS, die een nog grotere puinhoop hebben aangericht. Veel succes, Mr. President Barack Obama en Mr. Chairman Ben Bernanke! Kunnen we eindelijk eens die beruchte quote en Amerikaanse denkwijze ombuigen: the euro is ou currency and your problem!

Wat vindt u en wat denkt u? Zwam ik uit m'n nek, of heb ik een punt? Roep maar hieronder in de comments. Doe me één lol en ga niet weer ziten zagen over wat er allemaal mis is aan EU en PIIGS. Dat weten we nu wel. Ik ben benieuwd! Goed, dan nu naar mijn korte marktoverzicht:

  • Niet aankomen, de futures openen eindelijk weer eens in de plus
  • Houwee zo die gaat Azië. Volgens de networks zijn de Aziaten blij met nieuw rondje Chinese stimuli
  • EUR/USD staat sukkelig te brakken net onder 1,28
  • Goud en zilver doen even niet mee. Oliebenchmarks WTI en Brent stijgen voorzichtig
  • De Bund future opent flink negatief, maar ik durf nog geen conclusies te trekken. Ik heb die vaker in no time diametraal zien draaien

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Zo, op de Europese beurzen is de financial luchtbel van de laatste decennia flink uit de koersen gelopen! Misschien wel iets té...? Voer voor stockpickers. Enfin, nu die bankenbalansen nog decimeren, maar dat is een ander verhaal. Een heel ander verhaal zelfs: nog altijd veel en veel te groot en veel te veel meuk erop.

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas (Robeco en IEX) wat heb je vandaag weer voor leuke linkjes en gave grafieken verzameld? "Het is jammer, want die 1e grafiek is juist erg cool: hoe NLse biljetten van 20 langzaam uit de markt geduwd worden, een rondje euro-ellende, negatief nieuws Emerging Debt, Europese banken vs Japanse, euro-shorts en meer."

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

  • 16:00 VS: verkoop bestaande huizen april (consensus: 4,66 miljoen)\
  • 16:00 VS: Richmond Fed Index mei (consensus: 11,0)
  • 17:30 VS: obligatieveilingen
  • 20:00 VS: obligatieveilingen
  • G8: slotdag

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 22 mei 2012 08:29
    Goedemorgen AJK,

    Wat zwam je nu toch weer? Eurobonds? De oplossing? Er is maar één oplossing: Uit de euro. Alle politici en economen roepen dat dit veel gaat kosten, dat zijn dezelfde politici die 12 jaar geleden riepen dat de euro zo goed voor ons was. Die hebben er dus geen kaas van gegeten en weigeren gewoon hun falen te onderkennen.

    Lees je de Elsevier? Waarschijnlijk niet. Ga er één kopen van afgelopen weekend. De euro is ons zonder te vragen opgelegd als zijnde een supermunt. Zelfs nu zijn er hele volksstammen super domme mensen die durven te beweren dat de euro ons veel welvaart heeft gebracht. Gaat het dan zo slecht met zwitserland en Denemarken enz...?

    De euro wordt onze ondergang en onze hele welvaart gaat eraan met dank aan de euro. Het proces is reeds in gang gezet.

    Nogmaals: Stem tegen de euro en tegen de EU op 12 september. De meerderheid van de europese burger is Europa en de euro zat. Spuugzat!!!

  2. daaromdaarom 22 mei 2012 08:29
    Op mijn scherm zijn de eerste plussen rood gekleurd, dus AEX ruim in de plus en toch een rood kleurtje. Nu heb ik het vermoeden dat "jullie" toch het liefste handelen in bagger en ellende, niet hebben bijgedragen in een rustige markt door alle muggen als olifanten uit te vergroten, klakkeloos vier maanden lang de hoeveelheid gestald geld aan te dikken met de opmerking " het geeft aan hoeveel onderling vertrouwen er is" en nog 1001 en voorbeelden, maar zorg wel dat als iets plus is, het er ook groen uitziet. Anders wordt het vermoeden van 10.000 lezers en kijkers van RTL Z e.d. dat "jullie" er garen bij spinnen, een neergaande markt met bloed door de straten bewaarheid. Verder vind ik persoonlijk jouw stukken altijd wel nuchter......
  3. daaromdaarom 22 mei 2012 08:44
    Met dat laatste commentaar ben ik blij, over dat eerste niet zo.

    Wij, Nederland moeten het van export hebben. Zwitserland en Denemarken veel minder, die hebben lekker hun eigen markt. Op mooie horloges na dan.

