Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Schuld is goed

Het zonnetje leek door te breken in de Verenigde Staten. De economie groeit aardig. De ondernemers zijn steeds een beetje positiever, zo was de ISM-index (inkoopmanagersindex) van afgelopen week gewoon mooi.

Het enige stukje wat de pessimisten konden vinden was de bescheiden daling in de Nieuwe Orders sub-index. Maar deze sub-index is sowieso een stuk grilliger dan de gewone index. Daar is het ook een sub-index voor.

Ook de ISM Employment Index was gewoon heel mooi. Dat samengevoegd met de ADP-loonstrookjesverwerker, beloofde veel goeds voor de groei in het aantal banen. Dat werd een flinke domper.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Werkloosheid
Een groei van 120.000 banen was echt teleurstellend. De somberste econoom zat op 180.000 banen. En de gemiddelde verwachting lag op 201.000 nieuwe banen (wat de vierde keer op rij van 200k+ zou zijn, deze eeuw nog niet voorgekomen).

Een schrale troost is dat de officiële werkeloosheid weer een tikkeltje lager uitkwam op 8,2%. Goed voor de aanstaande verkiezingscampagne van Obama. Maar dan moet die banengroei wel doorzetten, anders komt aan dat feest ook een einde.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

En waar het nou precies aan lag is niet helemaal duidelijk. Ik heb u al eens verteld over het bijzondere winterweer in de Verenigde Staten. Dat zorgde voor extra banengroei. En daardoor valt de vergelijking met afgelopen maanden misschien nu een beetje tegen.

Creditcard
Overigens, nog even waarom de beleggingswereld zoveel naar dit simpele cijfer kijkt. Nog steeds wordt eenzesde deel van de totale wereldeconomie door de Amerikaanse consument bepaalt en als hij besluit geen geld meer uit te geven omdat hij bang is voor zijn baan dan hebben we allemaal een probleem.

Opvallend genoeg durft hij zijn creditcard weer te gebruiken. Momenteel zijn de creditcardschulden 100 miljard dollar hoger dan een jaar geleden. En dat is op korte termijn goed voor de economie.

Wij doen in Nederland precies het tegenovergestelde en dat is op korte termijn slecht. Maar ik geloof niet dat meer schulden maken op lange termijn een oplossing is. Overigens lopen ook andere schulden zoals studentenleningen ook flink op. Daarover een ander keer meer.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Snel rijk
Ik had via twitter (@beursanalist) aan een lezer beloofd om de vergelijking tussen gesmoothe payroll-cijfers en de S&P 500 te laten zien. Hierbij dus. Ik heb de éénjarige verandering in de payrolls gebruikt, in tegenstelling tot de maandverandering die u altijd hoort.

Er zijn op dit moment twee miljoen banen meer dan een jaar geleden. Het verband tussen de werkgelegenheid en de beurs is duidelijk: de ene keer leidt de een en de ander keer de andere.

Niet een indicator om snel rijk van te worden dus, maar wel een om de economie goed mee in de gaten te houden.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 france 11 april 2012 17:08
  quote:

  simi500 schreef op 11 april 2012 16:06:


  Een schuldgedreven economie.Komt niet goed op termijn.


  Volgens mij was het greed is good ( wallstreet 1, the movie).

  Greed is bezit, schuld is het tegenovergesteldce van greed.

  Als greed good is, dan moet schuld wel slecht zijn.

  mvg, Michael Douglas. 2. [verwijderd] 11 april 2012 17:42
  "Een schrale troost is dat de officiële werkeloosheid weer een tikkeltje lager uitkwam op 8,2%. Goed voor de aanstaande verkiezingscampagne van Obama. Maar dan moet die banengroei wel doorzetten, anders komt aan dat feest ook een einde.
  En waar het nou precies aan lag is niet helemaal duidelijk."

  Weet je dat nou echt niet of doe je maar alsof? Ik hoop het laatste, maar ik vrees het eerste...

  Een stukje uit de wekelijkse (gratis) nieuwsbrief van John Mauldin geeft het antwoord:

  But we see that the number of people who are actually employed dropped by 31,000, so how can the unemployment rate fall? Because the number of people looking for a job dropped by 164,000. If you aren't looking for a job, you are not considered unemployed. Thus the participation rate, or the number of adults either working or looking for work, dropped by 0.1% to 63.8%.

  En dit is op vele andere plekken ook wel terug te vinden. Het speelt ook al jaren.
 3. forum rang 4 Skater 12 april 2012 00:52
  Schulden van nu zijn de diefstal van morgen.
  Met de VS houdt het een keertje op, maar ik heb een onbehaaglijk gevoel dat de consumenten daar gaan wegkomen met hun zelfgecreëerde schuldenberg. Dat er wat creditcards gaan ploffen, administraties verloren gegaan, en schuldeisers bedrogen achter blijven.
  Ik zie mezelf niet wegkomen met de ellende van een echte crisis (ik geloof niet dat we er al de voortekenen van hebben gezien), dus toch maar even schuldenvrij blijven nog. Dat huis koop ik wel tegen de helft van wat het nu kost, tegen de tijd dat mijn zilvervloot een paar keer over de kop is gegaan.
  Ook goed voor de nachtrust, weten dat je niets gestolen hebt of zult hoeven stelen wat je nu al gebruikt.
 4. [verwijderd] 12 april 2012 21:37
  quote:

  GR€€D schreef op 12 april 2012 21:09:


  Lenen maakt je afhankelijk.
  Wil je toch niet.
  Lenen is sparen achteraf zeggen ze.
  Maar je betaald er wel een prijs voor.
  Raar toch eigenlijk als lenen goed is.

  Mvg Greed  Nog één voor us Corneetke:

  Met geleend geld beleggen is gevaarlijk. Dat moet je onderhand toch wel weten. DUS ER MOET EERST GELD OVER ZIJN, wil je kunnen beleggen. Les I beleggingskunde.

  Blijkbaar heb jij op een andere wijze je papieren gehaald.

  By the way, 40-tigers die gaan motorrijden, zitten in een mid-lifecrisis. Ik zie het al voor me. Corné in een lerenmotorpak met pothelm, bril en snor. Bassie is er niks bij (;-)

  Altijd lachen met Corné.
18 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

NY-S&P 500 0,00 nov '18
0,00
0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare