Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belofte maakt studieschuld

Een tijdje geleden wees een bekende televisie-meneer me op het fenomeen studieleningen in de Verenigde Staten. Het lijkt er namelijk op of de Amerikanen het nooit leren.

Ik had u in mijn vorige column over de Amerikaanse schulden belooft daarover te schrijven. En belofte maakt schuld.

In het begin van deze eeuw konden Amerikanen heel makkelijk een hypotheek krijgen zonder echt veel salaris te hoeven laten zien. En dat deden ze dan ook massaal. De banken hadden deze mensen nooit zulke leningen moeten geven.

Maar de concurrent bank deed het ook en verdiende er een hoop geld mee. En de gemiddelde Amerikaan had natuurlijk zelf ook moeten nadenken. Maar ja, de buurman verhuisde wel naar een groter huis.

Kredietbubbel
Deze kredietbubbel is met een harde klap geploft en de enorme gevolgen zijn nog steeds merkbaar. De uitstaande kredieten zijn flink gedaald in percentage van het inkomen. Hoewel deze daling - opvallend genoeg -  recentelijk tot stilstand is gekomen.

De daling zit 'm vooral in de hypotheken, maar de gemiddelde Amerikaan gebruikt zijn creditcard weer wat meer. Dat is duidelijk in de groei van de consumentenleningen terug te zien.

Die staan alweer 100 miljoen dollar hoger dan een jaar geleden. Goed voor de economische groei op korte termijn. Maar voor de langere termijn is groei zonder schuld een stuk beter.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Studentenleningen
Des te opmerkelijker is dat er met de studentenleningen hetzelfde lijkt te gebeuren als met de hypotheken. In 1972 werd Sallie Mae opgericht om studenten van leningen te kunnen voorzien. Door de terugtrekkende overheid werd in 2004 Sallie Mae volledig zelfstandig.

Momenteel staan er voor ongeveer 1 triljoen dollar aan studentenleningen uit, wat meer is dan het totale bedrag aan creditcardleningen. Voor ruim 800 miljard dollar is dat door de Sallie Mae’s van deze wereld. En voor een kleine 200 miljard dollar leningen aan particuliere instanties.

Ik las het voorbeeld van een danslerares die een lening van 250.000 dollar kreeg. Zij werkt nu inderdaad als danslerares, maar hoeveel moet ze verdienen om dit terug te kunnen betalen? Ik verwacht dat we nog veel meer van dit soort voorbeelden zullen zien voordat het echt fout gaat.

In het afgelopen decennium is deze schuld ver-5-voudigd. Zijn de Amerikanen zoveel slimmer geworden omdat ze veel meer zijn gaan studeren? Of was het een van de weinige bronnen waaraan de schuldverslaafde Amerikaan zich nog kon laven?

Door de hoge werkloosheid worden deze studentenleningen steeds groter. De grote profiteurs zijn de aanbieders van deze cursussen. Opvallend is dat 10% van de cursus zelf betaald moet worden of een andere financieringsbron moet hebben. En zo komt Deutsche Bank voorbij.

Deutsche Bank heeft een mooi financieringsprogramma voor deze 10%. Ja, ook dit soort banken lijkt het nooit te leren. Verder gaan de collegekosten flink omhoog. Het kan immers toch makkelijk gefinancierd worden.

De kosten voor educatie zijn sinds 2001 met een factor 3 gestegen, terwijl het gemiddelde salaris over deze periode gedaald is. Zoekt u maar eens op internet; er zijn zoveel voorbeelden van excessen te vinden.

Kredietbubbel II
Dat er eens weer een kredietbubbel in de Verenigde Staten zou ontstaan, dat is wel zeker. In mijn presentaties laat ik vaak een gravure uit 1875 zien. En toen, in 1875 dus, was overmatig krediet al een bron van ellende. Dat is nu niet anders.

En over vijftig jaar kan ik weer een heleboel nieuwe voorbeelden geven. Maar dat er zo snel al weer een nieuwe bubbel zou ontstaan, terwijl we nog midden in de afwikkeling van de eerste zitten, nee dat had ik niet verwacht.

De beleggingsmarkt lijkt intussen het probleem ook al door te hebben. De index obligatieleningen met daar onderliggend studentenleningen laat eenzelfde soort daling zien als die van hypotheken in 2008.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ergo de beleggingsmarkten zijn zo nu en dan wel een beetje manisch depressief, maar ze weten echt wel waar de problemen zitten en die zitten dus ook hier.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pcrs7 4 mei 2012 12:33
    die stomme amerikanen toch, geluk hebben we in europa geen mensen die onverantwoordelijke schulden aangaan die nooit meer terugbetaald kunnen worden (zucht). Alleen instituten doen dat hier, met geld dat ze onder bedreiging van geweld van onderdanen afpakken.

    Als je een drukpersmonopolie hebt en je kunt je valuta met dreiging aan anderen opleggen, waarom zou je het dan ooit leren?
  2. jrxs4all 4 mei 2012 14:48
    Tja, in Nederland leent de overheid dat geld en geeft het vervolgens aan de studenten. Daarnaast staat er ruim 10 miljard open aan rentedragende sutdieleningen (ongeveer 200 miljard als je het naar Amerikaanse verhoudingen omrekent).

    Als de basisbeurs wordt afgeschaft en de studiekosten verder omhoog gaan (beide gaat gebeuren), zal het bedrag aan leningen verveelvoudigen. Dan gaan wij de VS net zo hard achterna,

    JR
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links