    De euro maakt internationale handel wat gemakkelijker. Ik denk dat wij als Nederland daardoor wat meer kunnen vanwege de tot voor kort redelijk stabiele en populaire euro. Ik deel wel je mening dat we er ook een stevige prijs voor betalen om het stand te houden. Maar denk ook nu we al een eindje zijn om de ellende op te vangen, het zonde van alle inspanningen is het nu te laten ploffen. Op 36 km stop je ook de marathon niet, nu maar tot de streep.
  4. [verwijderd] 22 mei 2012 08:54
    Ik ben tegen eurobonds, tegen de ESM en voor uitbreiding van de bevoegdheden van de Europese Centrale Bank.
    Volgens mij moet een stelsel van red en blue bonds worden ingevoerd:
    red bonds zijn niet gegarandeerd door de ECB, alleen maar door de uitgevende overheid, blue bonds zijn wel gegarandeerd door de ECB.
    De ECB krijgt nu de bevoegdheid om een garantiebeleid te voeren op basis van de begrotingsdiscipline van het uitgevende land.

    Voordelen:
    - er zijn geen eurobonds;
    - uitgevende landen kunnen proberen meer te lenen, als ze dat willen;
    - het is transparant voor de beleggers, de risico's zijn helder;
    - het garanderen kost de Nederlandse belastingbetaler niets;
    - Er is een gecontroleerde instantie bezig met beleid en geen onding zoals de ESM
    - De ECB zou ook achteraf leningen die tot 2010 zijn uitgeschreven tot blue bond kunnen promoveren en zo in één klap de bankencrisis oplossen, zonder dat er een nieuw stelsel van permanente waarde overdracht Noord-Zuid ontstaat.
  5. matin 22 mei 2012 09:12
    Ik denk dat het helemaal klopt wat je zegt over eurobonds.
    Zeker is dat er een enorme verschuiving gaat plaatsvinden van de USD naar de Euro, op de wat langere termijn. Denk alleen al aan China.
    Er zou alleen een nuance aangebracht moeten worden, in de vorm van een opslag voor degene die niet hun huishoudboekje op orde hebben. Dit geld zou gebruikt moeten worden om binnen de Eurozone de economie te stimuleren.

  6. [verwijderd] 22 mei 2012 09:20
    Allemaal leuk de EU en de euro maar het kost ons alleen geld. Indien de burger, buiten het bedrijfsleven om, er profijt van wil hebben zoals altijd werd gepretendeerd, dan alles gelijk trekken. Vb: koop ik dus een auto in Duitsland, dan geen BTW en BPM betalen, benzine 1 prijs en niet zoals hier 60% belasting betalen etc. Overigens indien we dan toch Europa willen redden, dan maar die Eurobonds. Oké Bij een lening kost dat de staat meer geld maar dat dwingt ze dan tevens om een beter financieel beleid te gaan voeren dus geen geld uitgeven wat je niet hebt. Tevens varen de pensioenfondsen er ook wel bij en ook dat is niet ongunstig want we stoppen allemaal een keer met werken en ook dan willen we nog normaal kunnen leven.
    Voor mij hoeft het allemaal niet gered te worden, we deden het zonder die euro ook niet slecht zo niet beter. Lukt het landen niet om hun zaken op orde te krijgen/houden dan is dat een probleem van het land zelf en de hand ophouden zit er niet meer bij. Dat motiveert misschien om een deugdelijk beleid te gaan voeren. Trouwens, wie gaat on helpen in financiële nood? Griekenland of Spanje misschien? Ieder land is verantwoordelijk voor z'n eigen financiële rompslomp (rampen etc uitgezonderd). Indien mijn buurman te veel geld uitgeeft en in de problemen raakt en maar blijft uitgeven, geeft de rest van de buurt ook geen financiële steun.
  7. [verwijderd] 22 mei 2012 09:37
    Leuk om meningen te lezen en nooit een berekening te zien. Het doet me denken aan de 'ruggewervelziekte' vlak na invoering van de trein. Iedereen klaagde over 'gebroken dan wel gebutste rugwervels' van 'botsende treinen'. Men kon zich natuurlijk verzekeren tegen al 'die ellende'. Kortom, de treinen bleven rijden, de rug bleef ongedeerd en verzekeringen verdienden eraan en ook een aantal mensen met 'gebroken wervels' verdienden eraan. Lang leve de EU.
  8. kolenboer 22 mei 2012 09:40
    quote:

    daaromdaarom schreef op 22 mei 2012 08:44:

    Met dat laatste commentaar ben ik blij, over dat eerste niet zo.

    Wij, Nederland moeten het van export hebben. Zwitserland en Denemarken veel minder, die hebben lekker hun eigen markt. Op mooie horloges na dan.

    De euro maakt internationale handel wat gemakkelijker. Ik denk dat wij als Nederland daardoor wat meer kunnen vanwege de tot voor kort redelijk stabiele en populaire euro. Ik deel wel je mening dat we er ook een stevige prijs voor betalen om het stand te houden. Maar denk ook nu we al een eindje zijn om de ellende op te vangen, het zonde van alle inspanningen is het nu te laten ploffen. Op 36 km stop je ook de marathon niet, nu maar tot de streep.
    Dat is nu net wat men ons doet geloven. Dat is nu echt de grootste onzin die er is, maakt de internationale handel gemakkelijker. Wie verzint nu zoiets?

    Ik importeer rechtstreeks uit China en heb geen enkele belemmering en geen enkel last van valuta verschil.

    Hoe zou het dan toch komen dat de crisis na de euro is gekomen terwijl het voor de euro allemaal veel beter ging? Leg eens uit? Zonder euro was er helemaal geen crisis gekomen. Nu zijn we straks 500 miljard kwijt om een stelletje Spanjaarden te redden.
  9. [verwijderd] 22 mei 2012 09:51
    quote:

    korbe007 schreef op 22 mei 2012 09:44:

    [...]zijn er ooit politieke problemen opgelost? hooguit zijn we vergeten wat het probleem ook al weer was want opeens verdien je aan 'ellende'.
    Helemaal mee eens. Nederland kan tegen een zeer lage rente lenen en dat is lekker als je meer uitgeeft dan er binnen komt. Dat de spaarrente ook laag blijft en alle burgers en pensioenfondsen raakt, is van geen belang. Zolang deze situatie zo blijft, kun je toch lekker uitgeven als regering zijnde? Oké, het is dan hoofdzakelijk geld voor het steunfonds en de PIGGS-landen maar toch voelt het goed. ;-)Klein problleempje is alleen of Griekenland ooit bij machte zal zijn om het geleende geld terug te betalen. Mocht ze dat wel lukken, kan de regering nog veel meer uitgeven en komt er bovenop de Betuwelijn misschien nog wel een Frieslandlijn of zo.
  10. Humans R underrated 22 mei 2012 10:00
    De EU is fantastisch, en rete goedkoop, kost ons 1% van het BNP van de EU. Dat is bijna hoeveel we aan ontwikkelingshulp uitgeven.
    Daarmee creeer je wel een economische grootmacht die een aangename balans maakt in geopolitiek opzicht. Dat oeverloze gezever over die Euro.
    Denemarken en Zwitserland aanhalen, dat meen je toch niet echt, die profiteren enorm van de EU en de euro maar weigeren fatsoenlijke mee te betalen, als iedereen zo egoistisch dacht was er geen EU om mee van te profiteren.

    De EU is de economisch grootste macht op aarde, met de meeste bedrijven in de Fortune 500, en de enige manier om in de toekomst enige rol van betekenis te spelen op wereldtoneel.
    Bovendien is het een proefproject van internationale samenwerking en integratie, zoals geen ander ooit is geweest.
  11. forum rang 5 theo1 22 mei 2012 10:23
    Sorry Arend maar je zwamt.

    Leuk dat je de kredietomwaardigheid op die manier kunt uitsmeren, maar daarna zit je met het probleem hoe alles intern moet worden opgelost. Hoe moeten de interne rentepercentages worden bepaald? Hoe bepaal je wie hoeveel uit de centrale pot mag trekken? En hoe voorkom je dat dat eindeloos wordt opgerekt als er problemen opduiken (en dat zal zeker gebeuren)? Je trekt een enorme beerput van politiek gekonkel en powerplay open, met het gevolg dat de één zich genaaid voelt en de ander zicht tekortgedaan voelt. Alleen maar meer ellende, vijandschap en ruzie. Bovendien vervang je een functionerende markt door een soort postcommunistisch planbureau en dat heeft nog nooit iets positiefs opgeleverd.

    En het zou voor de politiek natuurlijk heel prettig zijn als de aandacht kon worden afgeleid en iedereen het ineens over iemand anders gaat hebben, maar dat lost het probleem niet op. Integendeel, iedereen gaat opgelucht denken dat het probleem vanzelf is weggegaan en leunt zelfvoldaan achterover, totdat het ineens weer terugkomt en dan is de hele meute totaal verrast en onvoorbereid. Het echte probleem is dat Zuid Europa zijn schulden niet kan betalen en onder het euro-regime niet concurrerend is. Dat verandert niet door eurobonds en dat verandert ook niet doordat iedereen het ineens over de VS (of Japan, of China) gaat hebben. Zolang dààr niks aan is gedaan, zal dit probleem steeds weer terugkomen, en iedere keer heviger.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links